Može li se živjeti u braku s osobom drugačijeg porijekla?

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10955 times
Been thanked: 12852 times
Status: Offline

Može li se živjeti u braku s osobom drugačijeg porijekla?

Post by Krokodil Behko » 21 Aug 2026, 07:39

Image

Ljubav ne pita za nacionalnost, barem tako kaže poznata izreka. No, kada veza postane ozbiljna, u priču često ulaze porodica, tradicija, različiti običaji i očekivanja. Upravo tada ono što se na početku činilo nevažnim može postati velik problem, piše Dnevno.hr.

O ovoj uvijek aktuelnoj temi povela se zanimljiva rasprava na platformi Reddit, i to nakon što je jedna Hrvatica pitala Srbe da li bi mogli biti u vezi ili braku s osobom druge nacionalnosti.

“Da li biste kao Srbi bili u vezi ili čak ušli u brak s nekom djevojkom/momkom koji je Albanac/ka, Hrvat/ica ili generalno neke druge nacionalnosti? I koliko vam je to bitno?”, glasilo je njeno pitanje.

"Ključna je razlika u intelektu, ne u porijeklu"

Odgovori su, očekivano, bili vrlo različiti. Dok su jedni tvrdili da im nacionalnost partnera ne znači baš ništa, drugi su upozorili da problem ponekad nisu sami partneri, nego njihove porodice i različita očekivanja od zajedničkog života.

"Razlika u intelektu je ključna, a ne u geografskom porijeklu", poručio je jedan korisnik.

Drugome je mnogo važnije da li s partnericom može normalno komunicirati i živjeti bez veze na daljinu: "Pa ako živi relativno blizu i pričamo isti jezik, zašto da ne?"

U komentarima su se ubrzo javili i ljudi koji već imaju iskustva s ovakvim vezama.

“Ja sam iz Zagreba, dečko iz Srbije i boljeg dečka nisam mogla poželjeti. Poštujemo se, volimo i želim svima da pronađu ovakvu osobu kao ja”, napisala je jedna korisnica iz Hrvatske.

Od "Vjerenik Albanac, mislila sam – nikad" do hladnog tuša u porodici

Muškarac iz Srbije otkrio je da je već 12 godina u braku sa Splićankom. “Moja žena je Splićanka, ja Srbin. Nakon svih problema sa svima oko nas, evo 12 godina smo skupa”, podijelio je svoje iskustvo.

Jedna Srpkinja je priznala da ni sama nije očekivala da će završiti s Albancem: “Vjerenik Albanac. Na prvu sam bila: ‘Ma neee, nikako, nikad’, ali eto, desilo se i uživam u životu.”

Međutim, nisu sve priče imale sretan kraj. Jedan korisnik ispričao je potpuno drugačiju situaciju iz druge ruke. Prema njegovim riječima, njegova prijateljica iz Srbije se zaljubila u Albanca i nisu imali ozbiljnijih problema – sve dok nije došlo vrijeme da ona upozna njegovu porodicu. Tada je uslijedio hladan tuš.

“Otišla je s dečkom u Albaniju, ali njegova majka nije htjela ni da izađe da se pozdravi sa njom, a kamoli da spavaju kod nje. Iako je on bio u redu, za nju je to bila granica preko koje nije mogla preći i to je bio kraj”, napisao je korisnik, napominjući da je majka upotrijebila pogrdan naziv za Srbe.

Ipak, važno je naglasiti da je riječ o pojedinačnom iskustvu na osnovu kojeg se ne mogu donositi generalni zaključci.

Ako je ljubav dovoljno jaka, sve se prevaziđe?

Upravo je pitanje porodice i okoline postalo jedna od glavnih tema ove rasprave. Dok većina smatra da partneri različitih nacionalnosti mogu savršeno funkcionisati, mnogi se slažu da pravi izazovi nastaju kada njihove porodice teško prihvataju vezu.

