Vaša stalna dostupnost poslodavcu ili ne

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 24814 times
Been thanked: 22797 times
Status: Offline

Vaša stalna dostupnost poslodavcu ili ne

Post by Masamune » 05 Aug 2026, 13:34

Potaknut jednom diskusijom na poslu u vidu stalne dostupnosti poslodavcu i izvan zvaničnog radnog vremena ili iznad norme sati koja je propisana ugovorom iznoseći svoj stav da sam apsolutno protiv toga naletio sam na osudu od strane vlastitog šefa.

On je ono moderni tip radnika. Službene mailove čita izvan radnog vremena i u svoje slobodno vrijeme, odgovara na iste, šalje smjernice, naloge i sve ostalo.

S druge strane sam ja koji sam staromodan tip radnika u tom segmentu po pitanju dostupnosti. Kad sam kod kuće ne želim da me gnjave o poslu ni na koji način dok sam sa ženom i djecom i ostalo - izuzev ako je nešto ono baš hitno i iskrsne, pa imaju potrebu da me nazovu i da se konsultuju u vezi nečeg.

Šta vi mislite o svemu ovome? Kakvi ste vi tipovi? Činjenica je da se krećemo ka vremenu kad skoro pa svaki poslodavac teži da im radnici budu na raspolaganju 24/7 pogotovo sa razvojem tehnologija, ali se postavlja osnovano pitanje da li radnici, na takav način, postaju bukvalno robovi kapitalistima, kao i pitanje da li je opravdano da radnik tako nešto negoduje?

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 33818 times
Been thanked: 31840 times
Status: Online

Re: Vaša stalna dostupnost poslodavcu ili ne

Post by Morgen » 05 Aug 2026, 13:50

Samo ako je nesto jaaaaako vazno. Jako.
Oni koji su uvek dostupni riknu pre penzije
Last edited by Morgen on 05 Aug 2026, 15:11, edited 1 time in total.

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 26446 times
Been thanked: 30057 times

Post by Shadow » 05 Aug 2026, 14:22

Ne, i ne.
To je klasicna zamka u koju insan moze upasti.
Prosle godine u ova doba sam upravo cinila to sebi.
Ja fizicki napustim radno mjesto, ali sam mentalno jos na poslu.
Sve mi je bilo usmjereno na rjesavanje problema. Sve!
A sa obzirom da sam i u privatnom zivotu u vjecitom stanju "pripravnosti", uzasno je iscrpljujuce davati sebe tamo gdje treba da te ima samo 8 sati.
U redu je, ako je vanredna situacija, javiti se, odgovoriti, pomoci. Ali kad takve stvari poslodavcima predju u naviku ili ne daj boze moooranje, ti postajes ZATOCENIK.
Jos kad na sve dodam svoju trecu smjenu, spavanje po sat ili dva, moj mozak je sagoren.
Ja nisam u stanju, hodati , kamoli razmisljati, analizirati.
A znali su me zvati jutrom. To je strasno iscrpljujuce za mene bilo.
A za slobodne dane morala sastancit sa sefovima.
Ja sjedim i propadam, tonem, rusim se, slusam ali ne cujem.
Samo dodji budan budi, pa bih te pitala.

I sto je najgore, vjerujem da ne bih stala. Gurala sam sebe iznad svih kapaciteta i mogucnosti. Sve okolo je bilo zapostavljeno, samo posao i posao.. ali onda se desi bolnica ova, bolnica ona, na kraju se i sama polomim pa bolovanje iiiii, sta? Totalno otreznjenje i iskljucenje.
Granica je stavljena. I to je najzdraviji i najposteniji nacin, prema sebi.
Niko nije nezamjenjiv. Tako ni ja. Samo sada, slobodna kada otkuca kraj i sa zdravim granicama.
Zdravo!
Acta non Verba

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 05 Aug 2026, 15:00

Dijelim mišljenje. Kao neko ko u 8 sati radnog dana zna i znao sam davati i 300% sebe za razliku od velikog broja drugih radnika, a samim tim mi je to omogućilo i veoma brz napredak, kad sam dobio kritiku zašto sam nedostupan putem službenog maila iza 16h odgovorio sam da ne želim biti uopšte dostupan uz manje više slične argumente kao tvoje. Pogotovo taj komentar o zamci je možda i potpuno identično onome što sam ja njemu rekao.

Još uskoro mijenjam ne samo poslodavca, već i državu pa vidjećemo kako će ići sa drugim poslodavcem. I tamo ću tjerati svoje u vezi ovog koliko god budem mogao. Kad ne budem mogao... ne znam, vidjeću. Nije sve ni u socijalizmu bilo loše, a sve dobro u kapitalizmu. Ovo je nešto što mi se gadi u kapitalizmu. Bukvalno ovo da radnik postane rob kapitaliste, a neki jednostavno nemaju alternative ili ih mnogo teže pronalaze.

