Za koja se prava vi zalažete?

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply

prava nezaposlenih
3
6%
boračka prava
5
10%
invalidska prava
2
4%
prava porodica šehida i poginulih boraca
2
4%
ljudska prava
8
15%
prava životinja
3
6%
prava LGBT populacije
2
4%
prava nacionalnih manjina
1
2%
pravo na poslanički imunitet i "bijeli hljeb"
0
No votes
opšta demokratska prava
2
4%
pravo na bolje i besplatno školovanje
3
6%
nacionalna prava
2
4%
vjerska prava
2
4%
ateistička prava
1
2%
prava radničke klase
2
4%
prava zemljoradnika
1
2%
pravo građana na zdrav život (ekologija/ishrana)
0
No votes
prava žena na ravnopravnost
4
8%
dječija prava
5
10%
neka druga prava
1
2%
trebalo bi malo skratiti sva prava
2
4%
glasao bih, ali nemam pravo
1
2%

Total votes: 52

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 8960 times
Been thanked: 10630 times
Status: Offline

Post by Krokodil Behko » 19 Jun 2016, 14:20

Skoro svakodnevno, imamo diskusije na forumu, a u kontekstu da neko stremi u jednom pravcu i smatra da određeni socijalni krug ima malo prava. Neki drugi misle da ima dovoljno prava, a čini mi se da je ponajviše onih koji smatraju da im je svačijih prava aferima i selameta, na vrh glave.

Također, čini mi se da se tu zaboravljaju neke primarn(ij)e društvene grupe, a bitka se vodi za prava nekih egzotičnih skupina ili pojedinaca.

Konkretno, koja je to grupa, koja vas čini najemotivnijim kad se gaze njena prava?
Koja vas grupa najviše inspiriše, za borbu i odbranu prava te društvene grupe?

Mislite li da je Zakonima u BiH dovoljno regulisano pitanje prava raznih društvenih grupa, pa i cijelih klasa ili bi tu trebalo malo poraditi?

Šta nam fali, u ovom trenutku, od zakonske regulative?

Da li postoje grupe za koje smatrate da imaju previše prava i da bi ih trebalo malo potkresati?

Da li mislite da je BH društvo zrelo za zapadni tip regulisanja svih prava svih grupa itd?

Možete glasati za 6 opcija :)

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Re: Za koja se prava vi zalažete?

Post by Venera » 19 Jun 2016, 14:39

Svako pravo je ograniceno zakonima svke drzave,a ljudsko parvo je prilicno tesko definisati,jer svaka osoba svoje ljudsko pravo postavlja individiualno. Ostvrenje, ogranicenje,regulisanje,i sprovodjenje prava je zadatak drzave/a.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1505 times
Been thanked: 2827 times

Post by Mutevelija » 19 Jun 2016, 15:32

NEzaposlenih, jer oni su kičma ove države.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 19 Jun 2016, 15:40

Sta su prava nezaposlenih?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Jun 2016, 15:48

Da imaju zdravstveno i primaju novćanu naknadu, dok im drugi traže poslove,
koji im se uglavnom ne sviđaju.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1390 times

Post by Mala_Mu » 19 Jun 2016, 15:55

Oni koji bi trebali imati najveca prava u BiH, prava uopste nemaju.. Borci.

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 19 Jun 2016, 16:04

Krokodil Behko wrote:Da imaju zdravstveno i primaju novćanu naknadu, dok im drugi traže poslove,
Moji prijatelji su bili u Sarajevu mejsec dana, ima poslova,ali mladi nece da rade :kafa

Kad sam bila u kopnehagenu,moje prijatelji je studirao i trazio posao godinama,a pod trazio mislim da nije ni pokusao,a sto bi,kad ima sve i zdrastveno i novcanu podrsku. Ne razumijem da psotoji novcnana podrska godinama. To je pomoc drzave,a drzava jeste duzan pomoci,pa i pronaci novio posao. AKo osoba ne zeli raditi razen poslove,a istovremeno trziti posao u svojoj struci,to vise nije problem drzave,vec pojedinca.

U SAD neazpolensi imaju pravo primati pomoc 6 mjeseci,muz moje prijaljtice je trazio posao,jer je prethodni posao smanji broj radnika,a bio je jako drobro placen,i upravo prije dvije sedmice dobio posao da predaje u soli,iako je placen 20,000 godisnje manje od prethodnog posla,ali plata je ipak solidna.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Post by Mohr » 19 Jun 2016, 16:08

Krokodil Behko wrote:Da imaju zdravstveno i primaju novćanu naknadu, dok im drugi traže poslove,
:apl

Pravo na rad/zaposlenost ustavom jamče sve moderne države, pa je nevjerojatno da ti, kao naučni dokazivač svega & svačega ne znaš da onaj tko jamči nek(akv)o pravo ima i obavezu da omogući da se to pravo i upražnjava. Ukoliko pak to nije u mogućnosti, onda je jasno da mora da obezbijedi (bilo kakvu) na(do)knadu (za egzistencijalni minimum) ljudima kojima ne može da osigura adekvatno korišćenje njihovih prava koja im garantuje. Ne postoji (tj. ne bi smjelo ni trebalo da postoji) pravo bez obaveze i obrnuto, valjda bar toliko znamo...

