Maske za lice

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Maske za lice

Post by gejsha » 20 Sep 2011, 17:06

Ove maske sam prepisala iz jedne knjige koja se zove BIMASK.Radi se o maskama na biljnoj bazi.Ništa vještačko.

Maska od šljiva

Uzmite nekoliko komada crvenih šljiva,odsranite čvrstu opnu i košticu,a mekane plodove šljive izgnječite kašikom ili viljuškom,pa ih zatim
propasirajte i ovu masu izmješajte sa maslinovim ili bademovim uljem.Oprezno i ravnomjerno nanesite na kožu lica sloj debljine od oko 1 mm.
Poslije 20 minuta masku skinite drvenom špatulom,a lice umijte ružinom vodicom (može se nabaviti u apotekama). Ako vam je koža
po prirodi masna , pomoću ove maske postižete normalizaciju lučenja pojačane masnoće.
Ova maska preporučuje se i osobama sa normalnom kožom, pogotovu ako su prešle tridesetu godinu, jer se koža oporavlja , odmara i doija baršunast izgled.Šljive se preporučuju i za bubuljičavo lice.

Maska od oraha

Da biste dehidrisanom tenu vratili prirodnu vlažnost koristiće vam ova maska: dvije pune kašike mljevenih oraha izmješajte sa dvije kašike nekuhanog mlijeka i sokom od pola pomorandže.
Stavite to na čistu gazu i tako raširite preko lica.Poslije 20 minuta umijte se čistom vodom.Ova maska je izvrsna za suh ten.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Maske za lice

Post by mailed » 20 Sep 2011, 22:01

Maske za prvu pomoć

Makse za lice pomažu koži da zablista i dobije dovoljnu količinu vode kao i elastičnost. Ali, prije nego što krenete u kupovinu maski za lice na policama trgovina, naučite kako sami kod kuće možete napraviti savršenu masku za lice.

Prije svega saznajte kakav vam je tip kože pa prema tome pripremajte masku.

Osvježavajuća formula od pahuljica i meda

- pola šolje zobenih pahuljica
- 3 kašike prirodnog meda
- pola šolje svježeg jogurta

Kako napraviti: Zobene pahuljice sitno isjeckajte u elektičnom mikseru, čime ćeš dobiti savršenu smjesu za piling. U maloj posudi miksajte med, jogurt i isitnjene zobene pahuljice u meku pastu. Stavite na područje lica i vrata te ostpustiteavi da djeluje 20 minuta. Operite lice toplom vodom.

Mirišljava inhalacija za masnu kožu

- 8 kapi eteričnog ulja lavande
- 2 i po litre ključale vode

Kako napraviti: U veliku posudu naspite vodu, koju ste ugrijali do ključanja, te ukapajte ulje lavande. Nadvijte se nad posudu i pokrijte glavu velikim peškirom. Ostavite da mirisna para cirkulise preko lica 15 minuta. Poslije toga obriši lice i stavite svoju kremu koju inače koristite. Lavanda je poznata kao idealan regulator velikog izlučivanja masti te je odlična za kožu sklonu aknama.

Ananas + maslinovo ulje

- 3 kašike komadića ananasa
- 4 kašike maslinovog ulja

Kako napraviti: Sastojke isjeckajte u električnom mikseru i smjesu prstima stavite na lice i pustite da djeluje 20 minuta. Tajna ove maske je u bromelainu, enzimu iz ananasa koji pomaže koži da ukloni mrtve stanica i prljavstinu. Pored toga, ima protuupalno dejstvo. S druge strane, maslinovo ulje ima ogromna iscjeljujuća djelovanja te je idealan izvor vitamina E.

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 21 Sep 2011, 14:48

Maska od kajsije

S obzirom da je mekana ,kajsiju nije potrebno da meljete , već je dobro izgnječite viljuškom ili vrhovima prstiju,
a zatim nanesite na lice.Ako izgnječenu kajsiju procijedite , dobićete sok kojim u nekoliko navrata pokvasite lice i ostavite
da se osuši.Maska od kajsije odmara kožu jer ne steže suviše pore ,a daje joj baršunast sjaj.
Kajsija je naročito efikasna kada lice preplane poslije sunčanja jer ublažava iritaciju kože izazvanu suncem.
Maska od kajsije je pogodna za normalnu i masnu kožu.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9010 times
Been thanked: 10713 times

Post by Krokodil Behko » 21 Sep 2011, 15:01

Pa dobro,ja znam samo,da su zene prije,stavljale kriske krastavaca na lice.. Toboze to ocisti lice od bora i jos kojecega..