Nije rješenje ni ono ima posla uvijek ako ne ide kako treba na tekućem poslu... sad treba od svakog magistra ili doktora elektrotehnike očekivati da štema ploče jer eto tu ima posla... jašta. To su priče raje ispred granapa...
Last edited by Masamune on 05 Aug 2026, 15:09, edited 1 time in total.

Anestzijaaa
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 7762 times
Been thanked: 5790 times

Post by Anestzijaaa » 05 Aug 2026, 15:06

Jok ,gasim sve kad s posla izadjem.
Noc je prekrasna,na nebu zvijezde sijaju...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1064 times
Been thanked: 1662 times

Post by tuzlak1212 » 05 Aug 2026, 15:22

Pa valjda je stvar dogovora, nije to nesto sto odlucujes nakon sto sklopis saradnju sa poslodavcem
U IT-u ima mix remote worka, fleksibilni sati, spavamo do 10-11 ko u spotu, nekad bude praznog hoda u radno vrijeme al s druge strane ako se nekad zatrazi de uskoci da uskocis
Meni je to ok

Al isto mi je ok, ako negdje se moram nacrtat ujutru u 7-8, treba mi 7 pecata da odletim do doktora na 20 minuta, onda necu da znam za posao nakon sto izadjem s posla, kako ti prema meni tako ja prema tebi

Sve je stvar dogovora :cudi

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29744 times
Been thanked: 31164 times

Post by ironman » 05 Aug 2026, 15:26

nikad nisam volio radit..to je istina.
Radio sam jer volim lovu :D.
Sta je poenta..na zalost raditi moramo.
I ako imamo poslodavca onda neka se on brine...odradit svoijh koliko sati i dovidjenja do sutra..nit me trazi nit zovi.
To je jedino ispravno.
Ovo sto tuzlak prica o IT..i onima koji ionako od kuce rade...to nije uporedivo sa nama koji do posla moramo ustat i uljudno se obuc te izac napolje medju ljude i nekako se dovuc do posla ..
dream of spring...

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 10774 times
Been thanked: 9369 times

Post by uvijek_kontra » 05 Aug 2026, 15:45

U Sloveniji je to uredjeno zakonom (**ZDR-1D – pravo na iskljucenje**). Po meni je to dobra stvar. Kad zavrsi radno vrijeme, covjek treba imati vremena za sebe, porodicu i odmor, bez osjecaja da mora odgovarati na pozive i poruke s posla.

Naravno, postoje poslovi gdje hitne situacije ne mogu cekati, ali to treba biti izuzetak, a ne pravilo. I to treba biti drugacije kategorizovano i doobro placeno. Ako se od radnika ocekuje da bude dostupan i nakon posla, to bi trebalo biti unaprijed dogovoreno, i kao sto sam rekla posteno placeno.

Do sad nisam imala problema, nikad nisu prekrsili to pravo. Da jesu, ja bi bila kao Shadow, stalno na iglama hoce li ko zvati ili nece. Imala sam samo jednu situaciju gdje je trebala bit radna subota i sef je trebao to da mi javi do 9, pola 10 uvecer (logistika), a nije. Ja sam, naravno, zvala, pisala, nista. I kreten kakav jesam (tek sam pocela dobro radit tamo), nisam mogla zaspat jer mi svejedno zao ove druge sto zna da mora doc, hoce li moci sama ako se on ne javi.

Javio mi je u pola 2 ujutro i to da ne moram doci. U ponedjeljak prva stvar sto je bila, zvala sam ga da dodje i rekla da mu je to prvi i posljednji put, on se izvinuo (nalokao se negdje, ali to moja stvar nije) i nije se vise desilo nikad.

I samo da dodam, NIKAD nisam htjela sluzbeni telefon ili sluzbeni laptop. Ako sam imala, ostao je na poslu kad sam izasla.
Last edited by uvijek_kontra on 05 Aug 2026, 15:48, edited 1 time in total.
Ima posla ko hoce da gleda svoja. 🪷

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 29127 times
Been thanked: 7875 times

Post by Veca » 05 Aug 2026, 15:47

Masa, mislim da si u pravu i drzi se toga koliko god mozes.
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca » 05 Aug 2026, 15:51

ovi sto plaho vole raditi i taj posao im je sve u zivotu, izvoli sto se mene tice. :D

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 61540 times
Been thanked: 11212 times

Post by ElTriconi » 05 Aug 2026, 16:50

Veca wrote: 05 Aug 2026, 15:51 ovi sto plaho vole raditi i taj posao im je sve u zivotu, izvoli sto se mene tice. :D
Pise u ugovoru koji potpises radi li se van radnog vremena i tako to. U mene pise radi :tuzna
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 05 Aug 2026, 17:56

tuzlak1212 wrote: 05 Aug 2026, 15:22 Pa valjda je stvar dogovora, nije to nesto sto odlucujes nakon sto sklopis saradnju sa poslodavcem
U IT-u ima mix remote worka, fleksibilni sati, spavamo do 10-11 ko u spotu, nekad bude praznog hoda u radno vrijeme al s druge strane ako se nekad zatrazi de uskoci da uskocis
Meni je to ok

Al isto mi je ok, ako negdje se moram nacrtat ujutru u 7-8, treba mi 7 pecata da odletim do doktora na 20 minuta, onda necu da znam za posao nakon sto izadjem s posla, kako ti prema meni tako ja prema tebi

Sve je stvar dogovora :cudi
Vi u IT-u ste posebni. Kod vas je to uglavnom sve regulisano ugovorima i ostalim. Znam sve po bratu.