Naravno, bilo je i onih koji su cijelu raspravu sveli na mnogo jednostavniju, humorističnu formulu:

“Dok ja shvatim šta je ona po nacionalnosti, proš'o voz. Ili sam se zatelebao ili nisam”, našalio se jedan korisnik.

Raspravu je možda najbolje sažeo korisnik koji je zaključio da ljubav može nadvladati razlike, ali da stvarni život traži mnogo kompromisa: “Ako je ljubav dovoljno jaka, sve se drugo prevaziđe, ali realnost je često dosta drugačija.”

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 30079 times
Been thanked: 31707 times

Re: Može li se živjeti u braku s osobom drugačijeg porijekla?

Post by ironman » 21 Aug 2026, 07:43

Koliki procenat vukojebinosti ima lokacija gdje zivite je upravo direktno povezana sa pitanjem iz naslova.
Kod nas..vukojebinost je na nekih 90% recimo,hajd mozda malo vise..
dream of spring...

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 11191 times
Been thanked: 9655 times

Post by uvijek_kontra » 21 Aug 2026, 07:46

"Ključna je razlika u intelektu, ne u porijeklu"
Nesto najbolje sto sam procitala.

I obicno ne budu problem partneri i brak, vec obitelj, okolina i sve sto dolazi uz to.
I'm not a nice person. I'm a good person. There's a huge difference.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 25126 times
Been thanked: 23105 times

Post by Masamune » 21 Aug 2026, 08:16

Ne bih imao taj problem da sad nisam u braku i da se zabavljam sa nekom ženom iz npr. Afrike i slično.

Tu ako ko pravi problem to uglavnom prave familije.
Last edited by Masamune on 21 Aug 2026, 08:18, edited 1 time in total.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4452 times
Been thanked: 4153 times
Status: Online

Post by Naseef Mushroom » 21 Aug 2026, 08:18

Prije rata je skoro svugdje bila mješovita sredina, pa se zbog toga znalo često desiti da se dvoje različite nacionalnosti zaljube kada se upoznaju u školi, na poslu ili u kafiću.
Danas se isto može desiti ako dvoje različite nacionalnosti se upoznaju u istom mjestu.
Tada se ljubav desi spontano i teže je odoljeti ako se momak i cura vrte u istom krugu prijatelja, istom gradu itd.

Ali ako danas neko iz Splita izabere nekoga iz Novog Sada ili neko iz Beograda nekoga iz Prištine, to se već ide ciljano da se oženi ili uda za nekoga druge vjere i nacionalnosti.

Ja da sam iz porodice koja npr. mrzi crnce i ima predrasude, i da još postoji ratna prošlost koja je tek 30 godina stara, i upoznam neku crnkinju iz Nigerije, ja jeću ni stupiti u kontakt sa njom ako joj nađem profil na internetu, niti ću se sa njom dugo zadržavati ako je negdje upoznam na godišnjem odmoru.

Ako se neko odluči i dalje kontaktirati, zaljubi se i pomisli na brak, njihov život, njihov izbor.
Isto tako ako zna da familija neće pozitivno regirati, opet njihov život, njihov izbor, a ne život i izbor porodice.

Ali onda ne trebaju kukati kako nema više porodičnih ručaka i zajedničkih rođendana, jer ne trebaju biti vidoviti da znaju kako će se sve završiti.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 30079 times
Been thanked: 31707 times

Post by ironman » 21 Aug 2026, 08:29

pih..po ovima Star trek ne bi trebao ni postojati.. :ooo
dream of spring...

