Krokodil Behko wrote:Svaki dan, na našem forumu, čitam kako neko jeste a za drugog kaže,
da nije BH patriota. Sve nešto mislim, i ja spadam u te patriote medjutim,
i meni katkad kašu, da nisam takav.
Zna li iko živi, šta je to BH patriotizam?
Šta čovjek treba da radi, da bi to postao?
Na osnovu čega, neko drugi, može zaključiti, da li je neko
patriota ili ne?
Smatrate li da ste patriota?
Zbog čega?
Nekako sam opredjeljeniji za razvoj ekonomije i još mislim, da bi to trebali
da čine i ti koji kažu da su patrioti. Nije patriotizam, samo svadjati se sa
drugim narodima i neistomišljenicima u "vlastitim redovima".
Šta vi mislite?
U sustini pogodio si klin u glavu sa tvojom posljednjom recenicom.
Konstantno citam tvoje postove i dolazim do zakljucka da se nadrazmjerno razumijes u istorijska zbovanja.
Hajde nam ti definiraj jednod patriotu.
Apsolutno se slazem sa tvojom posljednjom recenicom, na pretek sam slusao slicnih diskusija na Njemackoj TV, i sta je uvjek
nanovo i jako bitno zapazanje, procentualno gledano, clanovi konzervativnih stranaka su automatski i naj zastupljeniji medju partiotima.
Socijalisti, u ovom slucaju SPD-ovci (D) su umjereni i ekonomski su orjentirani, u interesu imje na ekonomskoj bazi udovoljiti insanima.
Da ne pominjem skandinavske zemlje koje haman i neznaju sta je patriotizam.
Da kada bi bila u pitanju ekonomija, pa budimo iskreni, Nijemci bi morali biti najsretniji insani svijeta, cak sta vise patrioti.
Ogromna vecina Nijemaca je zadovoljna ima respekt i postovanje prema njihovim privrednim dostignucima.
Moje komsije u BiH imaju 40 godina radnog staza, sa "rahat" penzijom od 360 KM.
Drustvene kuhinje se sire kao pecurke posle kise, kako tim insanima docarati ljepotu patriotizma, oni su obsjednuti brigom
kako od danas do sutra prezivjeti.
Ali moram napomenuti i to da se patriotizam nemoze materijalno, cak sta vise, bilo bi neobjektivno kupiti ga.
Ja se plasim radikalnog i neuracunljivog patriotizma, po devizi, najprije patriotizam a sve ostalo neka ide k'vragu.
U poziciciji sam (privilegiranoj) da si boravisno mjesto mogu birati, i bilo gdje po mom izboru da radim i boravim,
ja postujem i respektujem tu drzavu.
U ovom slucaju Njemacku kao i BiH kao njen punopravni gradjanin, imam njeno drzavljanstvo.