Koja je religija najnasilnija?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9063 times
Been thanked: 10759 times
Status: Offline

Koja je religija najnasilnija?

Post by Krokodil Behko » 10 Feb 2016, 22:50

Analizirao Kur'an i Bibliju da vidi gdje ima više nasilja: Rezultati bi vas mogli zapanjiti

Image
Softverski inženjer Tom Anderson odlučio je istražiti ima li više nasilja u Bibliji ili Kur'anu, javlja Independent

Koristeći softver za analizu teksta trebalo mu je samo dvije minute da utvrdi kako je nasilje prisutnije u Bibliji.

Analizirao je koliko se puta riječi "radost", "predosjećaj", "ljutnja", "gađenje", "tuga", "iznenađenje", "strah" i "povjerenje" pojavljuju u Kur'anu te u Starom i Novom zavjetu.

Lutnja se tako češće spominje u Bibliji dok je "povjerenje" prisutnije u Kur'anu.

Dodatna analiza pokazala je kako je Stari zavjet nasilniji od Novog koji je pak dvostruko nasilniji od Kur'ana.

Anderson ističe kako je riječ o tek površnoj analizi te da rezultati ne potvrđuju niti opovrgavaju tezu da je islam nasilniji od ostalih religija.

(DEPO PORTAL)

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4130 times
Been thanked: 3032 times

Re: Koja je religija najnasilnija?

Post by Melek » 10 Feb 2016, 22:54

Moj glas je mek, ali je toljaga tvrda.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko » 10 Feb 2016, 23:03

koja glupost opet ovd ,nijedna religija nije nasilna da ljudi vjeruju u boga kako treba ..
Image

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA » 11 Feb 2016, 02:02

:rol

Niti jedna ne propagira nasilje.
No zna se intrepretirati kao nasilna ako -ima trenutnu moc, vladajuca.
Trenutno u USA, protestanti su vise agresivni. Vrlo su konzervativni. Bush i kompanija oko njega.
Do nedavno -katolici.
Image

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 11 Feb 2016, 03:03

Svaka je vera nasilna jer ima za cilj da celo čovečanstvo bude te vere...lepo je to Bora Čorba opevao u pesmi Anđele....seti se krstaških ratova, seti se preklanih vratova...

SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by SisterIbrahim » 11 Feb 2016, 03:48

Porediti kur an koji nije izmijenjen s biblijom koju je čovjek izmijenio je van pameti. To su vjerojatno riječi koje je čovjek uveo da izgleda mocnije.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 11 Feb 2016, 03:59

Nole wrote:Svaka je vera nasilna jer ima za cilj da celo čovečanstvo bude te vere...lepo je to Bora Čorba opevao u pesmi Anđele....seti se krstaških ratova, seti se preklanih vratova...
.. :852

Nije.
Image

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 11 Feb 2016, 07:23

SPINERKA wrote:
Nole wrote:Svaka je vera nasilna jer ima za cilj da celo čovečanstvo bude te vere...lepo je to Bora Čorba opevao u pesmi Anđele....seti se krstaških ratova, seti se preklanih vratova...
.. :852

Nije.
Koja nije, navedi je?

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 11 Feb 2016, 07:37

Ja mislim da su budale najnasilnije a imaju solidan postotak u svim religijama.
Malo vode jedni na ljestvici, malo drugi, malo treći....u zavisnosti od vremenskog konteksta.
Kako ne skuži narod da je pozadina svih "religijskih" ratova- novac i bogastvo ( danas i nafta)
Ali religija fino posluži za polarizaciju.
U zapadnom svijetu nekad je kršćanstvo bila politička opcija ( danas je jedina politička opcija zapada- novac)....danas ima taj problem Islam tj arapske države bliskog istoka i muslimanskog življa.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by REMB » 11 Feb 2016, 08:50

Naslov nidje veze

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 11 Feb 2016, 09:03

REMB wrote:Naslov nidje veze
Ukratko rečeno, da :D

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 11 Feb 2016, 09:23

Nije religija nasilna nego interpretatori iste.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 11 Feb 2016, 10:16

storm wrote:Ja mislim da su budale najnasilnije a imaju solidan postotak u svim religijama.
Malo vode jedni na ljestvici, malo drugi, malo treći....u zavisnosti od vremenskog konteksta.
Kako ne skuži narod da je pozadina svih "religijskih" ratova- novac i bogastvo ( danas i nafta)
U zapadnom svijetu nekad je kršćanstvo bila politička opcija ( danas je jedina politička opcija zapada- novac)....danas ima taj problem Islam tj arapske države bliskog istoka i muslimanskog življa.
Slučajno sam prolazio pored saborne crkve u Beogradu kad su crkveni poglavari imali neki skup, burazeru, da ne poveruješ, blindirani džipovi i automobili sve mercedesi i audiji...odmah sam dao potpis društvenoj grupi koja traži da i crkva plaća pdv...ko ih jebe, nekako sam zamišljao da su ti crkveni poglavari skromni....jesu al samo u mojoj glavi....a ni to nisu više jer sam im video vozni park..

