Higijena u javnim ustanovama i ugostiteljskim objektima

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7424 times
Been thanked: 17253 times
Status: Offline

Higijena u javnim ustanovama i ugostiteljskim objektima

Post by Maja » 15 Jun 2013, 16:02

Naiđoh na ovu sliku :oo
935109_596155260403873_1894042715_n.jpg
Pa mi pade na pamet da otvorim temu.

O javnom prevozu nećemo... To što je većina autobusa prljava i što mi se prilično gadi sjesti na sic na kojem su vidni tragovi prljavštine ili se pridržati za rukohvat je već druga tema.

Jeste li ikad bili u situaciji da uđete u prljav wc nekog solidnog mjesta (tu ne mislim na rupčage), da vam donesu prljavu čašu, dlaku u hrani i sl. Ja sam imala sreću pa sam samo jednom dobila prljavu čašu al nije u pitanju bila sitna tačkica već masni otisci po staklu. Moja rodica je našla žohara u bureku kunem se.

Pa sam jednom otišla kod advokata po gazdine papire i u hodniku ispred kancelarije su bile dvije fotelje koje s bile skroz prljave na mjestu gdje se naslanja glava i na rukohvatima.

Dosta ljudi kaže da nikad nisu naručili negdje zeljanicu jer, citiram, ko zna kako peru špinat :oo
A stariji ljudi pričaju kako se u prijašnjim gostionicama nikad nisu prale čaše deterdžentom nego bi ih samo malo provukli kroz vodu i obrisali.

Kakva su vaša iskustva?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Re: Higijena u javnim ustanovama i ugostiteljskim objektima

Post by fruit » 15 Jun 2013, 16:51

Prođem tako Sarajevo kad vraćam sa mora,i stanem na pumpu poznatog pjevača za koga svi kažu da je "raja".Odem u VC a ono užas,i prvo što pomislim može li dobar insan biti i dobar poslodavac.Kako mogu radnici zloupotrebljavati nečiju dobrotu.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 15 Jun 2013, 17:25

Maja wrote:

Jeste li ikad bili u situaciji da uđete u prljav wc nekog solidnog mjesta (tu ne mislim na rupčage),

Ja se ne sjecam da sam ikada usla u WC dole kod nas, a da je bio cist ili da je imao sapun, otirac za ruke, papir.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by gejsha » 15 Jun 2013, 19:22

WC je naravno najgori od svega, jer je to onaj dio koji vidimo kako izgleda bez ikakvog skrivanja, za razliku od pranja posuđa, koje ne vidimo kako se pere, ali ipak često možemo vidjeti tragove karmina na šoljici i slično.
Meni se lično gadi kada je posuđe u nekom kafiću toliko staro, da se ono više ne može ni fino oprati ili ga jednostavno nisu održavali na pravilan način. Npr jedno baš hajmo reći ugledno mjesto u Mostaru, a kad vidim takvu šoljicu i kašiku, pomislim pa zar nemaju za šoljice da kupe, a tek renovirali kafić/restoran?
Ništa ljepše nego ući u čist, uredan WC u nekom ugostiteljskom objektu koji još uz to i miriše i ima sapun za ruke i dovoljno papira za obrisati.. evo kao primjer mogu navesti mepas, tamo je uvijek WC uredan i ničega ne manjka.
A sve je to do gazde, koliko se on trudi da održava, moj momak drži kafić i uvijek napominje konobarima da provjere WC, a i on ga milion puta provjeri, ima li dovoljno papira, da li miriše i slično.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 15 Jun 2013, 19:29

Postoji i ina izreka; ostavi iza sebe onako kako bi volio zateći
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed » 15 Jun 2013, 19:38

