Prvi prodor Turaka u Bosnu je zabiljezen (prema Imamoviću 1386. god.).....nakon toga su u Bosni ostali oko 5 vijekova, i otišli 1908. nakon aneksije definitivno, prepustivši Bošnjake Austrijancima, tj. Austro-Ugarskoj a kasnije prepustivši ih samima sebi i neprijateljski raspoloženim južnoslavenskim sunarodnicima sa kojima dijele isti jezik, životno područje i uglavnom i mentalitet (pa nek bude i porijeklo, mada tu ima raznih teorija).
U naslijeđe su nam ostavili glavni grad kojeg su osvojili 1448. god. i čije je ime Saraj (rezidencija,palača) -tad Hodidjed, ili Vrhbosna, neumoljivi podsjetnik na duboki trag kojeg su ostavili u BiH.
Ostavili su nam mostove, vjerske objekte, i mnoge druge infrastrukturne objekte uglavnom, čini mi se, vjerske prirode. (hamame

S obzirom da Hrvati i Srbi iz Bosne, dvije susjedne zemlje Hrvatsku i Srbiju doživljavaju kao rezervne (a mnogi od njih, možda čak i većina, kao prave domovine), što je i razumljivo jer su fizički povezani sa njima, govore isti jezik, imaju istu vjeru, pitam da li i u kolikoj mjeri Bošnjaci doživljavaju Tursku koja je hiljadama kilometara udaljena od nas, jedno potpuno drugačije jezičko, geografsko, etničko područje i sa kojom nas povezuje samo vjera (koja je kod nas spala na najniže moguće grane) doživljavaju kao rezervnu domovinu.
Znam da takvih ima i to ne malo.
Ja ne spadam među njih, i na Tursku gledam samo kao na prijateljsku zemlju, a na stanovnike te zemlje kao na strance. Čitao sam i da je ekonomska saradnja Turske i Srbije puno razvijenija nego ista takva saradnja Bosne i Turske.
Šta forumaši i forumašice misle o toj zemlji i kako doživljavaju Tursku i Turke, tj. Turkinje i njihove nesumnjive , mada više romantizirane i sladunjave, a manje konkretne simpatije prema Bošnjacima.
Šta je nama Turska ?