Potaknuta ovim komentarom.Sta su nama danas kraljevi Tvrtko,Katarina,Kulin ban? Da li je to samo Fgr prica i prosjecni bosnjo se samo pali na sultane iz Anadolije? Vas comment? Da li je ovaj sda lik u pravu?Naseef Mushroom wrote: 30 Jun 2024, 17:53A što bi pominjala uopšte Kralja Tvrtka, kada 99% Bošnjaka u Bosni i Hercegovini a 0% Bošnjaka u dijaspori to uopšte ne pominjebosnjakinja wrote: 30 Jun 2024, 13:14
Mozemo si valjat s daljine, nisu evropljani kompatibilni s njima
Vidis i da su bosnjaci tamo uspjeli cisto jer su se asimilirali.I danas spadamo tamo pod najbolji dio Turske, zasto bi se mi asimilirali u njih a mi bolji lijepsi sve?nase potomke koriste za serije pobogu
![]()
Inace cim im pokazes zube, spominjes zmaja od Bosne , kralja Tvrtka oni te zamrze, meni rekao jedan ”primjetio sam u Bosni da dosta vas ima takve stavove ljubazniji su prema nama srbi, kad bude rat ne molite nasu pomoc” rekoh tesko onomw ko od turske bude zavisio![]()
i nakon što je se dokazalo da je nova era Bošnjaka koji se identifikuju sa Tvrtkom i Katarinom (samo jer je FGR nekako dobio dozvolu za spomenik bez da su pitali ostale Bošnjake da li im to išta znači) ništa drugo nego mokri snovi FGRa.
Da li je srednji vijek Bosne samo za FGR?
Moderator: Krokodil Behko
- bosnjakinja
- Inventar foruma

- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 359 times
- Status: Offline
Da li je srednji vijek Bosne samo za FGR?
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 58277 times
- Been thanked: 10456 times
Re: Da li je srednji vijek Bosne samo za FGR?
Imal sta na belegiju? 
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta

pa da sletim curici na usta
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 23486 times
- Been thanked: 21525 times
Tvrtko, Ban Kulin i drugi iz tog vremena su nasi preci i dio nase kulture i historije. Ako nista drugo bar zbog toga zasluzuju postovanje.
Nazifov stav u vezi njih je vec odavno svima jasan i uglavnom je pogresan. Ako si srcem vezan za nesto drugo nije problem, ali svoje pretke trebas postovati narocito one koji su udarili prve temelje drzavnosti BiH.
Nazifov stav u vezi njih je vec odavno svima jasan i uglavnom je pogresan. Ako si srcem vezan za nesto drugo nije problem, ali svoje pretke trebas postovati narocito one koji su udarili prve temelje drzavnosti BiH.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1743 times
- Been thanked: 3316 times
Pa oni su nam preci i preci su nam krstjani-kršćani ali da se ne lažemo nisu bili nakloni Islamu.bosnjakinja wrote: 30 Jun 2024, 18:42Potaknuta ovim komentarom.Sta su nama danas kraljevi Tvrtko,Katarina,Kulin ban? Da li je to samo Fgr prica i prosjecni bosnjo se samo pali na sultane iz Anadolije? Vas comment? Da li je ovaj sda lik u pravu?Naseef Mushroom wrote: 30 Jun 2024, 17:53
A što bi pominjala uopšte Kralja Tvrtka, kada 99% Bošnjaka u Bosni i Hercegovini a 0% Bošnjaka u dijaspori to uopšte ne pominjei nakon što je se dokazalo da je nova era Bošnjaka koji se identifikuju sa Tvrtkom i Katarinom (samo jer je FGR nekako dobio dozvolu za spomenik bez da su pitali ostale Bošnjake da li im to išta znači) ništa drugo nego mokri snovi FGRa.
