Zašto se naši ne vraćaju iz dijaspore?

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10072 times
Been thanked: 11950 times
Status: Offline

Zašto se naši ne vraćaju iz dijaspore?

Post by Krokodil Behko » 05 Dec 2025, 10:06

Image

Kada se donosi odluka o preseljenju u inostranstvo, fokus je često samo na plati. Ipak, jedan Hrvat iz Zagreba, koji već četiri godine živi u Austriji, tvrdi da je to jedna od najboljih odluka u njegovom životu i da se ne planira vratiti, čak ni u penziju. Iako ne radi "wow posao iz snova" i plata mu je tek neznatno viša od minimalca u branši, Austriju ne bi mijenjao zbog stabilnosti, kvaliteta života, sigurnosti i bolje organizacije sistema. On ističe da mu najviše odgovara "dosadan" život bez stresa i kaže da tek kada dođe u Zagreb shvati koliko su ljudi u Hrvatskoj "nervozni i agresivni".

Finansijska stabilnost i jednaka pravila za sve

Hrvat je svoje iskustvo detaljno opisao na Redditu, naglašavajući da, iako mu ponekad fale ljudi i prijatelji iz Zagreba, u Austriji ne planira ostati samo privremeno.

"Ne radim neki 'wow' posao iz snova (prodaja), i ponekad mi fale ljudi i prijatelji, ali kad se zaželim Hrvatske, sjednem u auto i u Zagrebu sam za par sati – brže nego npr. relacija Zagreb–Split," napisao je on.

Kao glavne razloge zašto mu je u Austriji dobro i zašto se ne namjerava vratiti, naveo je finansijsku sigurnost. "Zadovoljan sam platom koja je tek neznatno viša od minimalca u mojoj branši, ali ipak dovoljno da si mogu plaćati stan, režije, a na kraju mjeseca mi ostane oko 500 eura za štednju. To su cifre o kojima bih u Hrvatskoj mogao samo sanjati," piše on. Zahvaljujući tome, više ne mora da kalkuliše hoće li "preživjeti idući mjesec" ako mu nešto hitno zatreba.

Tvrdi da živi relativno skromno i rutinski, kao i većina Austrijanaca, bez potrebe za čestim izlascima. "Pruštim si godišnje odmore, vikendima odem na izlete ili neka kućna druženja. Imam ovdje uski krug lokalnih prijatelja, većinom Austrijanaca, ali sve u svemu mi paše taj 'dosadan' život. Više me ne privlači satima sjediti po kavama u zadimljenim prostorima i kukati kako ništa ne funkcioniše."

Zadovoljan je zaštitom na poslu i generalno se osjeća finansijski, pravno i socijalno zaštićeno. "Istina, moraš paziti na hrpu pravila i dobro se informirati oko svega, ali meni je to OK dokle god se svi pridržavaju istih pravila – koja vrijede za sve podjednako. Oni koji ih ne poštuju bivaju sankcionirani. Naravno, nije ni ovdje sve bajno, ali ljudi su puno demokratičniji i nisu skloni otvoreno kršiti pravila, za razliku od Hrvatske."

"Hrvatska agresija me smeta odmalena"

Austrija je, kaže, dosta socijalna država, što ga privlači da tamo ostane na duže staze. Po pitanju zdravstva, problem nije dobiti adekvatnu medicinsku njegu, a ne mora se čekati "dvije godine kao u Hrvatskoj" niti platiti bogatstvo.

Iako je svjestan da će tamo uvijek biti stranac, shvatio je da, ako se poštuje lokalna kultura, pokaže interes i respekt, niko ga neće krivo gledati.

Kao jedan od ključnih razloga zašto se ne vraća, naveo je atmosferu u domovini: "Kad god se vratim u Zagreb, skužim koliko su ljudi u Zagrebu (i u Hrvatskoj općenito) često nervozni i agresivni. Toga ovdje nema, barem ne u toj mjeri."

Kaže da je u Zagrebu bio pod stresom i kod kuće, i na ulici gdje ljudi voze kao da nema sutra, dok u Austriji: "Ljudi poštuju saobraćajna pravila, javni prevoz je funkcionalan, firme transparentne i fokusirane na tvoje sposobnosti."

Zaključuje da se zbog svega toga ne bi vraćao u Hrvatsku, jer mu "hrvatska agresija i manjak poštovanja prema drugima smetaju odmalena". Dodaje da mu se Austrija stvarno sviđa jer je životni standard osjetno viši nego u Hrvatskoj, a priroda lijepa, te da "nisam požalio dolazak ovdje niti najmanje."

Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 9548 times
Been thanked: 10406 times
Status: Online

Re: Zašto se naši ne vraćaju iz dijaspore?

