Privatnost na netu
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8238 times
- Been thanked: 19384 times
- Status: Offline
Privatnost na netu
s obzirom da na netu ima svakakvih budala, koliko je pametno pričati o sebi?
ovdje mislim na dvije stvari
prva
otkrivanje ličnih podataka, davanje broja telefona, pa čak i kućnog..
nekad se desi da u neke osobe steknemo povjerenje..ali prva svađa il nešto slično nas spusti na zemlju. koliko je ljudi koji čak ni prilikom svađe te informacije neće iskoristiti protiv tebe?
druga
iznošenje intime na forum. pisanje nekih stvari o partneru, porodici i prijateljima koje ne biste trebali širiti uokolo.
jeste li vi postavili granicu preko koje ne idete?
ne znam, po meni su forum i chatovi za druženje, a ukoliko se baš želiš nekome "otvoriti" postoji msn za to. mada ne znam koliko je i to dobra ideja jer kao što rekoh s nekim si prijatelj par godina pa i to prijateljstvo pukne
ovdje mislim na dvije stvari
prva
otkrivanje ličnih podataka, davanje broja telefona, pa čak i kućnog..
nekad se desi da u neke osobe steknemo povjerenje..ali prva svađa il nešto slično nas spusti na zemlju. koliko je ljudi koji čak ni prilikom svađe te informacije neće iskoristiti protiv tebe?
druga
iznošenje intime na forum. pisanje nekih stvari o partneru, porodici i prijateljima koje ne biste trebali širiti uokolo.
jeste li vi postavili granicu preko koje ne idete?
ne znam, po meni su forum i chatovi za druženje, a ukoliko se baš želiš nekome "otvoriti" postoji msn za to. mada ne znam koliko je i to dobra ideja jer kao što rekoh s nekim si prijatelj par godina pa i to prijateljstvo pukne
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
Re: Privatnost na netu
na forumima gdje ima tema kao sex i slicne stvari trudim se ostat´ anonimna... totalno mi je bez veze pisat na takvie stvari ako nisam anonimna...
a ta ispovjedanja na netu, po forumima su mi totalno bez veze...
inace nisam tip koji svoje intimne stvari prica, al´ imam jednu osobu, meni tako dragu
i tu se nekako skroz otvorim... nekad iznenadim samu sebe sta toj osobi sve ispricam...
a ta ispovjedanja na netu, po forumima su mi totalno bez veze...
inace nisam tip koji svoje intimne stvari prica, al´ imam jednu osobu, meni tako dragu
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- vučica
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
nikad ne treba previše otkrivati o sebi jer nikad neznaš kad će ta osoba to upotrijebiti protiv tebe....biti ljubazan prema svima ali ostati anoniman....koliko možeš....ponekad se svi malo zanesemo ali ipak treba imati neke granice...i dobru kočnicu da znaš kad je vrijeme da se prestaneš otvarati...
***Ja sam ja,uvijek UNIKAT,nikad DUPLIKAT***
...Moja se radost čuje u tišini,
a ljubav udiše svakim dahom....