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 21 Sep 2011, 19:45

gejsha wrote:Ove maske sam prepisala iz jedne knjige koja se zove BIMASK.Radi se o maskama na biljnoj bazi.Ništa vještačko.

Maska od šljiva

Uzmite nekoliko komada crvenih šljiva,odsranite čvrstu opnu i košticu,a mekane plodove šljive izgnječite kašikom ili viljuškom,pa ih zatim
propasirajte i ovu masu izmješajte sa maslinovim ili bademovim uljem.Oprezno i ravnomjerno nanesite na kožu lica sloj debljine od oko 1 mm.
Poslije 20 minuta masku skinite drvenom špatulom,a lice umijte ružinom vodicom (može se nabaviti u apotekama). Ako vam je koža
po prirodi masna , pomoću ove maske postižete normalizaciju lučenja pojačane masnoće.
Ova maska preporučuje se i osobama sa normalnom kožom, pogotovu ako su prešle tridesetu godinu, jer se koža oporavlja , odmara i doija baršunast izgled.Šljive se preporučuju i za bubuljičavo lice.

Maska od oraha

Da biste dehidrisanom tenu vratili prirodnu vlažnost koristiće vam ova maska: dvije pune kašike mljevenih oraha izmješajte sa dvije kašike nekuhanog mlijeka i sokom od pola pomorandže.
Stavite to na čistu gazu i tako raširite preko lica.Poslije 20 minuta umijte se čistom vodom.Ova maska je izvrsna za suh ten.
stavite sljive u kacu tri sedmice i onda ispecete pravu domacu.
prije toga napravite bure od orahovine.
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci » 08 Oct 2011, 15:27

Danas zaista nema sta nema..sto se tice njege lica mnogo razne kreme..i svi smo u mogucnosti da danas bas vodimo strogo racuna o svojoj kozi ,ali koliko nam to bude od koristi ni sami neznamo...mozda koliko pomogne toliko i koza navikne na te tretmane redovne i bas onda moras uvijek da obratis paznju na to.....moje lice je prirodni cisto,,ali redovno koristim kremu za licu..ali maske nikada nisam stavljala....mozda i probam jednom nikad se nezna:)
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

Voljena
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Voljena » 08 Oct 2011, 16:28

nisam bas nekakav ljubitelj tih maski i to, ali donedavno sam bila sebi kupila dvije vrste, iz znatizelje. Sama sam se iznenadila, drzala sam je ca.15min skinula sa lica, i lice mi je bilo puno mekse i dobilo nekakav sjaj. Pa s vremena na vrijeme, stavim masku tek tako da se malo osvjezim a nisu ni skupe :)
Image

Pin_up
Na probnom
Na probnom

Post by Pin_up » 26 Dec 2011, 00:36

Lanci wrote:Danas zaista nema sta nema..sto se tice njege lica mnogo razne kreme..i svi smo u mogucnosti da danas bas vodimo strogo racuna o svojoj kozi ,ali koliko nam to bude od koristi ni sami neznamo...mozda koliko pomogne toliko i koza navikne na te tretmane redovne i bas onda moras uvijek da obratis paznju na to.....moje lice je prirodni cisto,,ali redovno koristim kremu za licu..ali maske nikada nisam stavljala....mozda i probam jednom nikad se nezna:)
Preporucila bih ti da ih bas probas, ali domace. Ja ih nikada ne kupujem, vec ih sama pravim od raznoraznih namirnica. :cool
Nikada nije sve učinjeno i nikada nije sve izgubljeno.

euphoria
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by euphoria » 26 Dec 2011, 00:54

Kivi protiv bora

Ako želite da imate elastičnu kožu i ublažite bore, maska od kivija je najbolji izbor. Visok sadržaj vitamina C podstiče regeneraciju kože, pa je preporučljivo da ovu masku poslije 25. godine koristite bar jednom mjesečno. Oljuštite kivi i izgnječite ga viljuškom, ocijedite višak vode i dodajte kašičicu meda. Nanesite masku na lice i ostavite je da djeluje 20 minuta.

