Provincijalac
Moderator: Krokodil Behko
Provincijalac
često čujemo u uporabi riječ "provincijalac" ponajviše u pogrdnom tonu..a tko je provincijalac onaj koji određen mistom prebivanja,rođenja ili je to ipak karakterna osobina..meni najbliža definicija je upravo iz istoimene knjige jednog popularnog u to vrime književnika lakog štiva koji je rekao:provincijalac je onaj ko se želi svakome svidit...razmislite..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10052 times
- Been thanked: 11928 times
- Status: Offline
Re: provincijalac
Možda ne želi nego mora. Mjesto rođenja određuje u nekoj mjeri i životni tok. Nije to vezano samo za nivo obrazovanja ili hvatanje koraka sa najsavremenijim pogledima na svijet i život. Tu je čitav splet okolnosti koji utiču na životni tok jednog provincijalca. Učine ga čvršćim. Naprave od njega neku vrstu vojnika na zadatku. I tako, dok su velegrađani u tim shemama opušteni i zezaju se, provincijalac i to zezanje shvata kao zadatak. Cilj je ispasti cool. Cilj je uvijek ispred i stalno ima neki cilj ili bar neki naum u tom trenutku.laganini wrote:često čujemo u uporabi riječ "provincijalac" ponajviše u pogrdnom tonu..a tko je provincijalac onaj koji određen mistom prebivanja,rođenja ili je to ipak karakterna osobina..meni najbliža definicija je upravo iz istoimene knjige jednog popularnog u to vrime književnika lakog štiva koji je rekao:provincijalac je onaj ko se želi svakome svidit...razmislite..
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Neki ga baš pretjeraju u tim težnjama i nastojanjima,pa imaš dojam kad pričaš s nekim da je sav zgrčen,napet,prosto i tebi nekako nelagodno bude,naporan ti dođe i taj razgovor i sve....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
...kužim to je ono pozitivno uz pojam provincijalac ali više sam mislio ono kad se spominje u negativnom kontekstu...Krokodil Behko wrote:Možda ne želi nego mora. Mjesto rođenja određuje u nekoj mjeri i životni tok. Nije to vezano samo za nivo obrazovanja ili hvatanje koraka sa najsavremenijim pogledima na svijet i život. Tu je čitav splet okolnosti koji utiču na životni tok jednog provincijalca. Učine ga čvršćim. Naprave od njega neku vrstu vojnika na zadatku. I tako, dok su velegrađani u tim shemama opušteni i zezaju se, provincijalac i to zezanje shvata kao zadatak. Cilj je ispasti cool. Cilj je uvijek ispred i stalno ima neki cilj ili bar neki naum u tom trenutku.laganini wrote:često čujemo u uporabi riječ "provincijalac" ponajviše u pogrdnom tonu..a tko je provincijalac onaj koji određen mistom prebivanja,rođenja ili je to ipak karakterna osobina..meni najbliža definicija je upravo iz istoimene knjige jednog popularnog u to vrime književnika lakog štiva koji je rekao:provincijalac je onaj ko se želi svakome svidit...razmislite..
-
Obrisan profil
Re: Provincijalac
Pa to ti je slika današnjih gradova nakon rata. Saselili se iz ruralnih dijelova, pa su sad veći građani od ljudi koji su se tu rodili i odrasli. Meni Brčko više ne liči na onaj grad od prije, bolje rečeno i nije više grad. Tako je vjerovatno i sa drugim gradovima, jer grad ne čine zgrade, već ljudi koji u njemu žive. Možda je seljak preteška riječ, ali...
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Ima seljaka koji su rođeni u centru grada i tu još uvijek žive. To su ove tetke koje otresaju bošče na gave ljudima, "gospoda" koja hrakne u liftu i djeca koja urlaju ispod prozora "mmmaaaaamaaaaaaa...."alma75 wrote:Pa to ti je slika današnjih gradova nakon rata. Saselili se iz ruralnih dijelova
Ima ovdje jedna mahala u kojoj zene iznesu sve pred zgradu: stolove, stolice, kafu, pletivo... i samo mahalaju. Po čitav dan analiziraju prolaznike... A čaršijska raja
Mjesto rođenja ništa ni o kome ne govori...
