Odnos drustva prema bivsim robijasima

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8484 times
Been thanked: 20124 times
Status: Offline

Odnos drustva prema bivsim robijasima

Post by Maja » 07 Oct 2011, 23:01

Kakav stav imate prema ljudima koji su počinili krivično djelo, ali su odslužili svoju kaznu i sad se nalaze na slobodi.
Imate li povjerenja u te ljude i tretirate li ih isto kao i ostale.
Da imate mogućnost da zapošljavate radnike, a prijavi se i neki kvalifikovani bivši zatvorenik, biste li ga zaposlili?
Mislite li da se ti ljudi ne mogu promijeniti i da će se opet okrenuti starim navikama?
Nije lako primiti u firmu nekog ko je npr pronevjerio novac na starom radnom mjestu.
Posebno nije lako imati te "posrnule" ljude za prijatelje, dovoditi ih u kuću i slično.
Ali ako im okrenemo leđa, ako im ne damo posao, hoće li se opet vratiti kriminalu?

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Bivši robijaši

Post by blento59 » 07 Oct 2011, 23:03

svakome treba dati sansu
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10229 times
Been thanked: 12115 times

Post by Krokodil Behko » 18 Oct 2011, 20:53

Da imate mogućnost da zapošljavate radnike, a prijavi se i neki bivši zatvorenik, biste li ga zaposlili?
Mislite li da se ti ljudi ne mogu promijeniti i da će se opet okrenuti starim navikama?
Zavisi,zbog cega je bio u zatvoru.
Neki se ljudi mogu promijeniti a neki ne. Da imam mogucnost zaposljavanja,
vjerovatno bih i dao priliku nekom bivsem robijasu,ako procijenim,da mu je
dosta belaja u zivotu. Jer u slucaju,ispravne procjene,imao bih radnika
koji bi vjerovatno,bio dobar radnik.
ne vjerujem,da bih ukazao priliku ubicama roditelja,zene,muza,silovateljima,
pedofilima.. I mozda ima jos tih kategorija.

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 19 Oct 2011, 11:00

blento59 wrote:svakome treba dati sansu
Naravno, jer kako da se ta osoba vrati u drustvo ako mu ne pruzimo sansu
svakome se moze desiti da zaglavi u zatvor
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10229 times
Been thanked: 12115 times

Na slobodu izlazi Sanja Vuleta "kraljica tuzlanskog zatvora"

Post by Krokodil Behko » 11 Feb 2013, 12:42

Image

Zbog pomaganja u podmuklom ubojstvu Blaška Knezovića u Mostaru 2003. godine, Sanja Vuleta iz Busovače osuđena je na deset godina robije. Kaznu izdržava u zatvoru u Tuzli i važi za – kraljicu ove robijašnice. Na slobodu će izaći za nekoliko dana, i tozahvaljujući Živku Budimiru, predsjedniku FBiH, koji joj je nakon njenih molbi ukinuo preostalih pola godine zatvora.

“U ćeliji učim i završavam Pravni fakultet u Tuzli. Kada izađem na slobodu, ubrzano ću disati i hodati iako nikada neću moći nadoknaditi godine provedene u zatvoru. Nisam se predala, konobarišem u zatvorskom restoranu, a poslije toga učim do 23 sata. Koristim slobodne vikende, sama bez pratnje policajaca idem na ispite”, ispričala je ranije novinarima. Za robijanja, ona se udala i ubrzo razvela. Udala se za Čapljinca koji živi u Mostaru i s kojim je od ranije bila u vezi i on je, dok je bila u mostarskom zatvoru, redovno posjećivao. Kada je prebačena u tuzlanski, rjeđe je dolazio. Ona je pak za jednog slobodnog vikenda upoznala mladića iz Banje Luke koji živi i radi u Sloveniji i među njima je planula ljubav, pa se razvela.

“Za vikende se sredim, oblačim se moderno, vodim računa o sebi, izađem vani i uvijek sam vesela i raspoložena, odem roditeljima u Busovaču ili budem s prijateljicama s fakulteta u Tuzli gdje malo tko zna da sam u zatvoru. Prošlog i pretprošlog ljeta bila sam po mjesec dana na godišnjem odmoru u Neumu”, ipričala je Vuleta, a na konstatacije da uživa posebne privilegije, ona je odgovorila:

Image

Zovu je ‘šefica’

“Znam da me ovdje zovu ‘šeficom’, ali bez razloga. Hoće preko mene da unište upravnika zatvora Hasana Hadžića pa lansiraju priče da sam njegova ljubavnica, da ja s njim upravljam, da on radi što ja hoću. Ništa nije točno. Ja hoću još da magistriram, da se zaposlim i ostanem sa sadašnjim momkom”. Dok Vuleta planira svoju budućnost, još se ne zna kome je ona zapravo i zašto pomagala likvidirati nesretnog Blaška, koji je još početkom veljače 2003. s leđa ubijen u svome vozilu, na lokalnoj cesti između Mostara i Š.Brijega. Prokazivala je više osoba, ali su svi na kraju oslobođeni, a ona je jedina na kraju osuđena na desetljeće zatvora, što je očito dobro iskoristila. Možda je uskoro kao pravnicu negdje i sretnemo na poslu u ovdašnjim sudovima ili je pak možda čeka još svjetlija karijera u Sloveniji. Ovo će očito biti samo još jedno u nizu odluka o pomilovanju nad kojim se ni pravosudni radnici ne mogu načuditi.

