U BiH donesena prva pravosnažna presuda zbog širenja mržnje prema LGBT osobama

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8451 times
Been thanked: 19998 times
Status: Offline

U BiH donesena prva pravosnažna presuda zbog širenja mržnje prema LGBT osobama

Post by Maja » 02 Feb 2026, 09:35

Image

Kantonalni sud u Sarajevu donio je pravosnažnu presudu kojom je utvrđena diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika. Presuda se odnosi na javni istup tadašnje zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Samre Ćosović-Hajdarević.

Ona je na Facebooku, nakon najave prve Bh. povorke ponosa 2019. godine, objavila status koji je, između ostalog, sadržavao pozive na segregaciju, izolaciju i diskriminaciju LGBT osoba.

"Svako ima pravo na život kakav želi, tako isto imamo i mi svoje pravo da biramo s kim želimo da živimo. Želim da se ovakvi ljudi izoluju i sklone što dalje od naše djece i društva. Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im niko neće osporavati. Ali ovdje ne", poručila je tadašnja SDA-ova zastupnica u kantonalnoj skupštini u Sarajevu.

Sarajevski otvoreni centar, kao organizacija koja radi na unapređenju ljudskih prava LGBT osoba i žena, podnio je ranije tužbu protiv zastupnice, tvrdeći da je svojim javnim istupom diskriminisala LGBTI osobe i poticala na mržnju.

O ovom predmetu 2022. donesena je prvostepena presuda na Općinskom sudu u Sarajevu, nakon čega je tužena iskoristila pravo na žalbu, ali je ista odbačena kao neosnovana. Prema drugostepenoj presudi, Ćosović-Hajdarević mora objaviti javno presudu u dva lista i platiti sudske troškove ovog postupka.

"Kantonalni sud je ovom presudom u cijelosti potvrdio stav prvostepenog suda te jasno naglasio da izjava koju je tužena dala 1. aprila 2019. godine predstavlja govor mržnje. U tom smislu Sud navodi da, iako Zakon o zabrani diskriminacije izričito ne koristi termin ‘govor mržnje’, isti ga definiše kroz dva oblika zabranjenog ponašanja: uznemiravanje i podsticanje na diskriminaciju. Ova presuda predstavlja važan iskorak u zaštiti ljudskih prava i snažnu poruku da se govor mržnje neće tolerisati. Vjerujem da će ohrabriti i druga udruženja i organizacije da koriste mehanizam kolektivnih tužbi kada je povrijeđeno pravo na jednako postupanje većeg broja osoba, naročito pripadnika ranjivih i manjinskih grupa", kazala je advokatica Dženana Hadžiomerović.

Ova presuda predstavlja prijelomni trenutak za zaštitu ljudskih prava u BiH. Po prvi put, sud je potvrdio da su seksualna orijentacija, rodni identitet i spolne karakteristike stvarni i primjenjivi osnovi zaštite od diskriminacije. Iako su ovi osnovi uvedeni u Zakon o zabrani diskriminacije još 2009. godine, bilo je potrebno gotovo 10 godina da dođe do prve pravosnažne presude.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41880 times
Been thanked: 28701 times

Re: U BiH donesena prva pravosnažna presuda zbog širenja mržnje prema LGBT osobama

Post by Rum » 02 Feb 2026, 09:49

Eto jos ce vam pederluk legalizovat pa ja
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23312 times
Been thanked: 21357 times

Re: U BiH donesena prva pravosnažna presuda zbog širenja mržnje prema LGBT osobama

Post by Masamune » 02 Feb 2026, 09:53

Svako ima pravo na život kakav želi, tako isto imamo i mi svoje pravo da biramo s kim želimo da živimo i da ne vjerujemo u Boga. Želim da se muslimani izoluju i sklone što dalje od naše djece i društva. Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im niko neće osporavati. Ali ovdje ne.

Baš bi bilo lijepo kad bi neko reko ovo za Samru i ostale muslimane.

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 7881 times
Been thanked: 7066 times

Post by uvijek_kontra » 02 Feb 2026, 10:04

S obzirom da je zena u vjeri/vjerna (unaprijed se izvinjavam ako se drugacije to kaze), valjda zna da je Bog sudija, ako vec, a ne ona. Da ce Bog, Allah (ako ce) suditi i najbolje znati sta je u necijem srcu.

