U sobi okovanoj ledom živi s Pakom kojeg je platio 3 KM
Dok većina njegovih sugrađana hladne zimske dane provodi u toplim domovima, beskućnik Đevad Selak ko zna koju zimu po redu pokušava preživjeti u ruševini na Otoci koja prokišnjava, bez prozora, vode, struje...
Kaže da ni sam ne zna kako se ujutro probudi nakon što se uvečer uvuče u improvizirani krevet, pokušavajući se koliko-toliko zagrijati pod starim dekama i krpama.
Sve otvoreno
- Nije nimalo lako kad se noću temperatura spusti i do 15 stepeni ispod nule. Često me usred noći probudi ledeni zrak koji šiklja kroz pukotine na zidovima. Najgore je što je sve otvoreno pa se mraz uvlači sa svih strana - priča nam Selak.
U prostoriji u kojoj živi zatekli smo samo mali krevet i sto. S plafona su visile ledenice, a i pod je bio prekriven ledom. Imali smo osjećaj da je toplije vani nego u sobi.
Đevad Selak kaže da je nekada živio "normalnim" životom - imao je porodicu, posao i krov nad glavom.
- Rođen sam u Hrasnici, gdje sam živio s roditeljima, a radio u "Famosu". Ubrzo sam se i oženio te dobio dvoje djece i preselio se u Švrakino Selo. Međutim, sve je krenulo naopako - počinje svoju životnu priču ovaj beskućnik.
Zbog zdravstvenih problema bio je prinuđen napustiti posao u "Famosu" i nastavio je raditi druge fizičke poslove. Ubrzo nakon toga ostavila ga je supruga.
Bez primanja
- Našao sam posao u Zadru, gdje sam utovarao pijesak i šljunak. Nakon mog povratka u Sarajevo izgubio sam svaki kontakt s porodicom - navodi Selak.
Kako kaže, rat ga je zatekao u Njemačkoj, pokušao se vratiti u Sarajevo, ali grad je bio zatvoren, tako da je završio u Orašju, gdje je ostao da se bori.
- Ranjen sam u desnu nogu, zbog čega danas nisam sposoban ni za kakav posao. Prosim jer nemam nikakvih primanja. Ali pomirio sam se s ovakvom sudbinom. Od države ne očekujem ništa, jednostavno, živjet ću ovako do kad mi bude propisano - naveo je Selak.
Psa kupio za tri marke
Kako kaže, jedino što ima u životu je pas Pako, kojeg je kupio za tri marke.
- Kupio sam ga ljetos od nekog dječaka. Za novac koji svaki dan sakupim prvo kupim njemu hranu, pa tek sebi. Često se desi da samo on legne sit spavati. On mi je najbolji i jedini drug - kazao je Selak.
[/i]
http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/u-s ... latio-3-km