Kao što je poznato (ili u slučaju da kao što poznato nije, ali će se u nastavku posta vrlo brzo ispostaviti) – postoje ljudi kojima ne bi trebalo davati fotoaparat u bilo kakvom obliku u ruke, izuzev ako u polualkoholiziranom stanju želite ovjekovječiti neki nebitan životni trenutak, kao što je pedesetišesta slika s osobom koju viđate svaki dan ispred stola s obilatom trpezom na nekom sijelu s podignutom flašom ili komadom mesa u ruci, pravljenje grimasa ili slično.
Kako među takve spadam i sam, bilo mi neobično drago da vidim i druge uratke ponešto vještijih ruku nego što su to moje, naravno ukoliko bude zainteresovanih ili čak onih koji dijele sličnu strast.
Prva tri uratka porijeklo vode od jednog malog mjestašca na Pelješcu; neke nisam mogao obuhvatiti odjednom, a neke druge ispale su možda konfuzno, čemu je djelomičan razlog i pokoji dovitljiv komentar rijetkih i poprilično nepovjerljivih mještana

Nekada, kada su putne komunikacije i turizam bili slabo ili nikako razvijeni, većina stanovništva obitavala je u unutrašnjosti poluostrva, djelomično i zbog straha od učestalih gusarskih upada s mora. Danas ta brojka rijetko prelazi 50 duša. Krvnu sliku donekle popravlja i moguću dobru perspektivu za te krajeve predstavlja proizvodnja vina i vinski turizam.

Iznad je nekadašnja solionica ribe....sumanuta, ali u suštini plemenita komunistička ideja o samoodrživosti svake lokalne zajednice, ma koliko ona bila nepodesna za to, ovdje očito nije naišla na plodno tlo.

Grado, primorski gradić u sjeveroistočnoj Italiji: zapuštena vila uz more u meni dragom, venecijanskom stilu i kuća u starom, istorijskom dijelu mjesta.

I za kraj možda jedina (naravno zapuštena) zgrada u Sarajevu u pomalo engleskom fazonu; tim više mi je i krivo što je ovako išarana....mnogo bi pravednije bilo, naravno na što ružniji način, zašvrljati kakvu rogobatnu nastambu izgrađenu pomoću sredstava stečenih na sumnjiv način, ali to naravno iziskuje mnogo veće napore i još veći rizik po vlastito dupence.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)