Turski jezik postao drugi strani jezik u Sarajevu

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3529 times
Been thanked: 3245 times
Status: Offline

Re: Turski jezik postao drugi strani jezik u Sarajevu

Post by Naseef Mushroom » 01 Jul 2024, 15:24

bosnjakinja wrote: 01 Jul 2024, 15:05
Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 14:57
Crkajem od muke kao što sam crkavao kada je Bosanaca na Popisu bilo 1% :oo

Meni ne smeta kip, neka ih naprave još 500 ako treba ali ako taj kip ne donosi promjene, to je onda u rangu onog kipa Bruce Leea kojeg su postavili u Mostaru.

Možda i ja preporučim Benjamini kada je sretnem kada bude opet djelila baklave :D.

Samo se tjesi da ne donosi , mladi Bosnjaci su ponosni na srednjovjekovnu Bosnu , iznenadjujuce.A sve ponosni bosnjaci

Nisu bitne Muje sulje, od 60 godina koji masu turskim zastavama-njihovo je proslo

Ps: i meni je drago sto Bosanaca nije bilo ni 1% 😉
Odakle ti ta informacija da su mladi Bošnjaci ponosni na taj period? Ikakva izjava (ne računam izjave političara već običnog naroda), ikakva anketa, videolink, intervju, fotografija?
Ako to nemaš zvučiš kao Adis Šabović “Sve nas je više Jugoslovena” iako se na terenu ne primjeti.
Ima li ikakav trend da mladi Bošnjaci daju imena svom djetetu koji je iz tog perioda?

Ja ću te uvijek nadjačati u diskusiji, ne jer ja sebe smatram pametnijim ili boljim od tebe, jer zato što su brojke na mojoj strani.
Ako ti nešto tvrdiš a nemaš nijednog dokaza, a ja tvrdim nešto i postavim link, onda su tvoji argumenti samo želje i snovi a moji argumenti su činjenice.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 839 times
Been thanked: 2675 times

Post by Laser » 01 Jul 2024, 15:44

Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 14:06
Laser wrote: 01 Jul 2024, 00:52

Ni slično. U Dalmaciji su mahom Hrvati, a Sulejman Han je Turčin, pa tako nemaju nikakavih poveznica, ni vjerskih, ni nacionalnih ni kulturoloških.

Ja sam Bošnjo, a i Tvrtko je bio, mada je Tvrtkovo bošnjaštvo drugačije razumijevano u odnosu na ovo današnje. Prema tome moj je, a zaboli me qurac što je bio kršćanin i kulturološki drugačiji od mene. Uostalom, Tvrtko je kulturološki jako različit i od današnjih bosanskih kršćana, Hrvata i Srba, povezuje ih samo kršćanstvo što nije nužno najjača poveznica.

Ali, opet boli me qurac, Tvrtko je moj, Bosanac, kao što sam i ja Bosanac. To je naša temeljna i nezaobilazna poveznica. Sem toga, on je dokaz da smo imali državu mnogo prije dolaska Osmanlija. I bliži mi je od Osmanlija, bez obzira na to što sam kulturološki bliži Osmanlijama.

Na kraju krajeva, posljednji Bosanac koji je vladao Bosnom bio je Stjepan. Poslije njega je došao sultan Fatih, dakle stranac, nakon njega cijela plejada sultana stranaca.

Nakon njih dolazi Franc Jozef, opet stranac, pa srbijanski kralj kao kralj Jugoslavije pa tako i Bosne. I on je bio stranac. Nakon njega dolazi Zagorac Broz, opet stranac.

OK, svi su oni bili vladari mojih predaka, dio povijesti moje domovine i bili su vladari prema jednostavnom pravilu, u koga puška u toga vlast.

A Tvrtko je bio naš domaći izdanak, a ne stranac, pa neka njegovog spomenika, što veći to bolji.

Zašto ja, kulturološki dalek Tvrtku, ne bih podigao spomenik kralju mojih predaka kojima je bio blizak i koji nije bio stranac nego Bosanac kao i ja i moji pretci.