"
Pobijedili smo, naime, Murata, onoga oholog sina i slugu Sotone, podlog neprijatelja Kristova imena i čitavog ljudskog roda, a posebno kršćana i pravovjerja. On je sebi već podvrgao mnoge narode i svakog je dana dizao glavu poput uspravljene zmije, a iz usta, kao u ljutice razjapljenih, trudio se što je više mogao izbljuvati otrov. Nastojao je i upinjao se da sve Kristove vjernike i štovatelje rečene vjere uzbuni, osvoji, podjarmi i uništi. Već je bio došao spreman i pripravan da naše zemlje uzbuni, a zatim da u vaše provali s dvojicom svojih sinova i s Turcima, koje predvodi. Ali, kad je konačno s njima započet rat 20. dana netom protekloga mjeseca juna, uz naklonu pomoć Božije desnice, izvojevali smo potpunu pobjedu, savladali smo i na tle oborili ubijene [neprijatelje], a samo je, Bogu hvala, malo njih ostalo živih. Istina, bilo je nekoliko i naših pobijenih, ali nije mnogo," stoji između ostalog u pismu kojeg je Tvrtko uputio Trogiranima. U titulaciji Tvrtko svoju kraljevsku titulu navodi kao Stjepan Tvrtko, Božijom milošću kralj Raške, Bosne i Primorja itd.
"
U najmanju ruku se može gledati Islam tu kao revolucionarna vjera koja je dala pravo prostom seljaku i kmetu i uzdigla ga na položaj plemića.
Jer zadnje pismo papi od kralja bosanskog to potvrđuje.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1743 times
- Been thanked: 3316 times
nastavku pročitajte pismo koje je Stjepan Tomašević Kotromanić 1461. godine uputio papi Piju II:
“Obaviješten sam da turski car Muhamed misli idućega ljeta s vojskom da me udari da je već vojsku i topove pripravio. Tolikoj sili ne mogu ja sam odoljeti, stoga zamolih Ugre i Mlečane i Jurja (Kastriotu) Arbanasa da mi u pomoć priteku. Jednako molim i tebe; ja ne tražim zlatnih gora, ali bih rado da moji neprijatelji i zemljaci znaju da im neće uzmanjkati tvoja priklonost.
Ako doznaju Bošnjaci da neću sam samcat biti u ratu, hrabrije će vojevati, a neće se ni Turci osmjeliti na moje zemlje napasti, jer su ulazi u njih vrlo tegotni, a gradovi na monogim mjestima gotovo neosvojivi. Tvoj predšasnik Eugenije ponudio je mom ocu krunu i još htio podići u Bosni biskupske crkve. Otac se ustručavaše da ne izazove protiv sebe mržnje Turaka; bijaše nov kršćanin i nije još izagnao maniheja (patarena) iz kraljestva. Ja sam pak kao dijete kršten i učio sam latinsku knjigu i čvrsto prihvatio kršćansku vjeru, pak se ne plašim čega se otac bojao. Stoga želim da mi krunu pošalješ i svete biskupe, što će biti znak da me nećeš ostaviti, ako bi rat planuo. Od tebe krunjen, donijet ću pouzdanje podanicima, strah neprijateljima.
Za života moga oca bio si naredio da mu se pošalje oružje, skupljeno za križarsku vojsku a spremljeno u Dalmaciji u mletačkoj ruci; ali to nije mletačkom vijeću bilo po volji; zapovijedi da se sada meni pošalje. Sada ćeš valjda naći više odziva, budući da i mlečani drgačije misle, jer nakaniše, kako se govori, rat Turčinu navijestiti. Još molim da izašalješ poslanika također u Ugarsku, koji će moju stvar kralju preporučiti i naputiti ga da sa mnom pođe u vojnu. Tim se načinom može Bosna spasiti, inače će propasti.
Turci su u mojoj kraljevini podigli nekoliko tvrđava i ljubezni se prema seljacima pokazuju; obećavaju da će svaki od njih biti slobodan koji k njima otpadne. Prosti um seljaka ne razumije prijevare te misli da će ona sloboda vazda trajati. Lako da će puk, tim varanjem zaveden, od mene otpast, ako se ne vidi da sam tvojom vlašću ojačan; ni vlastela nisu se dugo održala u svojim gradovima, ostavljena od seljaka.
Kada bi Muhamed samo moju kraljevinu tražio, a ne bi htio dalje poći, onda bi me mogli sudbini prepustiti, te ne bi trebalo uzbuniti ostalo kršćanstvo radi moje obrane. Ali nezasitljivo vlastoljublje nema granica; nakon mene napast će na Ugarsku i Dalmaciju, potčinjenu Mlecima, i preko Kranjske i Istre potražit će Italiju koju želi svladati. I o Rimu često govori te mu onamo srce čezne. Ako on nemarom kršćana moju kraljevinu osvoji, naći će najprikladniju zemlju i najzgodnija mjesta da ispuni svoju želju. Ja prvi dočekujem buru, a za mnom će Ugri i Mlečani i ostali narodi okusiti svoju sudbinu.