- Sanjarko
- Aktivni forumaš

Na forumu(virtuelno) je kao i u realnom zivotu...jos uvjek vjerujem da ima iskrenih bica...
Ipak treba zadrzati dio privatnosti samo za sebe...
A ako vec netko i zna o meni malo vise i to jednog dana javno iznese negdje samim time pokazuje kakav je kao osoba...
Otvaranje kojekakvih tema na forumu...a neznam ponekad ljudi nemogu se povjeriti nikome pa ovako pokusaju dobit neki savjet...
Sve u nekoj normali...nista netreba pretjerivati...mada neke detalje iz mog zivota ne bi iznijela pa da neznam koliko mi je tesko...
Sigurna sam da ta osoba sama zna sta je najbolje za nju i da kad razmisli sama ce doci do rjesenja ili nekog zakljucka...
Sigurno svatko od nas ima bar jednu osobu kojoj moze ispricati sve svoje tajne i probleme bez da se brine da ce to netko saznati...
Ipak treba zadrzati dio privatnosti samo za sebe...
A ako vec netko i zna o meni malo vise i to jednog dana javno iznese negdje samim time pokazuje kakav je kao osoba...
Otvaranje kojekakvih tema na forumu...a neznam ponekad ljudi nemogu se povjeriti nikome pa ovako pokusaju dobit neki savjet...
Sve u nekoj normali...nista netreba pretjerivati...mada neke detalje iz mog zivota ne bi iznijela pa da neznam koliko mi je tesko...
Sigurna sam da ta osoba sama zna sta je najbolje za nju i da kad razmisli sama ce doci do rjesenja ili nekog zakljucka...
Sigurno svatko od nas ima bar jednu osobu kojoj moze ispricati sve svoje tajne i probleme bez da se brine da ce to netko saznati...
Ne gledamo crte sa dlana netko zivi zivot a netko ga sanja
Nikada ne možemo znati kakva je osoba s kojom se družimo na forumu ili msn. Pazim da ne odajem previše informacija o sebi mada je to ponekad težko jer se neke osobe prime za srce i nesvjesno odamo štošta. I kao što reče Maja, kad padne prvi nesporazum tj svađa, tek onda vidimo kakva je osoba i da li ima kratak fitilj. Najzanimljivije mi je kad odmah nude facebook ili skype, pa moram odgovoriti da to ne ide, jer sam tamo s punim imenom i prezimenom.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
- merylin
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 9 times
Vrlo je nezgodno kada duže vremena provodimo na forumu,ali i općenito na netu,da zadržimo tu neku svoju privatnost.Maja wrote:s obzirom da na netu ima svakakvih budala, koliko je pametno pričati o sebi?
Neki ljudi uspijevaju bukuvalno omađijati slatkorječivošću...otvoriš nekome svoju dušu i za kratko vrijeme shvatiš da si pogriješio...
Nisam došla nikada u situaciju da me neko izigrao,ne sklapam virtuelna prijateljstva samo tako,niti ih imam puno...jedno ili dvoje koji su mi 1000 puta dokazali da su prijatelji u pravom smislu te riječi.
Pa i same ove kojekakve forumske teme su pravi izazov kad je u pitanju privatnost...pišemo i previše ličnih stvari a da toga nismo ni svjesni....
Naravno da postoji granica...mada nekada postupam neispravno...opusti se čovjek previše,pa pišem o stvarima o kojima možda ne bi trebalooo...jeste li vi postavili granicu preko koje ne idete?
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
- Maja
- Administrator

joj mery otkad ja tebe znam a ništa ne znam. đe da znam, ništa ne znam 
ti baš znaš gdje je granica i inače forum ti je za zabavu. nikad te nisam vidjela da se s nekim kačiš ili da si ljuta. niti petljaš puno s muškarcima. svaka čast
a s ovim se skroz slažem
ti baš znaš gdje je granica i inače forum ti je za zabavu. nikad te nisam vidjela da se s nekim kačiš ili da si ljuta. niti petljaš puno s muškarcima. svaka čast
a s ovim se skroz slažem
Pa i same ove kojekakve forumske teme su pravi izazov kad je u pitanju privatnost...pišemo i previše ličnih stvari a da toga nismo ni svjesni....
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10005 times
- Been thanked: 11893 times
Valjda sam ja neki cudan tip..pa svima kazem sve o sebi.. Dijelim mail okolo,br.moba,ime,prezime,slike...sve kome sta treba od mene.. Razlog je jednostavan.. Ne sjecam se vise ko,ali jedan francuski intelektualac,knjizevnik cini mi se,fino rece: Istina je najbolja krinka.. Kazete istinu i niko vam nece povjerovati u to.. A ne znam ni zasto bih se krio (
m ) ..Nema u mom zivotu i u vwezi mene inace,nikakvih spektakularnih tajni.. Sasvim normalan zivot,prosjecnog gradjanina ove zemlje.. taman toliko,da ne razumijem ljude,koji ono bas po svaku cijenu,kriju sve o sebi.. Ne mora znaciti da su mail,br.moba,slika bitni u razotkrivanju sebe. Zavisi kome je sta bitno.. na primjer,da ovdje na forum svrati neki policijski strucnjak za izucavanje nasih karaktera,vjerujem da ga nase slike i nasi mailovi,ne bi zanimali puno.. samo bi citao ko sta i ko kako pise..i doznao bi svasta.. I na kraju krajeva,ovi sto kriju sve o sebi i po svaku cijenu,trebali bi znati,da nisu na netu samo neke lopuze i cudaci. Sta ako sretnu neku normalnu osobu? Sta onda? Zelim reci da je i pretjerani oprez,u neku ruke,isto sto i manijastvo,zbog kojeg taj oprez i postoji. na forumima,nema puno takvih koji su ono bas oprezni ali naleti tu i tamo poneko,chaterske provinijencije,pa misli da je u prednosti ako niko nista ne zna o njemu/njoj.. pa prosipa neke "vrlo pametne" komentare svuda oko sebe.. Mada,sve je to kratkog daha. Forum nije isto sto i chat. A takve je svakako najlakse prepoznati po nacinu pisanja..Da bi bili u centru paznje a da to tako i ostane.. Nista info,nista duze od 5 redova,nista sto je realno i ima veze sa normalnom spikom..i slicno.. Slika nebitna.. Ne govori mnogo a mozda i ne pripada onome ko je postavi.. I tako ti pretjerano oprezni,polako postaju kao i oni zbog kojih su i postali oprezni.. Ista meta isto odstojanje..
- Maja
- Administrator

nedavno sam vidjela na jednom forumu temu kao prijedlog da se forumaši mogu registrovati samo sa punim imenom i prezimenom
da se to inače praktikuje na svim forumima šta mislite bi li forumi bili predosadni?
da se to inače praktikuje na svim forumima šta mislite bi li forumi bili predosadni?
- vučica
- Aktivni forumaš

pa to onda nebi bilo to(bar meni)....za to imamo fb..po mom mišljenju...ovako je zabavnije..sa svakavim nikovima....
***Ja sam ja,uvijek UNIKAT,nikad DUPLIKAT***

