carobnjak Nurudin wrote:Selam alejkum Sokoli

,đes ti čovječe ,nisam te vidio ima godina sigurno.
Što se tiče šejha Imrana ,ja također volim njegova predavanja kao i njegove stavove u vezi mnogih stvari po unutarmuslimanskim pitanjima,a naravno i njegov način tumačenja događaja na osnovu hadisa i Kur'ana. On je inače bivši ambasador Trinidada i Tobaga po evropskim zemljama,a otkad je u penziji bavi se ovim tumačenjima . Mislim da je dolazio i u Sarajevo prošle godine.
Alejkum Selam

Carobnjak i meni je drago sto te vidim

.
Strasan Ucenjak da ga Allah nagradi i ucvrsti ako je na Istini.
Priznajem da su mu predavanja teska,ili sam ja odjednom pogledao mnogo predavanja na razlicitim temama.
Svidja mi se njegov nacin izlaganja a jedno od interesantnijih stvari koje htjedoh svojim rijecimaa opisati no hvala Allahu nadjoh tekst a radi se o Ajetu :O muslimani ne uzimajte Jevreje i Kriscane za prijatelje,takav prevod je nama poznat a evo sta kaze uvazeni Shejh:
O vi koji vjerujete u Allaha (vjernici), ne uzimajte Jevreje, ne uzimajte Krscane, kao vase "Evlija (arapska rijec)". Sad se sjetite kako smo odbacili onu krnjavu metodologiju u kojoj uzmes samo jedan ajet bez analize ostalih kako bi izvukao neki zakljucak. Mi smo takvu metodologiju bacili kroz prozor. Ne uzimajte Jevreje i ne uzimajte Krscane za vase "Evlija": vase prijatelje i saveznike. Kad pogledamo prevode ovih Kur anskih ajeta, svi prevodioci prevode ih na isti nacin: Oni su prijatelji i saveznici jedni sa drugima. Dakle ako koristimo taj prevod dobijamo: Ne uzimajte jevreje, i ne uzimajte krscane kao vase prijatelje i saveznike, oni su
jedni drugima saveznici i prijatelji. Onaj ko se okrene njima zbog prijateljstva i saveznistva on pripada njima. Ne pripadaju vise nama. I Allah potvrdjuje da je ovo cin Zuluma, nasilja. A Allah nece ukazati na pravi put ljudika koji ucine takav cin nasilja. Sta? Uzimanje jevreje i krscana kao tvojih saveznika? Da li to govori ovaj ajet?
Ali muskarac musliman smije ozeniti zenu krscanku. Da li je to tako? Osim, naravno u Malejziji. Ako, dakle koristimo ovakav prevod, onda ce on (musliman koji je ozenio krscanku) morati reci svojoj zeni: dozvolite mi da vas naucim jos jedan lokalni izraz. Mozes zvati svoju zenu DU-DU. Znaci reknes svojoj zeni: DU-DU mozes mi biti zena ali mi ne mozes biti prijatelj???
Custe li vi ovo? Du-du Kur an kaze da mi mozes biti zena ali mi ne mozes biti prijatelj. Nije li ovo malo cudno? Da li to Kur an ovako kazuje? Dajte molim vas! Biste li vi prihvatili ovakav prevod??? Takav, samostalan, pogresan, bez punog smisla. NE!!! To nije Kur an rekao. Pa sta je onda rekao? Ne uzimaj jevreje i krscane za svoje prijatelje i zastitnike oni su prijatelji i zastitnici jedni drugima. To je POGRESNO. JEVREJI I KRSCANI NIKADA nece biti prijatelji jedni drugima. To je POGRESNO.
Da li to postoji POGRESKA u Kur anu? Ne, zato sto to Kur an uopste nije ni rekao. Sve dok ne budes studirao Kur an u cilju razumjevanja buducnosti, sa mjesta gdje se dva okeana dodiruju, neces biti u stanju razumjeti o cemu Kur an govori, o sutrasnjici. Ono sto Kur an kazuje je:
Ne uzimaj ONE jevreje i ONE krscane kao vase prijatelje i saveznike, koji su izmedju sebe prijatelji i saveznici. Kur an nam sugerise na doba koje ce doci, u buducnosti (iz pozicije kada se objavljivao), kada ce biti misteriozno pomirenje DIJELA krscanskog svijeta, ne citavog, i DIJELA jevreja, ali ne svih, koji ce se izmiriti izmedju sebe, a jevrejsko-krscanska alijansa pojavice se na svijetu. Onda kada se uspostavi da misteriozna alijansa (desila se 1917 Balfurska deklaracija - zvanicno), eh tad ih se cuvajte, cuvajte se tih jevreja i tih krscana, ne svih. Kada se pojavi ova alijansa, jevrejsko krscanska alijansa, zabranjuje ti se da postanes njihov prijatelj i saveznik. Mislis li da je egipatskoj vladi drago ovakvo tumacenje ajeta iz Kur ana? Ili Saudijskoj vladi? Ili onima koji vladaju Pakistanom iz Islamabada? Ta jevrejsko krscanska alijansa se pojavila. Pojavila se u Evropi. To je evropski fenomen. To je Evropi svojstven fenomen. Evropa je bila krscanska. Evropa je diskriminirala jevreje (kroz historiju). Ali dosla je nova Evropa, u kojoj su se jevreji i krscani pomirili sada. Za slucaj da niste znali dopustite da vam kazem: SAD su jevrejsko-krscanska zemlja. Muslimani se tolerisu ali nemaju status kakav oni imaju. To je jevrejsko-krscanska zemlja.
Kada se takva alijansa pojavi, kao sto se pojavila u Evropi, tebi je zabranjeno da postanes njihov prijatelj i saveznik.