Surogat majke

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Surogat majke

Post by komsija »

Eto ja cesto naletim na internetu na ovakve vijesti gdje neko trazi kakvu zensku koja ce dobrovoljno biti trudna sa spermom donatora od muza neke zene zato sto ta zena ne moze ostati trudna a po svaku cijenu zele da imaju dijete
Dakle taj par nadju zenu , potpisu sve papire u sudu i onda ako je sve kako treba sa zdravljam i ostalim izvrsi se vjestacko oplodjivanje a sperma se uzme od narucioca bebe
E vidite, ta dobrovoljka nosi to dijete 9 mjeseci i kada ga rodi mora ga predati paru koji s njom ima ugovor o tome
Sta mislite o ovome
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
Sanjarko
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Re: Surogat majke

Post by Sanjarko »

Meni to tak grozno da nemam komentara na to :tuga
Ne gledamo crte sa dlana netko zivi zivot a netko ga sanja
Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja »

Upravo čitam kakko su Robert de Niro i njegova supruga dobili drugo dijete i to preko surogat majke. Ne znam, lično to nikad ne bih mogla uraditi, nositi dijete 9 mjeseci i onda ga nekom dati, strašna mi je i pomisao na to.
S druge strane, kada bih bila u situaciji da ja tražim surogat majku, ne znam da bih mogla živjeti u strahu da će osoba koja je nosila dijete jednom doći i tražiti svoja prava. Pretpostavljam da se to unaprijed dogovori, ali i sama bih znala da ta žena takodjer ima pravo na to dijete.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9728 times
Been thanked: 11465 times

Surogat majke sve traženije širom svijeta

Post by Krokodil Behko »

Image

Britanski dnevnik "Indipendent" piše da sve veći broj bračnih parova iz Velike Britanije, koji ne mogu da imaju djecu, odlazi u inozemstvo u potrazi za surogat majkama. List ističe da je broj zvanično registrovane djece, koje su rodile surogat majke iz inozemstva, u proteklih pet godina u enormnom porastu zbog čega je povećana zabrinutost da bi bogatiji zapadni državljani mogli da koriste siromašnije žene u zemljama u razvoju.

"Indipendent" navodi da je broj zahtjeva za prenos djeteta sa majke surogata na roditelje, porastao je sa 47 u 2007. godini na 133 tokom 2011. godine.

Stručnjaci priznaju da su navedene brojke relativno male, ali da ne održavaju istinski obim trgovine koju vode agencije u zemljama poput Indije, zahvaljujući nedostatku ograničenja i regulativa.

Komercijalno surogat majčinstvo dozvoljeno je u SAD i u brojnim drugim zemljama, uključujući Indiju, gdje je legalizovana 2002. godine.

Međutim, ta praksa je zabranjena u Velikoj Britaniji.

Tokom 2010. godine, zakon je promijenjen da bi bilo omogućeno istopolnim i nevjenčanim heteroseksualnim parovima da prvi put koriste surogate, što je dodatno uticalo na porast potražnje.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Re: Surogat majke sve traženije širom svijeta

Post by Zagorka »

Svako ima pravo da živi kako hoće,ali po meni je bolja opcija usvajanje kad je već toliko(na žalost)siročadi........
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Tokom 2010. godine, zakon je promijenjen da bi bilo omogućeno istopolnim i nevjenčanim heteroseksualnim parovima da prvi put koriste surogate, što je dodatno uticalo na porast potražnje.
Ne kontam nešto. Ako je u pitanju istospolni brak dakle "uzorak" se uzima samo od jedne osobe a "kontra-uzorak" od neke sasvim strane osobe koja nije dio tog braka i sve se to ubaci u neku surogat majku? Jesam li ja ovo dobro razumio?

