Smak svijeta
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7367 times
- Been thanked: 17097 times
- Status: Online
Smak svijeta
Možda sutra, možda za milion godina ljudi će nestati sa ovog svijeta.
vjerujete li da će svijet nestati na način kako nam to kazuju religije ili ćemo nestati uslijed pada nekog nebeskog tijela, ili ćemo umrijeti zbog globalnog zatopljenja, možda nestanka hrane i vode, zbog smrtonosnog virusa?
mislite li da ćemo za par hiljada/ desetaka hiljada godina mutirati u neka čudna bića, jer mijenjamo se, to je sigurno. sjetite se kako je izgledao pećinski čovjek
dosada su prognozirali smak svijeta više puta i naravno, nije bilo tako.
najčešće se priča o smaku 21.12.2012.g.
vjerujete li u to?
kako religije opisuju smak svijeta?
vjerujete li da će svijet nestati na način kako nam to kazuju religije ili ćemo nestati uslijed pada nekog nebeskog tijela, ili ćemo umrijeti zbog globalnog zatopljenja, možda nestanka hrane i vode, zbog smrtonosnog virusa?
mislite li da ćemo za par hiljada/ desetaka hiljada godina mutirati u neka čudna bića, jer mijenjamo se, to je sigurno. sjetite se kako je izgledao pećinski čovjek
dosada su prognozirali smak svijeta više puta i naravno, nije bilo tako.
najčešće se priča o smaku 21.12.2012.g.
vjerujete li u to?
kako religije opisuju smak svijeta?
- Toruk Makto
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
- Status: Offline
Re: Smak svijeta
Znam da su ljudi umirali i da umiru i sad , a za dalje me ne interesuje uopste sta ce bit .
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9089 times
- Been thanked: 10783 times
- Status: Online
Licno vjerujem da nece biti spektakularnog smaka svijeta..
Taj kijametski dan,koji je zapisan u svetim knjigama,moze se i izbjeci i to upravo i pise u svetim knjigama.. U buducnosti,bice jos mesija i kazuje se,da ce covjek,putovati sa zvijezde na zvijezdu,kad im se obznane sve tajne.. da bi se stiglo dotle,treba i ljudski um da napreduje..
Odnosno,vremenom,doci ce se do toga,da ce ljudi,moci putovati na druge planete i na taj nacin,izbjeci propast ove planete.. izuzev,ako se ne desi da nas smak svijeta,zadesi u nekoj skoriijoj buducnosti..
Taj kijametski dan,koji je zapisan u svetim knjigama,moze se i izbjeci i to upravo i pise u svetim knjigama.. U buducnosti,bice jos mesija i kazuje se,da ce covjek,putovati sa zvijezde na zvijezdu,kad im se obznane sve tajne.. da bi se stiglo dotle,treba i ljudski um da napreduje..
Odnosno,vremenom,doci ce se do toga,da ce ljudi,moci putovati na druge planete i na taj nacin,izbjeci propast ove planete.. izuzev,ako se ne desi da nas smak svijeta,zadesi u nekoj skoriijoj buducnosti..
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Možda ovako
[media]8qJT-M3cEUI[/media]
[media]8qJT-M3cEUI[/media]
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Ne treba nama Bog da nas pobije, imamo mi sami sebe. Od atomskih bombi,unistavanje planete, ma sto bi se Bog mucio i na sebe navukao jos 'zrtava', sve ce to covjek sam da potamani.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Pogledajte na kraju ovog spota ima kao pitaju gradjane Splita šta bi radili kad bi bio smak "svita" i koje oni fantazije pričaju ,ako apsolutno se nebi uzbudili ,jeli bi pili sexali se itd......ali svi znamo da
lažu.
Desi se obična poplava negdje i ljudi ne znaju od panike "gdje im je glava gdje zicagu" .Zanimljivo je kako mi volimo da lažemo sami sebe
lažu.