Ovako misli neprijatelj: ono što iskusih tebi obznanjujem, da ne bi jednom rekao da nije bilo prijavljeno i da ne bi mene s nemarnosti potvorio. Moj je otac tvomu predšasniku Nikoli i Mlecima udes Carigrada proricao; kršćanstvo je na veliku štetu izgubilo carski stol, stolicu patrijaršije i stup Grčke. Sada ja o tebi proričem: ako mi vjerujete i pomognete, spasit ću se; inače ću propasti i sa mnom mnogi drugi. Ovo ti doglasuje Stjepan; ti, koji si otac kršćanstva, daj savjet i pomoć.”
Ja na Osmanlije gledam kao na okupator ali i one koje su dala veća prava Bošnjacima koji su prešli na Islam a ako su i bili Jerry kršćanska da se osvete sa Islamom Zapadnoj crkvi i Istočnoj što ih je progonila zbog krivog kršćanstva
“Obaviješten sam da turski car Muhamed misli idućega ljeta s vojskom da me udari da je već vojsku i topove pripravio. Tolikoj sili ne mogu ja sam odoljeti, stoga zamolih Ugre i Mlečane i Jurja (Kastriotu) Arbanasa da mi u pomoć priteku. Jednako molim i tebe; ja ne tražim zlatnih gora, ali bih rado da moji neprijatelji i zemljaci znaju da im neće uzmanjkati tvoja priklonost.
Ako doznaju Bošnjaci da neću sam samcat biti u ratu, hrabrije će vojevati, a neće se ni Turci osmjeliti na moje zemlje napasti, jer su ulazi u njih vrlo tegotni, a gradovi na monogim mjestima gotovo neosvojivi. Tvoj predšasnik Eugenije ponudio je mom ocu krunu i još htio podići u Bosni biskupske crkve. Otac se ustručavaše da ne izazove protiv sebe mržnje Turaka; bijaše nov kršćanin i nije još izagnao maniheja (patarena) iz kraljestva. Ja sam pak kao dijete kršten i učio sam latinsku knjigu i čvrsto prihvatio kršćansku vjeru, pak se ne plašim čega se otac bojao. Stoga želim da mi krunu pošalješ i svete biskupe, što će biti znak da me nećeš ostaviti, ako bi rat planuo. Od tebe krunjen, donijet ću pouzdanje podanicima, strah neprijateljima.
Za života moga oca bio si naredio da mu se pošalje oružje, skupljeno za križarsku vojsku a spremljeno u Dalmaciji u mletačkoj ruci; ali to nije mletačkom vijeću bilo po volji; zapovijedi da se sada meni pošalje. Sada ćeš valjda naći više odziva, budući da i mlečani drgačije misle, jer nakaniše, kako se govori, rat Turčinu navijestiti. Još molim da izašalješ poslanika također u Ugarsku, koji će moju stvar kralju preporučiti i naputiti ga da sa mnom pođe u vojnu. Tim se načinom može Bosna spasiti, inače će propasti.
Turci su u mojoj kraljevini podigli nekoliko tvrđava i ljubezni se prema seljacima pokazuju; obećavaju da će svaki od njih biti slobodan koji k njima otpadne. Prosti um seljaka ne razumije prijevare te misli da će ona sloboda vazda trajati. Lako da će puk, tim varanjem zaveden, od mene otpast, ako se ne vidi da sam tvojom vlašću ojačan; ni vlastela nisu se dugo održala u svojim gradovima, ostavljena od seljaka.
Kada bi Muhamed samo moju kraljevinu tražio, a ne bi htio dalje poći, onda bi me mogli sudbini prepustiti, te ne bi trebalo uzbuniti ostalo kršćanstvo radi moje obrane. Ali nezasitljivo vlastoljublje nema granica; nakon mene napast će na Ugarsku i Dalmaciju, potčinjenu Mlecima, i preko Kranjske i Istre potražit će Italiju koju želi svladati. I o Rimu često govori te mu onamo srce čezne. Ako on nemarom kršćana moju kraljevinu osvoji, naći će najprikladniju zemlju i najzgodnija mjesta da ispuni svoju želju. Ja prvi dočekujem buru, a za mnom će Ugri i Mlečani i ostali narodi okusiti svoju sudbinu.
