BOSANAC PRODAO STAN U NJEMAČKOJ, PA KUPIO POLA RODNOG SELA: "Postinje će biti prepoznatljiva destinacija"

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10485 times
Been thanked: 12357 times
Status: Offline

BOSANAC PRODAO STAN U NJEMAČKOJ, PA KUPIO POLA RODNOG SELA: "Postinje će biti prepoznatljiva destinacija"

Post by Krokodil Behko » 18 Apr 2026, 22:29

Image

U malenom selu Postinje kod Travnika ponovo se budi nada u oživljavanje mjesta koje je godinama bilo zaboravljeno. Glavni pokretač promjena je Pero Jurčević, koji je nakon decenija rada u inostranstvu odlučio sav kapital uložiti u rodni kraj.

Još kao dječak, Jurčević je otišao u Njemačku, gdje su njegovi roditelji već ranije zasnovali život. Tamo je odrastao i izgradio uspješan biznis, a u gradu Augsburg posjedovao je veliku kuću i stabilnu budućnost. Ipak, nostalgija za djetinjstvom i livadama rodnog sela bila je jača od sigurnosti koju nudi Zapad, prenio je Srećko Stipović na svom YouTube kanalu.

Nakon rata, Postinje je, poput mnogih sela u Bosni i Hercegovini, ostalo gotovo pusto. Nekadašnje komšije raselile su se širom svijeta, a napuštena imanja počela su se prodavati. Upravo u tom trenutku, ovaj povratnik donosi sudbonosnu odluku – prodaje nekretninu u Njemačkoj i ulaže stotine hiljada eura u kupovinu zemlje u rodnom kraju.

Ambiciozni planovi za seoski turizam

"Kupio sam ono što je nekad bilo naše – kuće, livade, šume i njive. Gotovo pola sela danas je ponovo u jednim rukama, ali s ciljem da ono opet oživi", priča Pero Jurčević dok pokazuje prostranstva na kojima je nekad čuvao stoku. Njegova vizija nadilazi puki povratak; on planira transformaciju Postinja u prepoznatljivu turističku destinaciju.

Već do ljeta ove godine planirano je stavljanje u funkciju 40 kreveta u moderno uređenim apartmanima. Objekti će biti spremni za domaće i strane goste koji traže mir i autentičan seoski ambijent. Jurčević ističe da savremeni turisti traže upravo tišinu i iskrenu priču koju ovaj kraj posjeduje u izobilju.

Proizvodnja domaćeg pjenušca u najavi

U ovom ambicioznom poduhvatu, Jurčević ima podršku prijatelja i rođaka. Dragan Balta, koji trenutno radi u Švicarskoj, planira se vratiti za nekoliko godina i doprinijeti razvoju sela na specifičan način. Njegova ideja je pokretanje proizvodnje koja bi dodatno brendirala ovo područje.

Balta je izjavio: "Ja bih ovdje pravio vrhunski pjenušac koji bi nosio ime sela – Postinje." On je uvjeren da ovaj dio Bosne i Hercegovine ima potencijal za mnogo više od onoga što trenutno nudi. Dok se planovi realizuju, djeca ovih vizionara već redovno dolaze na odmor u selo, što ulijeva nadu da će se i drugi raseljeni mještani barem u penziji vratiti na svoja ognjišta.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3100 times
Been thanked: 1403 times

Re: BOSANAC PRODAO STAN U NJEMAČKOJ, PA KUPIO POLA RODNOG SELA: "Postinje će biti prepoznatljiva destinacija"

Post by amidza idriz » 18 Apr 2026, 22:37

Sretno.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4644 times
Been thanked: 3688 times

Re: BOSANAC PRODAO STAN U NJEMAČKOJ, PA KUPIO POLA RODNOG SELA: "Postinje će biti prepoznatljiva destinacija"

Post by Melek » 19 Apr 2026, 07:50

U zivotu je najpogubnije biti impulsivan. Naucio sam to prateci neke najblize :kafa
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 8694 times
Been thanked: 7760 times

Post by uvijek_kontra » 19 Apr 2026, 08:12

Meni je ideja super, al ako je prodao samo jednu kucu pa iako u Njemackoj, ne vjerujem da ce mu biti dovoljno ako je to jedini kapital.
Ima posla ko hoce da gleda svoja. 🪷

mishic
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 10 times
Been thanked: 194 times

Post by mishic » 02 May 2026, 15:10

Uz iskrene čestitke i želje za uspješan biznis gospodinu Jurčeviću želim napomenuti da je ovo kraj sa dosta takvog potencijala. Lijep ambijent, čisti izvori pitke i kvalitetne vode, sredina iz koje se svijet masovno iseljava i nepostojanje privrednih subjekata koji bi apsorbirali mlade da privređuju i opstanu ovakvim projektima može iz temelja promijeniti sliku ovoga kraja.

