Vecini Muslimana su poznati razliciti razlozi zbog kojih Allah swt zahtijeva od zena da nose hidzab: hidzab je odraz skromnosti, cistoce i postovanja; smanjuje fitnu i tako blokira put do velikih grijeha; stiti zenu od zla i napasti losih ljudi; zena koja nosi hidzab ce biti evaluirana na osnovu njene inteligencije i sposobnosti, a ne na osnovu izgleda.
Medutim, jedan vazan aspekt koji se cesto previdi je cinjenica da je hidzab simbol muslimanskog identiteta. Zena koja pokriva njenu glavu time jasno daje do znanja da je ona clan zajednice muslimana i da ona slijedi odreden kod moralnog ponasanja.
Allah swt kaze: "O Vjerovjesnice, reci zenama svojim, i kcerima svojim, i zenama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako ce se najlakse prepoznati pa nece napastovane biti. A Allah prasta i samilostan je." (33:59) "... tako ce se najlakse prepoznati..." U Americi, gdje je islam najbrze rastuca vjera (elhamdulillah), dosta ljudi saznaju sta zaista ovo pokrivanje glave znaci i razumjevaju vjeru koja to zahtijeva. Hidzab je ustvari iznenadujuce mocno sredsvo za dawu, sredstvo kojeg muslimani vjerovatno nisu svjesni. Kao i kod svakog sredstva, kljuc uspjeha je u njegovom pravilnom i i znalackom koristenju.
Prvi jasan korak u tom pravcu je da zena muslimanka stvarno nosi hidzab. Tragicna i uznemirujucaje slika mnogih muslimanki obucenih kao nevjernice (farmerice, majice, kratke suknje, cak i sorcevi). Poslanik, savs, je rekao: "Ko oponasa neki narod, jedan je od njih." (Abu Davud). Ovo se ne desava samo u Americi i drugim zapadnim zemljama, gdje ljudi nastoje da se asimiliraju i prihvate obicaje doticne kulture, nego se isto desava muslimanskim zemljama alarmirajucom brzinom.
Zena koja odbije da nosi hidzab je neposlusna Allahu i cini ozbiljan grijh, stavljajuci dunjalucka uzivanja prije dusevnih dostignuca, i zapostavlja njenu duznost prema vjeri islamu. Dosta ucenjaka su se slozili da jedini razlog da musliman moze zivjeti u nemuslimanskim zemljama je cinjenje dawe i dovodenje ljudi istinitoj vjeri. Kako zena moze cinit dawu za islam kad ga ni ona sama ne praktikuje? Kad bi to takva cinila, to bi bio znam dvolicnosti i dawa ne bi bila uspjesna.
Kada zena pocne nositi hidzab ona time ispuni veliki dio njene duznosti za dawu, sa veoma malo napora. Svaki put kad ode u prodavnicu, knjizaru, posao, skolu ili na bilo koje drugo javno mjesto, ona siri velicanstvenu poruku islama. To nije samo zbog vanjskog hidzaba kojeg ona nosi nego, sto je jos vaznije, zbog skromnosti u njenom ponasanju koja sve to prati. Kada zena sebi ne dozvoli udvaranje muskarcima, ogranici fizicki kontakt, kada je rezervisana i puna postovanja, ljudi bi mogli postati zainteresovani i mogli bi pozeljeti da saznaju vise o ovoj intrigantnoj vjeri. To bi moglo zasijati sjeme neceg divnog.
Na univerzitetu gdje radim (Katolicka privatna skola), zene su cesto zainteresovane u moju nosnju i moje ponasanje. Svakog polugodista imam barem jednu ucenicu koja zeli moju prisustvo u projektu u nekoj drugoj oblasti, obicno komparaciji religija. One su iznenadene kad nauce razlog ove odredbe kao i cinjenicu da je pokrivanje dio I njihovog vjerskog nasljedstva. Da sam odlucila da ne nosim hidzab, propustila bih ovu divnu priliku da podijelim ljepotu, mir i univerzalnost moje vjere.
Kad postoji mogucnost za dalju diskusiju sa onima koji su zainterosovani, poznavanje i razumijevanje ove teme su imperativ. Efikasnan metod je da asociras ovaj koncept sa necim sto je toj osobi blisko.
Nekoliko od primjera pitanja koja bih mogla biti postavljena su:
· "Da li si ikad razmisljala zasto je Merjem, majka Isa’a (alejhi selam), nosila odjecu slicnu odjeci muslimanke?"
· "Zasto se katolicke casne sestre oblace kako se oblace?"
· "Da li si znala da u zakoniku Katolicke crkve danas postoji pravilo koje nareduje zenema da pokriju glavu kad ulaze u crkvu?"
· "Da li si procitala u Bibliji (Cornithians 11

-10) da je Pavle napisao: ' Svaki covjek koji cini molitvu ili propovijeda sa otkrivenom glavom omalovazava njegovu glavu. I svaka zena koja se moli ili propovijeda sa njenom glavom nepokirvenom omalovazava njenu glavu - isto je kao da joj je glava obrijana. Ako zena ne pokrije njenu glavu, ona bi trebala onda njenu kosu odsjeci, i ako je sramota za zenu da osisa ili obrije njenu kosu onda neka pokrije njenu glavu."
· "Da li si znala da postoji neke krscanske zajednice, kao sto su "Amisi" i " Menoniti", koji jos uvijek zahtijevaju od zena da pokriju glavu?"
· "Da li si znala da su jevrejske zene izlazile na javna mjesta sa mahramom preko glave i da neke jevrejske zajednice i dan danas to praktikuju?"
Ove topici pokazuju jasnu cinjenicu da pokrivanje glave nije uvedeno sa islamom, nego da to pravilo bilo prisutno hiljade godina. Ovo moze biti jako polaziste za bitnije topike kao cinjenica da su Musa (alejhi selam), Isa (alejhi selam) i Muhammed (sallallahu alejhi wa sallam), bili poslanici istog Boga i da su dosli sa istom osnovnom porukom. Islam je ispravio greske koje su ljudi unijeli u prijasnje objavljenje poruke i kompletirao je proces koji je Allah (swt) planirao.
Mi bismo trebali biti ponosni sto smo muslimani. Isto bismo trebali biti zahvalni za poklon koji je Allah (swt) darovao svakom od nas: savrsena istina islama, koja je nas kljuc za dzennet. Sve druge su sejtanove varke i slijedenje puta koji vodi destrukciji. Sa nasim poklonom dosla je i odgovornost da dijelimo istinu i onim manje sretnim koji tu poruku nisu dobili. Duznost nam je da sirimo svjetlo islama. Hidzab je vanjska manifestacija ovoga svjetla koje gori unutra, i moze biti djelotvoran alat za ispunjavanje nase obaveze. Mi biramo da li cemo razviti to svijetlo u bljestavu zvijezdu ili cemo dopustit da se ugasi sa nasim neozbiljnim i sebicnim zeljama. Neka nas Allah swt uputi na put istine.