Javni wc izbjegavam maximalno, izbjegavam i restorane ma koliko izgledali pristojno, jer kad proviris u kuhinju sasvim druga slika.
Rijetko kad kupim gotovu hranu, nemam povjerenja u nicije ruke, da li su ciste i kako operu salatu i ostalo.
Koliko sam prljavstine vidjela sve mi se zgadilo, i hljeb kad kupim isjecem ga i provjerim svaku mrvicu.
I nervira me to doista jer kad vidis koliko skupo naplacuju a ne mogu se potruditi da bar bude cisto :puca

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 15 Jun 2013, 21:52

Ma kakvi crni vecejevi. Nisam još naišao na lijep. U rupama je to da povratiš gadno, a u otmjenijim mjestima još uvijek da začepiš nos.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 19 Jun 2013, 15:22

ja sam ovu temu namjerno zaobilazila ,,da je ne otvorim nikako
jer znam da ce mi ogaditi definitivno odlaske u restorane na rucak :ooo
:kafa :oklagija #

a zaista ste svi u pravu,,higijena je pored ovolike tecne vode po firmama postala strana rjec
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by bubica » 20 Jun 2013, 00:23

U BiH I HR obavezno upisam noge, bem ti cucavce. Austrijska stajalista ama merak. SaniFair odrzava moram platiti ali nema veze, vise volim dati i euro a uci u stvarno cist wc. Sto se restorana tice ni ovdje u Njemackoj nije mnogo bolje, rijetko ces uci u bas uredjen i cist wc. SSad cu vam nesto reci, radim eto u jednom restoranu kod nas su sedmicno feste i proslave itd, mozda necete vjerovati niko nezna kao nas narod wc isprljati, tesko im je papir poslije brisanja ruku ubaciti u korpu nego bace pored. Dijeca bosanskog kluba su vrata odvalila, Boga mi evo jos uvijek e sa osiguranjem tjeraju 1200€ je popravka. Pokidali su sto ja nebi mogla. nejse. Roditelji sjede piju a dijeca viju , uzas. Staju po wc soljama i poklopcima prljavih cipela itd. ma kako bi ih sve redom :puca

mrki je upravu : ostavi iza sebe onako kako bi volio zateći
siromah nema sta a bogatas nema kad

Trepavica

Post by Trepavica » 25 Sep 2013, 15:06

Maja wrote:Naiđoh na ovu sliku :oo
935109_596155260403873_1894042715_n.jpg

Kakva su vaša iskustva?

Ovo sto cu reci nema veze sa slikom ali me posdjeti na slucaj gdje sam usla u jednu kinesku prodavnicu i djete neko ispred mene kupilo balon..i cujem prica sa prodavacicom i dade joj on taj balon...i sta vidjeh :roll uzela ona balon da puse svojim ustima...FUJJJJJ...Kazem joj da to nije njeno da radi...a malom kazem da jeto nije dobro sto je ona uradila.. nije joj se svidjela moja reakcija, ali morala sam..Malom kazem bolje da uzme nesto drugo ,a balon ostavi,jer je koristen..Fuj...fuj,..

Gadljiva sam jako...nekad bolje da ne vidim sve ...ali eto...nemozemo oci imati svugdje..Gledala sam puno slicnih stvari na tv , u Americkom restoranu..kuharica pljuje u tanjir, prije engo iznese klijentu isti..
Strasno!!!!!!!!!

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 25 Sep 2013, 16:00

Gadljivost je obicno samo psiha i zavisi od situacije.

Npr, sjecam se da sam na obuci u vojsci prestao biti gadljiv na bilo sta. Jednostavno ti klikne u glavi da drugog izbora nemas, i da ces od gadljivosti samo biti gladan. A kad si konstantno podvrgnut fizickim aktivnostima, stalno si i gladan. Uzmes kompot, plivaju oni crvi po vrhu, onako, podebeli, :D pa ih ni ne vadis iz solje nego samo malo puhnes da otplutaju na suprotnu stranu dok pijes. :D
A onda opet dodjes u civilizaciju i istu takvu stvar bi momentalno nabio nogom.