Ruka ruci, svi smo Turci. :D.
Pa recimo da su u Dalmaciji prije mnogo godina stvarno bili muslimani pa je se historijski desila promjena koja čini današnjeg Dalmatinca, da li bi taj današnji dalmatinac mogao stvoriti emocije prema tom periodu?
Zaboga Nazife, kakve će emocije imati prema tom periodu budući da današnji Dalmatinac nema ama baš nikakvu poveznicu sa tadašnjim Dalmatincima nekršćanima i tadašnjim vladarima Dalmacije ili njenih dijelova.

A ja imam vječnu poveznicu sa Tvrtkom i ostalim bosanskim vladarima koji su bili autentični Bosanci kao što sam ja.

Zašto zanemaruješ činjenicu da smo ti i ja povezani sa Tvrtkom, bez obzira što je bio kršćanin, a nas dvojica muslimani? Ne mogu razumjeti zašto bi se jedan bosanski domoljub odricao ili distancirao od Tvrtka.

Evo uzmino za primjer nekog Srbina ili Hrvata Šumadinca ili Istrijana. Nikakve veze nemam sa tim ljudima.

Imam poveznicu sa domaćim Srbima i Hrvatima koji se osjećaju Bosancima, kao što se ja osjećam, a oni opet imaju poveznicu sa Šumadincima i Istrijanima preko kršćanstva. Ako oni nemaju osjećaj bosanstva, a žive ovdje, nataknem ih na hargiju pa makar mi bili prve komšije. Nek idu Šumadincima i Istrijanima.

Osim vjere, ljude povezuju mnoge druge stvari, uključujući i nogomet, ili rakiju kao neke od najglupljih poveznica. :D.

Za mene je bosanstvo jedna od prioritetnih veza, ne znam treba li objašnjavati zašto je to tako.
Do not disturb! U procesu sam radikalizacije.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Jul 2024, 15:51

Laser wrote: 01 Jul 2024, 15:44
Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 14:06
Pa recimo da su u Dalmaciji prije mnogo godina stvarno bili muslimani pa je se historijski desila promjena koja čini današnjeg Dalmatinca, da li bi taj današnji dalmatinac mogao stvoriti emocije prema tom periodu?
Zaboga Nazife, kakve će emocije imati prema tom periodu budući da današnji Dalmatinac nema ama baš nikakvu poveznicu sa tadašnjim Dalmatincima nekršćanima i tadašnjim vladarima Dalmacije ili njenih dijelova.

A ja imam vječnu poveznicu sa Tvrtkom i ostalim bosanskim vladarima koji su bili autentični Bosanci kao što sam ja.

Zašto zanemaruješ činjenicu da smo ti i ja povezani sa Tvrtkom, bez obzira što je bio kršćanin, a nas dvojica muslimani? Ne mogu razumjeti zašto bi se jedan bosanski domoljub odricao ili distancirao od Tvrtka.

Evo uzmino za primjer nekog Srbina ili Hrvata Šumadinca ili Istrijana. Nikakve veze nemam sa tim ljudima.

Imam poveznicu sa domaćim Srbima i Hrvatima koji se osjećaju Bosancima, kao što se ja osjećam, a oni opet imaju poveznicu sa Šumadincima i Istrijanima preko kršćanstva. Ako oni nemaju osjećaj bosanstva, a žive ovdje, nataknem ih na hargiju pa makar mi bili prve komšije. Nek idu Šumadincima i Istrijanima.

Osim vjere, ljude povezuju mnoge druge stvari, uključujući i nogomet, ili rakiju kao neke od najglupljih poveznica. :D.