Quds
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 5658 times
Been thanked: 2533 times

Post by Quds » 21 Aug 2026, 08:31

Kao i Masamune....da već nisam oženjen, ne bih tu vidio nikakvu prepreku. Svejedno koje rase, etničke pripadnosti i sl. Samo da ima karakter, i naravno, da dijelimo bar neki minimum zajedničkih vrijednosti, jer, koliko god ti se neko sviđa, u brak ne bi trebalo ulaziti bez da se bar složi oko tih osnovnih stvari.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 21 Aug 2026, 08:41

Quds wrote: 21 Aug 2026, 08:31 Kao i Masamune....da već nisam oženjen, ne bih tu vidio nikakvu prepreku. Svejedno koje rase, etničke pripadnosti i sl. Samo da ima karakter, i naravno, da dijelimo bar neki minimum zajedničkih vrijednosti, jer, koliko god ti se neko sviđa, u brak ne bi trebalo ulaziti bez da se bar složi oko tih osnovnih stvari.
Pitanje i naziv teme nije “Da li bi mogli zamisliti biti u braku sa nekim drugačijeg porijekla”, već “Može li se živjeti sa tom osobom?”.

Znači samim time otpada pitanje da li bi nama smetalo, jer da nam smeta, ne bi se odlučili za taj korak, već se radi o preprekama, problemima i neugodnosti od strane drugih poput sopstvene familije.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Quds
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Quds » 21 Aug 2026, 08:49

Naseef Mushroom wrote: 21 Aug 2026, 08:41
Quds wrote: 21 Aug 2026, 08:31 Kao i Masamune....da već nisam oženjen, ne bih tu vidio nikakvu prepreku. Svejedno koje rase, etničke pripadnosti i sl. Samo da ima karakter, i naravno, da dijelimo bar neki minimum zajedničkih vrijednosti, jer, koliko god ti se neko sviđa, u brak ne bi trebalo ulaziti bez da se bar složi oko tih osnovnih stvari.
Pitanje i naziv teme nije “Da li bi mogli zamisliti biti u braku sa nekim drugačijeg porijekla”, već “Može li se živjeti sa tom osobom?”.

Znači samim time otpada pitanje da li bi nama smetalo, jer da nam smeta, ne bi se odlučili za taj korak, već se radi o preprekama, problemima i neugodnosti od strane drugih poput sopstvene familije.
Pa, opet isti odgovor. Može, s tim da se imaju neke zajedničke vrijednosti u onome, što je kritično za opstanak braka. Svima su to različite stvari, ali bitno je da ih to dvoje dijele, šta god da one bile.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 34060 times
Been thanked: 32112 times

Post by Morgen » 21 Aug 2026, 08:52

Mene ne dotice misljenje familije.
Moj zivot, moja stvar

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 21 Aug 2026, 09:01

Quds wrote: 21 Aug 2026, 08:49
Naseef Mushroom wrote: 21 Aug 2026, 08:41

Pa, opet isti odgovor. Može, s tim da se imaju neke zajedničke vrijednosti u onome, što je kritično za opstanak braka. Svima su to različite stvari, ali bitno je da ih to dvoje dijele, šta god da one bile.
Ali to su vrline, a i problemi i borba gdje se pokazuje koliko je brak jak, sa kojima se susreću i parovi koji su iste nacionalnosti i religije, ovdje se radi o preprekama sa vanjske strane poput roditelja, ostatka familije i prijatelja.

Ako je npr. tvoje ime Hasan a upoznaš neku Milenu, tebi ako se gade Srpkinje, ti i nećeš nikada biti u toj situaciji, niti ćeš razmišljati o braku.
Međutim ako ti uopšte ne smeta što se zove Milena, vi nećete nikada razmišljati o takvim problemima, i za tebe bi bio isti brak kao da si oženio neku Senadu.
Znači, otežani uslovi u tom braku dolaze isključivo od drugih a nikada između to dvoje koji su u braku, jer da im nešto smeta u tome, ne bi se ni uzeli.

Quds
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Quds » 21 Aug 2026, 09:04

Naseef Mushroom wrote: 21 Aug 2026, 09:01
Quds wrote: 21 Aug 2026, 08:49

Ali to su vrline, a i problemi i borba gdje se pokazuje koliko je brak jak, sa kojima se susreću i parovi koji su iste nacionalnosti i religije, ovdje se radi o preprekama sa vanjske strane poput roditelja, ostatka familije i prijatelja.

