Kupovina firme vs novo otvaranje.

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Lotre
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 34 times
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Kupovina firme vs novo otvaranje.

Post by Lotre » 24 Mar 2025, 22:52

Ja sam pročitao oglas da neko hoće da kupi firmu koja je obavezno u sistemu PDV-a i da firma nema dugovanja i nisam našao dovoljno informacija za BiH na internetu zbog čega bi neko htio da ide tim putem i kad je bolje izabrati jednu od tih opcija i htio bih znati od iskusnih privrednika za šta je se bolje odlučiti i zbog kojih razloga?

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8536 times
Been thanked: 5244 times

Re: Kupovina firme vs novo otvaranje.

Post by Mister No » 25 Mar 2025, 00:16

Dal si ti siguran da znaš šta hoces da pitaš?
The Dark Side Of The Forum...

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7352 times
Been thanked: 17078 times

Post by Maja » 25 Mar 2025, 00:30

Nije

I svaka mu je tema ovakva. Treba ga banovati.

Lotre
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Lotre » 25 Mar 2025, 00:40

Mister No wrote: 25 Mar 2025, 00:16 Dal si ti siguran da znaš šta hoces da pitaš?
Da. Znam. Htio bih znati šta je bolje izabrati od tih dviju opcija. Sam novo otvoriti ili kupiti možda već otvorenu ako je to isto moguće i za mene je to opet razlika. Ja isto ne znam je li za tebe razlika kupovina između android pametnog telefona ili iphone-a ali za mene jeste.

Lotre
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Lotre » 25 Mar 2025, 00:42

Maja wrote: 25 Mar 2025, 00:30 Nije

I svaka mu je tema ovakva. Treba ga banovati.
Odakle to znaš? Ako nemaš dobar odgovor ili tema te ne zanima ja tebe ne natjeram da se ovdje pojaviš i odgovaraš za mene.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2611 times
Been thanked: 21773 times

Post by HAVANA » 25 Mar 2025, 08:03

Sta tebe konkretno zanima? Koja djelatnost je u pitanju? Siroko je to.Jel ti treba samo firma ili firma sa istorijom,pozitivnim bilansima,nekom imovinom,prostorom,razgranatom prodajnom mrezom itditd Jedno je kupiti samo registrovanu djelatnost a sasvim drugo ovo gore sto sam nabrojao.Prednosti kupovine firme su jako brza procedura izmjene aktuelnog sudskog registra i vlasnistva,brza mogucnost pocetka rada,uvoza,prodaje itd Ako je firma cista i pozitivno poslovala brza mogucnost kreditiranja,revolvinga,obrtnih sredstava za koja je put dosta duzi kad sam registrujes,nekad i mreza dobavljaca,poznato ime,mozda i neka dobra lokacija za rad pa i neki rabati zavisno od djelatnosti,mnogo informacija o raznim uslugama,ko,sta,gdje,nekad i radna snaga itditd Mane i veliki problem mogu biti ako si brzoplet,nisi uradio reviziju poslovanja prije kupovine,provjerio dugovanja i potencijalne opasnosti koje mogu doci na naplatu ,jer ti kupujes prava ali i obaveze!!! Od dana izmjene u sudskom registru stari vlasnik moze mirno spavat.I sam sam ti taki,ima 2 mjeseca.Poslije skoro 23 godine.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Lotre
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Lotre » 25 Mar 2025, 21:54

HAVANA wrote: 25 Mar 2025, 08:03 Sta tebe konkretno zanima? Koja djelatnost je u pitanju? Siroko je to.Jel ti treba samo firma ili firma sa istorijom,pozitivnim bilansima,nekom imovinom,prostorom,razgranatom prodajnom mrezom itditd Jedno je kupiti samo registrovanu djelatnost a sasvim drugo ovo gore sto sam nabrojao.Prednosti kupovine firme su jako brza procedura izmjene aktuelnog sudskog registra i vlasnistva,brza mogucnost pocetka rada,uvoza,prodaje itd Ako je firma cista i pozitivno poslovala brza mogucnost kreditiranja,revolvinga,obrtnih sredstava za koja je put dosta duzi kad sam registrujes,nekad i mreza dobavljaca,poznato ime,mozda i neka dobra lokacija za rad pa i neki rabati zavisno od djelatnosti,mnogo informacija o raznim uslugama,ko,sta,gdje,nekad i radna snaga itditd Mane i veliki problem mogu biti ako si brzoplet,nisi uradio reviziju poslovanja prije kupovine,provjerio dugovanja i potencijalne opasnosti koje mogu doci na naplatu ,jer ti kupujes prava ali i obaveze!!! Od dana izmjene u sudskom registru stari vlasnik moze mirno spavat.I sam sam ti taki,ima 2 mjeseca.Poslije skoro 23 godine.
Zanimaju me informacije ko što ste već vi napisali da saznam može li se nekako sa već postojećom firmom brže napraviti iz 1 KM 2 KM i na šta se treba paziti da se kasnije osoba ko ja ne osjeća kao jedan idiot zato što je sebi nešto kupio ali se ranije nije posavjetovao šta je najpametnije uraditi i napravio štetu koja se teško može popraviti. LP.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 25 Mar 2025, 22:00

