Sam svoj grobar

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Sam svoj grobar

Post by niska grana » 16 May 2012, 19:46

Tmuran dan; uslijed kiše i mračne atmosfere proizvodne ali i sve ostale korisne aktivnosti statiraju.
U carstvu dosade, (s)umornoj tišini, magli dima i okruženju pospanih lica koja kao i ja po ko zna koji put željno čekaju besmisleno normiranih 15.30 časova, čitajući knjigu kojom sam posljednjih dana opsjednut, rijetko ali kao i uvijek nenadano na pamet mi padaju neki sitni promašaji iz prošlosti.
Čini mi se, ma koliko bih se možda mogao vaditi na okolnosti i na druge, da sam sve autogolove isključivo sam sebi asistirao i sam zabijao kao svakako glavni ali i jedini odgovorni urednik vlastite glave i neuspjelih akcija.
Na kraju pomislih da je to ipak mučnija verzija događaja koja bi vjerovatno iziskivala naprezanje, izvlačenje pouka i djelomičnu promjenu karaktera i da je bolje odnosno lakše sve lijepo & lijeno svaliti na neizbježne okolnosti, odvrnuti mjuzu i zaboraviti na crnjake.
Jeste li/jesmo li i u kolikoj mjeri sami sebi svoj najveći neprijatelj ili odgovornost/uzrok propasti uvijek spremno pripisujete ili najprije tražite u nekome ili nečemu drugom?
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9087 times
Been thanked: 10783 times

Re: Sam svoj grobar

Post by Krokodil Behko » 16 May 2012, 19:49

Kako kad. Zavisi od raspoloženja.
Uglavnom, sam svoj grobar. zašto da čekam na druge
kad mogu to i sam. Bar ja to uradim svojski :DD

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 16 May 2012, 19:57

Pa nekako je lakše kad sam sebi jamu kopaš, nego da je kopaju drugi... :hihi

Volim reći da sam glavni urednik svih mojih životnih zbivanja, ma šta da je u pitanju, kovač sam svoje sreće.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 16 May 2012, 20:18

Krokodil Behko wrote:Kako kad. Zavisi od raspoloženja.
Uglavnom, sam svoj grobar. zašto da čekam na druge
kad mogu to i sam. Bar ja to uradim svojski :DD
:plavi :plavi Kako to ????????????????
Zar mozes sam sebe ukopat ,ja to radim drugacije :D :D :D :ok
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

tetovirane_ruke
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by tetovirane_ruke » 16 May 2012, 20:51

mogao si navesti (postavljaču teme) primjer nekog svog promašaja u životu radi veće interesantnosti...al dobro.

ne cijenim narodne poslovice i mudrosti ali ću citirati dvije:
''čovjek je čovjeku vuk'' (tačna)
''svako je kovač svoje sreće'' (netačna)

za moj prvi promašaj u životu, sjećam ga se dobro, imao sam 8 godina......krivi su drugi.
(trebao sam proći u neko finale, imao sam samo jednog protivnika, dobili smo isto pitanje i ja i on, na njega ni on ni ja nismo znali odgovor ali je njemu nastavnik, jebo mu pas mater šapnuo (vidilo se iz aviona) pa je on prošao dalje bez da se postavi još jedno pitanje).
isplako sam rijeku suza jebote. i tim ljudima koji su me gledali nije bilo baš svejedno zbog mog tolikog plača...ali bilo je već gotovo....promašio sam, ono što mi je trebalo otvoriti horizonte.

neko sam se vrijeme kretao u lošem društvu koje sam sam odabrao i za to mogu kriviti samo sebe...al opet , za to i takvo moje društvo su krivi drugi.

za moj posljednji veliki sjeb iliti promašaj, ima tome već 15-ak godina, su opet krivi drugi.

mislim...siguran sam da su za čovjekove promašaje uglavnom krivi drugi...jer kao što poslovica kaže čovjek je čovjeku vuk.