Ja govorim za poslovna okruženja gdje toga nema i gdje je fiksno radno vrijeme ili fleksibilno, ali se od tebe traži da se to premaši i budeš dostupan i onda kad ne trebaš biti.

To je vrlo često siva zona u takvim organizacijama. Ako odbiješ postupati onda, ako ništa drugo, postaneš predmet ismijavanja, omaložavanja, priča nekih o neradniku ili nepouzdanom radniku i slično.

Anestzijaaa
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 7762 times
Been thanked: 5790 times

Post by Anestzijaaa » 05 Aug 2026, 18:40

ironman wrote: 05 Aug 2026, 15:26 nikad nisam volio radit..to je istina.
Radio sam jer volim lovu :D.
Sta je poenta..na zalost raditi moramo.
I ako imamo poslodavca onda neka se on brine...odradit svoijh koliko sati i dovidjenja do sutra..nit me trazi nit zovi.
To je jedino ispravno.
Ovo sto tuzlak prica o IT..i onima koji ionako od kuce rade...to nije uporedivo sa nama koji do posla moramo ustat i uljudno se obuc te izac napolje medju ljude i nekako se dovuc do posla ..
Meni na motorolu nekad tesko odgovorit kad treba iskljucit nesto il smanjit🤣
Noc je prekrasna,na nebu zvijezde sijaju...

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 25666 times
Been thanked: 11139 times

Post by Nice » 05 Aug 2026, 18:43

To je jedna od stvari koje mi se u Sloveniji jako sviđaju. Maksimalno se poštuje slobodno vrijeme, odmori i sl.
Može sve da vrišti, ali ti si na odmoru... to mi je super

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 05 Aug 2026, 19:28

ElTriconi wrote: 05 Aug 2026, 16:50
Veca wrote: 05 Aug 2026, 15:51 ovi sto plaho vole raditi i taj posao im je sve u zivotu, izvoli sto se mene tice. :D
Pise u ugovoru koji potpises radi li se van radnog vremena i tako to. U mene pise radi :tuzna

tvoj posao je takav da moras, ja nisam nikad ni subotom ovdje htjela raditi, pitali su me nekad, jel bas moram-ne moram, onda i necu, a bilo je njih koji su se otimali, kao pravi udarnici, samo izvoli, ja imala zivot i poslje posla, cim na vrata od firme, zaboravim da postoji.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 3055 times
Been thanked: 25433 times

Post by HAVANA » 05 Aug 2026, 19:31

Naravno ne.Al ima nesto gore.Kad si sam sebi poslodavac.E onda si jebo sebi mater.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 61540 times
Been thanked: 11212 times

Post by ElTriconi » 05 Aug 2026, 19:47

HAVANA wrote: 05 Aug 2026, 19:31 Naravno ne.Al ima nesto gore.Kad si sam sebi poslodavac.E onda si jebo sebi mater.
Ja bih umro da sam sebi zadajem kolko da radim ocam :valja
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 30747 times
Been thanked: 35182 times

Post by Zanki » 05 Aug 2026, 19:47

Tolko ne mogu to da ako se ikad ponovi i neakvoj mjeri ko ove zime, vraćam se u sama sebi poslodavac.
Instead of saying "fuck off"
ask
"How can i help you to fuck off?"
Always be kind!

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4355 times
Been thanked: 4064 times

Post by Naseef Mushroom » 05 Aug 2026, 19:51

Kada u osnovnoj školi zvoni zvono i djeca trče iz učionice jer je kraj časa ili školskog dana, a učiteljica ih zaustavlja da im kratko još nešto objasni ili kaže, kažu da to nije slučajno, da je to zadatak da ih psihički navikava da je normalno biti vezan za posao i kada ti je kraj radnog vremena.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 29744 times
Been thanked: 31164 times

Post by ironman » 05 Aug 2026, 19:54

ElTriconi wrote: 05 Aug 2026, 19:47
HAVANA wrote: 05 Aug 2026, 19:31 Naravno ne.Al ima nesto gore.Kad si sam sebi poslodavac.E onda si jebo sebi mater.
Ja bih umro da sam sebi zadajem kolko da radim ocam :valja
Polahko. Nadoces.
Fina umjetnost polahko i polagano il umjereno ti je ko vino.
Sa godinama se galvanizira sto reko rahmetli pokojni Ciro.
dream of spring...

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”