Ovako misli neprijatelj: ono što iskusih tebi obznanjujem, da ne bi jednom rekao da nije bilo prijavljeno i da ne bi mene s nemarnosti potvorio. Moj je otac tvomu predšasniku Nikoli i Mlecima udes Carigrada proricao; kršćanstvo je na veliku štetu izgubilo carski stol, stolicu patrijaršije i stup Grčke. Sada ja o tebi proričem: ako mi vjerujete i pomognete, spasit ću se; inače ću propasti i sa mnom mnogi drugi. Ovo ti doglasuje Stjepan; ti, koji si otac kršćanstva, daj savjet i pomoć.”
Ja na Osmanlije gledam kao na okupator ali i one koje su dala veća prava Bošnjacima koji su prešli na Islam a ako su i bili Jerry kršćanska da se osvete sa Islamom Zapadnoj crkvi i Istočnoj što ih je progonila zbog krivog kršćanstva
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- bosnjakinja
- Inventar foruma

- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 359 times
Preci i vladari , a ti moras prihvatit da islam ovdje relativno nova religija i da je bilo zivota prije islama ovdjeMutevelija wrote: 30 Jun 2024, 18:59Pa oni su nam preci i preci su nam krstjani-kršćani ali da se ne lažemo nisu bili nakloni Islamu.bosnjakinja wrote: 30 Jun 2024, 18:42
Potaknuta ovim komentarom.Sta su nama danas kraljevi Tvrtko,Katarina,Kulin ban? Da li je to samo Fgr prica i prosjecni bosnjo se samo pali na sultane iz Anadolije? Vas comment? Da li je ovaj sda lik u pravu?
"
Pobijedili smo, naime, Murata, onoga oholog sina i slugu Sotone, podlog neprijatelja Kristova imena i čitavog ljudskog roda, a posebno kršćana i pravovjerja. On je sebi već podvrgao mnoge narode i svakog je dana dizao glavu poput uspravljene zmije, a iz usta, kao u ljutice razjapljenih, trudio se što je više mogao izbljuvati otrov. Nastojao je i upinjao se da sve Kristove vjernike i štovatelje rečene vjere uzbuni, osvoji, podjarmi i uništi. Već je bio došao spreman i pripravan da naše zemlje uzbuni, a zatim da u vaše provali s dvojicom svojih sinova i s Turcima, koje predvodi. Ali, kad je konačno s njima započet rat 20. dana netom protekloga mjeseca juna, uz naklonu pomoć Božije desnice, izvojevali smo potpunu pobjedu, savladali smo i na tle oborili ubijene [neprijatelje], a samo je, Bogu hvala, malo njih ostalo živih. Istina, bilo je nekoliko i naših pobijenih, ali nije mnogo," stoji između ostalog u pismu kojeg je Tvrtko uputio Trogiranima. U titulaciji Tvrtko svoju kraljevsku titulu navodi kao Stjepan Tvrtko, Božijom milošću kralj Raške, Bosne i Primorja itd.
"
U najmanju ruku se može gledati Islam tu kao revolucionarna vjera koja je dala pravo prostom seljaku i kmetu i uzdigla ga na položaj plemića.
Jer zadnje pismo papi od kralja bosanskog to potvrđuje.
Vi kojima je islam broj 1 ne mozete nastavit sprijecavat ostale Bosnjake da grade drzavotvornu svijest.Dovoljno kasnimo vec
Eno skoro slusam neki daija vazi u dzamiji kako je Husein beg Gradascevic kafir jer je digao ruku na halifu… dakle bukvalno su dusmani i onako zbunjenim bosnjacima
A svi narodi imaju svoju svijest trebamo i mi, to ili se brate totalno poturcite pa slavite tursku povijest(ima i toga eno bugarski muslimani su to uradili)
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4199 times
- Been thanked: 3884 times
Pa naravno da je samo za FGR kada niko drugi o tome ne
razmišlja i ne govori.
Mnogi mladi Nijemci nemaju pojma ko je bio kancelar prije Merkel a da imaju pojma o svojim kraljevima.
Britanci koji su najbliži Kraljevskoj porodici nego iko drugi u svijetu se danas samo interesuju za njih zbog tabloida i sapunica, Harry, Megan, William i njihove svađe a prije toga Charles i Camila, čak je i Diana bila interesantnija zbog humanitarnog rada i afera nego što je bila princeza.