Pomilovano 36 ubojica

Predsjednik FBiH je do sada pomilovao 36 ubojica, a bh. javnost je ponajviše ostala zgrožena kad je uslišio molbe jednog od najžešćih momaka u BiH – Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, dok se iz Ureda predsjednika FBiH pravdao kako je odluka donesena po preporuci Federalnog ministarstva pravosuđa, struka se složila kako se institut pomilovanja u BiH nastavlja zloupotrebljavati. U pravu poznat kao “akt milosti”, proteklih godina “institut pomilovanja” uglavnom su iskoristili osuđenici bliski organiziranom kriminalu i političkim krugovima. Samo prošle godine pomilovao je 96 osoba, od kojih većina nije imala pozitivna mišljenja nadležnih institucija. “Time se šalje jedna jasna, nedvosmislena poruka javnosti, građanima, a to je da riba smrdi od glave. To se demonstrira pomilovanjem zločinaca”, zaključio je Branko Todorović, izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava.

Izvor: Večernji list

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

Re: Na slobodu izlazi Sanja Vuleta "kraljica tuzlanskog zatv

Post by Jonas » 11 Feb 2013, 13:09

“Znam da me ovdje zovu ‘šeficom’, ali bez razloga. Hoće preko mene da unište upravnika zatvora Hasana Hadžića pa lansiraju priče da sam njegova ljubavnica, da ja s njim upravljam, da on radi što ja hoću. Ništa nije točno. Ja hoću još da magistriram, da se zaposlim i ostanem sa sadašnjim momkom”. Dok Vuleta planira svoju budućnost, još se ne zna kome je ona zapravo i zašto pomagala likvidirati nesretnog Blaška, koji je još početkom veljače 2003. s leđa ubijen u svome vozilu, na lokalnoj cesti između Mostara i Š.Brijega. Prokazivala je više osoba, ali su svi na kraju oslobođeni, a ona je jedina na kraju osuđena na desetljeće zatvora, što je očito dobro iskoristila. Možda je uskoro kao pravnicu negdje i sretnemo na poslu u ovdašnjim sudovima ili je pak možda čeka još svjetlija karijera u Sloveniji. Ovo će očito biti samo još jedno u nizu odluka o pomilovanju nad kojim se ni pravosudni radnici ne mogu načuditi.
Samo da kazem da ne moze nigdje raditi kao pravnica, pogotovo ne moze u Sloveniji. I prekršajno kažnjavani za nasilje u obitelji ne mogu raditi s djecom u vrtiću, skoli. U Europske unije ne moze raditi kao pravnica, ne moze dobiti posao u banki, u skoli, drzavnoj sluzbi ... Firme u EU zahtjevaju od radnika (zaposlenih) da dostave potvrdu da nisu krivično kažnjavani (a ona kažnjavana je!).

Malo vece sanse ima da dobije neki posao kao konobaricu ili sobarica u manjem hotelu.

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 4 times

Post by gejsha » 11 Feb 2013, 13:46

Pa ne bi trebalo ni kod nas da može, znam da traže onu potvrdu da nisi krivično kažnjavan.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Ruana

Post by Ruana » 11 Feb 2013, 14:27

gejsha wrote:Pa ne bi trebalo ni kod nas da može, znam da traže onu potvrdu da nisi krivično kažnjavan.
Ovdje kod nas se to zove straffattest i brise se nakon 5 godina.
Zavisi od zemlje do zemlje negdje je to manje negdje vise.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 11 Feb 2013, 15:18

Sve na stranu, ali mene zanima kako neko ko je osudjen na robiju, moze biti slobodan vikendom. Slobodan od cega? Sta je point zatvorske kazne uopste?
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3958 times
Been thanked: 2980 times

Post by Pasaga » 11 Feb 2013, 15:31

Dust wrote:Sve na stranu, ali mene zanima kako neko ko je osudjen na robiju, moze biti slobodan vikendom. Slobodan od cega? Sta je point zatvorske kazne uopste?

ODMOR U NEUMU.... :ha nije bila nicija je.ba.cica.... :zid

:888 :888
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 11 Feb 2013, 15:44

Dust wrote:Sve na stranu, ali mene zanima kako neko ko je osudjen na robiju, moze biti slobodan vikendom. Slobodan od cega? Sta je point zatvorske kazne uopste?
Ona je bila osudjena na 10 godina. Svojim primjernim ponasanjem i vladanjem u zatvoru nakon 5 ili 6 ili 7 godina stece pravo na slobodan vikend kao neki vid rehabilitacije, resocijalizacije. Uz to, ona je studirala pravo i moraju je pustiti na ispite. Posto nije pravila probleme u zatvoru, uprava zatvora nije imala razlog odbiti slododan vikend. Nema dozivotnu robiju, sto znaci da ce se ponovo vratiti na slobodu (bez obzira na studij prava ili vikend).

