Sta pokrece razvoj ljudskog drustva?

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Civilizacija evoluira zahvaljujuci:

Hedonizmu;
1
5%
Ljubavi;
1
5%
Altruizmu;
2
10%
Strahu ili strahovima kojima je u korijenu nagon za samoodrzanje;
8
38%
Lijenosti;
0
No votes
Zelji za dokazivanjem i priznanjem;
5
24%
Visoj sili koja djeluje kroz kreativne bljeskove genijalnih pojedinaca;
2
10%
Svemu pomalo;
0
No votes
Pukom slucajnoscu;
1
5%
Necemu drugom.
1
5%

Total votes: 21

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Sta pokrece razvoj ljudskog drustva?

Post by niska grana » 27 Jan 2016, 15:42

Jasno, ne misli se na evoluciju ljudske prirode koja je uvijek ista niti s tim u vezi na razvoj ljudskog mozga cija je velicina i gradja prema opstem konsenzusu antropologa neizmijenjena u posljednjih nekoliko desetina hiljada godina.

Uslovi zivota su se za to vrijeme medjutim itekako promijenili i nastavljaju se pred nasim ocima mijenjati, mozda vecom brzinom nego ikad ranije.

Koji je po vama osnovni pokretac kulturnog, tehnoloskog, ekonomskog i svakog drugog razvitka ljudskog drustva?

Sta je s druge strane bio uzrok zastoja, defanzive i propasti nekad nadasve razvijenih civilizacija? Je li tome kumovao iskljucivo vanjski faktor ili su se iste vec pocele urusavati iznutra, uslijed dosegnutog posvemasnjeg blagostanja, rasirenog hedonizma ili bilo cega drugog sto je imalo za posljedicu izostanak daljnjeg motiva za napretkom pa su im razvijeniji ali cesto i primitivniji osvajaci samo ubrzali neumitnu propast?
Prijeti li udobno uljuljkanoj zapadnoj civilizaciji nesto slicno?

Na anketnoj listi sam nabacao neke mogucne motore koji su mi prvi pali na pamet, pa ako smatrate da nesto nedostaje mozete dopuniti.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Sta pokrece razvoj ljudskog drustva?

Post by Biba » 27 Jan 2016, 16:14

Covjek me misaono bice.
On jedinimstvara svijet simbola, prenosi znanja i uci.
Napredak je posljedica krativnosti i inteligencije ali i znatizelje..
Covjek je jedino stvaralacko bice...ali bas je tragican..
Mozda su civilizacije nestajale bas ko Sizifov kamen..napredak kad dojde do vrha - srusi se sve...
Opasno je to sto covjek glumi Boga i ne vidi da na razne nacine unistava sebe...
..a sve je tako prolazno..
Ne shvaca da je zivot ko pozornica..dojdemo, odradimo ulogu i odemo pa - pa :mah

Tesla je tvrdio da dobiva ideeje z neke vise inteligencije, a neki su priznali da su u snu imali vizije ...umjetnici...
Kolikogod napredujemo, sve smo nesigurniji...i ugrozeniji :pusi
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9194 times
Been thanked: 10917 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 27 Jan 2016, 16:50

Osnovni su pokretači, nagon za samoodržanjem i želja za dokazivanjem.

Uzmimo na primjer Kolumbovo "otkriće" Amerike. malo je manje poznato, možda se Španija nikad ne bi ni upustila u to, da kojim slučajem, potkraj 15. vijeka na bliskom istoku ne stoji otomansko carstvo, skoro pa na vrhuncu moći. Presjekli su sve trgovačke veze sa srednjim i dalekim istokom, pa su Evropljani, svidjelo im se ili ne, potražili drugi put do novih zemalja, ili do dalekog istoka.
Rezultat je izražen u dovlačenju ogromnih količina zlata iz srednje i južne Amerike, a to je bilo upravo to što je bilo potrebno Evropljanima, da se odupru otomanskom carstvu. Prisjetimo se da je vrhunac rata bio sredinom 16. vijeka, a baš tad su Španci napokon pronašli zlatom bogate američke narode i opljačkali ih.