Mensečini da Zagorka dobro reče. Zar nije lakše usvojiti postojeću
sirotu djecu nego igrati se sekretima i genima?
Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra »

Pa kad uzmu surogat majku, statisticki 50% genetike moze da bude od jednog roditelja, a druga stvar mogu sami da izaberu majku koja im odgovara. Kod usvajanja nema ni 1% sanse da djete ima bilo kakvo genetsko naslijedje.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ma dobro. Razumijem ja to nego mi je bezveze da žena rodi dijete po ugovoru i preda ga njegovim vlasnicima. Nije pogrešan izraz. Tako to dodje. Naručili dijete ko u fabrici.
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust »

Meni je ovo jako plemenito djelo i mnogo je sigurnije nego usvajanje, recimo. Parovi cekaju po nekoliko godina da bi dobili odobrenje za usvajanje djeteta, a ovdje svega 9 mjeseci. Kod usvajanja je igra na srecu.. ne znas genetske predispozicije, ne znas roditelje, ne znas rodbinu (Sutra neka dijete oboli od leukemije, kako mu pomoci sa presadjivanjem kostane srzi recimo?)... Rijetko, jako rijetko, se desava da se usvajaju male bebe (osim ako nije Kina ili Rusija u pitanju)...

I da, svaka cast bioloskoj majci koja uspije da se odrekne djeteta za dobrobit drugih ljudi. Licno ne bih mogla, velika je to stvar.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Ruana

Post by Ruana »

Licno poznajem jednu surogat majku, moja komsinica dankinija. Ima 4 dece od 3 muza, i to peto sto je rodila svojoj prijatteljici a po zanimanjuu je pedagog i radi sa djecom svaki dan.
Jednom sam je pitala o tome, kakav je osjecaj kad dadnes svoje dijete.
Zena kaze, da ona to dijete od pocetka trudnoce nije smatrala svojim dijetetom i da ne osjeca da je ona majka toga dijeteta. Taj djecak ima 9 godina, zivi na sjeveru Danske i dolaze joj cesto u posjetu jer je to njena prijateljica od djetinstva. Kazu da su objasnili dijetetu kako se rodio (ako se uopste moze objasniti tako malom dijetetu) ali ona kaze da moze. Njena djeca to dijete ne smatraju bratom (tako ona kaze).
Sa jedne strane to je jako humano dijelo, ali ja ne bih mogla.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2946 times

Post by Pasaga »

Ovdje gdje zivim malo je i maki i oceva da se nesto plaho sekiraju za svoju djecu.
Dugo vremena mi je trebalo dok sam shvatio na kojim nacelima,ili nenacelima,pocivaju njihove porodice.
Rjetkost je naci familiju a da su njihova vlastita djeca.
Ona dovede dvoje ,on troje i tako redom,dobiju jos jedno zajedno i opet razlaz,pa ponovo.
Porodice imaju jako malu vrjednost,sto je i uzrok velikih razvoda i stradanja djece.
Uvidjeo sam da je to tradicija,s koljena na koljeno.
Najgore u svemu tome jest da se pocinju i nasi mladi narastaji miriti sa tom sudbinom,prihvatati kao neminovnost.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Vjerske zajednice u BiH protiv surogat-majčinstva

Post by Krokodil Behko »

Image

Nijedna od tri monoteističke religije u BiH ne dozvoljava i ne odobrava surogat- majčinstvo, na što se odlučio jedan bračni par iz Sarajeva nakon što roditeljstvo nisu uspjeli ostvariti prirodnim putem, a o čemu je "Avaz" pisao u jučerašnjem broju.

Treća osoba

Enes Ljevaković, predsjednik Vijeća za fetve pri Rijasetu IZBiH, kaže da angažiranje surogat-majki, prema islamskim propisima, nije dozvoljeno.

- Islam se protivi unajmljivanju surogat-majke zato što se u tom procesu strano, treće lice miješa u odnose između bioloških roditelja, što nije dopušteno - kratko je za "Avaz" prokomentirao Ljevaković.

Marinko Perković, profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, kaže da se Katolička crkva protivi surogat-majčinstvu jer mu prethodi umjetna oplodnja koja se smatra moralno nedopuštenom.

- Surogat-majčinstvo vodi i tome da čak majka kćerki rodi bebu, pa tako postaje i majka i baka tom djetetu, što je, također, neprihvatljivo, a može se desiti da se žena koja rodi drugoj ženi dijete emotivno veže za bebu i da tu nastanu dodatni problemi - kaže profesor Perković.