Cuj, nek prave sebi drugu drzavu. :grana Koliko moras bit zaostao da u 21. vijeku izjavis nesto tako i u istu tu recenicu ukljucis djecu, kao da je spolna orijentacija nesto sto se prenosi ko grip, a ne nesto s cime se covjek radja.

Odbacivanje, netrpeljivost, verbalno nasilje valjda nikad nisu vjerska duznost? Sve i ako neko vjeruje da su necija djela grijeh, to ne opravdava takav stav. Bolje bi im bilo da se bave nekim drugim temama poput femicida i nasilja medju ljudima i pokusavaju tu nesto napraviti. Izolovati i javno kritikovati nasilnike i nasilnice, robijase, mamilase i sve ostale. Time da se ljudi bave. To da se skloni iz drustva i okoline.

Pitam se samo, kako bi doticna reagovala da joj sutra dijete kaze, da drugacije osjeca i da samim tim pripada lgbt populaciji. Sta bi uradila? Odrekla se, izbacila iz kuce ili mozda jos sta gore od toga.
Volim da cvjetam.. pored ovih alergičnih. 🪷

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 02 Feb 2026, 11:58

Eno sada muslimani losi ,pederi dobri idi begajte

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 02 Feb 2026, 12:04

Eto Rume dobro gledaj da ti ne ispadne sapun u teretani kad se budeš tuširao

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2954 times
Been thanked: 5189 times

Post by Nora Ibsenova » 02 Feb 2026, 12:15

uvijek_kontra wrote: 02 Feb 2026, 10:04 S obzirom da je zena u vjeri/vjerna (unaprijed se izvinjavam ako se drugacije to kaze), valjda zna da je Bog sudija, ako vec, a ne ona. Da ce Bog, Allah (ako ce) suditi i najbolje znati sta je u necijem srcu.
Da ti ja iskreno kazem, znam tek nekolicinu vjernika koja se vodi parolom "Bozje je da sudi".
Ovo ostalo je ko da direktno od Boga dobijaju direktive ko valja a ko ne.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1366 times
Been thanked: 4522 times

Post by Laser » 02 Feb 2026, 12:28

Masamune wrote: 02 Feb 2026, 09:53 Svako ima pravo na život kakav želi, tako isto imamo i mi svoje pravo da biramo s kim želimo da živimo i da ne vjerujemo u Boga. Želim da se muslimani izoluju i sklone što dalje od naše djece i društva. Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im niko neće osporavati. Ali ovdje ne.

Zašto si ovo napisao?
Sad bih ja, kao vjernik, mogao prepisati tvoj post i samo zamijenit termin "musliman" sa terminom "ateista/agnostik"?

Glupavo, zar ne?
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 57553 times
Been thanked: 10325 times
Status: Online

Post by ElTriconi » 02 Feb 2026, 12:29

Laser wrote: 02 Feb 2026, 12:28
Masamune wrote: 02 Feb 2026, 09:53 Svako ima pravo na život kakav želi, tako isto imamo i mi svoje pravo da biramo s kim želimo da živimo i da ne vjerujemo u Boga. Želim da se muslimani izoluju i sklone što dalje od naše djece i društva. Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im niko neće osporavati. Ali ovdje ne.

Zašto si ovo napisao?
Sad bih ja, kao vjernik, mogao prepisati tvoj post i samo zamijenit termin "musliman" sa terminom "ateista/agnostik"?

Glupavo, zar ne?
Haj to reci za ove druge dvije nacjonalne grupe, more i tebe neko na sud zvat zbog nacjonalne mrznje, pa ja.

Pederi, srbi i hrvati su zasticeni zakonom, j... ti to :D.
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2954 times
Been thanked: 5189 times

Post by Nora Ibsenova » 02 Feb 2026, 12:30

pa normalno da je glupavo
isto ko sto je glupav orginalan post

haman mi je bezveze sto se sud ovim bavi u bih
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1366 times
Been thanked: 4522 times

Post by Laser » 02 Feb 2026, 12:58

ElTriconi wrote: 02 Feb 2026, 12:29

Zašto si ovo napisao?

Glupavo, zar ne?
Haj to reci za ove druge dvije nacjonalne grupe, more i tebe neko na sud zvat zbog nacjonalne mrznje, pa ja.

Pederi, srbi i hrvati su zasticeni zakonom, j... ti to :D.
Ama, dragi Trico, shvatamo li do koje mjere je Samrina izjava idiotska?