A na španskog kralja ne bi niko ni pomislio da se ne pojavljuje redovno na sportskim takmičenjima.
Historijom se bave samo profesionalni historičari i hobi historičari, niko drugi se ne bavi sa tim, pogotovo u državama gdje nema više kraljeva.
Lijepo je znati dosta stvari, pa i o tom Tvrtku, ali agresivna kampanja koja je se vodila pred spomenik Tvrtku u Sarajevu je išla na to da se MORA znati ko su ti likovi.
Svi imaju dovoljno svojih problema a i ima hrpa aktuelnih dešavanja da bi mislili o tome, a i nije baš da Bosna i Hercegovina i Bošnjaci nemaju dovoljno problema vezanih za dešavanja o njima i oko njih da bi im taj period bio prioritet.
Od toliko naroda, mi se ugledali na Srbe koji jedini u 2024. pominju neke vladare i historijske događaje prije 500-1000 godina.
razmišlja i ne govori.
A jesu li kraljevi Francuske, Španije i ostalih država koje su imali kraljeve ili ih još imaju, dio historije? Naravno da jesu. Da li ikoga više to zanima u tim državama u 2024? Ne.Masamune wrote: 30 Jun 2024, 18:49 Tvrtko, Ban Kulin i drugi iz tog vremena su nasi preci i dio nase kulture i historije. Ako nista drugo bar zbog toga zasluzuju postovanje.
Mnogi mladi Nijemci nemaju pojma ko je bio kancelar prije Merkel a da imaju pojma o svojim kraljevima.
Britanci koji su najbliži Kraljevskoj porodici nego iko drugi u svijetu se danas samo interesuju za njih zbog tabloida i sapunica, Harry, Megan, William i njihove svađe a prije toga Charles i Camila, čak je i Diana bila interesantnija zbog humanitarnog rada i afera nego što je bila princeza.
A na španskog kralja ne bi niko ni pomislio da se ne pojavljuje redovno na sportskim takmičenjima.
Historijom se bave samo profesionalni historičari i hobi historičari, niko drugi se ne bavi sa tim, pogotovo u državama gdje nema više kraljeva.
Lijepo je znati dosta stvari, pa i o tom Tvrtku, ali agresivna kampanja koja je se vodila pred spomenik Tvrtku u Sarajevu je išla na to da se MORA znati ko su ti likovi.
Svi imaju dovoljno svojih problema a i ima hrpa aktuelnih dešavanja da bi mislili o tome, a i nije baš da Bosna i Hercegovina i Bošnjaci nemaju dovoljno problema vezanih za dešavanja o njima i oko njih da bi im taj period bio prioritet.
Od toliko naroda, mi se ugledali na Srbe koji jedini u 2024. pominju neke vladare i historijske događaje prije 500-1000 godina.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Nemas pojma realno. Lupas bezveze. Eto ti znas koliko ko od Spanjolaca, Britanaca i drugih zna i uci o svojoj kulturi i historiji.
Niko nista ne mora. Smanji dozivljaj Harise Zahiragicu.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Kažeš da niko ništa ne mora a na drugoj temi o Tvrtku pišeš da bi se osnovne stvari trebale znati.Masamune wrote: 01 Jul 2024, 06:37 Nemas pojma realno. Lupas bezveze. Eto ti znas koliko ko od Spanjolaca, Britanaca i drugih zna i uci o svojoj kulturi i historiji.
“To se mora” samo finije upakovano, ono kao kada žena kaže čovjeku da ne mora oprati tanjir kada jede ali se osnovne stvari trebale znati, da se opere tanjir poslije jela
Znam kako funkcioniše narod, kako funkcionišu tinejdžeri, djeca, stariji ljudi.
Mnogima je historija u školi bila samo predmet kao i svaki drugi koji nabubaju da prođu dalje, a pitaj ih par mjeseci nakon mature da ti nabroje šta su naučili i većina će reći da su zaboravili 90% nabrojanog.
Većina roditelja ima poteškoća da pomogne djeci koja su u srednjoj školi oko zadaće iako su i oni imali slični zadaću prije 40 godina.