Post by Koraci_u_noci » 05 Dec 2025, 10:29

Ne vole promjene
Pobjeci sad od svega zelim

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9839 times
Been thanked: 10026 times

Post by Zana » 05 Dec 2025, 10:34

Koji naši?
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1406 times
Been thanked: 1725 times

Post by Sioux » 05 Dec 2025, 11:08

Balkanac hteo DODATNU ZARADU u Nemačkoh, komšija mu SMESTIO

BALKANCA koji živi i radi u Nemačkoj komšija je pitao da mu pokosi travu, a onda ga isti taj čovek prijavio za rad na crno.

Jedan Balkanac koji radi i živi u Nemačkoj doživeo je neprijatan šok kakav, kako kaže, nije mogao ni da zamisli. Sve je počelo kao običan, sunčan dan i sasvim jednostavan plan - malo dodatne zarade sa strane, tek toliko da se popuni kućni budžet koji u Nemačkoj često "pukne po šavovima".

Kako priča, javio mu se čovek koji živi desetak minuta od njega i zamolio ga da mu pokosi travu. Ništa neobično, ništa komplikovano - sat vremena posla, 50 evra i svi zadovoljni.

- A ja glup pristanem i još mislim: "Ma, niko neće videti, to je jedna kućica uz put. Kosi, uzmi pare i - ćao".

Međutim, ono što je počelo kao lak način da se zaradi, pretvorilo se u scenu koju će, kako kaže, pamtiti ceo život.

Uzeo je kosilicu, počeo da radi, sunce udara, trava leti, sve ide glatko.

"Sav srećan što ću uzeti 50 evra, kontam - ma top dan."

A onda - hladan tuš. Vlasnik kuće izlazi napolje, drži mobilni telefon i počinje da snima.

"Pitam šta snima, a on nešto mrmlja na nemačkom. Ništa ne razumem, već sam sam u panici. On se okrene i vrati se unutra. Rekoh: "Ma, dobro, možda slika travu da pokaze ženi pre/posle". Nisam ni slutio šta će biti.

Nekoliko minuta kasnije, ispostavilo se da fotografije nisu bile uspomena na lepo pokošeno dvorište.

"Vidim, dolaze dva lika iz Ordnungsamta... gledaju mene, kosilicu, njega na prozoru... sve mi postaje jasno".

Službenici su ga odmah pitali da li radi na crno, ko je on, ima li ugovor. Zbunio se, kaže, "kao tele".

"Samo mucam i gledam u travu ko da će mi ona pomoći".

A onda je usledio najgori trenutak. Čovek koji ga je angažovao mrtav hladan je rekao inspektorima da ga "prvi put vidi" i da je ovaj došao da mu nudi usluge bez papira.

"Tu sam prokuvao. Došlo mi da ga pogodim kosilicom, ali neću još i zatvor da zaradim", napisao je na Fejsbuk stranici "Balkanci u NJemačkoj" gde je i ispričao ceo događaj.

Inspektori su zapisali sve podatke, najavili izveštaj.

"Ja sad ne znam da li ću izgubiti vizu, da li ću dobiti kaznu, da li će me deportovati, sve mi se vrti u glavi. Jedan od njih mi čak rekao da je dobro što nisam ranije uhvaćen jer kazne idu i preko 5.000 evra za ovakve gluposti".

"I sad sedim kući, ne znam sta da radim, samo kontam kako sam mogao biti ovolika budala - da pristajem na košenje trave na crno u zemlji gde se sve evidentira kao u NASA?! Zato eto da kažem svima - nemojte raditi na crno ama baš nikad! Nemačka sve vidi, sve čuje, sve snima i sve prijavljuje. A najgore je što te prijavi onaj ko te zamolio da mu pomogneš. Evo ja sad čekam odluku i molim boga da ovo prođe samo sa kaznom a ne da me vraćaju nazad.

Objava je izazvala pravu lavinu komentara. Mnogi su posumnjali u čitavu priču, tvrdeći da bi i gazda, ako je angažovao radnika na crno, dobio ogromnu kaznu. Mnogi naši ljudi su nesrećnom Balkancu davali savete i nagovarali ga da se bori.

"Trebalo je da kažeš da je on prevarant i lažov. Nisi uzeo pare, nisi nudio ništa. Samo reci istinu i on će biti kažnjen", poručila je jedna Dragana dok je Goran dodao:

"Imaš zapis poziva na telefonu - vreme, sve. Tako možeš dokazati da je on tebe zvao".

Vanesa ga je savetovala da kaže da je u pitanju bila besplatna komšijska pomoć.