Desi se obična poplava negdje i ljudi ne znaju od panike "gdje im je glava gdje zicagu" .Zanimljivo je kako mi volimo da lažemo sami sebe

smak svijeta ce se desiti. ali kad, to samo On zna. ja licno vjerujem u to. desice se po scenariju koji je djelimicno opisan u Kur'anu. po islamskom ucenju, postoje mali i veliki predznaci sudnjeg dana. mali su, cini mi se svi ili skoro svi ispunjeni. preostalo je jos nekoliko velikih. jedan od njih jeste povratak arapskog poluostrva u zeleno.
Sudnji dan će se dogoditi jednog petka. Hadis koji govori o ovome prenosi Muslim od Ebu Hurejre u kojem kaže da je Poslanik a.s. rekao: “Najbolji dan u kojem sunce izlazi je petak. U njemu je stvoren Adem a.s. na taj dan je ušao u džennet i izašao iz njega, a i Sudnji dan će se dogoditi petkom.” (Miškatu Mesabih; 1:427).
Evo nekoliko ajeta iz Kur'ana:
"O ljudi, Gospodara svoga se bojte! Zaista ce potres kada SMak svijeta nastupi, veliki dogadjaj biti! Na dan kad ga dozivite, svaka dojilja ce ono sto doji zaboraviti, a svaka trudnica ce svoj plod pobaciti, i ti ces vidjeti ljude pijane, a oni pijani nece biti, vec ce tako izgledati, zato sto ce Allahova kazna strasna biti." (El-Hadzdz, 1-2)
"A kad se jednom u rog puhne, pa se Zemlja i brda dignu i od jednog udara zdrobe, toga dana ce se Smak svijeta dogoditi i nebo ce se razdvojiti-tada ce labavo biti - i meleci ce na krajevima njegovim stajati, a prijesto Gospodara tvoga toga dana ce iznad njih osmerica drzati. Tada cete ispitivani biti, i ni jedna vasa tajna nece skrivena ostati." (El-Infitar, 1-5)
"Sigurno ce biti ono cime vam se prijeti! Kada zvijezde sjaj izgube, i kada se nebo otvori, i kada se planine u prah zdrobe i kada se poslanici u odredjeno vrijeme skupe... Do kojeg dana je do odlozeno? - Do dana sudnjeg! A znas li ti sta je Dan sudnji? - Tesko toga dana poricateljima!" (El-Mursalet, 7-15)
"A pitaju te o planinama, pa ti reci: Gospodar moj ce ih u prah pretvoriti i rasuti, a mjesta na kojima su bile ravnom ledinom ostaviti; ni udubina ni uzvisina na Zemlji neces vidjeti.; Tog Dana ce se oni glasniku odazvati, morat ce ga slijediti i pred Milostivim glasovi ce se stisati i ti ces samo sapat cuti." (Ta-Ha, 105-107)
"Onoga dana kad smotamo nebesa kao sto se smota list papira za pisanje, onako kako smo prvi put iz nista stvorili, tako cemo ponovo iz nista stvoriti - to je obecanje Nase, Mi smo, doista, kadri to uciniti." (El-Enbija, 104)
Sudnji dan će se dogoditi jednog petka. Hadis koji govori o ovome prenosi Muslim od Ebu Hurejre u kojem kaže da je Poslanik a.s. rekao: “Najbolji dan u kojem sunce izlazi je petak. U njemu je stvoren Adem a.s. na taj dan je ušao u džennet i izašao iz njega, a i Sudnji dan će se dogoditi petkom.” (Miškatu Mesabih; 1:427).