Banana protiv umora

Ako radite u zagušljivoj prostoriji, pušač ste i hronično neispavani, barem jednom nedjeljno nanesite na lice masku od banana koje su bogate kalijumom, mineralom koji koži daje svjež izgled. Istovremeno ćete riješiti problem naduvenog lica i otečenih kapaka. Izgnječite bananu viljuškom i dobijeni pire nanesite na lice. Ostavite masku da djeluje petnaest minuta, a zatim uklonite masku pomoću vate i mlake vode.

Dunja liječi akne

Dunja je poznata po svom blagotvornom dejstvu na upalne procese, pa je samim tim odlična za iritiranu i problematičnu kožu. U litar vode dodajte 150 grama sjemenki dunje. Kuvajte na blagoj vatri 15 minuta, procijedite i ostavite da se ohladi. Upaljenu kožu, bubuljice i akne mažite vatom umočenom u ovaj tonik, i to nekoliko puta dnevno.

Kruška skuplja pore

Za masnu kožu s proširenim porama odlična je maska od kruške. Izgnječite jednu veliku zrelu krušku, dodajte dobijenoj kaši dve kašike limunovog soka i mješajte dok ne dobijete glatku smesu. Nanesite masku na čisto lice i ostavite da djeluje 10 minuta. Potom isperite mlakom vodom.

Maske za hladno vrijeme

Mliječna maska – za iscrpljenu kožu. Na lice (izostavite dio oko očiju) nanesite malo prirodnog jogurta, maslaca ili pavlake. Poslije 10 -15 minuta isperite lice hladnom vodom. Maska omekšava i podmlađuje kožu, vraća joj prirodnu Ph ravnotežu i štiti je od hladnoće.

Ako imate masnu kožu, sa izraženim porama, isprobajte masku od bjelanjka. Odvojite bjelanjak i lupajte ga dok ne dobijete čvrst snijeg, koji ćete potom nanijeti na lice i ostaviti (oko pola sata), sve dok se potpuno ne osuši. Isperite vodom. Maska od bjelanjka osvježava kožu, zateže je i štiti od vjetra i hladnoće.

Za suvu kožu napravite masku od pšeničnih klica i dvije kašike maslinovog ulja. Smjesu držite na licu dvadesetak minuta, pa isperite mlakom vodom. Ova maska regeneriše kožu.
Ovaj svijet neće uništiti atomska bomba kao što kažu novine, nego će umrijeti od smijeha, od banalnosti, od ismijavanja svega i zato što će od svega praviti vic, i to loš vic. *Carlos Ruiz Zafon*

I svi misle da su jedinstveni, a zapravo nije nitko. Čovjek bi se mogao utopiti u beznačajnosti.

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 26 Dec 2011, 11:15

Lanci wrote:Danas zaista nema sta nema..sto se tice njege lica mnogo razne kreme..i svi smo u mogucnosti da danas bas vodimo strogo racuna o svojoj kozi ,ali koliko nam to bude od koristi ni sami neznamo...mozda koliko pomogne toliko i koza navikne na te tretmane redovne i bas onda moras uvijek da obratis paznju na to.....moje lice je prirodni cisto,,ali redovno koristim kremu za licu..ali maske nikada nisam stavljala....mozda i probam jednom nikad se nezna:)
Da,ali ovo su sve prirodne maske koje sam ja napisala, i mislim da one ne mogu naškoditi koži nikako ;)
A one što se kupuju su hemija .

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 22 Mar 2012, 01:02

MLIJEKO - prijatelj cijelog tijela

Za ljepotu koristite - mlijeko. Ono je spoj vitamina i proteina koji kožu hrani i čini je mekom. Osim što ga pijete, upotrijebite ga za tretmane ljepote. Uz male dodatke, mlijekom možete čistiti lice, boriti se protiv bora i mrlja, masirati tijelo, hraniti kosu...