Dodaje da je za Katoličku crkvu prihvatljivije da parovi koji ne mogu postati roditelji prirodnim putem usvoje dijete.

Trgovina djetetom

Istog je stava i Vanja Jovanović, paroh sarajevski, koji kaže da je unajmljivanje surogat-majki svojevrsna trgovina.

- Nije prihvatljivo da neko živo biće rodi za novac i da ga da nekoj drugoj osobi. Takva vrsta trgovine u ličnim odnosima nije dozvoljena i roditelji koji imaju problema da ostvare roditeljstvo mogu usvojiti dijete, što je mnogo moralnije i ispravnije - kaže paroh Jovanović.

Podsjećamo, jedan bračni par iz Sarajeva, nakon desetogodišnjih bezuspješnih pokušaja da postanu roditelji prirodnim putem, namjerava otići u jednu ukrajinsku kliniku, gdje im je obećano da će uz pomoć surogat-majke ipak ostvariti san da postanu biološki roditelji svojoj bebi.

Sam postupak i popratni troškovi koštat će ih 25.000 eura.
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Vjerske zajednice u BiH protiv surogat-majčinstva

Post by Dust »

Ovo oni kao da govore s licnog stajalista. Gdje u Kur'anu ili BIbliji pise da je zabranjeno da jedna zena rodi dijete drugoj zeni?
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Kad čitam razloge, još su mi najlogičniji ovi u pravoslavaca. :ooo
silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence »

Enes Ljevaković, predsjednik Vijeća za fetve pri Rijasetu IZBiH, kaže da angažiranje surogat-majki, prema islamskim propisima, nije dozvoljeno.

- Islam se protivi unajmljivanju surogat-majke zato što se u tom procesu strano, treće lice miješa u odnose između bioloških roditelja, što nije dopušteno - kratko je za "Avaz" prokomentirao Ljevaković.

Vjerovatno da u Kur'anu i nema propis o ovoj pojavi, ali našli su se ljudi da donesu zakone-fetve... Ja vjerujem da ima jako puno upitnih fetvi.
Nije ni meni jasno zbog čega bi bilo, bilo kakve zapreke ukoliko se tri osobe slože za ovaj čin? Po ovom ispada da ni usvajanje djece ne bi moglo da bude dopušteno, jer opet se tu pojavljuje treća i četvrta osoba... jer oni nisu biološki roditelji.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust »

Ja mislim da ce roditelji biti dovoljno pametni da ne slusaju niti jednog od tri navedena pametnjakovica.
Ruana

Post by Ruana »

Pa sad vjerovatno ima sve svoje, po nasoj vjeri nije cak ni usvajanje dozvoljeno, mislim mozes odgajati i zbrinuti siroce ali ne mozes mu dati svoje prezime.
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Dust wrote:
Podsjećamo, jedan bračni par iz Sarajeva, nakon desetogodišnjih bezuspješnih pokušaja da postanu roditelji prirodnim putem, namjerava otići u jednu ukrajinsku kliniku, gdje im je obećano da će uz pomoć surogat-majke ipak ostvariti san da postanu biološki roditelji svojoj bebi.

laz. u tom slucaju joj je samo otac bioloski, jer je njegovo sjeme. mati, medjutim, nije.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

paparaci wrote:
laz. u tom slucaju joj je samo otac bioloski, jer je njegovo sjeme. mati, medjutim, nije.

Istrčao ti malo pred rudo. :oo

Ako je otac biološki, onda je i majka. Njegovo je sjeme, a njena jajna stanica. :)

U jednoj emisiji je baš bio slučaj žene koja zbog raka grlića maternice (od kojeg se hvala bogu izliječila) nije mogla iznijeti trudnoću. No, uzeta je njena jajna stanica i od njenog muža sjeme a trudnoću je iznijela njena sestra koja joj je na taj način htjela pomoći. Mislim u Rusiji.
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

biću iskren. ovo ne kontam.
mislio sam da se u tom slučaju samo koristi njegovo sjeme. nisam znao da tu ima i njenog "začina" :oo
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”