U novije vrijeme i Vlašić je postao blizu jer se rade putevi kojima se može izaći na plato Vlašića a sve su brojniji kvadovi, motocikli i bicikli kojima se mogu obilaziti ogromna prostranstva netaknute prirode. Do sada su ta prostranstva gotovo nedostupna jer smještajnih kapaciteta u ovome dijelu Vlašića nema. Zanimljivi su i vodotoci koje hitno treba zaštititi od mini hidroelektrana koje su, nažalost, počele da narušavaju ovu ljepotu.

Ono što posebno može biti korisno od ove ideje i projekta je da i drugi ljudi koji su dugo u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj na sličan način investiraju kapital i da kroz etno-sela, ugostiteljske i smještajne kapacitete privuku jedan dio klijentele koja bi potakla i otkup zdrave hrane po kojoj je čitav ovaj kraj čuven i poznat.

Iskrene čestitke i sretno gospodine Jurčeviću!

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 4719 times

Post by Laser » 02 May 2026, 15:15

Fuad će uradit suprotno, on će se povući u osamu i postat Robinzon sa Vlašića.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

mishic
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 10 times
Been thanked: 194 times

Post by mishic » 02 May 2026, 15:24

I Robinzon sa Vlašića proizvede zdrave hrane toliko da može hraniti čitavo jedno manje selo. A za takvom hranom se danas traga svugdje.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 4719 times

Post by Laser » 02 May 2026, 15:24

uvijek_kontra wrote: 19 Apr 2026, 08:12 Meni je ideja super, al ako je prodao samo jednu kucu pa iako u Njemackoj, ne vjerujem da ce mu biti dovoljno ako je to jedini kapital.
Pa sigurno da nije jedini kapital, sem toga sve te kuće i imanja koja je kupio nisu baš na nekoj cijeni, niko nije zainteresovan za to pa je mogao sve to pojeftino kupit.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 28016 times
Been thanked: 28905 times

Post by ironman » 02 May 2026, 16:31

Ja ne bih imao snage i zivaca zayebavat se ni sa cime vise...msm nakon sto bih dozivio to nesto ko penziju..bgm..
Nit obavexu nit sa drzavom da imam kakva posla. Goni..
Ja bih malo proputovao..bucno se u more...i odnorio od svega.
A za lika aferim i zelim mu da uspije.
dream of spring...

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 10060 times
Been thanked: 10324 times
Status: Online

Post by Zana » 02 May 2026, 17:05

ironman wrote: 02 May 2026, 16:31 Ja ne bih imao snage i zivaca zayebavat se ni sa cime vise...msm nakon sto bih dozivio to nesto ko penziju..bgm..
Nit obavexu nit sa drzavom da imam kakva posla. Goni..
Ja bih malo proputovao..bucno se u more...i odnorio od svega.
A za lika aferim i zelim mu da uspije.

Pretvaraš se u Fudu :kuku
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14893 times
Been thanked: 10423 times

Post by Julia-Klara » 03 May 2026, 22:47

Svi smo mi Fudo :djed

Gledam covjeka, vec je krenuo "nizbrdo", nije vise ni u punoj snazi. Lijepo je imati ideju, kapital, ali ako ce to sam pokrenuti onda ne znam sta da kazem.
Nisam gledala video, ne znam ima li djece, zele li se i oni vratiti i raditi na tom projektu, ili je u pitanju samo njegov plan.

To sto dolaze na odmor ne znaci nista, na odmoru nam je svima lijepo, puni smo elana i tt.

Danas pricam sa drugom na kafi, imamo plan, imamo kapital, ali koliko je moguce ostvariti ista sa ovom nasom birokratijom i "ugradjivanjem".

Ideja je nemajmanji problem.

Uglavnom, sretno chiki, da uspije.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 3001 times
Been thanked: 24873 times

Post by HAVANA » 03 May 2026, 22:59

Jebo kucu i njemacku.Ako radi sto voli i zeli.Gladan nece bit sigurno.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Post Reply

Return to “Vijesti”