Evo nekoliko ajeta iz Kur'ana:
"O ljudi, Gospodara svoga se bojte! Zaista ce potres kada SMak svijeta nastupi, veliki dogadjaj biti! Na dan kad ga dozivite, svaka dojilja ce ono sto doji zaboraviti, a svaka trudnica ce svoj plod pobaciti, i ti ces vidjeti ljude pijane, a oni pijani nece biti, vec ce tako izgledati, zato sto ce Allahova kazna strasna biti." (El-Hadzdz, 1-2)
"A kad se jednom u rog puhne, pa se Zemlja i brda dignu i od jednog udara zdrobe, toga dana ce se Smak svijeta dogoditi i nebo ce se razdvojiti-tada ce labavo biti - i meleci ce na krajevima njegovim stajati, a prijesto Gospodara tvoga toga dana ce iznad njih osmerica drzati. Tada cete ispitivani biti, i ni jedna vasa tajna nece skrivena ostati." (El-Infitar, 1-5)
"Sigurno ce biti ono cime vam se prijeti! Kada zvijezde sjaj izgube, i kada se nebo otvori, i kada se planine u prah zdrobe i kada se poslanici u odredjeno vrijeme skupe... Do kojeg dana je do odlozeno? - Do dana sudnjeg! A znas li ti sta je Dan sudnji? - Tesko toga dana poricateljima!" (El-Mursalet, 7-15)
"A pitaju te o planinama, pa ti reci: Gospodar moj ce ih u prah pretvoriti i rasuti, a mjesta na kojima su bile ravnom ledinom ostaviti; ni udubina ni uzvisina na Zemlji neces vidjeti.; Tog Dana ce se oni glasniku odazvati, morat ce ga slijediti i pred Milostivim glasovi ce se stisati i ti ces samo sapat cuti." (Ta-Ha, 105-107)
"Onoga dana kad smotamo nebesa kao sto se smota list papira za pisanje, onako kako smo prvi put iz nista stvorili, tako cemo ponovo iz nista stvoriti - to je obecanje Nase, Mi smo, doista, kadri to uciniti." (El-Enbija, 104)
- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
- Has thanked: 1294 times
- Been thanked: 4394 times
mene nije strah sudnjega dana. strah me je dzehenema, da tamo, ne daj Boze, zavrsim.
- komsija
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 2 times
A zasto bi te bilo strah kada si musliman cccc i pridrzavas se svega sto je zapisanostrah me je dzehenema, da tamo, ne daj Boze, zavrsim.

Eto ja se ne bojim pa gdje god da "zapadnem"

Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
nikad ja rekao nisam da se pridrzavam svega sto je propisano. nastojim ispostovati sto vise toga i "svakim" danom sve vise da napredujem. ni najbolji/najveci musliman ne moze, niti ce reci za sebe da je zasluzio dzennet ili da ce u njega uci. o tome iskljucivo samo On odlucuje. sitnica covjeka moze odvesti kako u dzennet, tako i u dzehenem.
umjesto niskih udaraca i provokacije pametnije bi ti bilo da pomnije pratis diskusije na temama o islamu. tako bi izbjegao svoje prosipanje.
sabura. bojaces se, blago je receno.
umjesto niskih udaraca i provokacije pametnije bi ti bilo da pomnije pratis diskusije na temama o islamu. tako bi izbjegao svoje prosipanje.
komsija wrote: Eto ja se ne bojim pa gdje god da "zapadnem"
sabura. bojaces se, blago je receno.
- komsija
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 2 times
Samo ti paparaci tamburaj, ipak si ti taj koji se bavi tudjim profilima a ne temom
analiziraj se pa ces vidjeti'
Ne poznajes me pa zato tvoje ocjene o prosipanju ne piju vode cccc
analiziraj se pa ces vidjeti'
Ne poznajes me pa zato tvoje ocjene o prosipanju ne piju vode cccc
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Prije smaka svijeta se trebaju dogoditi mnoge bitne stvari,prema vjerodostojnim hadisima i to stvari u koje nema nikakve sumnje za vjernike.Jedna od njih je pojava Dedžala -lažnog Mesiha kojem će se malo ko uspjeti suprostaviti pa će doći imam Mehdi koji će pripremiti vojsku protiv njega za konačni obračun kad će doći Isa a.s. i ubiti Dedžala koji će biti do sad najveći nasilnik na zemlji.