Samom Kolumbu, nije manjkalo motiva, jer je htio dokazati da postoji zapadni put za Indiju, a usput provjeriti da li je zemlja odista okrugla, ali i zbog lične koristi i društvenih privilegija. Obzirom na to da je on u historiji upamćeniji nego bilo koji drugi moreplovac, sasvim sigurno mu se isplatilo.

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi » 27 Jan 2016, 19:23

Glasala sam za samoodrzanje i dokazivanje. Prepisujem malo od Krokija :p
Postoji/la je dilema, da li se drustvo mijenja kroz genetsku darovitost ili kulturu civilizacija. Ja mislim da oboje igra svoju ulogu.
Mozda se varam, ali su promjene nekad bile humanije, ili sam ja samo ljuta na cijeli svijet i ono sto je napravljeno od njega. Neko ce reci, uvijek je tako bilo, ali de, ja zivim sada.

Svejedno. Danas se drustvo razvija prisilnim migracijama.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 27 Jan 2016, 19:31

Samoodrzanje...dakle covjek je ipak svojom pamecu sebe doveo u veliku opasnost da se dogodimsuprotno...i svojom zeljom za dokazivanjem..
Ja nih prije to nazvala radoznaloscu a i nerazumnoscu.....
Covjek je zaboravio da s prirodom mora biti povezan a ne pokoriti ju...
Pametan a i nepametan...

Uostalom sta se ja trcam, znanost kaze da se miski rod zeli dokazivati..je pa muski i vode ratove
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4195 times
Been thanked: 3106 times

Post by Melek » 27 Jan 2016, 20:11

Pokrece ga zdrav razum, ali ga koce bolesni umovi.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 05 Feb 2016, 23:54

Postoji jedna stvarčica čija snaga daleko nadmašuje sve navedene opcije. Od te stvarčice ovisi hoćemo li se okrenuti hedonizmu, ateizmu, Bogu, altruizmu, hoćemo li zasnovati porodicu ili ćemo život provesti kao samci, hoćemo li završiti fakultet ili ćemo ostati na 8 razreda osnovne škole, hoćemo li stati, pomoći čovjeku u nevolji ili ćemo produžiti za svojim poslom. ukrasti nešto ili ne, prevariti, slagati, pomiriti se s nekim...

Uvijek odani toj maloj stvarčici, sopstvenom interesu.

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 31 times
Been thanked: 775 times

Post by Sibila » 06 Feb 2016, 00:28

Visoj sili koja djeluje kroz kreativne bljeskove genijalnih pojedinaca;

kako si mogao visu silu staviti medju zadnjim :pusi
ccccc, puka slucajnost....... :roll hajd dobro nisi dugo forumo pa nije lako :oo

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 06 Feb 2016, 00:36

Oskudica
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović » 13 Apr 2020, 10:57

Razvoj ljudskog društva pokreće lijenost. Mrsko nam je raditi pa izmišljamo strojeve, načine, izume, metode pomoću kojih ćemo brže i lakše obaviti posao.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

vrhbosnica
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 26 times

Post by vrhbosnica » 13 Apr 2020, 11:09

dadojović wrote: 13 Apr 2020, 10:57 Razvoj ljudskog društva pokreće lijenost. Mrsko nam je raditi pa izmišljamo strojeve, načine, izume, metode pomoću kojih ćemo brže i lakše obaviti posao.
pametniji ljudi lakse zapadnu u dosadu, pa su vise u svojim mislima, sto dovede i do neke pametne ideje..
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović » 13 Apr 2020, 11:51

vrhbosnica wrote: 13 Apr 2020, 11:09
dadojović wrote: 13 Apr 2020, 10:57 Razvoj ljudskog društva pokreće lijenost. Mrsko nam je raditi pa izmišljamo strojeve, načine, izume, metode pomoću kojih ćemo brže i lakše obaviti posao.
pametniji ljudi lakse zapadnu u dosadu, pa su vise u svojim mislima, sto dovede i do neke pametne ideje..
Dosada, ali i znatiželja.
Znatiželja je također snažni pokretač napretka.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... » 13 Apr 2020, 11:52

Virus.

To je danas i više nego očigledno.

Dakle, lijepi strah i zlata vrijedan nagon za samoodržanjem koji je nepravedno potcijenjen kada je riječ o savremenom čovjeku.
Last edited by jelena... on 13 Apr 2020, 11:58, edited 1 time in total.