Na tu izjavu se možemo samo zgražavat, ne vidim zašto praviti neke analize kojima ćemo dokazati da je more slano, da pčele daju med, da je papa katolik.

Da li je potrebno praviti neke premetaljke kojima ćemo pokazati da svaka budala može zahtijevati ekskomuniciranje bilo koje grupacije iz drušva?
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2918 times
Been thanked: 2441 times

Post by Calla » 02 Feb 2026, 13:07

Zašto si ovo napisao?

Glupavo, zar ne?
I to bi islo U nedogled ,
ajde uozbiljite se obadvojica ,
i ajde da se ispricamo kao ljudi o diskusiji o donesenim zakonima.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 27033 times
Been thanked: 27615 times

Post by ironman » 02 Feb 2026, 13:13

Meni je trenutno najdrazi treci njutnov zakon..
dream of spring...

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 02 Feb 2026, 13:19

Rum wrote: 02 Feb 2026, 09:49 Eto jos ce vam pederluk legalizovat pa ja
Nije valjda da to nije od davnih dana posvrstano u drustvu.
Drugo je to sto neki pojedinci to ne zele prihvatiti .

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 02 Feb 2026, 13:22

ironman wrote: 02 Feb 2026, 13:13 Meni je trenutno najdrazi treci njutnov zakon..
:pivo akcija reakcija i sta ces ti ,kako protiv toga
Ako tvoje tjelo trazi muskarca i nece zenu .

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 26330 times
Been thanked: 6911 times

Post by Veca » 02 Feb 2026, 13:27

uvijek_kontra wrote: 02 Feb 2026, 10:04 S obzirom da je zena u vjeri/vjerna (unaprijed se izvinjavam ako se drugacije to kaze), valjda zna da je Bog sudija, ako vec, a ne ona. Da ce Bog, Allah (ako ce) suditi i najbolje znati sta je u necijem srcu.

Cuj, nek prave sebi drugu drzavu. :grana Koliko moras bit zaostao da u 21. vijeku izjavis nesto tako i u istu tu recenicu ukljucis djecu, kao da je spolna orijentacija nesto sto se prenosi ko grip, a ne nesto s cime se covjek radja.

Odbacivanje, netrpeljivost, verbalno nasilje valjda nikad nisu vjerska duznost? Sve i ako neko vjeruje da su necija djela grijeh, to ne opravdava takav stav. Bolje bi im bilo da se bave nekim drugim temama poput femicida i nasilja medju ljudima i pokusavaju tu nesto napraviti. Izolovati i javno kritikovati nasilnike i nasilnice, robijase, mamilase i sve ostale. Time da se ljudi bave. To da se skloni iz drustva i okoline.

Pitam se samo, kako bi doticna reagovala da joj sutra dijete kaze, da drugacije osjeca i da samim tim pripada lgbt populaciji. Sta bi uradila? Odrekla se, izbacila iz kuce ili mozda jos sta gore od toga.

draga lutka moja :ljub

po meni su je malo osudili
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Anestzijaaa
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 7194 times
Been thanked: 5185 times

Post by Anestzijaaa » 02 Feb 2026, 14:05

Osudit i ovu sto ne lici na zensko.
I tako to...

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 02 Feb 2026, 14:09

Vi sto branite da vam je babo bio peder nebi ni vas bilo :bla razmislite

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 02 Feb 2026, 14:12

Zašto si ovo napisao?

Glupavo, zar ne?
Pa da ukažem upravo koliko je to glupavo. Nebitno o kome je riječ.
Samo što ovo što sam napisao ni u snu ne oslikava moj stav o muslimanima niti će ikad.
Shvatam ja, shvataš ti, ali je isto tako mali broj ljudi koji ne shvataju koliko su takvi stavovi katastrofalni, a obično shvate tek onda kad njihovi svjetonazori i slobode budu ugroženi.
Last edited by Masamune on 02 Feb 2026, 14:18, edited 2 times in total.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 02 Feb 2026, 14:15

Rum wrote: 02 Feb 2026, 14:09 Vi sto branite da vam je babo bio peder nebi ni vas bilo :bla razmislite
Pa ne mogu svi biti hetero ili gay ,
ne brini Ima puno i bisexualnih..
Pogledaj Malo i zivotinjski svjet i kod njih je tako .😁

Post Reply

Return to “Vijesti”