ZA LICE

Navečer očistite lice
komadićem vate natopljenim mlijekom. Ponovite postupak barem dva puta, zatim isperite mlakom vodom. Ako imate suhu kožu, koristite punomasno mlijeko, za normalnu je bolje djelimično obrano, a za masnu obrano mlijeko.

Eliksir mladosti

Proteini mlijeka u mnogim kremama hrane kožu, štite je od iritacije i održavaju kompaktnost. Ako imate masnu kožu, pomiješajte kašiku meda, kašiku soka od limuna i kašiku mlijeka. Ovu smjesu nanesite na lice i vrat. Ponovite postupak svake dvije sedmice i bit ćete oduševljeni.

Maska od meda

U čaši pomiješajte kašiku meda i kašiku soka od limuna, pa dodajte mlijeka koliko je potrebno da se dobije kremasta masa. Dobro promiješajte, pa nanesite na lice i vrat. Kad se maska osuši, uklonite je pomoću spužvice natopljene mlakom vodom.

Limun protiv mrlja na licu

Pola čaše punomasnog mlika pomiješajte sa sokom od jednog limuna i dodajte kašiku brašna. Pripremljenu smjesu nanesile na lice, izbjegavajući dio oko očiju. Ostavite da djeluje 15 minuta, zatim isperite.

Jabuka protiv bora

Operite jabuku i izrežite na komadiće. Sameljite je zajedno sa mlijekom (mala čaša) i tri kašike slatkog vrhnja. Pripremljenu smjesu nanesite na lice, pokrijte gazom i ostavite desetak minuta. Uklonite je mokrom maramicom, a zatim isperite hladnom vodom.

ZA TIJELO

Poznate su priče o ljepoticama iz davne prošlosti koje su se kupale u mlijeku. Nije baš izvodljivo da i mi napunimo kadu mlijekom, ali kupke u kojim ga ima djeluju zaista opuštajuće. Ulijete u kadu barem dva litra mlijeka i zatim dodajte vruću vodu. Prije nego uđete u kadu, masirajte tijelo petnaestak minula maslinovim uljem. Čak i ako vam je koža jako suha nakon ove kupke bit će baršunasta i meka. Mlijeko čisti, a istovremeno vlazi i hrani kožu. Vitamin A ublažava eventualne opekotine od sunca, vitamini B grupe koži vraćaju zategnutost i kompaktnost. Lipidi i proteini dubinski hrane kožu, čine je mekom i imaju umirujuće djelovanje.

Protiv nečiste kože

Uzmite komad pamučne tkanine i u sredinu stavite 1 kg mekinja. Zavežite konopcem i kuhajte u 4 dl vode i 4 dl mlijeka deset minuta. U kadu naspite toliko vode koliko je potrebno za kupanje, pa u nju stavite vrećicu s mckinjama. U ovako pripremljenoj kupki ostanite 15 minuta.

Masaža pod tušem

Mlijeko odlično razblažuje esencijalna ulja, biljne i cvjetne ekstrakte. Stavite nekoliko kapi ekstrakta koji volite u čašu mlakog mlijeka. Uronite spužvu koju koristite za tuširanje, blago je iscijedite, te istrljajte cijelo tijelo. Učinak će biti fantastičan.

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Hana84
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Hana84 » 22 Mar 2012, 23:51

Da obradujem behka...ja koristim krastavce za bore oko ociju, a dobro i odmori oci.
Lice cistim maslinovim uljem, sminku s trepavica s ricinusovim uljem, zatim to isperem vodom za lice koje sam nasla u Apoteci i s kojom sam izuzetno zadovoljna. Prije spavanja lice izmazem Lorealovom ( plavom kremom) za noc i mogu se pohvaliti da imam dobru i cistu kozu, jos uz to i zdravu boju iako sam strastveni pusac.

