pitanje bi trebalo bolje definisati
jer većina ljudi će ti reći "vjerujem da ima
nešto" ! Zašto to kažu? Zato što postoji nekoliko neporecivih činjenica koje apsolutno svi znamo, a one su :
nisi došao na ovaj svijet svojom voljom i nećeš svojom voljom ni otići
Dakle ima nešto što te je dovelo ( to nisu roditelji jer oni su posrednici i ne znaju kakav ćeš biti čak ni kad se trude da te "oblikuju") ,neka viša volja ili sila , i ona će te onako kako te je bez pitanja uvela u postojanje iz njega i izvesti
To se ne može poreći , to ko poriče on je istinski glup , ni ateistički filozofi to ne poriču
Eh, sad je pitanje šta je ta Sila? Je li to Bog na sliku i priliku kako ga opisuju vjerske knjige ili je to neka sila koja nije svijesna same sebe?? Ateistički filozofi su naravno za ovu drugu opciju , da je to sila koja nema svijest o sebi i da je čovjek u stvari jedino svijesno biće i slučajni nusproizvod te Sile
Međutim sve je jasnije da je to besmislica i da je u stvari
totalno suprotno ali nije ni kako govori ili predstavlja veliki broj religijskih knjiga . Kako je onda?
Ovako :
"Allah je - nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna - drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!" (ajetul kursija prijevod Korkut)
Šta to znači ? Znači da je Allah svijestan "sebe" da ne može biti svijesniji, a da smo mi ljudi polusvijesna bića i naša snaga i moć izviru od Njega , naši moderni izraz "podsvijest" svjedoči da smo polusvijesni i naš san kad spavamo pa nam u snovima dolaze stvari iz podsviejsti, svjedoči da niti imamo moć nad sobom niti znanja i da provodimo život u "gafletu" ,a to je stanje polusvijesti i letargije
S druge strane ne postoji nikakav starac sa bijelom bradom koji sjedi na nebu , niti postoji njegov sin, niti je on otac kome niti ima familiju
niti je bilo čemu sličan , a kakav je božiji Zat (bitak) nikome nije poznato
Ne postoji slika Allaha niti ga možeš zamisliti jer sve što zamisliš , nije On . Bog je znači nezamisliv ali itekako postoji , te se u svijetu manifestuje kroz svoja imena , kojih ima puno , a nama je poznato 99 , npr
Milostivi
Koji strašno kažnjava
Oprosnik
Voljeni
i tako dalje ...ali to su dakle samo manifestacije, božija izdanja , kao što mi imamo svoja izdanja kad smo na poslu, kad smo kući, kad smo sa voljenom osobom itd ...ali suštinu našu pozanajemo samo mi !
To je prava vjera! Racionalna a ipak mistična , jer svijet i svemir su velika misterija ma koliko mi se upirali da znamo, a kamo li Tvorac svega toga . Ne postoji mrvica gluposti niti naivnosti u tome, a oni koji to ne mogu shvatiti jednostavno im fali znanja ili iskustva ili oboje . Dakle Allah je misterija i otkriva se onome ko ga traži, a traži ga onaj ko se zapitao "čemu sve ovo" , a neće se čovjek o tome zapitati dok ne dođe u nevolju