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 19 Jun 2016, 16:10

Mohr wrote:

Pravo na rad/zaposlenost ustavom jamče sve moderne države, pa je nevjerojatno da ti, kao naučni dokazivač svega & svačega ne znaš da onaj tko jamči nek(akv)o pravo ima i obavezu da omogući da se to pravo i upražnjava. Ukoliko pak to nije u mogućnosti, onda je jasno da mora da obezbijedi (bilo kakvu) na(do)knadu (za egzistencijalni minimum) ljudima kojima ne može da osigura adekvatno korišćenje njihovih prava koja im garantuje. Ne postoji (tj. ne bi smjelo ni trebalo da postoji) pravo bez obaveze i obrnuto, valjda bar toliko znamo...
Da,ali nezaposleni cesto puta ne zele raditi poslove koji se traze na trzistu!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Jun 2016, 16:22

statebriga wrote:
Moji prijatelji su bili u Sarajevu mejsec dana, ima poslova,ali mladi nece da rade :kafa

Kad sam bila u kopnehagenu,moje prijatelji je studirao i trazio posao godinama,a pod trazio mislim da nije ni pokusao,a sto bi,kad ima sve i zdrastveno i novcanu podrsku. Ne razumijem da psotoji novcnana podrska godinama. To je pomoc drzave,a drzava jeste duzan pomoci,pa i pronaci novio posao. AKo osoba ne zeli raditi razen poslove,a istovremeno trziti posao u svojoj struci,to vise nije problem drzave,vec pojedinca.

U SAD neazpolensi imaju pravo primati pomoc 6 mjeseci,muz moje prijaljtice je trazio posao,jer je prethodni posao smanji broj radnika,a bio je jako drobro placen,i upravo prije dvije sedmice dobio posao da predaje u soli,iako je placen 20,000 godisnje manje od prethodnog posla,ali plata je ipak solidna.

Uglavnom, o tome je riječ.
Kad sam već navodio razne vrste prava, trebao sam možda istaći i pravo države da sankcioniše štetne novinske komentare tipa: ŠOK I SRAMOTA: Skinuto sa evidencije nezaposlenih 10.000 lica.
Međutim ne navode da su skinuti jer im se nudilo više poslova, a neće da prihvate :cudi

Čak oni tu nisu sami krivi, nego su krivi i njihovi roditelji, s onim glupim stavom: Nedamo mi da naše dijete radi ovaj ili onaj posao. Pa brate dragi, ako mu ti braniš, onda ga ti i izdržavaj do 40-te godine, kad bi napokon došao do nivoa 18-godišnjeg mentalno zdravog lica, pa da se napokon sam zaposli, bez ičijeg uplitanja.

Nezaposlenih je puno jer tu je i onaj stav: Neću da mi dijete uči za keramičara, ložača, stolara, pa čak i tehnička zanimanja, samo ako bar malo mirišu na proizvodnju.

NIKO nije bez razloga skinut sa evidencije. Ako je skinuto na hiljade ljudi, to znači da ima na hiljade radnih mjesta, koja se njima nisu dopala.

Istina, ne bi to nas pomaklo za više od 10% u smanjenju nezaposlenosti ali i tih 10% je jako značajno i za standard i za zdravstveni i za penzioni fond.
Na kraju krajeva, značajno je i za njih same, jer će steći neka iskustva, staž, malo novca itd...

srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3887 times
Been thanked: 3904 times

Post by srculence7 » 20 Jun 2016, 18:00

Da, zakoni postoje, a sad koliko se ono što u njima stoji sprovodi, to je već diskutabilno.Ne mogu govoriti za BiH, ali eto mogu navesti neke primere za Srbiju. Radim sa decom i osetljivim grupama pa eto često su im ta osnovna ljudska prava ugrožena (pravo na zdravstvenu zaštitu, život u porodici, fizičku bezbednost, obrazovanje...) Daću i primer za to. Deca koja rade na ulici, uglavnom pripadnici romske populacije, obično prose, diluju drogu za nekoga, pa čak i ova deca što peru šoferšajbne, nije im mesto tu. To su sve maloletnici koji bi u to vreme trebalo biti u školi i to osnovnoj, koja je obavezna zakonom. Naravno niko ne pravi pitanje za to, jedino ih nekad policajci rasteraju i to zato što ometaju saobraćaj. Pored toga mnogi od njih uopšte ne postoje, nisu ni upisani u knjigu rođenih, čak i ne znaju kada su rođeni, pa nastane problem najčešće kada im je potrebna neka zdravstvena usluga i sl. Da ne pričam za trgovinu ljudima...
Drugi primer, deca koja su zlostavljana, imali smo par slučajeva, gde smo morali nekoliko puta da se obraćamo Centru za socijalni rad kako bi intervenisali, ali tada je situacija već postala alarmantna, deca su već neko izvesno vreme trpela nasilje...proceduru da ne pominjem...niko ne bi da se meša. Zar tu nisu državne institucije zakazale?
Invalidi, LGBT populacija, žene koje trpe nasilje u porodici, to je već posebna priča, nego ako se raspišem ko će to sve da čita :)
A za nezaposlene, eto mogu navesti primere, krajem devedesetih, kada se pozatvarale firme kod nas, masa ljudi ostala bez posla, mnogi od njih u pedesetim, još uvek nije vreme za penziju a mator si, poslodavci traže mlađe kadrove, primorani su bili da se snalaze na razne načine da prežive i hrane porodicu...Novčana naknada bude par meseci, najviše 2 godine a šta ćeš posle? Naiđu na čistu diskriminaciju, iako su mnogi od njih bili i stručnjaci u poslovima koje su obavljali ranije.
A to za mlade da neće da rade, ima slučajeva, ali uglavnom ako sam ne tražiš posao niko ti ga neće nuditi, kod nas Zavod uglavnom služi za statistiku, retko za druge svrhe :dole
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Been thanked: 38 times