Zanimljivo vidjenje toga ima jedan poznati predavač ,bivši ambasador egzotičnog Trinidada i Tobaga,šejh Imran Husein.Inače on pozamašno obradjuje tu temu i iako se mnogi ne slažu sa njegovim tumčenjem ,ne može mu se osporiti da je neke stvari poput svjetske recesije,pada dolara,pada režima na bliskom istoku predvidio prije 10godina.Kako on kaže sve na osnovu izučavanja Kur'ana i hadisa.Imat će gostovanje u Sarajevu mislim u 10om mjsecu
[media]RQ0v5-qoe-Q&feature=related[/media]
Zanimljivo vidjenje toga ima jedan poznati predavač ,bivši ambasador egzotičnog Trinidada i Tobaga,šejh Imran Husein.Inače on pozamašno obradjuje tu temu i iako se mnogi ne slažu sa njegovim tumčenjem ,ne može mu se osporiti da je neke stvari poput svjetske recesije,pada dolara,pada režima na bliskom istoku predvidio prije 10godina.Kako on kaže sve na osnovu izučavanja Kur'ana i hadisa.Imat će gostovanje u Sarajevu mislim u 10om mjsecu
[media]RQ0v5-qoe-Q&feature=related[/media]
- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
Mali predznaci Sudnjeg dana su:
1. Poslanstvo Muhammeda, s.a.v.s.,
2. Smrt Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.,
3. Osvajanje Bejtul-Makdisa,
4. Kuga Umvas,
5. Novčana korist i nepotrebnost dobrovovljnog davanja- sadake,
6. Pojava fitneta-nereda,
7. Pojava lažnih poslanika,
8. Sigurnosna rasprostranjenost,
9. Pojava hidžaske vatre,
10. Borba sa narodom Turk,
11. Borba sa nevjernicima,
12. Nestanak povjerenja,
13. Nestanak znanja i pojava neznanja,
14. Mnoštvo policije i saučesnika zulumčarima - nepravednicima,
15. Rasprostranjenost prostitucije,
16. Rasprostranjenost kamate,
17. Pojava muzičkih instrumenata i njihovo dozvoljavanje,
18. Mnoštvo pijenje alkohola i njegovo odobravanje,
19. Ukrašavanje mesdžida i nadmetanje u njihovoj gradnji,
20. Nadmetanje u gradnji visokih kuća,
21. Rađanje robinje sebi gospodara,
22. Mnoštvo ubistava,
23. Brzina protoka vremena,
24. Blizina pijaca - trgovina,
25. Pojava širka - nevjerstva u ovom ummetu,
26. Pojava razvrata, prekidanje rodbinskih veza i loši međuljudsi odnosi,
27. Podmlađivanje staraca,
28. Velika škrtost,
29. Mnoštvo trgovine,
30. Mnoštvo potresa - podrhtavanja tla,
31. Pojava propadanja, izobličavanja i sklizanja zemlje (sjelina),
32. Nestanak pobožnih ljudi,
33. Povećan broj pokvarenjaka,
34. Nazivanje pozdrava samo onima koje poznajemo,
35. Traženje znanja kod mlađih osoba,
36. Pojava izazovno obućenih osoba,
37. istinitost snova mu'mina - istinskih vjernika,
38. Mnoštvo pisanja i izdavanja knjiga,
39. Podcjenjivanje Sunneta koji su bili islamskim podsticajem,
40. Ogromnost mjeseca,
41. Veliko prisustvo laži i nesigurnost u potvrdživanju vijesti,
42. Velika pojava lažnog i uskraćivanje istinskog svjedoćenja,
43. Mnoštvo žena a manjkavost muškaraca,
44. Veliki broj iznenadnih smrti,
45. Međusobno nepoznavanje,
46. Povrat arapske zemlje u obliku pašnjaka i rijeka,
47. Mnoštvo kiša a malo rastinja,
48. Povlačenje rijeke Eufrat sa brda zlata,
49. Razgovor zvijeri i predmeta sa čovjekom,