al evo svih ovih zadnjih godina i nemam neke velike promašaje....oprezan sam , slabo vjerujem ljudima, gotovo nikako i gotovo nikad se i ne prevarim...
dajem uvijek najviše što mogu, normalno ne na svoju štetu....pa šta bude neka bude jer....kad od sebe daješ najbolje što možeš bar znaš da...
bolje nije moglo. :)

i znaaaaaj gospodine moj :djed da ti uvijek, ali uvijek drugi grob kopaju....ti samo moraš biti tvrda zemlja oko koje će se pošteno namučiti, ili u najboljem slučaju...odustati.
al to je neka druga tema. :)
tetovirane ruke, tetovirane ruke, tetovirane ruke moj budi mi silan i dobro mi stoj.

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna » 16 May 2012, 21:21

znaaaaaj gospodine moj da ti uvijek, ali uvijek drugi grob kopaju....ti samo moraš biti tvrda zemlja oko koje će se pošteno namučiti, ili u najboljem slučaju...odustati
''čovjek je čovjeku vuk'' (tačna) pametno svaka ti cast kako si ovo divno napisao,nista nije slucajno i svaki korak treba dobro razmislit dali je ispravan :ok :ok :cool :bravo
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 16 May 2012, 21:54

*tetovirane_ruke.....

mah, ni slucajno se nebih mogao sprijateljiti sa tvojom teorijom da su drugi odgovorni za nase promasaje,
da su nam drugi grobari.
Budu li nam drugi grob spremali, gotovi smo, to je znak labavosti, ne sigurnosti, neznanja.
_____________________________________________________________________________________
(al evo svih ovih zadnjih godina i nemam neke velike promašaje....oprezan sam , slabo vjerujem ljudima, gotovo nikako i gotovo nikad se i ne prevarim...
dajem uvijek najviše što mogu, normalno ne na svoju štetu....pa šta bude neka bude jer....kad od sebe daješ najbolje što možeš bar znaš da...
bolje nije moglo. )
___________________________________________________________________________________
Na molim te lijepo, vidis, ide....samo nastavi tako.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 16 May 2012, 22:06

Ponekad kad razmišljam o prošlosti i neuspjesima, najprije me obuzme ljutnja pri pomisli na ljude koji su tim neuspjesima doprinijeli ali se ipak prisjetim da sam ipak i sama odlučivala o mnogim stvarima. Mnogi moji postupci i odluke nisu bili u redu ali nazad se ne mogu vratiti niti nešto popraviti.
Bez obzira kakve da su bile moje odluke, uticaj okolnosti i drugih ljudi je bio manje ili više presudan. Malih promašaja je bilo puno; tvrdoglavo odbijanje pomoći i otuđivanje od bliskih ljudi, nezadovoljstvo malim stvarima... Možda bi mnogi ljudi rekli da žele nešto bolje, a ja sam uvijek htjela nešto drugačije, ne razmiišljajući hoće li to biti dobro il ne. Od većih promašaja možda bih jedino mogla pomenuti pogrešan izbor studija u mladosti.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7352 times
Been thanked: 17078 times

Post by Maja » 17 May 2012, 01:25

Za sve loše poteze i događaje samo sam sebe smatrala odgovornom. I kad je neko drugi kriv, kriva sam ustvari ja zato što sam dopustila/nasjela/vjerovala. Ali ne vraćam se u prošlost i ne kajem se zbog stvari na koje se ne može utjecati. Desilo se...pa šta...bilo pa prošlo...idemo dalje.

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 23 May 2012, 00:01

Mislim da čovjek nije odgovoran za sve stvari koje mu se dogode, na nešto jednostavno ne možemo uticati.
Ako je razlog što se nešto dogodilo nepravda, onda čovjek tu ne može ništa.A svjesni smo koliko ima nepravde svugdje.
Tačno znam za koje sam promašaje sama kriva, a za koje drugi. Ne mogu uvijek kriviti samo sebe, ali ni druge ljude.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

evergreen
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by evergreen » 18 Jun 2012, 20:12

Toma Nikolić, srbijanski predsjednik i najpoznatiji grobar u regionu (a i šire).