Post by Bla » 20 Jun 2016, 18:05

za prava pušača da puše kao što su nekad
od tv studija preko kino dvorana do operacionih sala.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 20 Jun 2016, 20:58

Prvom prilikom napuštam BIH, pa se vi zalažte za prava.
NEću da lopatam čitav život a mogao sam bolje sa svojim mogućnostima, sredina me je svela na ovo što je srela, nisam imao sredstava za dalje školovanje, a i da sam ih imao ne bi ništa postigao bez štele.

Prava zaposlenja omladine bi trebala biti glavna.
Sve ovo će proći, za omladinu niko ne mari ali neka, neće matori ni imati penzija jer nema osiguranih nema ko raditi ni uplaćivati.
Ovi misle crknuti pa neka bude šta bude.
Brine me šta će biti sa naših pra potomaka za nekih 100 godina, skapat će od gladi, jer neće imati nikakva prava.
Polahko će biti prava, a biti će i ratova to su moje vizije i pretpostavke, samo što će biti ratovi za hranu i vodu.

Nema posla lažete svi koji kažeta da ima sa floskulama svoji omladina neće hoće svi gimnazije.

Ako si u kojoj stranci može, ako platiš može inače "zvat ćemo te kasnije".
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 20 Jun 2016, 21:02

Manje zaposlanesoti manje nataliteta.
Manje nataliteta država propada, tuđin dolazi Kinez, Rus, Amerikanac, Turčin.
Ili ćemo svi u BIH izumrijeti kao ptica Dodo ili ćemo odseliti kao laste što sele na jug, ili ćemo se stopiti i biti kao kameleoni pod tuđom čizmom.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA » 22 Jun 2016, 14:36

Prvom prilikom napuštam BIH, pa se vi zalažte za prava.
NEću da lopatam čitav život a mogao sam bolje sa svojim mogućnostima, sredina me je svela na ovo što je srela, nisam imao sredstava za dalje školovanje, a i da sam ih imao ne bi ništa postigao bez štele.
:ok
..neces se pokajati :srce
Image

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 22 Jun 2016, 21:00

Mutevelija wrote:Prvom prilikom napuštam BIH, pa se vi zalažte za prava.

Prava zaposlenja omladine bi trebala biti glavna.
Sve ovo će proći, za omladinu niko ne mari ali neka, neće matori ni imati penzija jer nema osiguranih nema ko raditi ni uplaćivati.
Ovi misle crknuti pa neka bude šta bude.
Brine me šta će biti sa naših pra potomaka za nekih 100 godina, skapat će od gladi, jer neće imati nikakva prava.
Polahko će biti prava, a biti će i ratova to su moje vizije i pretpostavke, samo što će biti ratovi za hranu i vodu.

Nema posla lažete svi koji kažeta da ima sa floskulama svoji omladina neće hoće svi gimnazije.

Ako si u kojoj stranci može, ako platiš može inače "zvat ćemo te kasnije".
ljubavi,od mene imas podrsku :pusa :aplauzz

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 11 times

Post by Mohr » 22 Jun 2016, 21:09

statebriga wrote:
Mohr wrote:

Da,ali nezaposleni cesto puta ne zele raditi poslove koji se traze na trzistu!
Vrlo dobro! Pitaš li se možda (makar i u snovima) zašto ne žele :roll

Šta je tržište? Gdje se ono nalazi, čime je regulisano, ko njime upravlja, ko ga kontroliše?

Kako ćemo ustanoviti da li (ne) žele?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 26 Jan 2023, 16:54

Kako je krenulo, pravo na jeftine cigare i alkohol, trenutno je najpreče.
Poslije toga, pravo na besplatnu dženazu

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 22585 times
Been thanked: 23147 times

Post by ironman » 26 Jan 2023, 17:02

Krokodil Behko wrote: 26 Jan 2023, 16:54 Kako je krenulo, pravo na jeftine cigare i alkohol, trenutno je najpreče.
Poslije toga, pravo na besplatnu dženazu
Zacarani krug :D.
dream of spring.

Kai
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 784 times
Been thanked: 1741 times

Post by Kai » 26 Jan 2023, 23:31