50. Priželjkivanje smrti zbog žestine nesreće (iskušenja),
51. Mnoštvo Rimljana i njihova borba protiv muslimana,
52. Osvojenje Carigrada (Konstantinopolisa),
53. Dolazak Kahtanca,
54. Borba protiv Židova,
55. Čišćenje Medine od pokvarenjaka i njeno rušenje na kraju vremena,
56. Slanje blagog povjetarca koji će uzimati duše vjernika,
57. Skrnavljenje Bejtul Harama i rušenje Kabe,
1. Poslanstvo Muhammeda, s.a.v.s.,
2. Smrt Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.,
3. Osvajanje Bejtul-Makdisa,
4. Kuga Umvas,
5. Novčana korist i nepotrebnost dobrovovljnog davanja- sadake,
6. Pojava fitneta-nereda,
7. Pojava lažnih poslanika,
8. Sigurnosna rasprostranjenost,
9. Pojava hidžaske vatre,
10. Borba sa narodom Turk,
11. Borba sa nevjernicima,
12. Nestanak povjerenja,
13. Nestanak znanja i pojava neznanja,
14. Mnoštvo policije i saučesnika zulumčarima - nepravednicima,
15. Rasprostranjenost prostitucije,
16. Rasprostranjenost kamate,
17. Pojava muzičkih instrumenata i njihovo dozvoljavanje,
18. Mnoštvo pijenje alkohola i njegovo odobravanje,
19. Ukrašavanje mesdžida i nadmetanje u njihovoj gradnji,
20. Nadmetanje u gradnji visokih kuća,
21. Rađanje robinje sebi gospodara,
22. Mnoštvo ubistava,
23. Brzina protoka vremena,
24. Blizina pijaca - trgovina,
25. Pojava širka - nevjerstva u ovom ummetu,
26. Pojava razvrata, prekidanje rodbinskih veza i loši međuljudsi odnosi,
27. Podmlađivanje staraca,
28. Velika škrtost,
29. Mnoštvo trgovine,
30. Mnoštvo potresa - podrhtavanja tla,
31. Pojava propadanja, izobličavanja i sklizanja zemlje (sjelina),
32. Nestanak pobožnih ljudi,
33. Povećan broj pokvarenjaka,
34. Nazivanje pozdrava samo onima koje poznajemo,
35. Traženje znanja kod mlađih osoba,
36. Pojava izazovno obućenih osoba,
37. istinitost snova mu'mina - istinskih vjernika,
38. Mnoštvo pisanja i izdavanja knjiga,
39. Podcjenjivanje Sunneta koji su bili islamskim podsticajem,
40. Ogromnost mjeseca,
41. Veliko prisustvo laži i nesigurnost u potvrdživanju vijesti,
42. Velika pojava lažnog i uskraćivanje istinskog svjedoćenja,
43. Mnoštvo žena a manjkavost muškaraca,
44. Veliki broj iznenadnih smrti,
45. Međusobno nepoznavanje,
46. Povrat arapske zemlje u obliku pašnjaka i rijeka,
47. Mnoštvo kiša a malo rastinja,
48. Povlačenje rijeke Eufrat sa brda zlata,
49. Razgovor zvijeri i predmeta sa čovjekom,
50. Priželjkivanje smrti zbog žestine nesreće (iskušenja),
51. Mnoštvo Rimljana i njihova borba protiv muslimana,
52. Osvojenje Carigrada (Konstantinopolisa),
53. Dolazak Kahtanca,
54. Borba protiv Židova,
55. Čišćenje Medine od pokvarenjaka i njeno rušenje na kraju vremena,
56. Slanje blagog povjetarca koji će uzimati duše vjernika,
57. Skrnavljenje Bejtul Harama i rušenje Kabe,

- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
Plemeniti Kur’anski ajeti i vjerodostojni hadisi ukazuju na blizinu, dolazak i nastanak Smaka svijeta. Pojava velikog broj predznaka Smaka svijeta ukazuje na njegovu blizinu i da se mi nalazimo na samom kraju ovoga svijeta:
Uzvišeni Allah kaže: “Ljudima se bliži čas polaganja računa njihova, a oni, bezbrižni, ne mare za to.” (El-Ebija’ 1)
I kaže Uzvišeni: “A ti ne znaš, možda je Smak svijeta blizu!” (El-Ahzab 63)
I kaže Uzvišeni: “Oni misle da se dogoditi neće, a Mi znamo da sigurno hoće.” (El-Me’arid` 6-7)
I ka`e Uzvi{eni: “Bli`i se ^as i Mjesec se raspolutio!” (El-Kamer 1)
Uzvišeni Allah kaže: “Ljudima se bliži čas polaganja računa njihova, a oni, bezbrižni, ne mare za to.” (El-Ebija’ 1)
I kaže Uzvišeni: “A ti ne znaš, možda je Smak svijeta blizu!” (El-Ahzab 63)
I kaže Uzvišeni: “Oni misle da se dogoditi neće, a Mi znamo da sigurno hoće.” (El-Me’arid` 6-7)
I ka`e Uzvi{eni: “Bli`i se ^as i Mjesec se raspolutio!” (El-Kamer 1)

- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
PODJELA PREDZNAKA SMAKA SVIJETA
Predznaci Smaka svijeta - Sudnjeg dana se dijele na dvije grupe:
Mali predznaci Sudnjeg dana:
To su oni predznaci koji prednjače Smak svijeta jednim dužim periodom. Bivaju u običnom obliku; kao što je povlačenje znanja, pojava neznanja, pijenje alkohola, nadmetanje u gradnji stanova-kuća... i tome slično. Neki od njih će doći zajedno sa velikim predznacima ili poslije njih.
Veliki predznaci Sudnjeg dana:
To su ogromne stvari koje će se pojaviti pred sami Smak svijeta. Biće vrlo neobične i neuobičajene; kao što je pojava Dedždžala, spuštanje Isa a.s., izlazak Je’džudža i Me’džudža, izlazak Sunca sa Zapada.
Prema pojavama i redosljedu pojavljivanja predznaka Smaka svijeta, učenjaci ih dijele na tri grupe:
Pojava predznaka i njegovo nestajanje.
Pojava predznaka i njegovo neprestano ponavljanje i povećavanje.
Pojave koje se još nisu dogodile.
Predznaci Smaka svijeta - Sudnjeg dana se dijele na dvije grupe:
Mali predznaci Sudnjeg dana:
To su oni predznaci koji prednjače Smak svijeta jednim dužim periodom. Bivaju u običnom obliku; kao što je povlačenje znanja, pojava neznanja, pijenje alkohola, nadmetanje u gradnji stanova-kuća... i tome slično. Neki od njih će doći zajedno sa velikim predznacima ili poslije njih.
Veliki predznaci Sudnjeg dana:
To su ogromne stvari koje će se pojaviti pred sami Smak svijeta. Biće vrlo neobične i neuobičajene; kao što je pojava Dedždžala, spuštanje Isa a.s., izlazak Je’džudža i Me’džudža, izlazak Sunca sa Zapada.
Prema pojavama i redosljedu pojavljivanja predznaka Smaka svijeta, učenjaci ih dijele na tri grupe:
Pojava predznaka i njegovo nestajanje.
Pojava predznaka i njegovo neprestano ponavljanje i povećavanje.
Pojave koje se još nisu dogodile.

- gejsha
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
Vjerujem da će biti onda kada je Bog odredio,a ne 2012 ili neke tamo određene godine..samo On zna kada će da bude..
naravno da se bojim i nekako bih voljela da umrem prije tog dana,iako ćemo opet svi biti oživljeni pa ti dođe na isto..
i bojim se onoga što će doći poslije.
naravno da se bojim i nekako bih voljela da umrem prije tog dana,iako ćemo opet svi biti oživljeni pa ti dođe na isto..