- Luna.
- Inventar foruma

tada bi sve islo u potpuno drugom pravcu... svi paze sta ce napisati a teme o sexu skoro da ne mogu opstati na takvom forumu, sto je, s obzirom na nas mentalitet, u redu i logicno...Maja wrote:nedavno sam vidjela na jednom forumu temu kao prijedlog da se forumaši mogu registrovati samo sa punim imenom i prezimenom
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Meni je svejedno da li sam pod nickom ili pravim imenom i prezimenom.. Isto bih sve uradio i napisao.. Ponavljam vec stoti put... Istina je najbolja krinka.. To prakticiram oduvijek i nikakvih problema nemam.. Ljudi uglavnom drugacije rade i ovakve kao ja,neugodne i neumoljivo direktne,najprije izbjegnu.. Ovo se odnosi i na teme o sexu.. Na ovom forumu ne pisu ni moja mati ni moji mali bratici pa da se stidim.. a za ostalo.... potop!!
- komsija
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 2 times
Ne postoji privatnost na netu, budite sigurni da sve sto postavite bude dostupno mnogima pogotovo sadrzaji sa FB gdje vam FB krade podatke i salje drugima
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
- Luna.
- Inventar foruma

za mene je sasvim ok, ako neko pise po netu pod svojim pravim imenom, ima otvoren profil na fb za svakoga.
ja ne zelim da pisem pod svojim pravim imenom... za mene su forumi oblik druzenja, ali mi nije svejedno da moj brat cita sta ja mislim npr. o oralnom sexu... isto tako pazim da moje dijete po netu ne postavlja svasta...
ja ne zelim da pisem pod svojim pravim imenom... za mene su forumi oblik druzenja, ali mi nije svejedno da moj brat cita sta ja mislim npr. o oralnom sexu... isto tako pazim da moje dijete po netu ne postavlja svasta...
Djole
Djole
- Maja
- Administrator

upravo tako. nije tu stvar u iskrenosti što krokodil kaže. možeš nekad nešto i prikriti ali u globalu svi pišemo na forumu ono što i mislimo. samo je problem ko će to pročitati. da pišem o sexu npr ili detalje o svojoj sadašnjoj ili bivšoj vezi pa da na forum naleti neko moj a kod mene nick ime i prezime pa da mi čita šta sam pisala.....Luna. wrote: ali mi nije svejedno da moj brat cita sta ja mislim npr. o oralnom sexu...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Mislim da smo na istom fonu.. Dakle,nije problem u iskrenosti nego u tome ko to cita.. vec rekoh,ne bih da neko od moje rodbine..pogotovo bratici,procita svasta od mene na pdf sex ili slicno.. Zato sam i rekao.. Nije problem nastupiti pod imenom i prezimenom nego ko ce procitati.. A nasi najblizi bi nas u tom momentu,jednostavno pronasli.. Samo nam ukucaju ime i prezime u google i eto ih na forum.. Dakle,mora pod nickovima pa kako god.. Moj profil na fb jeste otvoren i sa imenom i prezimenom ali ja tamo i ne pisem skoro nista.. Upravo iz tih razloga.. gomila rodbine i raznih kolega i polu-kolega oko mene na tom sajtu.. To i jeste razlog sto sam vise na forumu nego tamo.. Po meni,facebook je dobar samo za stupiti u kontakt sa nekim i odrzavati to preko poruka katkad.. i nista vise..
- Republikanac
- Sitna buranija

- Has thanked: 1 time
mailovi i brojevi koje koristim na netu za registraciju ili su odbaceni ili ih kreiram specijalno za tu namjenu
ne brinem se toliko za tu privatnost mogu vam cak reci da moj password od msn i FB ima minimalno 5 osoba
ne brinem se toliko za tu privatnost mogu vam cak reci da moj password od msn i FB ima minimalno 5 osoba
- Maja
- Administrator

password kažeš?
a evo u 5 godina neki dan sam prvi put dala svoju šifru od nečega jednom tipu
a evo u 5 godina neki dan sam prvi put dala svoju šifru od nečega jednom tipu