Za mene je bosanstvo jedna od prioritetnih veza, ne znam treba li objašnjavati zašto je to tako.
Ako si pročitao moj post na drugoj temi o tom periodu, napisao sam da ti, Triconi, Masamune, Havana i ostali imate zdrav stav prema historiji i nema se ništa reći protiv vašeg razmišljanja, ali ste izmanipulisani jer je motiv onih koji to forsiraju totalno drugačiji u negativnom smislu. Kada budem imao vremena, napisat ću na toj temi šta je taj motiv koji je prilično ružan.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 839 times
Been thanked: 2675 times

Post by Laser » 01 Jul 2024, 16:03

Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 15:51
Laser wrote: 01 Jul 2024, 15:44

Ako si pročitao moj post na drugoj temi o tom periodu, napisao sam da ti, Triconi, Masamune, Havana i ostali imate zdrav stav prema historiji i nema se ništa reći protiv vašeg razmišljanja, ali ste izmanipulisani jer je motiv onih koji to forsiraju totalno drugačiji u negativnom smislu. Kada budem imao vremena, napisat ću na toj temi šta je taj motiv koji je prilično ružan.
Ko se odriče Tvrtka, taj se odriče srednjevjekovne države Bosne i daje argumente onima koji kažu da je Bosna stvorena 1943 u Jajcu na zasjedanju AVNOJ-a, ili još gore da je stvorena 1995 u Deytonu.

Ne Nazife, država Bosna je mnogo starija, a dokaz je naš Tvrtko zato što je bio kralj. Ne možeš biti kralj mjesne zajednice niti kantona nego kralj jedne države.

Kingdom, Nazife, bili smo kingdom kad druge države nisu postojale.

Zato mi treba Tvrtko, zato mi treba njegov spomenik u šeheru silnom.
Do not disturb! U procesu sam radikalizacije.

Fuddo
Maliciozni seronja i forumas godine
Has thanked: 12013 times
Been thanked: 19052 times

Post by Fuddo » 01 Jul 2024, 16:20

Ne znam kako ce nas narod izdrzati ovoliku najezdu stranih jezika na svakom koraku. Ma nista, sam vicite yes.
Dozvolite da se obratimo

HAVANA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 2249 times
Been thanked: 18229 times

Post by HAVANA » 01 Jul 2024, 16:22

Fuddo wrote: 01 Jul 2024, 16:20 Ne znam kako ce nas narod izdrzati ovoliku najezdu stranih jezika na svakom koraku. Ma nista, sam vicite yes.
Idi tamo reci zani kako se jez izgovara nesta mene pita.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 35765 times
Been thanked: 6296 times

Post by ElTriconi » 01 Jul 2024, 16:22

Fuddo wrote: 01 Jul 2024, 16:20 Ne znam kako ce nas narod izdrzati ovoliku najezdu stranih jezika na svakom koraku. Ma nista, sam vicite yes.
Kae nasla dvojica vehabija iz engleske mog pajdu u konjicu, pitali ga kae na engleskom nesta. Nea pojma. Pitaju ga preko google translate znas li koju suru, on proucio dvije kae drago im, sve vicu masala :D.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Fuddo
Has thanked: 12013 times
Been thanked: 19052 times

Post by Fuddo » 01 Jul 2024, 16:28

HAVANA wrote: 01 Jul 2024, 16:22
Idi tamo reci zani kako se jez izgovara nesta mene pita.
Ma zna ona, samo joj dosadno, nema kome muriju nazvat, nista se ne desava, niko ne busi plafon u gluha doba, niko se ne drogira.
Sto bi reko Uk, nikad nije bilo mirnije u gradu, elham.
Dozvolite da se obratimo

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 217 times
Been thanked: 346 times

Post by bosnjakinja » 01 Jul 2024, 17:02

Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 15:24
bosnjakinja wrote: 01 Jul 2024, 15:05

Samo se tjesi da ne donosi , mladi Bosnjaci su ponosni na srednjovjekovnu Bosnu , iznenadjujuce.A sve ponosni bosnjaci

Nisu bitne Muje sulje, od 60 godina koji masu turskim zastavama-njihovo je proslo

Ps: i meni je drago sto Bosanaca nije bilo ni 1% 😉
Odakle ti ta informacija da su mladi Bošnjaci ponosni na taj period? Ikakva izjava (ne računam izjave političara već običnog naroda), ikakva anketa, videolink, intervju, fotografija?
Ako to nemaš zvučiš kao Adis Šabović “Sve nas je više Jugoslovena” iako se na terenu ne primjeti.
Ima li ikakav trend da mladi Bošnjaci daju imena svom djetetu koji je iz tog perioda?