-
Trepavica
Neka traze od mjesne zajednice da im naprave citaonicu ispred zgrade...opremljenu...tako da se ne zamaraju, unositi i iznositi stolove, stolice itd...da ne dangube, propustit ce sta od zbivanja a to je zaista steta..Peggy Sue wrote:Ima seljaka koji su rođeni u centru grada i tu još uvijek žive. To su ove tetke koje otresaju bošče na gave ljudima, "gospoda" koja hrakne u liftu i djeca koja urlaju ispod prozora "mmmaaaaamaaaaaaa...."alma75 wrote:Pa to ti je slika današnjih gradova nakon rata. Saselili se iz ruralnih dijelova
Ima ovdje jedna mahala u kojoj zene iznesu sve pred zgradu: stolove, stolice, kafu, pletivo... i samo mahalaju. Po čitav dan analiziraju prolaznike... A čaršijska raja![]()
Mjesto rođenja ništa ni o kome ne govori...
Nemam pojma o čemu je tema.
Možda ne treba dijeliti ljude na seljake i građane, pa čak ni na "seljake" i neke druge.
Ali dobro, eto da zapazim par njih što mi onako zapadaju za oko, ništa više.
1. Čovjek sa sela koji živi ili radi u gradu ili samo dolazi u grad povremeno i non stop napominje svoje porijeklo sa sela, da li kroz ozbiljnu priču da li kroz zezanciju, stalno se osjeća napadnutim ili nedobrodošlim iako ga niko ne dira
2. Čovjek koji je doselio u prethodnom periodu sa sela u grad, za stalno, i trudi se uklopiti tako što će pljuvati po selu i seljacima, dizati u nebo čaršiju
3.Čovjek koji je iz grada i misli da je samim tim nešto vrijedniji od čovjeka sa sela
Možda ne treba dijeliti ljude na seljake i građane, pa čak ni na "seljake" i neke druge.
1. Čovjek sa sela koji živi ili radi u gradu ili samo dolazi u grad povremeno i non stop napominje svoje porijeklo sa sela, da li kroz ozbiljnu priču da li kroz zezanciju, stalno se osjeća napadnutim ili nedobrodošlim iako ga niko ne dira
2. Čovjek koji je doselio u prethodnom periodu sa sela u grad, za stalno, i trudi se uklopiti tako što će pljuvati po selu i seljacima, dizati u nebo čaršiju
3.Čovjek koji je iz grada i misli da je samim tim nešto vrijedniji od čovjeka sa sela
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Lebowski wrote:Nemam pojma o čemu je tema.![]()
odlična opservacija leb...upravo tako skoro da se nema što dodat...
Peggy Sue wrote:[
Ima ovdje jedna mahala u kojoj zene iznesu sve pred zgradu: stolove, stolice, kafu, pletivo... i samo mahalaju. Po čitav dan analiziraju prolaznike...
Meni ovo zvuči fora... da se tako druže.
Osim ovoga da analiziraju prolaznike... ali to možda i nije slučaj, pa ne sjediš ti s njima da znaš, zar ne?
..a što je drugo špica u zagrebu,riva u splitu..nema to veze s temom..Katja wrote:Peggy Sue wrote:[
Ima ovdje jedna mahala u kojoj zene iznesu sve pred zgradu: stolove, stolice, kafu, pletivo... i samo mahalaju. Po čitav dan analiziraju prolaznike...
Meni ovo zvuči fora... da se tako druže.![]()
Osim ovoga da analiziraju prolaznike... ali to možda i nije slučaj, pa ne sjediš ti s njima da znaš, zar ne?Mislim, možda ćakulaju o svemu i svačemu, pletu, spajaju ugodno s korisnim.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Meni nije fora vidjeti u centru grada štrik na kojem se suši veš, a u blizini vlasnica "zasula" kafu, sabrala mahalu i doslovno isprate pogledom svakoga ko prodje. Ruglo. Ne sjedim s njima, ali dovoljno puta prodjem pored njih, tako da jasno cujem o cemu pricaju...Katja wrote:Peggy Sue wrote:[
Meni ovo zvuči fora... da se tako druže.![]()
Osim ovoga da analiziraju prolaznike... ali to možda i nije slučaj, pa ne sjediš ti s njima da znaš, zar ne?Mislim, možda ćakulaju o svemu i svačemu, pletu, spajaju ugodno s korisnim.
Ovaj... oprosti. (dan ljubaznosti je, kaže Black)laganini wrote:..nema to veze s temom..
Edit: Peggy, kužim, ali nemojmo ljutiti laganinija.
odnosilo se na peggy komentar...iz tvoji usta ništa pogrešno...
-
dacina_curica
Lebowski wrote:Nemam pojma o čemu je tema.![]()
Leb nikad ne zna sta je tema a uvijek ubada u srIdu.
Ja mislim da je ova tema zakasnila dvadesetak godina.
Danas je cool biti sa sela... čisti zrak, zdrav život i tako to.
Danas je cool biti sa sela... čisti zrak, zdrav život i tako to.