Gradonačelnik traži 200.000 KM kirije od KBZ-a, bolnice u kojoj se i sam liječio!

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Post Reply
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40380 times
Been thanked: 26514 times
Status: Offline

Gradonačelnik traži 200.000 KM kirije od KBZ-a, bolnice u kojoj se i sam liječio!

04 Aug 2025, 19:35

Image

Saopštenje kluba vijećnika SDA u GV Zenica: Ekonomski mag – gradonačelnik Fuad Kasumović, zvani “Klepi milion i budi gospodin kao ja”, nastavlja rat protiv zdravlja Zeničana!

U novom poduhvatu traži kiriju od KB Zenica u iznosu od oko 200.000 KM (sa PDV-om) mjesečno! Sada je svima jasno da ovaj protivnik izgradnje nove KB Zenica radi isključivo na uništavanju i gašenju KBZ-a, a istovremeno pogoduje i radi isključivo u korist privatnog zdravstvenog sektora! Sve nas navodi da je i tu opravdao svoj nadimak koji smo naveli u početnom dijelu teksta!

Postavlja se pitanje: dokle će uposlenici KBZ-a, građani, ali i pacijenti (posebno teški pacijenti), u tišini trpjeti ovaj teror gradonačelnika? Nedavno je i sam, kako je rekao na Vijeću, potražio pomoć nakon zadobijenih opekotina u KBZ-u, gdje je stručno i adekvatno zbrinut. Danas je ovom odlukom poslao “zahvalnicu” svim zdravstvenim radnicima koji su mu pomogli!

Napominjemo i naplatu parkinga u krugu bolnice, kojeg je slavodobitno “oslobodio” prije par godina uz riječi da njegove građane niko neće pljačkati, a sada svakodnevno u prosjeku 20 automobila odnese pauk iz kruga bolnice a naplaćuje se i parking i kazne – svojim građanima!

Na kraju, ovu sramotnu odluku je obećao staviti na dnevni red GV da se vijećnici izjasne o istoj, a ipak ju je samovoljno, bez GV-a, donio! Apelujemo na GV i sve vijećnike, bez obzira kojoj opciji pripadaju, da reaguju, podnesu interpelaciju i ukinu ovu sramotu koju nam je učinio Fuad Kasumović!

Klub vijećnika SDA Zenica
✨️ Neka ti veća briga bude šta ti misliš i pričaš o drugima, nego šta drugi misle i pričaju o tebi.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 48771 times
Been thanked: 8695 times
Status: Online

Re: Gradonačelnik traži 200.000 KM kirije od KBZ-a, bolnice u kojoj se i sam liječio!

04 Aug 2025, 19:37

Ljecicemo se u latina dol u mostaru, il u tuzli kod nasih, zavisi kolku budes stelu imo 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40380 times
Been thanked: 26514 times

Re: Gradonačelnik traži 200.000 KM kirije od KBZ-a, bolnice u kojoj se i sam liječio!

04 Aug 2025, 19:37

Gradska uprava Grada Zenica dostavila je u petak, 1. augusta Kantonalnoj bolnici Zenica ugovor za plaćanje zakupa korištenja zgrada i zemljišta u bolničkom krugu, kojim zahtjeva mjesečnu naknadu od oko 171.000 KM – potvrdio je Feni direktor KBZ-a Tarik Zulović.

On je najavio da će prijedlog ugovora dostaviti Ministarstvu zdravstva Vlade Zeničko-dobojskog kantona, zatim Kantonalnom pravobranilaštvu ZDK-a te Upravnom odboru KBZ-a.

– Za nas je ovo nova situacija, pogotovo što bi prema tom prijedlogu, ugovor trebao stupiti na snagu 1. augusta ove godine, kada smo pred kraj radnog vremena i dobili ponudu. Jasno je da se radi o velikom iznosu za našu ustanovu, na koju će biti potrebno platiti i PDV pa to znači da bismo na godišnjem nivou trebali platiti oko 2,4 miliona KM. To je novac koji bi sasvim sigurno bio na štetu usluge našim pacijentima – istakao je Zulović, podsjetivši da se u zeničkoj bolnici liječe pacijenti i iz Srednjebosanskog kantona.

Doskora je zenička bolnica u nedostatku opreme pružala usluge i onkološkim pacijentima iz Tuzlanskog kantona, koji su više od godinu dana u Zenicu.

– Ugovor predviđa i klauzulu po kojoj ne bismo, bez prethodne najave i dobijene saglasnosti od Grada Zenica, imali pravo vršiti bilo kakve radove, prepravke na zgradama i unutar njih – kazao je Zulović.

To znači da ne bi mogao biti, između ostalog, renoviran ni Odjel onkologije, a što je zahtjev onkoloških pacijenata te za što je premijer ZDK-a Nezir Pivić isticao kako imaju osiguranih 1.000.000 eura grant sredstava.

Podsjetimo, sredinom februara ove godine gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović tražio je od Vlade ZDK, Ministarstva zdravstva i Skupštine ZDK-a 16 miliona konvertibilnih maraka za zemljište i zgrade u krugu zeničke bolnice.