- Gledajte ih direktno u oči i ne menjajte priču - poručila je Vanesa dok su mnogi ukazali na to da im se nešto slično nikad ne bi desilo na Balkanu.
Pogled Joca Vujičića

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 6824 times
Been thanked: 6152 times

Post by uvijek_kontra » 05 Dec 2025, 11:13

Pa da im je bilo lijepo i fino ne bi ni otisli. Ne odu samo oni sto traze bolji zivot, vec i oni sto zele napredak, prosperirati u karieri, vidjeti svijet..
Svako sebe laze kako mu odgovara.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2939 times
Been thanked: 24317 times

Post by HAVANA » 05 Dec 2025, 11:21

:mogul Alibaba i jedno 40 njegovih hajduka se vratilo.Nista pametnije u zivotu ne uradismo.Svi,sva djeca i
sve sasvim dobro.Ljudi, nisu vise djeca. Nas 39.Ovaj jedan je alahselamet ,kako se ono kaze. Otiso opet. :ha Doduse sarajevo je u pitanju.Ima i to veze koje je mjesto povratka.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 05 Dec 2025, 11:38

Zato je meni gužva u tramvaju

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 31561 times
Been thanked: 29342 times

Post by Morgen » 05 Dec 2025, 12:32

HAVANA wrote: 05 Dec 2025, 11:21 :mogul Alibaba i jedno 40 njegovih hajduka se vratilo.Nista pametnije u zivotu ne uradismo.Svi,sva djeca i
sve sasvim dobro.Ljudi, nisu vise djeca. Nas 39.Ovaj jedan je alahselamet ,kako se ono kaze. Otiso opet. :ha Doduse sarajevo je u pitanju.Ima i to veze koje je mjesto povratka.
rahmetli? :hm

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 05 Dec 2025, 12:40

Morgen wrote: 05 Dec 2025, 12:32
HAVANA wrote: 05 Dec 2025, 11:21 :mogul Alibaba i jedno 40 njegovih hajduka se vratilo.Nista pametnije u zivotu ne uradismo.Svi,sva djeca i
Nije bona ne bila, joooj :D.
Ovo znači "da Bog sačuva"

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 05 Dec 2025, 12:42

ali pise bilo ih 40, sad 39, aaaaa otiso opet u tudjinu

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2939 times
Been thanked: 24317 times

Post by HAVANA » 05 Dec 2025, 14:06

Zana wrote: 05 Dec 2025, 12:40
Morgen wrote: 05 Dec 2025, 12:32

:haha Pokopa jadnicka
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3992 times
Been thanked: 7407 times

Post by Matan » 05 Dec 2025, 14:10

Vracaju se, kako ne vracaju..
pogrebnim poduzecem..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana » 05 Dec 2025, 14:11

HAVANA wrote: 05 Dec 2025, 14:06
Zana wrote: 05 Dec 2025, 12:40

Moraću joj jednu hutbu održati kad odem kod nje

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 05 Dec 2025, 14:21

Zana wrote: 05 Dec 2025, 14:11

🥹

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 05 Dec 2025, 14:21

Zana wrote: 05 Dec 2025, 14:11

🥹

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 55957 times
Been thanked: 9990 times

Post by ElTriconi » 05 Dec 2025, 16:49

Cuj smeta mu hrvatska agresija, sta bi mi trebali rec onda tobejarabi 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14481 times
Been thanked: 24468 times

Post by Fuddo » 05 Dec 2025, 19:33

I da se vrate, cime bi se bavili?
Sem ako nisu kakvu penziju izdobrili.
Sad ce neko reci, pa ulozi u bizis, ko da smo svi dzefovi bezosi pa imamo pameti i dara za to.
I oni sto imaju, kad vide njivu i ekipu, izgube volju da disu a kamo li da se bave biznisom.
Tako da, niko nikud.
Jebajiga
Dozvolite da se obratimo

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 55957 times
Been thanked: 9990 times

Post by ElTriconi » 05 Dec 2025, 19:39

Pajdo mores jedino ulozit u stado ovaca ili koza il maline nedje udarit. Al obavezno kupit sacmu i karabin, navadili se vukovi i medvidi zalazit u sela, pogaze maline i pojedu ovce, nemre im cuko nista 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14481 times
Been thanked: 24468 times

Post by Fuddo » 05 Dec 2025, 19:41

Ma skonto bih ja nesto, radili bi se, zivjelo ko i sav ostali svijet.
Sam, sta ce mi to sad, gotov odapet?
Ko da je to igrica, stisni reset, pa opet jovo na novo.
Jest klinac.
I ovo sto sam sad jedva funkcionisem, sve mj ide na zivce.
Dozvolite da se obratimo

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25531 times
Been thanked: 6693 times

Post by Veca » 05 Dec 2025, 19:43

ElTriconi wrote: 05 Dec 2025, 19:39 Pajdo mores jedino ulozit u stado ovaca ili koza il maline nedje udarit. Al obavezno kupit sacmu i karabin, navadili se vukovi i medvidi zalazit u sela, pogaze maline i pojedu ovce, nemre im cuko nista 🤔

a ima li kakav biznis da se napravi, blize grada? et, yebase me vukovi, a bas sam mislila da kupim koju ovcu :D
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Post Reply

Return to “Vijesti”