Slobodan vikend sluzi tome de se uklopi u sredinu, drustvo izvan robije. Drugim rijecima, to je prodrustvljavanje zatvorenika.

Point zatvorske kazne je da covjeka bace u celiju (zatvore) da ne moze ponoviti svoje krivicno djelo. Zatvor nije rehabilitacijska ustanova, ali pred kraj odsluzenje zatvorske kazne zatvorenici imaju prava da promole glavu izvan zatvora. Ponekad izlaze u grad uz pratnju cuvara (civila).

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 11 Feb 2013, 15:50

Prema clanku, ona je u ubojstvu sudjelovalo, ali nije sam počinila ubojstvo. U zatvoru je bila zbog sudjelovanja u ubojstvu, ne ne zbog ubojstva. To je bitna olaksica pred zakonom.

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 168 times
Been thanked: 394 times

Post by harlekin » 11 Feb 2013, 15:54

vid molim te :hm
mala ode u zatvor,fino radi skoluje se,zavrsi pravo mozda i magistar postane
a ja slobodan covjek radim limariju i ni M od magistra
ma koga bi ja rokno,ili da bar pomognem kome,ocem i ja u zatvor :jupi

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 11 Feb 2013, 15:56

U Austriji, Njemackoj ... potvrda da nisi krivično kažnjavan vrijedi sve dok covjek radi ili umre. U Njemackoj cak postoji jedno pravo po kojem vlasnik stana smije zatraziti potvrdu o krivičnmo kažnjavanju prije nego sto izda stan podstanaru (najamoprimac).

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 11 Feb 2013, 16:01

U SW,kad trazis posao,traze tu potvrdu,mogu,imaju pravo na to.
Ako hoce da komplikuju,tada zahtjevaju...inace u normalnim slucajevima netraze.
Ona ovdje posle takvo obrazlozene presude,nebi mogla nigdje dobiti posao
u administraciji,ili bilo gdje gdje bi imala dodir sa lovom..
O obrazovnim ustanovama ...ni slucajno.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 11 Feb 2013, 16:04

harlekin wrote:vid molim te :hm
mala ode u zatvor,fino radi skoluje se,zavrsi pravo mozda i magistar postane
a ja slobodan covjek radim limariju i ni M od magistra
ma koga bi ja rokno,ili da bar pomognem kome,ocem i ja u zatvor
Ona je mlada otisla na robiju. Recimo da je imala 40 ili 50 god., onda je prekasno za studij. I mladi ljudi u zatvoru rjetko zavrse neki zanat ili skolu. Ona je od 5000 zatvorenika jedna jedina. Povrh svega, na robiji su najbitnije:
- samoincijativa,
- samomotivacija,
- (samo)poticaj i
- kreativnost.

I uzmimo u obzir da u zatvoru niko nije spreman stvarno pomoć.

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 168 times
Been thanked: 394 times

Post by harlekin » 11 Feb 2013, 16:08

ma stvar je u tome da je to jbeni cirkus od robije
ok za neku kradju ili nest,ali ubojstva i ta sranja,to treba poslat u rudnik da kopaju dok ne umru
a ne da izadju ko jbena gospoda a necija djeca rastu bez oca ili majke :zid

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 11 Feb 2013, 16:08

I za VRJEME BIVSE yUGE,ljudi su u zatvorima zavrsavali skole,ali vecinom zanate.
Poznavao sam neke iz carsije....izisli iz zatvora samo taki majstori.
Jedan od njih se kasnije i zaposlio u zatvoru kao predavac iz prakticnog zanimanja.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 11 Feb 2013, 16:09

[quote0"Pasaga"]U SW,kad trazis posao,traze tu potvrdu,mogu,imaju pravo na to.
O obrazovnim ustanovama ...ni slucajno.[/quote]

Meni je poznat slucaj gdje su trazili potvrdu o krivičnom kažnjavanju od djelatnika/radnika koji vec godinama rade u firmi. A razlog je bio promjena zakona. U svako vrijeme mogu promijeniti zakon i zatraziti potvrdu o krivičnom kažnjavanju. Danas ne mozemo biti/postati ni postar (pismonosa) ako smo krivično kažnjavani.

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 11 Feb 2013, 16:10

Pasaga wrote:U SW,kad trazis posao,traze tu potvrdu,mogu,imaju pravo na to.
O obrazovnim ustanovama ...ni slucajno.
Meni je poznat slucaj gdje su trazili potvrdu o krivičnom kažnjavanju od djelatnika/radnika koji vec godinama rade u firmi. A razlog je bio promjena zakona. U svako vrijeme mogu promijeniti zakon i zatraziti potvrdu o krivičnom kažnjavanju. Danas ne mozemo biti/postati ni postar (pismonosa) ako smo krivično kažnjavani.

Post Reply

Return to “Drustvo”