Ja ću te uvijek nadjačati u diskusiji, ne jer ja sebe smatram pametnijim ili boljim od tebe, jer zato što su brojke na mojoj strani.
Ako ti nešto tvrdiš a nemaš nijednog dokaza, a ja tvrdim nešto i postavim link, onda su tvoji argumenti samo želje i snovi a moji argumenti su činjenice.
Zato sto sam ta generacija i druzim se , zato sto masa slika na fb mladih koji objave tvrtkov grb, kip slike, zato sto nije Sda milje jedina stvarnost.Ima cak i anketa milion i video anketa na klixu istrazuj, nasi istoricari se isto bave time sve vise

Jako si smijesan

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Jul 2024, 17:19

bosnjakinja wrote: 01 Jul 2024, 17:02
Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 15:24

Zato sto sam ta generacija i druzim se , zato sto masa slika na fb mladih koji objave tvrtkov grb, kip slike, zato sto nije Sda milje jedina stvarnost.Ima cak i anketa milion i video anketa na klixu istrazuj, nasi istoricari se isto bave time sve vise

Jako si smijesan
Historičari se i trebaju baviti time, zato i jesu historičari, kakav ti je to argument? :D.
Ne, kada na forumu tvrdiš nešto onda to trebaš dokazati a ne napisati sagovorniku da istražuje, ne treba druga strana istraživati da dokaže da si u pravu, to ti trebaš da dokažeš.

Ja ću za sve svoje tvrdnje dostaviti linkove, izvore, fotografije i videa, bilo šta da tražiš od mene.

Ja na Klixu našao samo jednu anketu gdje su u 4 minute uspjeli naći samo 5 osoba, troje ima preko 50 godina, jedan ima oko 40 i jedna djevojka blizu 30 godina.

To su ti mladi :D.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 01 Jul 2024, 20:09

😂😂😂😂

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 01 Jul 2024, 20:19

Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 17:19
bosnjakinja wrote: 01 Jul 2024, 17:02

Jako si smijesan
Historičari se i trebaju baviti time, zato i jesu historičari, kakav ti je to argument? :D.
Ne, kada na forumu tvrdiš nešto onda to trebaš dokazati a ne napisati sagovorniku da istražuje, ne treba druga strana istraživati da dokaže da si u pravu, to ti trebaš da dokažeš.

Ja ću za sve svoje tvrdnje dostaviti linkove, izvore, fotografije i videa, bilo šta da tražiš od mene.

Ja na Klixu našao samo jednu anketu gdje su u 4 minute uspjeli naći samo 5 osoba, troje ima preko 50 godina, jedan ima oko 40 i jedna djevojka blizu 30 godina.

Dovoljno da znam da npr svi govore kako smo drugaciji u odnosu na sandzaklije vezano za vjeru i ostalo :ćitire :djed

I ne da mi se kopat doskze tebi nadji sam

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Jul 2024, 21:30

bosnjakinja wrote: 01 Jul 2024, 20:19
Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 17:19

Dovoljno da znam da npr svi govore kako smo drugaciji u odnosu na sandzaklije vezano za vjeru i ostalo :ćitire :djed

I ne da mi se kopat doskze tebi nadji sam
Pa ybm miša :oo koliko si samouvjerena, ja mislio da ćeš jednog SDAovca uništiti argumentima a ono šipak, “dokaze sebi nađi sam”.
Neka ovo ostane zabilježeno da samo bez veze brbljaš i trolaš jer kada trebaš dokazati šta pišeš sedmicama ovdje onda nemaš ništa ponuditi.

Nije ni moj stav na forumu najpopularniji ali ja bar znam postaviti neke dokaze i izvore.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 12251 times
Been thanked: 8549 times

Post by Julia-Klara » 02 Jul 2024, 15:21

tajac :sok
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 05 Jul 2024, 06:39

Nije ni ovdje baš vezano za temu ali bolje ovdje nego na temi Euro 2024.