Volim kvizove, znam skromno engleski, malo bolje njemački i nagledao sam se dosta srbijanskih, hrvatskih, njemačkih, austrijskih, švicarskih, engleskih i američkih kvizova. Inteligentni kandidati koji znaju odgovore na skoro sve zamucaju kod pitanja vezanih za historiju svoje zemlje.
Čak sam ja znao odgovor na neka pitanja vezane za historiju njihove zemlje nego oni.
Ako neko ima znanje o svojoj historiji, pogotovo onoj prije nekoliko stotina godina, to je do te osobe individualno da li ga te stvari zanimaju, kao što napisah u jednom postu, hobi historičari, kao što neko zna više o hemiji od ostalih ili historiji sporta, ali to se ne mora znati.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Ne moraš srcem biti vezan za nešto, ali da bi svako trebao znati bar osnove iz tog perioda to bi bilo poželjno. Ako ne znaš to toj osobi ipak ide na sramotu.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Stvar je u tome što su kod tebe iskrene namjere, kao i kod Lasera i Triconija i ostalih, ali ste izmanipulisani jer iza forsiranja Tvrtka stoji jedan mnogi mračniji motiv.Masamune wrote: 01 Jul 2024, 15:11 Ne moraš srcem biti vezan za nešto, ali da bi svako trebao znati bar osnove iz tog perioda to bi bilo poželjno. Ako ne znaš to toj osobi ipak ide na sramotu.
Kao i Black Lives Matter. Samo hajvan i ljudski šljam može izjaviti da se treba neko ubiti samo jer je crnac ali motivi iza tog pokreta su bili potpuno drugačiji i mnogi su izmanipulisani.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14768 times
- Been thanked: 25247 times
Najbolje biti umjeren i neopterecen desavanjima iz daleke istorije, nabaviti sebi puno dronova i para, vikat selamalejch kakoste.
Siriti toleranciju i ljubav.
Siriti toleranciju i ljubav.
Dozvolite da se obratimo
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Greskom sam ti dao lajk.Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 15:28Stvar je u tome što su kod tebe iskrene namjere, kao i kod Lasera i Triconija i ostalih, ali ste izmanipulisani jer iza forsiranja Tvrtka stoji jedan mnogi mračniji motiv.Masamune wrote: 01 Jul 2024, 15:11 Ne moraš srcem biti vezan za nešto, ali da bi svako trebao znati bar osnove iz tog perioda to bi bilo poželjno. Ako ne znaš to toj osobi ipak ide na sramotu.
Kao i Black Lives Matter. Samo hajvan i ljudski šljam može izjaviti da se treba neko ubiti samo jer je crnac ali motivi iza tog pokreta su bili potpuno drugačiji i mnogi su izmanipulisani.
Jarane, izvini al to sto govoris je niDje veze.
- baton
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 476 times
- Been thanked: 1091 times
Bošnjani tj. Bošnjaci.Čisto ko suza.
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Nema veze, lajk je lajkMasamune wrote: 01 Jul 2024, 16:28Greskom sam ti dao lajk.Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 15:28
Stvar je u tome što su kod tebe iskrene namjere, kao i kod Lasera i Triconija i ostalih, ali ste izmanipulisani jer iza forsiranja Tvrtka stoji jedan mnogi mračniji motiv.
Jarane, izvini al to sto govoris je niDje veze.
Ali sad ozbiljno, evo dodat ću i citat Lasera, jer sam napisao da vi imate zdrav stav oko historije ali ne vidite širu sliku i kakve su namjere tajminga zašto se baš sad forsira Tvrtko i taj dio historije.
Evo ovako, jeste li primjetili da se u zadnje vrijeme pominje sve češće termin “Okupatorska imena” iako su to imena naših očeva, djedova i pradjedova i nisu nikada smetali nama Bošnjacima?Laser wrote: 01 Jul 2024, 15:44
Zaboga Nazife, kakve će emocije imati prema tom periodu budući da današnji Dalmatinac nema ama baš nikakvu poveznicu sa tadašnjim Dalmatincima nekršćanima i tadašnjim vladarima Dalmacije ili njenih dijelova.
A ja imam vječnu poveznicu sa Tvrtkom i ostalim bosanskim vladarima koji su bili autentični Bosanci kao što sam ja.
Zašto zanemaruješ činjenicu da smo ti i ja povezani sa Tvrtkom, bez obzira što je bio kršćanin, a nas dvojica muslimani? Ne mogu razumjeti zašto bi se jedan bosanski domoljub odricao ili distancirao od Tvrtka.