Pa eto napiso sam ti.A to moze li zavisi od tebe i mnogih drugih stvari.Mozda ces napravit a mozda ces i propast.I to je za ljude.Bitno je probat.

XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 70 times
Been thanked: 227 times

Post by XoKli » 07 Apr 2025, 11:00

HAVANA wrote: 25 Mar 2025, 22:00 Pa eto napiso sam ti.A to moze li zavisi od tebe i mnogih drugih stvari.Mozda ces napravit a mozda ces i propast.I to je za ljude.Bitno je probat.
Kakvu su ovo naknadu uveli za uvoz vozila ? 360 KM po toni... Uvezao 40t teretnih vozila u zadnje 3 godine, kad me srčani nije strefio dok mi ne rekoše da teretna ne spadaju pod tu naknadu.
Nego, ispade sad još bolje raditi "čarlame" preko Gradiške i lažnih faktura i uvoznika jer u RSu nemaju tu naknadu.
Oni nisu normalni života mi...ili uvedi u cijeloj BiH ili nikako. Trenutno se ne isplati imati auto kuću u FBiH jer je firma iz RSa konkuretnija u prosjeku za 600 KM po vozilu od firme u FBiH.

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 8987 times
Been thanked: 8761 times

Post by Zana » 07 Apr 2025, 11:14

Ovo je neki afrikanac, zajebava nas
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 07 Apr 2025, 11:25

XoKli wrote: 07 Apr 2025, 11:00
HAVANA wrote: 25 Mar 2025, 22:00 Pa eto napiso sam ti.A to moze li zavisi od tebe i mnogih drugih stvari.Mozda ces napravit a mozda ces i propast.I to je za ljude.Bitno je probat.
Kakvu su ovo naknadu uveli za uvoz vozila ? 360 KM po toni... Uvezao 40t teretnih vozila u zadnje 3 godine, kad me srčani nije strefio dok mi ne rekoše da teretna ne spadaju pod tu naknadu.
Nego, ispade sad još bolje raditi "čarlame" preko Gradiške i lažnih faktura i uvoznika jer u RSu nemaju tu naknadu.
Oni nisu normalni života mi...ili uvedi u cijeloj BiH ili nikako. Trenutno se ne isplati imati auto kuću u FBiH jer je firma iz RSa konkuretnija u prosjeku za 600 KM po vozilu od firme u FBiH.
Ma piso sam meni 32000 poslali ,ja se zalio onda mi poslali inspekciju.I to retroaktivno salju,fadil potpiso 2021 a od 2022 primjenjuju.Bez obavjestenja,samo ti sabere i posalje da platis.Elem nidje veze tretira ko staro zeljezo i naplacuje ekolosku taksu al samo za putnicka vozila.Ko biva teretno,bager,lokomotiva nije zeljezo…Jos mi inspektorica kaze otvorite u brckom il rs jeftinije vam je.Ma mrs u pm,prodo firmu i cao.Da carinim po rs-u,mijenjam fakture i otvaram firme vala necu.Nek radi ko hoce.

XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by XoKli » 07 Apr 2025, 11:46

HAVANA wrote: 07 Apr 2025, 11:25

Ma piso sam meni 32000 poslali ,ja se zalio onda mi poslali inspekciju.I to retroaktivno salju,fadil potpiso 2021 a od 2022 primjenjuju.Bez obavjestenja,samo ti sabere i posalje da platis.Elem nidje veze tretira ko staro zeljezo i naplacuje ekolosku taksu al samo za putnicka vozila.Ko biva teretno,bager,lokomotiva nije zeljezo…Jos mi inspektorica kaze otvorite u brckom il rs jeftinije vam je.Ma mrs u pm,prodo firmu i cao.Da carinim po rs-u,mijenjam fakture i otvaram firme vala necu.Nek radi ko hoce.
Pa jesu li ti morao platiti te 32000 KM ? Negdje pročitah da je uredba nelegalna i da ista ne može biti iznad zakona.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 07 Apr 2025, 12:00

Uzeo advokata i zalio se.Cekam.Ko se nije zalio samo mu skinu sa racuna.Nevjerovatno.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 07 Apr 2025, 12:00

Protivno zakonu i zdravoj logici al tako je kako je.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13901 times
Been thanked: 9601 times

Post by Julia-Klara » 07 Apr 2025, 12:44

HAVANA wrote: 07 Apr 2025, 11:25

A mogli smo bizMis otvorit, ebo ga mish! Jos imam jakog speditera... Kasno Marko...
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by XoKli » 07 Apr 2025, 13:54

HAVANA wrote: 07 Apr 2025, 12:00 Uzeo advokata i zalio se.Cekam.Ko se nije zalio samo mu skinu sa racuna.Nevjerovatno.
Kakvi su to genijalci :valja
Otvoriš firmu u RSu, preko nje uvoziš automobile bez tog nameta i prodaješ je svojoj drugoj firmi u FBiH. Vrlo jednostavno za zaobići, čak ne moraš ni imati firmu u FBiH, samo otvoriš podružnicu.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 07 Apr 2025, 14:08

Malo je to tuzno.Pretuzno.

Mister No
Has thanked: 8536 times
Been thanked: 5244 times

Post by Mister No » 07 Apr 2025, 14:49

Ekološka taxa.
Plaća se još i na uvoz ulja, akumulatora, ambalaže, guma, elektronike
Problem je što nije uskladjeno sa RS-om i sa Distriktom.
To je prilično zajebano za riješiti.
The Dark Side Of The Forum...

XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by XoKli » 07 Apr 2025, 18:50

HAVANA wrote: 07 Apr 2025, 14:08 Malo je to tuzno.Pretuzno.
Naravno da je tužno, sad se baš isplati raditi na crno i muljati sa računima. Pogotovo ko radi sa jeftnijim vozilima od 15-20k gdje je zarada 1000-1500 KM po vozilu. Tu te nema nigdje ako budeš plaćao ovu ekološku taksu , konkurencija koja radi na crno i ona iz manjeg entiteta ćete pojesti.
Baš maloprije čuo jedan iz Kiseljaka najebao, uvozio ljudima(što prodaju na crno) vozila preko svoje firme i sad mu došlo da plati. To su stotine vozila u pitanju,ako ne i preko 1000.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 07 Apr 2025, 19:16

XoKli wrote: 07 Apr 2025, 18:50
HAVANA wrote: 07 Apr 2025, 14:08 Malo je to tuzno.Pretuzno.
Naravno da je tužno, sad se baš isplati raditi na crno i muljati sa računima. Pogotovo ko radi sa jeftnijim vozilima od 15-20k gdje je zarada 1000-1500 KM po vozilu. Tu te nema nigdje ako budeš plaćao ovu ekološku taksu , konkurencija koja radi na crno i ona iz manjeg entiteta ćete pojesti.
Baš maloprije čuo jedan iz Kiseljaka najebao, uvozio ljudima(što prodaju na crno) vozila preko svoje firme i sad mu došlo da plati. To su stotine vozila u pitanju,ako ne i preko 1000.
Kubat.800000 km mu doslo da plati.Ludilo.Nadjes ti auto u de i on ti ga uveze i ocarini,platis mu 2,3 stoje eura za uslugu.Nije bio obavijesten za namet i samim tim nije ga ni naplacivao a uvozio tvoje na svoju firmu.Sad mu doslo 800000 km.Njemu.Ma cirkus.Protuustavno,mimo svake logike,stvara nelojalnu konkurenciju jer ne placaju svi i najveci cirkus retroaktivno ti nesto naplacuje za recimo 2022 godinu a ti zakljucio poslovanje,prijavio dobit,platio porez, bilansi,banke…Sad nista vise ne pase…Nista nije tacno.Od cega ce im platit 800 milja.Ludi majke mi.Nikad u zivotu nisam cuo da ti moze neko retroaktivno neki namet naplatit za koji nisi znao.I da u jednoj drzavi jedni placaju a drugi ne.

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”