Dakle, u vecini slucajeva gadljivost je samo navika uzrokovana mogucnoscu izbora.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

Post by Julia-Klara » 25 Sep 2013, 16:15

u Cehi nemam problem s tim, jako je cisto... u Brckom opet nemam jer mi je kuca blizu mjesta gdje izlazim, pa kad moram onda odletim tamo.
Moram pohvaliti kafi cu gradu (Boa), ves je uvijek savrseno cist, konobari to odrzavaju, sve momcici,ljubazni, kulturni, ma super mjesto.
Pa eto, ako vas put nanese da znate gdje cete popiti kafu, i istu po potrebi izbaciti iz sebe :D
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 25 Sep 2013, 16:26

jel' to hoces da kazes da mozemo koristiti tvoj wc, ili ja nesto nisam bas dobro povezao? :D
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 25 Sep 2013, 18:25

Najgora stvar koju meni možete poturiti je čaša... Naoko čista čaša, a koja je oprana istom krpom kao i pepeljara. Jedino to me može podić sa stolice. Kad vidim da je čaša prljava - ne pijem vodu. Ali kad je čaša potpuno čista, pa kreneš da piješ, a ono kao da piješ iz pepeljare.... :bua
Image

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi » 09 Nov 2013, 17:25

O javnom WC-u da ne govorim... Rijetko gdje naiđem na čist,uglavnom je sve zapušteno... :ljut

A da li sam nailazila na prljave čaše,pa ponekad... Što se tiče kupovne hrane,jedno vrijeme sam kupovala samo u jednom fast foodu i nisam se pokajala,jer mislim da je stvarno OK...Naravno nije lijepa pomisao da ti neki stranac pravi hranu,al šta ja znam... :hm

Alexandar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Alexandar » 09 Nov 2013, 17:32

Bambi wrote:O javnom WC-u da ne govorim... Rijetko gdje naiđem na čist,uglavnom je sve zapušteno... :ljut
a za koga da se odrzava? za vas nekoliko sa slabim mehurom? vi ionako nemate gde kad stisne, svejedno kakav je, sigurno nece da izgube musterije

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 30 Mar 2014, 15:48

bubica wrote:U BiH I HR obavezno upisam noge, bem ti cucavce.
:plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi Sinoc tema javni wc. Ovaj moj za*ebant namjerno pocne pricu kako je cuo da su u Francuskoj svi javni toilets cucavci, kao francuska vlada je uradila istrazivanje da se crijeva najbolje ciste u tom polozaju (inzinjer hahahahahahah), pa da bude od koristi svom narodu je'l;) A s nama u drustvu jedna koja je "posjetila" Paris, pa sad zna sve o Francuskoj :grana Joj kad se zena natovarila :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 04 Apr 2015, 20:42

Objekat mjerkam po WC-u i njegovoj čistoći . Smatram da je on ogledalo pogotovo restorana ili ćevabdžince .

Prije par godina sam na Baš čaršiji bio u jednoj ćevabdžinci ŽELJO, iznenadio me je mal prostor od WC-a naspram gabarita i izvikanosti ćevabdžinice.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 04 Apr 2015, 20:51

U nasem gradiću su wc-i uredni...nigdje ne pijem sokove a i kavu rijetko.Imala sam slucaj u domu za studente kad sam u nekom povrću našla debeljušnog crva..joj i sad mi je muka...
Poznavala sam mladu ženu koja je radila u ćevbdžinici.Rekla mi je da nekad budu ljuti i da pljunu u meso..ajaj...ne lažem, stanovala je prije mene kod naše gazdarice Hamide...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9148 times
Been thanked: 10859 times

Post by Krokodil Behko » 23 Nov 2019, 09:52

Nekako sam zadovoljan s higijenom, na navedenim mjestima.
Možda zato što ne zavirujem plaho okokole, kao vi ostali.
Ne znaš šta se dešava oko tebe - razlog za duži život :oo

Post Reply

Return to “Drustvo”