Evo uzmino za primjer nekog Srbina ili Hrvata Šumadinca ili Istrijana. Nikakve veze nemam sa tim ljudima.
Imam poveznicu sa domaćim Srbima i Hrvatima koji se osjećaju Bosancima, kao što se ja osjećam, a oni opet imaju poveznicu sa Šumadincima i Istrijanima preko kršćanstva. Ako oni nemaju osjećaj bosanstva, a žive ovdje, nataknem ih na hargiju pa makar mi bili prve komšije. Nek idu Šumadincima i Istrijanima.
Osim vjere, ljude povezuju mnoge druge stvari, uključujući i nogomet, ili rakiju kao neke od najglupljih poveznica.![]()
Za mene je bosanstvo jedna od prioritetnih veza, ne znam treba li objašnjavati zašto je to tako.
Čak je na onom tamo forumu otvorena takva tema na više stranica, koja nije nikad zaključana, gdje su se pisali takve bljuvotine koje su bile usmjerene i protiv njihovih očeva, amidža, dajdža… a svi znamo kakav vjetar puše tamo.
Ti ljudi srećom nisu većina ali su najglasniji što se tiče spomenika.
Evo forumašica Bošnjakinja, ako ima bar nešto pozitivno u njenim škrabotinama, to je da otvoreno piše ono šta mnogi malo finije upakuju (sa tim ne mislim na vas). Ne valjaju Turci, mi se trebamo okrenuti što više Europi, mlade sve manje zanima religija i okreću se od okupatorskih običaja.
I onda baš od svih forumaša da njoj zasmeta do te mjere da otvori temu o tome i piše “Crknite od muke kada vidite spomenik”.
Većina koja se agresivno zalaže za spomenik i to doba nisu kao vi što imate zdrav odnos prema historiji “Trebao bi svako znati bar djelić svoje historije i ko su nam bili kraljevi” već je to mix islamofobije, ličnih kompleksa, dodvoravanja Zapadu, i light-verzija “Bošnjaci imaju ikone na tavanu”.
Oni manje zlonamjerni su svjesni islamofobije koja je sve veća, pobjeda desničara u Europi, činjenica da nama Bošnjacima nije nikada niti će ikada biti dozvoljena naša “Oluja” jer bi Bosna i Hercegovina tada bila veći muslimanska. Nerviranje kako smo kao Europljani slični u mnogim stvarima sa Šveđanima, Holanđanima i Nijemcima ali zbog religije će nas mnogi gledati i dalje kao Afganistance i Pakistance, kao i činjenica da smo većinski muslimanska država u srcu Europe gdje nemamo taj luksuz da smo geografski okruženi drugim muslimanskim državama, pa ovaj spomenik i napominjanje tog perioda dođe kao “Vidite braćo Europljani, i mi smo kao vi! Nismo mi bili uvijek muslimani, valjda ćete nas sada konačno prihvatiti kao i što prihvatate Poljake i Hrvate”.
Nije problem Tvrtko i njegov spomenik, već motiv iza toga.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1397 times
- Been thanked: 4629 times
Ruka ruci, Tvrtko je Turčin.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Nazife, druže moj.Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 19:50Nema veze, lajk je lajkMasamune wrote: 01 Jul 2024, 16:28
Greskom sam ti dao lajk.
Jarane, izvini al to sto govoris je niDje veze.![]()
Ali sad ozbiljno, evo dodat ću i citat Lasera, jer sam napisao da vi imate zdrav stav oko historije ali ne vidite širu sliku i kakve su namjere tajminga zašto se baš sad forsira Tvrtko i taj dio historije.
Evo ovako, jeste li primjetili da se u zadnje vrijeme pominje sve češće termin “Okupatorska imena” iako su to imena naših očeva, djedova i pradjedova i nisu nikada smetali nama Bošnjacima?Laser wrote: 01 Jul 2024, 15:44
Zaboga Nazife, kakve će emocije imati prema tom periodu budući da današnji Dalmatinac nema ama baš nikakvu poveznicu sa tadašnjim Dalmatincima nekršćanima i tadašnjim vladarima Dalmacije ili njenih dijelova.
A ja imam vječnu poveznicu sa Tvrtkom i ostalim bosanskim vladarima koji su bili autentični Bosanci kao što sam ja.
