Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Kvašeno tijesto:
500 g brasna
300 ml mlijeka
200 g secera
150 g topljenega maslaca
2 zumanjka
2 kasike ruma
1 kocka kvasca
malo soli
Nadjev od oraha:
1 kg mljevenih oraha
300 ml slatke pavlake
200 g secera
150 g topljenega maslaca
1 jaje
50 ml ruma
Nadjev od sira:
1 kg sira (ja koristim pasiran)
200 g secera
1 jaje
1 vanili secer
Jajca, secer i vanili secer pjenasto umutimo.
Polako dodajemo brasno i pecilni. Smjesu ubacimo u dubok pleh i pecemo oko 15 minuta na 180 stepeni. Bitno je da se oba biskvita peku posebno ali u istom plehu i da se i potica kasnije sastavi i zavrsi u istom plehu. U originalu idu dva svjetla i jedan taman biskvit. Ja to uvijek ispecem dan ranije.
Nadjev od oraha:
Jaje, maslac, secer, vanili secer izmjesate u glatku smjesu. Dodate slatku pavlaku i podijelite na dva jednaka dijela.
Nadjev od sira.
Sir i ostale sastojke sastavimo u glatku smjesu. Podijelimo opet na dva dijela.
Iz sastojka za kvaseno tijesto zamjesimo tijesto i ostavimo 40 minuta da nadodje. Onda ga razvaljamo na debelinu 2, 3 mm i polovinu stavimo u pleh i preko njega, a polovinu van pleha.
Na kvaseno tijesto onda ide nadjev od oraha, svjetal biskvit, nadjev od sira, taman biskvit, nadjev od sira, svjetal biskvit, nadjev od oraha i zavrsimo tako sto ostali dio kvasenog tijesta prebacimo prijeko. Po citavoj duzini napravimo rupe cackalicom i odma pecemo. Peceno je kad je lijepe zlate boje, ja sam pekla oko pola sata.
VIDEO recept:
I jos slike moje prve potratne potice. Savrsena.
Ja sam pravila samo sa dva biskvita jer ne volim kad bude previsoka.
Imala je vise od pet kila i vise od pola sam podjelila. Odusevili se svi, naravno.
Meni ova potica djeluje extra. Kombinaciju sira i oraha prevolim, okus već mogu "osjetiti" samo velika mi količina... Jedino da napravim pa ako uspije jedan dio da prodam...
Bla.. ima toga toliko, da i ja ne znam sve. Posebno jela sto idu po razlicitim pokrajinama ali dobro, polako. Tu smo da ucimo.
p.s. Hvala. Ne bih te ocekivala ovdje, jos manje sa normalnim komentarom.
Chloe.. napravi manju. Mozes i oblik torte. Prepolovi sve, napravi i bice taman.
A sto se tebe Mirelam tice, komentar ti je tako bezvezan da ni ne zasluzuje paznju al iz postovanja koje sam imala prema tebi i kojeg imam za svoju domovinu... Slovenija mozda jeste mala ali ima mnogo toga da ponudi. Steta samo sto neki ne vidite dalje od svoje serpe. I talijanskih makarona.
I ne bih voljela da se tema pretvori u nesto bezvezno i beskoristno, bolje onda da se odma izbrise da se ne trudim dzabe.
Evo i ja da kažem da ne znam ni jedno slovensko jelo,ni po izgledu,niti po nazivu.
Biće mi drago bar da vidim šta se kod vas kuha,makar i ne probala ništa.
Na prvi pogled,jaka jela.Za mene previše,ali vaše podneblje tako traži
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Nije neki specialitet al je jako poznata u Slo, mozda i u nekim od vasih drzava. Jako staro jelo, a dobro i ne kosta puno.
Prezganka, Przganka, Prezgana juha ili ajmpren juha.
Potrebni sastojci:
3 žlice brašna
3 žlice ulja
3 dl vode
sol
cesnjak
Priprema:
U tavu stavite brasno i grijte na laganoj vatri dok ne dobije zuto smedju boju. Na to dodajte ulje i nakon toga vodu. Po pravilu, koliko brasna, toliko ulja. A vode moze i vise, zavisi koliko gusta zelite da bude supa. Mjestajte sve dok ne zavrije i postane jednolicna smjesa. Kad zavrije nakon par min dodajte sol i cesnjak.
Prokuhajte do kraja i ostavite da se malo ohladi. Stavite juhu u tanjir i dodajte przene kockice kruha.
To bi bio original recept. A kao i svaki recept, i ovaj se po regijama razlikuje. Kod nas npr. najprije se prazi luk na ulju pa se doda brasno pa onda voda. Onda se dodaju zacini po zelji, obavezno persun i na kraju kad provri izmuti se jaje i kroz viljusku propusti po citavoj supi.
Ima i verzija sa slaninom, zitaricama.. kako ko voli. Ja je obavezno pravim kad ostane "starog" kruha i onda udrobim u to, postavljala sam ovdje. A dobra je supa i za probavu, posebno kod raznih viroza i sl.
Ja uvijek kazem treba bar probati pa onda ne mora se vise jesti. Kod nas je najvise voli tata, i ja. Uvijek kad dodje to nam je dorucak obavezno.
A inace su to pravili stariji ljudi, ovi mladji neki i ne poznaju vise, niti vole to jesti. Sreca pa ima supa razlicitih koliko hoces pa za svakog nesto se nadje.
Svakako,ja dosta volim probati bez obzira sto mi se mozda nekada i ne dopada,ovu supicu sam probala prvi put kod jetrve,rodjena slovenka bas ovako uvijek neke nove svoje specialitete uziva da podjeli sanama.
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.