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 23 Mar 2012, 08:59

Kozmeticarka mi je rekla da lice cistim cajem od kadulje (zalfije) i mogu vam reci da je extra. Jako umirujuce za lice.
I jedan mali trik ujutro kad se probudite a oci otekle od spavanja. Dvije kriske krompira na oci drzati nekih 5 min. Extra.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

Hana84
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Hana84 » 23 Mar 2012, 22:31

Luna. wrote:koj je to "plava krema" ?
U plavoj kutijici, nocna krema. Meni je stvarno super. Meni su Lorealove kreme dosada najbolje odgovarale za lice.
Citala sam negdje da najpoznatije marke imaju potpuno isti hemijski sastav kao i Loreal, samo eto sto su " izvikane" pa lupe abnormalnu cijenu.
Isto kao sto sam sasvim slucajno " naletjela " na vodu za lice u Apoteci. Tako mi lijepo pokupi sve necistoce s lica da lijepo osjetim da mi lice poslije " dise". A cijena -bagatela !

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 17 May 2012, 23:36

Pročitala i isprobala. Efikasno je za hidrataciju kože lica... :D

Kašika meda i kašika pavlake se dobro izmiješa i nanese na lice. Drži se deset minuta i ispere mlakom vodom. Koža lica ostaje blistava.
(Arapska poslovica)

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 20 May 2012, 20:29

IZAZIVAJU RAK KOŽE: Mnoge kreme za sunčanje sadrže OPASNE SASTOJKE
--------------------------------------------------------------------------------

Tek četvrtina krema za sunčanje djelotvorno štiti kožu i ne sadrži potencijalno opasne sastojke, otkrilo je istraživanje američke Radne skupine za okoliš na 800 krema. Iako su rezultati nešto bolji nego prethodnih godina i dalje je premalo bezopasnih krema za sunčanje, izjavili su znanstvenici za CNN.

Dobra krema koja štiti od UVA i UVB sunčevih zraka ne smije sadržavati oksibenzon te oblik vitamina A, retinil palmitat. Oko 56 posto krema na američkom tržištu sadrži oksibenzon, čija je primarna funkcija da upija ultraljubičaste zrake. Brojne znanstvene studije potvrdile su da oksibenzon remeti proizvodnju hormona u tijelu, a zbog oštećenja stanica povećava i rizik od nastanka raka kože.

Unatoč tim saznanjima američka Administracija za kontrolu hranu i lijekova (FDA) nije zabranila korištenje oksibenzona u kremama za sunčanje, osim kod djece mlađe od šest mjeseci.

Američka je vlada provela i sudjelovala u nekoliko studija koje su otkrile opasnost vitamina A u kremama za sunčanje, koje također povećavaju rizik nastanka melanoma. Zbog tih saznanja sve manje krema sadrži retinil palmitat, no i dalje ga se može pronaći u 25 posto krema na tržištu.

Većina se dermatologa slaže s izvješćem američke Radne skupine za okoliš i savjetuju bolje ograničenje te zabranu neprikladnih krema za sunčanje.

Tvrtke koji rade kreme za sunčanje obmanjuju ljude da je kod kreme najvažnije da ima što veći zaštitni faktor, no istina je da je najvažnije da blokira UVA i UVB zrake – naglašava dr. Ariel Ostad sa Sveučilišta New York
1suncanje-kreme-300x199.jpg
Ipak dobro pogledati sta upotrijebit,a danas se prodaje i reklamira ama bas svasta za veliko cudo kako nasi roditelji nisu svasta traskali po sebi a bili su zdravi :D Hem ova kremica ,hem ova maskica hem se dobija i rak koze od svakakvih maza i maziica.Ja kot´ristim jedan proizvod vec godinama i ne mijenjam ga.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 20 May 2012, 20:58

Hm,meni se nekako s pocetkom toplijeg vremena i znojenja pojavi i koji mitiser.
Koristila sam neke gelove za to,ali samo oljuste kozu(iako je masna)a ucinak nula.
Zatim sam probala sa domacim receptom-kvasac svjezi,ali opet nista.
Zna neka nesto? :hm
Nemojte samo reci (potut mame i mm-a)da prestanem kozu gledati pod povećalom :D. jer ja ih ipak vidim....nos i malo oko nosa... :cudi