Kakvo kmečanje njemačkih medija koje su poznate po islamofobičnim člancima što Erdogan dolazi u Njemačku da podrži tursku reprezentaciju a neće se naći ni sa Scholzom niti ijednim drugim njemačkim političarem.
“Kme kme zašto Erdogan dolazi baš sada nakon što je turski reprezentativac pokazao tursku verziju hitlerovog pozdrava? Da li koristi utakmicu da zapiša teren i pošalje poruku?” :oo

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 18 Jul 2024, 06:36

bosnjakinja wrote: 01 Jul 2024, 06:55
Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 00:20
Jedno je rušiti a drugo je graditi, pogotovo kada se gradi spomenik nekome ko se kulturološki ne uklapa u mentalitet današnjih Bošnjaka.

Navodim samo kao primjer: To bi bilo isto kao kada bi došao u Dalmaciju i rekao im da je Sulejman I. bio njihov vladar i da mu trebaju dići spomenik. Može biti spomenik i mala grupica bi tome aplaudirala ali to bi bilo totalno neprirodno jer današnji Dalmatinci nemaju nikakav dodir sa tim periodom da bi stvorili ikakve emocije.
A ko si to bogati ti da kazes gdje se bosnjaci uklapaju? Blizi nam je pored svega opet taj Tvrtko od azijata turskih kosih ociju sultana Fatiha, cak i kulturoloski( ne brise se tako lako mentalitet i obicaj kako ti mislis)

Evo nisu nam ni osmanlije odavno bliski, i kako vrijeme ide bit ce sve manje a Tvrtko nece jer krv se ne mjenja a on je nase krvi! Tvrtko ostaje nas a osmanlije ce postat sto su i rimljani npr, tudjini koji su nekad vladali
Uzmi šećera i vode :oo
OBJAVLJENI PODACI

Ova imena su roditelji u FBiH najčešće davali dječacima i djevojčicama u 2023. godini

Image
Gdje je sad taj tvoj podatak kako se mladi sve više vraćaju Tvrtkovoj Bosni? Može biti da su u 2023. godini samo žene od 60 godina zatrudnile :D.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 18 Jul 2024, 23:46

Naseef Mushroom wrote: 18 Jul 2024, 06:36
bosnjakinja wrote: 01 Jul 2024, 06:55

A ko si to bogati ti da kazes gdje se bosnjaci uklapaju? Blizi nam je pored svega opet taj Tvrtko od azijata turskih kosih ociju sultana Fatiha, cak i kulturoloski( ne brise se tako lako mentalitet i obicaj kako ti mislis)

Evo nisu nam ni osmanlije odavno bliski, i kako vrijeme ide bit ce sve manje a Tvrtko nece jer krv se ne mjenja a on je nase krvi! Tvrtko ostaje nas a osmanlije ce postat sto su i rimljani npr, tudjini koji su nekad vladali
Uzmi šećera i vode :oo
OBJAVLJENI PODACI

Ova imena su roditelji u FBiH najčešće davali dječacima i djevojčicama u 2023. godini

Image
Gdje je sad taj tvoj podatak kako se mladi sve više vraćaju Tvrtkovoj Bosni? Može biti da su u 2023. godini samo žene od 60 godina zatrudnile :D.
Vrscaju da, kakve veze imena s tim?
To je top 10 od top 100

Listu pratim od 2015,ima na netu, ime Mak se popelo,Adi.Dani itd
Polako,Hamza je populrno samo na selu :

Evo ovako se jaca svijest o Tvrtku

Image

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 14248 times
Been thanked: 14093 times
Status: Online

Post by Dori » 19 Jul 2024, 00:01

Ben burada ne hakkında konuştuğunuzu bilmiyorum? :cudi :D.
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 17846 times
Been thanked: 16395 times
Status: Online

Post by Masamune » 19 Jul 2024, 00:13

Ono kad ljudi prate kako stanovništvo najviše daje imena djeci... još da skontaju koliko je to generalno štetno i kakva to može biti uvertira za mnogo štetnije ideologije.

Kao da je bitno je li više Hamzi ili Danija ili Esmi ili Mia kod Bošnjaka.
Blento
Eshol

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 19 Jul 2024, 00:42

Dori wrote: 19 Jul 2024, 00:01 Ben burada ne hakkında konuştuğunuzu bilmiyorum? :cudi :D.
Staa?

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”