Ljubav ne pita za nacionalnost, barem tako kaže poznata izreka. No, kada veza postane ozbiljna, u priču često ulaze porodica, tradicija, različiti običaji i očekivanja. Upravo tada ono što se na početku činilo nevažnim može postati velik problem, piše Dnevno.hr.
O ovoj uvijek aktuelnoj temi povela se zanimljiva rasprava na platformi Reddit, i to nakon što je jedna Hrvatica pitala Srbe da li bi mogli biti u vezi ili braku s osobom druge nacionalnosti.
“Da li biste kao Srbi bili u vezi ili čak ušli u brak s nekom djevojkom/momkom koji je Albanac/ka, Hrvat/ica ili generalno neke druge nacionalnosti? I koliko vam je to bitno?”, glasilo je njeno pitanje.
"Ključna je razlika u intelektu, ne u porijeklu"
Odgovori su, očekivano, bili vrlo različiti. Dok su jedni tvrdili da im nacionalnost partnera ne znači baš ništa, drugi su upozorili da problem ponekad nisu sami partneri, nego njihove porodice i različita očekivanja od zajedničkog života.
"Razlika u intelektu je ključna, a ne u geografskom porijeklu", poručio je jedan korisnik.
Drugome je mnogo važnije da li s partnericom može normalno komunicirati i živjeti bez veze na daljinu: "Pa ako živi relativno blizu i pričamo isti jezik, zašto da ne?"
U komentarima su se ubrzo javili i ljudi koji već imaju iskustva s ovakvim vezama.
“Ja sam iz Zagreba, dečko iz Srbije i boljeg dečka nisam mogla poželjeti. Poštujemo se, volimo i želim svima da pronađu ovakvu osobu kao ja”, napisala je jedna korisnica iz Hrvatske.
Od "Vjerenik Albanac, mislila sam – nikad" do hladnog tuša u porodici
Muškarac iz Srbije otkrio je da je već 12 godina u braku sa Splićankom. “Moja žena je Splićanka, ja Srbin. Nakon svih problema sa svima oko nas, evo 12 godina smo skupa”, podijelio je svoje iskustvo.
Jedna Srpkinja je priznala da ni sama nije očekivala da će završiti s Albancem: “Vjerenik Albanac. Na prvu sam bila: ‘Ma neee, nikako, nikad’, ali eto, desilo se i uživam u životu.”
Međutim, nisu sve priče imale sretan kraj. Jedan korisnik ispričao je potpuno drugačiju situaciju iz druge ruke. Prema njegovim riječima, njegova prijateljica iz Srbije se zaljubila u Albanca i nisu imali ozbiljnijih problema – sve dok nije došlo vrijeme da ona upozna njegovu porodicu. Tada je uslijedio hladan tuš.
“Otišla je s dečkom u Albaniju, ali njegova majka nije htjela ni da izađe da se pozdravi sa njom, a kamoli da spavaju kod nje. Iako je on bio u redu, za nju je to bila granica preko koje nije mogla preći i to je bio kraj”, napisao je korisnik, napominjući da je majka upotrijebila pogrdan naziv za Srbe.
Ipak, važno je naglasiti da je riječ o pojedinačnom iskustvu na osnovu kojeg se ne mogu donositi generalni zaključci.
Ako je ljubav dovoljno jaka, sve se prevaziđe?
Upravo je pitanje porodice i okoline postalo jedna od glavnih tema ove rasprave. Dok većina smatra da partneri različitih nacionalnosti mogu savršeno funkcionisati, mnogi se slažu da pravi izazovi nastaju kada njihove porodice teško prihvataju vezu.
Naravno, bilo je i onih koji su cijelu raspravu sveli na mnogo jednostavniju, humorističnu formulu:
“Dok ja shvatim šta je ona po nacionalnosti, proš'o voz. Ili sam se zatelebao ili nisam”, našalio se jedan korisnik.
Raspravu je možda najbolje sažeo korisnik koji je zaključio da ljubav može nadvladati razlike, ali da stvarni život traži mnogo kompromisa: “Ako je ljubav dovoljno jaka, sve se drugo prevaziđe, ali realnost je često dosta drugačija.”