i bojim se onoga što će doći poslije.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
- carobnjak N
- Forum [Bot]
A kad se jednom u rog puhne, /13/ pa se Zemlja i brda dignu i od jednog udara zdrobe, /14/ toga dana će se Smak svijeta dogoditi/15/ i nebo će se razdvojiti - tada će labavo biti./16/ I meleki će na krajevima njegovim stajati, a Arš Gospodara tvoga će tog dana iznad njih osmerica držati./17/ Toga dana izloženi bit ćete, i nijedna tajna vaša neće skrivena ostati"/18/
Tefsir Ibn Kesir:
Uzvišeni obavještava o strahotama Sudnjeg dana. Prva je od tih strahota jezovit zvuk roga, zatim slijedi još snažniji zvuk roga sličan grmljavini koji će usmrtiti sve ono što je na nebu i Zemlji, osim onoga koga Allah poštedi. Nakon ovoga slijedi zvuk proživljenja i dizanja pred Gospodarem svjetova, pred Onim Koji proživljuje i iz mrtvih vraća. Ovdje se misli na ovo puhanje u rog i sigurno je da će to biti samo jedan zvuk jer Allahovoj odredbi se ne suprotstavlja i ne opire te nema potrebe za ponavljanje i potvrđivanje Negove volje. Er-Rebi’ kaže da je ovaj zvuk roga ujedno i posljednji; ovo je jasno i na osnovu onoga što smo rekli, upravo stoga je u ajetu rečeno: "…pa se Zemlja i brda dignu i od jednoga udara zdrobe", tj. brda će se pružiti i rastegnuti poput uštavljene kože, a Zemlja će biti zamijenjena nekom drugom Zemljom: "…toga dana će se Smak svijeta dogoditi", tj. počet će Dan proživljenja: "…i nebo će se razdvojiti, tada će labavo biti", ili kao što Uzvišeni kaže u ajetu druge kur’anske sure: "…i nebo će se otvoriti i mnogo kapija imati." (78:19)
"…i meleki će na krajevima njegovim stajati", riječ "meleku" koja se nalazi u ovom ajetu zajednička je imenica, dakle u jednini ali sa značenjem množine, "mela’ike" - meleki koji stoje na krajevima neba, tj. na njegovim rubovima. Riječi Uzvišenog: "A Arš Gospodara tvoga toga će dana iznad njih osmerica držati", možda se pod ovim podrazumijeva veličanstveno prijestolje (Arš) ili prijesto koji će biti postavljen na Zemlji na Dan sudnji, a radi konačnog suda, a Allah najbolje zna. Prenosi Ibn Ebi-Hatim, čiji sened seže do Džabira, koji je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je (507): 'Dozvoljeno mi je da vam kažem o melekima koji nose prijestolje. Razdaljina između resice uha jednog od njih do njegova vrata je sedamsto godina ptičijeg leta.'" Ovaj sened je dobar, a svi prenosioci pouzdani. Prenosi ga i Ebu-Davud u poglavlju "Es-Sunne" u svome "Sunnenu". Od Al-’Abasa ibn Abdul-Muttaliba, Allah mu se smilovao, prenosi se da je rekao da nosača prijestolja ima osam ili više.
Se’id ibn Džubeir kaže da ih ima osam redova, a isti stav zauzima i Ibn-Abbas. Riječi Uzvišenog: "Tada ćete ispitivani biti i nijedna tajna vaša neće skrivena ostati", tj. bit ćete ispitivani pred Onim Koji zna tajne, sašaptavanja i Kome ništa nije skriveno od onog što radite; On je Onaj Koji zna sve izvanjske, skrivene i tajne manifestacije. Stoga je Uzvišeni rekao: "…i nijedna tajna vaša neće skrivena ostati." Omer ibn el-Hattab, Allah mu se smilovao, rekao je: "Svedite račune sami sa sobom prije nego vam se računi obračunaju, preispitajte sami sebe prije nego budete ispitivani, bit će vam lakši računi sutra ako se danas sami sa sobom obračunate i uljepšate za najveće suđenje i ispitivanje, koje će biti na Sudnjem danu. "Tog dana izloženi bit ćete, i ni jedna tajna vaša neće skrivena ostati." Prenosi Imam Ahmed, čiji se sened veže do Ebi-Musaa, koji je rekao da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao (508): "Na Sudnjem danu ljudi će biti izloženi (ispitivanju) tri puta, prvi i drugi put argumentima i isprikama, a kod trečeg ispitivanja listovi knjige će se raširiti, pa će se uzimati desnom i lijevom rukom."