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 11 Feb 2016, 10:21

Nole wrote:
storm wrote:Ja mislim da su budale najnasilnije a imaju solidan postotak u svim religijama.
Slučajno sam prolazio pored saborne crkve u Beogradu kad su crkveni poglavari imali neki skup, burazeru, da ne poveruješ, blindirani džipovi i automobili sve mercedesi i audiji...odmah sam dao potpis društvenoj grupi koja traži da i crkva plaća pdv...ko ih jebe, nekako sam zamišljao da su ti crkveni poglavari skromni....jesu al samo u mojoj glavi....a ni to nisu više jer sam im video vozni park..
To ide vic o pravoslavnim popovima u Beogradu.....nakon jutarnje molitve okupe se i glavni kaže: Braćo, danas je ručak na vodi....
oglasi se jedan: Hoćemo da naručimo ili idemo direkt na splavove??

:888

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 11 Feb 2016, 10:23

storm wrote:
Nole wrote:
To ide vic o pravoslavnim popovima u Beogradu.....nakon jutarnje molitve okupe se i glavni kaže: Braćo, danas je ručak na vodi....
oglasi se jedan: Hoćemo da naručimo ili idemo direkt na splavove??

:888
:plavi :plavi :plavi
jbt nisam čuo taj al je istinit :D. :D. :D.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 11 Feb 2016, 10:38

Ovaj je uporedio samo broj određenih riječi. Po mom mišljenju islam je potencijalno najopasnija religija zbog nekih svojih karakterističnih crta, apsolutizma, posljednja knjiga, posljednji poslanik, svijet će biti naš.
Trenutno je precipiran od većine stanovnika planete kao najnasiliniji.. sad da li je to do vjernika kako neki kažu ili islama..Rekao bih da je više do vjernika i zaostalosti država gdje vlada islam.

Hrišćanstvo je bilo u jednom periodu, kao što je i islam bio nasilan u svojim počecima i stvaranju halifata.

Ne postoji religija mira, ali ne postoji ni religija rata, svaka u sebi ima i jedno i drugo.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 11 Feb 2016, 10:40

Bar nisu na lošem heroinu, kao onaj u CG :D.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 11 Feb 2016, 10:47

Lebowski wrote:Ovaj je uporedio samo broj određenih riječi. Po mom mišljenju islam je potencijalno najopasnija religija zbog nekih svojih karakterističnih crta, apsolutizma, posljednja knjiga, posljednji poslanik, svijet će biti naš.
Trenutno je precipiran od većine stanovnika planete kao najnasiliniji.. sad da li je to do vjernika kako neki kažu ili islama..Rekao bih da je više do vjernika i zaostalosti država gdje vlada islam.

Hrišćanstvo je bilo u jednom periodu, kao što je i islam bio nasilan u svojim počecima i stvaranju halifata.

Ne postoji religija mira, ali ne postoji ni religija rata, svaka u sebi ima i jedno i drugo.

Po ko zna koji put, nije Islam nasilniji, nego ne postoji kršćanska država u kojoj je vjera do te mjere upetljana u vlast, da se uopšte može nazvati kršćanskom. Ovo su bulažnjenja, ako govorimo o Evropi. Zadnje od kršćanstva na vlasti, bilo je ono kad su Giordana Bruna spalili na lomači, a iskorijenili milione domorodaca po Americi.
Fajnali, da crkva ima više uticaja kod vlasti "svojih" naroda, ko nam jamči da opet ne bi sve bilo isto?

Ovo nije Islam vs kršćanstvo, nego vjera vs sekularizam. Iz tog razloga, neki značajniji broj kršćana i prelazi u Islam, jer oni žele više vjere u svom svakodnevnom životu, a ne zato što su oni došli do spektakularnog otkrića da je islam puno bolji od kršćanstva. Kužiš?

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3479 times

Post by Chloe » 11 Feb 2016, 10:50

Ne poznajem ostale religije, i ne mogu tvrditi ništa.

Ono što se dešava oko ratova i nije baš onako kako nam se "servira", tako da ... :cudi
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 11 Feb 2016, 10:53

Šta po ko zna koji put?To ti nešto već ranije dokazaosam sa sobom jel?

Ali nisam ni rekao da je islam najnasilniji, .. trenutno jeste, barem u onom što vidimo, kao što sam napisao da je i hrišćanstvo jednom bilo.

Prelasci na islam su možda masovniji zbog toga što je jako teško napustiti islam u muslimanskim zemljama, što nema drugih religija, nema reklama, ničeg. U ostatku svijeta je to sve dozvoljeno muslimanima a opet ti prelasci nisu tako dominantno na strani islama a plus se dobar dio konvertita opet vrati svojoj mjeri.. takvi su podaci.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Post Reply

Return to “Religija”