Na ovu temu ću napisati nešto vrlo ozbiljno i nije to samo u cilju debate ,nego zbog toga što bi to ljudi trebali znati .
Ne omalovažavma ja novac ,novac mora postojati radi jednostavnije trgovine
Međutim ne kaže se džaba "nije sretan onaj ko puno ima ,nego onaj ko malo treba"
To nije bezveze izašlo kao mudrost u narodu i nije tipična floskula ,a mi to vidimo upravo danas .
Nama u današnjem vaktu je nametnut trend konzumerizma ,prevedeno to znači da smo ubijeđeni da nam punooo treba i da nam puno nedostaje stvari da bi bili sretni i to je pretvoreno u ovisnost . Mi smo potrošački narkići
Gdje je u toj priči novac? Novac je znači papir kojemu neko daje i garantira određenu vrijednost ,međutim samim time što taj komad papira nema stvarnu materijalnu vrijednost ,nego je ona onako zamišljena ,imaginarna ,on je jako podložan manipulaciji.
Mi imamo danas društvo ,kao što su uvjek u istoriji društva , dakle imamo pekare,znatlije,trgovce , pčelare,ljekare itd
Svi u tom društvu moraju imati neku vještinu i da bi od te vještine mogao živjeti ,moraš je primjeniti ,moraš imati neki proizvod ,jel tako? I na tome se zasniva nešto što se zove zdrava ekonomija ,tu novac kruži samo kao sredstvo lakšeg trgovanja ,a stvarna vrijednost je ono što mi ljudi proizvedemo .
Međutim mi zadnji vijek imamo bankarstvo . Bankarstvo je nešto kao trgovina novcem . Banka kupi doslovno neku svotu novca i mora isto da plati onome od koga je kupila ,kamatu tj postotak.
Zar to nije smiješno ? Hajde ti od mene kupi novac ,npr 100km za 110
To nema smisla ,zar ne . Ali "ekonomski stručnjaci" su odlučili da ima . Banka koja kupi novac za 110 km radi slijedeće .
Ne pravi ništa sa tim novcem ,ne gradi ništa ,samo ga dalje prodaje ovom zadnjem u lancu ,ovima pčelarima ,ljekarima itd..
Naravno neće im prodati po 110 nego po 115 ili ovisno od roka odplate.
To na prvi pogled izgleda logično ,jer zašto bi tebi neko dao svoj novac onako čisto posudio pa da mu ti vratiš isto toliko. Nema tu šićara ,jel tako . Recimo ti si pekar i treba ti za posao nova peć ,a kad ćeš ti skupiti pare da je kupiš ,jednostavnije je da uzmeš kredit i kupiš peć i onda je odplaćivaš.
Ali kažem ,samo na prvi pogled to je tako .
Prvo ,ti uzimaš novca koliko ti treba za peć ali u konačnici ti vraćaš u kamatama dosta više novca nego što je ta peć košatala.
to je samo početak . Stoji činjenica da svi u tom lancu nešto rade i proizvode ,a banka ? Ona ne radi ništa ,ne proizvodi ništa ,a ima sigurnu zaradu .
Zašto banka nebi recimo uzela tu peć u svoje vlasništvo i onda je iznajmila pekaru ,on plaća najam ,a ako bude poso dobro išao možda vremenom stekne kapital i da kupi tu peć . Ako ne bude išlo ,ništa ...on nema para za kiriju jer posao ne ide, a banka opet ima peć ?
Ne moež tako ,jer to je već rizik ,a banka ne želi rizik ,ona želi čist i siguran profit . Kad pekar radi jedno vrijeme i vraća kredit sve je ok ,a kad prestane raditi jer slabo ide ,banka ima opciju jer su prije davanja kredita osigurali sebe nekom tvojom nekretninom -hipotekom i tome dali vrijednost po svojoj ličnoj procjeni ,a ne po stvarnoj
To nije najveća nesreća koju one donose ,slijedeća je nešto što ima simptome kao rak u tijelu ,samo što je ovo rak društva.
Taj rak je to što se ubacio virus banaka u lanac poštenih proizvođača ,u društvo, i onda isisava svu vrijednost od rada iz tog društva i goni ga da radi duplo više ,inače će da ostane bez ičega ,a društvo opet i pored uduplanog rada
ima manje i manje i manje ...
Dakle novac je postao bič u rukama modernih robovlasnika i zato je trenutno najveći neprijatelj čovjeka ,a ne prijatelj