Tefsir Ibn Kesir:
Uzvišeni obavještava o strahotama Sudnjeg dana. Prva je od tih strahota jezovit zvuk roga, zatim slijedi još snažniji zvuk roga sličan grmljavini koji će usmrtiti sve ono što je na nebu i Zemlji, osim onoga koga Allah poštedi. Nakon ovoga slijedi zvuk proživljenja i dizanja pred Gospodarem svjetova, pred Onim Koji proživljuje i iz mrtvih vraća. Ovdje se misli na ovo puhanje u rog i sigurno je da će to biti samo jedan zvuk jer Allahovoj odredbi se ne suprotstavlja i ne opire te nema potrebe za ponavljanje i potvrđivanje Negove volje. Er-Rebi’ kaže da je ovaj zvuk roga ujedno i posljednji; ovo je jasno i na osnovu onoga što smo rekli, upravo stoga je u ajetu rečeno: "…pa se Zemlja i brda dignu i od jednoga udara zdrobe", tj. brda će se pružiti i rastegnuti poput uštavljene kože, a Zemlja će biti zamijenjena nekom drugom Zemljom: "…toga dana će se Smak svijeta dogoditi", tj. počet će Dan proživljenja: "…i nebo će se razdvojiti, tada će labavo biti", ili kao što Uzvišeni kaže u ajetu druge kur’anske sure: "…i nebo će se otvoriti i mnogo kapija imati." (78:19)
"…i meleki će na krajevima njegovim stajati", riječ "meleku" koja se nalazi u ovom ajetu zajednička je imenica, dakle u jednini ali sa značenjem množine, "mela’ike" - meleki koji stoje na krajevima neba, tj. na njegovim rubovima. Riječi Uzvišenog: "A Arš Gospodara tvoga toga će dana iznad njih osmerica držati", možda se pod ovim podrazumijeva veličanstveno prijestolje (Arš) ili prijesto koji će biti postavljen na Zemlji na Dan sudnji, a radi konačnog suda, a Allah najbolje zna. Prenosi Ibn Ebi-Hatim, čiji sened seže do Džabira, koji je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je (507): 'Dozvoljeno mi je da vam kažem o melekima koji nose prijestolje. Razdaljina između resice uha jednog od njih do njegova vrata je sedamsto godina ptičijeg leta.'" Ovaj sened je dobar, a svi prenosioci pouzdani. Prenosi ga i Ebu-Davud u poglavlju "Es-Sunne" u svome "Sunnenu". Od Al-’Abasa ibn Abdul-Muttaliba, Allah mu se smilovao, prenosi se da je rekao da nosača prijestolja ima osam ili više.
Se’id ibn Džubeir kaže da ih ima osam redova, a isti stav zauzima i Ibn-Abbas. Riječi Uzvišenog: "Tada ćete ispitivani biti i nijedna tajna vaša neće skrivena ostati", tj. bit ćete ispitivani pred Onim Koji zna tajne, sašaptavanja i Kome ništa nije skriveno od onog što radite; On je Onaj Koji zna sve izvanjske, skrivene i tajne manifestacije. Stoga je Uzvišeni rekao: "…i nijedna tajna vaša neće skrivena ostati." Omer ibn el-Hattab, Allah mu se smilovao, rekao je: "Svedite račune sami sa sobom prije nego vam se računi obračunaju, preispitajte sami sebe prije nego budete ispitivani, bit će vam lakši računi sutra ako se danas sami sa sobom obračunate i uljepšate za najveće suđenje i ispitivanje, koje će biti na Sudnjem danu. "Tog dana izloženi bit ćete, i ni jedna tajna vaša neće skrivena ostati." Prenosi Imam Ahmed, čiji se sened veže do Ebi-Musaa, koji je rekao da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao (508): "Na Sudnjem danu ljudi će biti izloženi (ispitivanju) tri puta, prvi i drugi put argumentima i isprikama, a kod trečeg ispitivanja listovi knjige će se raširiti, pa će se uzimati desnom i lijevom rukom."
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 39822 times
- Been thanked: 25803 times

Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.