Grad Zenica je u krugu KBZ-a već izgradila veliki parking te naplaćuje usluge parkiranja zaposlenika i pacijenata koji dolaze u tu ustanovu, a privatnom investitoru preduzeću “Medicor“ d.o.o. Sarajevo vlasnika dr. Mirsada Kacile, dodijelila je zemljište za izgradnju specijalizirane zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ukupne korisne površine oko 3.000 kvadratnih metara, čija je izgradnja počela krajem prošle godine.

Vlada ZDK planirala je u nekoliko faza, u krugu postojeće KBZ-a, graditi novu bolnicu s ukupno 800 kreveta, ali zbog spora s Gradom Zenica nije u mogućnosti realizirati svoje planove.
✨️ Neka ti veća briga bude šta ti misliš i pričaš o drugima, nego šta drugi misle i pričaju o tebi.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13829 times
Been thanked: 22758 times

04 Aug 2025, 19:39

Ako sam dobro razumio, trazi od ustanove koja se finansira iz budzeta da placa 200k mjesecno u budzet iz kojeg se finansira?
Nas cojek je genije :D.
Dozvolite da se obratimo

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:
Has thanked: 1365 times
Been thanked: 4682 times

04 Aug 2025, 21:34

Zafalilo mu para smrdo smrdljivi
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7694 times
Been thanked: 18148 times

04 Aug 2025, 21:35

Ja sam mislila da drzavne bolnice uopste ne placaju kiriju. Vidi sto sam naivna

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1200 times
Been thanked: 3760 times

04 Aug 2025, 21:40

Fuddo wrote: 04 Aug 2025, 19:39 Ako sam dobro razumio, trazi od ustanove koja se finansira iz budzeta da placa 200k mjesecno u budzet iz kojeg se finansira?
Pa nije on baš ni mahnit. Bolnica je kantonalna, odatle se uglavnom finansira, pa bi on kao big boss Zenice svaki mjesec od kantona keširo 200K.

Ko vas yebe Zeničani, sami ste ga sebi izabrali, ako vam ukine bolnicu dolazit ćete u Tešanjsku bolnicu zbog banalnih upala i laganih zahvata. Bujrum kod nas, mi primamo sve i svašta, široki smo u pichku materinu :D

Mi svoju dobrim dijelom izdržavamoiz budžeta opštine i tako već godinama.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13829 times
Been thanked: 22758 times

04 Aug 2025, 21:43

Laser wrote: 04 Aug 2025, 21:40
Fuddo wrote: 04 Aug 2025, 19:39 Ako sam dobro razumio, trazi od ustanove koja se finansira iz budzeta da placa 200k mjesecno u budzet iz kojeg se finansira?
Pa nije on baš ni mahnit. Bolnica je kantonalna, odatle se uglavnom finansira, pa bi on kao big boss Zenice svaki mjesec od kantona keširo 200K.

Ko vas yebe Zeničani, sami ste ga sebi izabrali, ako vam ukine bolnicu dolazit ćete u Tešanjsku bolnicu zbog banalnih upala i laganih zahvata. Bujrum kod nas, mi primamo sve i svašta, široki smo u pichku materinu :D

Ma govnar obicni, sitni svercer i prevarant.
Dozvolite da se obratimo

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1200 times
Been thanked: 3760 times

04 Aug 2025, 22:22

Fuddo wrote: 04 Aug 2025, 21:43
Laser wrote: 04 Aug 2025, 21:40

Ma govnar obicni, sitni svercer i prevarant.
Naravno da jest govnari naravno da neće dobit te pare.

Kao i svaki sitni šaner, diže sebi cijenu, znajući da od tih para nema ništa. Ali on očekuje neki sitni politički poen. Jer pazi, on kao big boss grada Zenice, besplatno daje na korištenje gradsko zemljište, kao da mu je to babovima.

Niko se prije njega nije sjetio da je zemljište na kojem je bolnica zapravo gradsko.

Zamisli taj idiotski scenario po kojem bolnica plaća gradu zakupninu zemljišta, pa zamisli scenario u kojem taj grad nema bolnicu.

Treba se zapitat kakvi birači izaberu takvog lika da vlada gradom.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21593 times
Been thanked: 19624 times

04 Aug 2025, 22:27

Maja wrote: 04 Aug 2025, 21:35 Ja sam mislila da drzavne bolnice uopste ne placaju kiriju. Vidi sto sam naivna
veliki broj njih su u tuđim objektima... mislim na javna preduzeća i ostalo

pogotovo neke manje poslovne jedinice

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 48771 times
Been thanked: 8695 times

05 Aug 2025, 00:30

Masamune wrote: 04 Aug 2025, 22:27
Maja wrote: 04 Aug 2025, 21:35 Ja sam mislila da drzavne bolnice uopste ne placaju kiriju. Vidi sto sam naivna
veliki broj njih su u tuđim objektima... mislim na javna preduzeća i ostalo

pogotovo neke manje poslovne jedinice
Da nema prebijanja i halala od strane JU drugoj JU ili drzavne firme drugoj drzavnoj firmi (i raznih kombinacija navedenih) ovo bi sve propalo davno. Najbanalniji primjer bolnica vazda duzna za struju i ostale komunalije kolko hos al se sve na kraju prebije :D.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Post Reply

Return to “Vijesti”