Iskra
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Iskra » 13 Apr 2020, 11:54

Tehnološki da. Evoluiramo i na razne druge načine.
:srce Jer si moje, najmoje... :srce

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 269 times
Been thanked: 266 times

Post by Odraz » 13 Apr 2020, 11:54

A gdje je pohlepa? Kao da nam treba novi mobitel, novi TV, preskupo auto a i pecine imaju svoje drazi za stanovanje. :dole

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 269 times
Been thanked: 266 times

Post by Odraz » 13 Apr 2020, 11:55

Kad sam lijen mrsko mi je i izmisljati. :dole

Catabrt
Na probnom
Na probnom
Mood:

Post by Catabrt » 13 Apr 2020, 12:04

Odraz wrote: 13 Apr 2020, 11:54 A gdje je pohlepa? Kao da nam treba novi mobitel, novi TV, preskupo auto a i pecine imaju svoje drazi za stanovanje. :dole
Nije to pohlepa nego prirodni instinkt, samo sto sad imamo telefone, auta...lizard brain sto bi amerikanci rekli.
Sve je to zbog straha koji je ostao od prije, samo se sad dosta ljudi ne boji gladi ili tigra.
Mislis da prije ljudi nisu trazili najbolju pecinu, kamen, stap za koplje?

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 13 Apr 2020, 12:10

jelena... wrote: 13 Apr 2020, 11:52 Virus.

Dakle, lijepi strah i zlata vrijedan nagon za samoodržanjem koji je nepravedno potcijenjen kada je riječ o savremenom čovjeku.
Ali to nije napredak. Teško će ovaj trenutak istine, pokazatelj pravih vrijednosti, ostati u navici tog savremenog čovjeka.
Neko će još vrijeme u kućnim zalihama biti koja kila brašna više, koja maska i par rukavica... Onda opet svom snagom, pa do sljedeće nepogode.
Nije ovo prvi put, pa smo sve žešće nastavljali.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

vrhbosnica
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 26 times

Post by vrhbosnica » 13 Apr 2020, 12:32

Image
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...

jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... » 13 Apr 2020, 13:31

storm wrote: 13 Apr 2020, 12:10
jelena... wrote: 13 Apr 2020, 11:52 Virus.

Ali to nije napredak. Teško će ovaj trenutak istine, pokazatelj pravih vrijednosti, ostati u navici tog savremenog čovjeka.
Neko će još vrijeme u kućnim zalihama biti koja kila brašna više, koja maska i par rukavica... Onda opet svom snagom, pa do sljedeće nepogode.
Nije ovo prvi put, pa smo sve žešće nastavljali.
Napredak vidim u inteligentnim reakcijama ljudske vrste na ovu virusnu akciju. Evo ti konkretan primjer u obrazovanju. Mnogi, širom svijeta, ističu, a i sama sam toga svjedok, da je ova situacija tehnološki unaprijedila i preko noći pobrisala i granice na globalnom planu i mnoge beskorisne segmente obrazovanja u našem društvu.

Ono što smo bukvalno preko noći bili primorani da uradimo - i što smo uradili - u optimalnim uslovima bi se vuklo decenijama, bez imalo pretjerivanja, a odavno je trebalo biti urađeno. Povezati se međusobno, razmjenjivati iskustva pod žestokim pritiskom koji isključuje: sujetu, vijekovima taložene štetne naslage našeg mentaliteta i iziskuje high level kontrole emocija i efikasnost. Fokusirati se na najvažnije i odstraniti sve ono nebitno u našim np i programima; uključiti se u globalne tokove...bez imalo vremena i prostora za javašluk i nerad jer je sve postalo na klik provjerljivo i transparentno....to je, vjeruj mi, ogroman napredak za ovaj dio planete. A rezultati ostaju u upotrebi i bez imalo sumnje postaju dio redovnih tokova u procesu obrazovanja i nakon povratka u optimalne uslove života. Neke granice su nepovratno pomjerene.

A svaki globalni pokušaj povratka na staro uzrokovaće opet istu katastrofu, koja će nas iznova podsjećati na ovo stečeno iskustvo.

Na to sam mislila kad sam rekla da nas je virus pokrenuo. :)

Post Reply

Return to “Drustvo”