Da, zakoni postoje, a sad koliko se ono što u njima stoji sprovodi, to je već diskutabilno.Ne mogu govoriti za BiH, ali eto mogu navesti neke primere za Srbiju. Radim sa decom i osetljivim grupama pa eto često su im ta osnovna ljudska prava ugrožena (pravo na zdravstvenu zaštitu, život u porodici, fizičku bezbednost, obrazovanje...) Daću i primer za to. Deca koja rade na ulici, uglavnom pripadnici romske populacije, obično prose, diluju drogu za nekoga, pa čak i ova deca što peru šoferšajbne, nije im mesto tu. To su sve maloletnici koji bi u to vreme trebalo biti u školi i to osnovnoj, koja je obavezna zakonom. Naravno niko ne pravi pitanje za to, jedino ih nekad policajci rasteraju i to zato što ometaju saobraćaj. Pored toga mnogi od njih uopšte ne postoje, nisu ni upisani u knjigu rođenih, čak i ne znaju kada su rođeni, pa nastane problem najčešće kada im je potrebna neka zdravstvena usluga i sl. Da ne pričam za trgovinu ljudima...
Drugi primer, deca koja su zlostavljana, imali smo par slučajeva, gde smo morali nekoliko puta da se obraćamo Centru za socijalni rad kako bi intervenisali, ali tada je situacija već postala alarmantna, deca su već neko izvesno vreme trpela nasilje...proceduru da ne pominjem...niko ne bi da se meša. Zar tu nisu državne institucije zakazale?
Invalidi, LGBT populacija, žene koje trpe nasilje u porodici, to je već posebna priča, nego ako se raspišem ko će to sve da čita
A za nezaposlene, eto mogu navesti primere, krajem devedesetih, kada se pozatvarale firme kod nas, masa ljudi ostala bez posla, mnogi od njih u pedesetim, još uvek nije vreme za penziju a mator si, poslodavci traže mlađe kadrove, primorani su bili da se snalaze na razne načine da prežive i hrane porodicu...Novčana naknada bude par meseci, najviše 2 godine a šta ćeš posle? Naiđu na čistu diskriminaciju, iako su mnogi od njih bili i stručnjaci u poslovima koje su obavljali ranije.
A to za mlade da neće da rade, ima slučajeva, ali uglavnom ako sam ne tražiš posao niko ti ga neće nuditi, kod nas Zavod uglavnom služi za statistiku, retko za druge svrhe

Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.