Ako je npr. tvoje ime Hasan a upoznaš neku Milenu, tebi ako se gade Srpkinje, ti i nećeš nikada biti u toj situaciji, niti ćeš razmišljati o braku.
Međutim ako ti uopšte ne smeta što se zove Milena, vi nećete nikada razmišljati o takvim problemima, i za tebe bi bio isti brak kao da si oženio neku Senadu.
Znači, otežani uslovi u tom braku dolaze isključivo od drugih a nikada između to dvoje koji su u braku, jer da im nešto smeta u tome, ne bi se ni uzeli.
Mene lično ne bi doticala okolina, ''prijatelji'' i sl. Ne tražim ni ja njima supružnika.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 61889 times
Been thanked: 11293 times

Post by ElTriconi » 21 Aug 2026, 15:23

Quds je sumniv, garant napada od prijatelja zene tobejarabi 😂
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Quds
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Quds » 21 Aug 2026, 21:32

ElTriconi wrote: 21 Aug 2026, 15:23 Quds je sumniv, garant napada od prijatelja zene tobejarabi 😂
Jok. Takve stvari su meni nezamislive.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 3071 times
Been thanked: 25593 times

Post by HAVANA » 21 Aug 2026, 21:47

Ma kakvi.Nema sanse.Beri cvijet iz svoje baste,vezi konja dje ti drugi kaze...Al u qrcu.Mrs.Srecom imamo divne familije pa ne mora mrs.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 61889 times
Been thanked: 11293 times

Post by ElTriconi » 21 Aug 2026, 22:05

Quds wrote: 21 Aug 2026, 21:32
ElTriconi wrote: 21 Aug 2026, 15:23 Quds je sumniv, garant napada od prijatelja zene tobejarabi 😂
Jok. Takve stvari su meni nezamislive.
Svaka ti cast ako je tako :inasab
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 26816 times
Been thanked: 30723 times

Post by Shadow » 21 Aug 2026, 22:32

HAVANA wrote: 21 Aug 2026, 21:47 Ma kakvi.Nema sanse.Beri cvijet iz svoje baste,vezi konja dje ti drugi kaze...Al u qrcu.Mrs.Srecom imamo divne familije pa ne mora mrs.

:ok
Nista se ne mora.
Acta non Verba

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 26816 times
Been thanked: 30723 times

Post by Shadow » 21 Aug 2026, 22:34

A moze se zivjet i bez braka a najbolje nikako :oo

Morala sam :oo
Acta non Verba

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 22 Aug 2026, 06:30

Quds wrote: 21 Aug 2026, 09:04
Naseef Mushroom wrote: 21 Aug 2026, 09:01

Mene lično ne bi doticala okolina, ''prijatelji'' i sl. Ne tražim ni ja njima supružnika.
Mada ste ti i Masamune skrenuli pogrešno kada ste počeli govoriti o brakovima sa ženama iz Afrike i Azije.
Tu bi možda na početku bilo navikavanja i kod familije ali bi se sve sretno završilo, tako da su to pogrešni primjeri.
Problemi su pravi kada se bira neko druge vjere i nacionalnosti sa Balkana.

Šta time želim reći. Prije će familija prihvatiti snahu iz Tajlanda, Brazila i Kameruna, nego snahu komšinicu Srpkinju čiju familiju znaju 50 godina :oo

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 25126 times
Been thanked: 23105 times

Post by Masamune » 22 Aug 2026, 06:35

Shadow wrote: 21 Aug 2026, 22:34 A moze se zivjet i bez braka a najbolje nikako :oo

Morala sam :oo
To bez braka je izazov najčešće pred ovim agentima

Image

:oo

Post Reply

Return to “Vijesti”