(p.s. pozeljno je ako je neka nesto koristila,pa upalilo,dakle provjereno,kao i za povremene podocnjake)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 20 May 2012, 21:55

madam Bovary wrote:Hm,meni se nekako s pocetkom toplijeg vremena i znojenja pojavi i koji mitiser.
Koristila sam neke gelove za to,ali samo oljuste kozu(iako je masna)a ucinak nula.
Zatim sam probala sa domacim receptom-kvasac svjezi,ali opet nista.
Zna neka nesto? :hm
Nemojte samo reci (potut mame i mm-a)da prestanem kozu gledati pod povećalom :D. jer ja ih ipak vidim....nos i malo oko nosa... :cudi

(p.s. pozeljno je ako je neka nesto koristila,pa upalilo,dakle provjereno,kao i za povremene podocnjake)
To je sve normalno i ne zezaj ti imas mjesanu kozu samo ti fino ocisti pa limunov sok s malo jogurta na lice nek otstoji 15-20 min. izaperi i uzivaj. :cvijeceZa umorne oci skuhaj caj od kamilice i hladne kesice od caja na oci super za podocnjake.I ne zanovjetaj :klanja :klanja
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 26 May 2012, 19:41

Nije maska, ali jeste njega kože lica... :D

SUHA KOŽA LICA

Suha koža lica je sad u proljeće najizraženija.Isušila ga hladnoća i radijatori.Sad su došli vjetrovi i varljivo sunce.Povrh svega toga razne kreme i hemijski preparati.reklo bi se da njeguju kožu a u stvari je još više isušuju i ne daju da diše veša koža.Zašto da ne probamo nešto iz domaće radinosti.S lica ili bilo kojeg drugog dijela kože skinite sve hemikalije nanešene.

Iskoristite limun kao najbolji istać pora (naravno ako niste previše osjetljivi ili alergićni)

Kad utrljate limun uzmete prsten s ruke i nježno vućete po licu i tako skidate sloj prljavštine i natobanih krema.

Zatim se umivate destak minuta pripremljenom kupkom od mekinja (ujutro pripremite na jedan litar vode jedna šaka mekinja u veču posudo nalijete kolko hoćete ostavite da stoji oko desetak sati.Onako mehkom vodom pljuskate se po licu desetak minuta pa i više dok vam ne dosadi.

Zatim se umijete vrlo kratko hladnom vodom.

Ostavite da se lice osuši samo,a po tom na njega nanesete tanak sloj maslinova ulja.Nanošenje maslinova ulja bi trebalo da se ponovi još dva puta u razmako bar po pola sta.Ovo bi trebalo raditi jednom sedmićno dok se kaža ne opusti.....
(Arapska poslovica)

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 26 May 2012, 19:44

silence wrote:Nije maska, ali jeste njega kože lica... :D

SUHA KOŽA LICA

Suha koža lica je sad u proljeće najizraženija.Isušila ga hladnoća i radijatori.Sad su došli vjetrovi i varljivo sunce.Povrh svega toga razne kreme i hemijski preparati.reklo bi se da njeguju kožu a u stvari je još više isušuju i ne daju da diše veša koža.Zašto da ne probamo nešto iz domaće radinosti.S lica ili bilo kojeg drugog dijela kože skinite sve hemikalije nanešene.

Iskoristite limun kao najbolji istać pora (naravno ako niste previše osjetljivi ili alergićni)

Kad utrljate limun uzmete prsten s ruke i nježno vućete po licu i tako skidate sloj prljavštine i natobanih krema.

Zatim se umivate destak minuta pripremljenom kupkom od mekinja (ujutro pripremite na jedan litar vode jedna šaka mekinja u veču posudo nalijete kolko hoćete ostavite da stoji oko desetak sati.Onako mehkom vodom pljuskate se po licu desetak minuta pa i više dok vam ne dosadi.

Zatim se umijete vrlo kratko hladnom vodom.

Ostavite da se lice osuši samo,a po tom na njega nanesete tanak sloj maslinova ulja.Nanošenje maslinova ulja bi trebalo da se ponovi još dva puta u razmako bar po pola sta.Ovo bi trebalo raditi jednom sedmićno dok se kaža ne opusti.....

Ovo cu da probam jer imam strasno suhu kozu.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Post Reply

Return to “Zdravlje”