Zašto zanemaruješ činjenicu da smo ti i ja povezani sa Tvrtkom, bez obzira što je bio kršćanin, a nas dvojica muslimani? Ne mogu razumjeti zašto bi se jedan bosanski domoljub odricao ili distancirao od Tvrtka.
Evo uzmino za primjer nekog Srbina ili Hrvata Šumadinca ili Istrijana. Nikakve veze nemam sa tim ljudima.
Imam poveznicu sa domaćim Srbima i Hrvatima koji se osjećaju Bosancima, kao što se ja osjećam, a oni opet imaju poveznicu sa Šumadincima i Istrijanima preko kršćanstva. Ako oni nemaju osjećaj bosanstva, a žive ovdje, nataknem ih na hargiju pa makar mi bili prve komšije. Nek idu Šumadincima i Istrijanima.
Osim vjere, ljude povezuju mnoge druge stvari, uključujući i nogomet, ili rakiju kao neke od najglupljih poveznica.![]()
Za mene je bosanstvo jedna od prioritetnih veza, ne znam treba li objašnjavati zašto je to tako.
Čak je na onom tamo forumu otvorena takva tema na više stranica, koja nije nikad zaključana, gdje su se pisali takve bljuvotine koje su bile usmjerene i protiv njihovih očeva, amidža, dajdža… a svi znamo kakav vjetar puše tamo.
Ti ljudi srećom nisu većina ali su najglasniji što se tiče spomenika.
Evo forumašica Bošnjakinja, ako ima bar nešto pozitivno u njenim škrabotinama, to je da otvoreno piše ono šta mnogi malo finije upakuju (sa tim ne mislim na vas). Ne valjaju Turci, mi se trebamo okrenuti što više Europi, mlade sve manje zanima religija i okreću se od okupatorskih običaja.
I onda baš od svih forumaša da njoj zasmeta do te mjere da otvori temu o tome i piše “Crknite od muke kada vidite spomenik”.
Većina koja se agresivno zalaže za spomenik i to doba nisu kao vi što imate zdrav odnos prema historiji “Trebao bi svako znati bar djelić svoje historije i ko su nam bili kraljevi” već je to mix islamofobije, ličnih kompleksa, dodvoravanja Zapadu, i light-verzija “Bošnjaci imaju ikone na tavanu”.
Oni manje zlonamjerni su svjesni islamofobije koja je sve veća, pobjeda desničara u Europi, činjenica da nama Bošnjacima nije nikada niti će ikada biti dozvoljena naša “Oluja” jer bi Bosna i Hercegovina tada bila veći muslimanska. Nerviranje kako smo kao Europljani slični u mnogim stvarima sa Šveđanima, Holanđanima i Nijemcima ali zbog religije će nas mnogi gledati i dalje kao Afganistance i Pakistance, kao i činjenica da smo većinski muslimanska država u srcu Europe gdje nemamo taj luksuz da smo geografski okruženi drugim muslimanskim državama, pa ovaj spomenik i napominjanje tog perioda dođe kao “Vidite braćo Europljani, i mi smo kao vi! Nismo mi bili uvijek muslimani, valjda ćete nas sada konačno prihvatiti kao i što prihvatate Poljake i Hrvate”.
Nije problem Tvrtko i njegov spomenik, već motiv iza toga.
Hebe se meni šta će, kako će i zašto će o nečemu pisati neki debili sa kliksa.
Šta bih ja trebao? Čitati razne bljuvotine pa se onda određivati? Kad su oni ZA ja odmah trebam biti PROTIV i obrnuto?
Analizirati njihove agende?
Ja sam pravashodno Bisanac, pa onda Bošnjak i imam svoje doživljaje i jedne i druge odrednice, zaboli me hargija šta će o tome misliti neki bolesnik sa kliksa.
Tim prije što o Bosni i bošnjaštvu tamo pišu ljudi koji nisu ni Bosanci ni Bošnjaci.
Keep calm i Havana Turčine.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2976 times
- Been thanked: 24651 times
To se nisam nado.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 219 times
Što poturčiti, valjda misliš totalno se islamizirajte.bosnjakinja wrote: 30 Jun 2024, 19:05
A svi narodi imaju svoju svijest trebamo i mi, to ili se brate totalno poturcite pa slavite tursku povijest(ima i toga eno bugarski muslimani su to uradili)