Ovako, prvo da kažem da stvarno nije moj fah, al' sam se igrao s tim stvarima više iz neke radoznalosti nego iz neke konkretne potrebe.
Problem je što je sa skoro svim tim aplikacijama prilično blaga "learning curve" (ne znam vala kako bi ovo na našem i rekao). Ili drugim riječima, ako se kreće od nule, treba puno vremena da se ovlada korištenjem velikog broja i parametara i opcija i alata potrebnih za uspješno korištenje istih. Ili još jednostavnije, traži dugoročnu posvećenost koju slobodno možeš mjeriti u godinama.
S nekim će period učenja biti nešto kraći s nekim duži, ali ništa toliko značajno da će uštediti neko znatno vrijeme. Ako se već kreće od nule ja bi se svakako odlučio za Blender iz prostog razloga što je open source, dakle, slobodno je dostupan i nemaš problema oko dobavljivosti, ima finu online zajednicu, sasvim dovoljno literature i tutoriala, što pisanih što snimljenih videa po YT. Nije mu baza korisnika tako velika kao npr. ona 3DS-a ali nije ni mala. Šta god da odabereš, svakako krećeš od lopte

i zaboravi da ćeš u neko dogledno vrijeme raditi stvari kao što su mnogobrojni objekti nekog interijera.
Naravno imaš i mnogih gotovih objekata koje je npr. raja radila i koji se mogu koristiti. Npr. ako pravim sobu, i treba mi TV, možda ću jednostavno uzeti neki već napravljeni model TV-a a ne modelirati svoj.
To je prisutno i kod komercijalnih aplikacija takođe. Za 3ds sigurno i više, al' vjeruj mi da ti to u ovom stadiju ništa ne znači. Jer osnove kreću od razvlačenja loptice na razne načine, pa ostalih primitivnih objekata, te kombinovanje njih, pa onda pomalo ulaziš u modifikovanje i apliciranje kojekakvih filtera itd.
S druge strane, ako ti je želja jedino da napraviš kuću i da napucaš u nju nekakve kauče, bijelu tehniku, sazidaš zidove, postaviš prozore i sl. onda imaš specijalizovanih programa za takvo nešto gdje već imaš gotove modele raznoraznih stvari i koje slažeš onako kako hoćeš. Npr. Chief Architect.
Ali to nema veze sa pravim 3d modeliranjem "from the scratch".
Valjda nisam fulio temu.