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

Post by String » 18 Jun 2012, 20:32

Ja sam onaj koji krece ispocetka. Moj grob je tvrda stijena i uvijek sve na smijeh okrenem. Energiju koju drugi trose na kajanje ja usmjeravam na neke nove stvari..jer krecem ispocetka...
Tako sam navikao izgleda...
Nemam uspomene...glavni uzrok stagnacije...
Mislim da za onu kolicinu dobrih i losih stvari i desavanja, koje dajem i primam baveci se onim cime se bavim, nista nisam dobio ni ja, ni ljudi oko mene....Jednostavno zivis na svoj neki ispravan nacin...
P.S. Najljepsi su zapusteni grobovi; jer zbog njih vise niko ne place...
Image

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39803 times
Been thanked: 25792 times

Post by Rum » 19 Jun 2012, 02:29

:help
Last edited by Rum on 19 Jun 2012, 15:21, edited 1 time in total.
Ako ti ko spomene neku osobu po lošem, ti reci: “Allah da oprosti i nama, i njemu”…i ne dodaji ništa na to.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 19 Jun 2012, 14:40

Maja wrote:Za sve loše poteze i događaje samo sam sebe smatrala odgovornom. I kad je neko drugi kriv, kriva sam ustvari ja zato što sam dopustila/nasjela/vjerovala. Ali ne vraćam se u prošlost i ne kajem se zbog stvari na koje se ne može utjecati. Desilo se...pa šta...bilo pa prošlo...idemo dalje.
....potpis k'o kuća....ista sam :hm
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 29 Mar 2013, 00:19

gejsha wrote:Mislim da čovjek nije odgovoran za sve stvari koje mu se dogode, na nešto jednostavno ne možemo uticati.
Tačno znam za koje sam promašaje sama kriva, a za koje drugi. Ne mogu uvijek kriviti samo sebe, ali ni druge ljude.
+
String wrote:Ja sam onaj koji krece ispocetka. Moj grob je tvrda stijena i uvijek sve na smijeh okrenem. Energiju koju drugi trose na kajanje ja usmjeravam na neke nove stvari..jer krecem ispocetka...
Tako sam navikao izgleda...
P.S. Najljepsi su zapusteni grobovi; jer zbog njih vise niko ne place...
+
Maja wrote:Ali ne vraćam se u prošlost i ne kajem se zbog stvari na koje se ne može utjecati. Desilo se...pa šta...bilo pa prošlo...idemo dalje.
=

:sikira :aplauz :ok
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

dacina_curica

Post by dacina_curica » 25 Dec 2013, 02:39

Ne znam zasto mi naumpade ova tema danas. :jonas Mozda zato sto sam mislila da cu odapet' ako jos jednom tucnem glavom od cosak kreveta :grana pa podjoh rezimirati ovih 37 godina u nekoliko minuta uspona i padova (kao u holivudskim filmovima gdje na kraju sve scene prolete pred ocima)...

Zakljucak - definitivno sam svoj grobar, niko me ne zna ukopati ko ja samu sebe. I voljela bih da sam kao String i da mogu da presijecem i ne mislim ali nisam od tih, u mojoj glavi se slazu milioni sitnih kockica kojima bi LEGO Star Wars pozavidio na komplikovanosti (ne znam je li ovo rijec, nosa me malo :grana). Mislim, slozim ja njih kad tad i onda bez osvrtanja nastavim dalje ali dolazak do tog stupnja je mukotrpan proces.

I mislim da je meni licno mnogo lakse kriviti sebe nego druge jer sebe oslobadjam negativnih osjecanja prema drugim ljudima.

Jesam li fulala temu? :jonas Ne vidim tastaturu, sve me nesto nosa. :grana

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi » 25 Dec 2013, 12:25

Ukopam se, da....ali kod mene je sve nekako svjesno... mislim da tako treba....svi moramo proci kroz taj odredjeni kanal peksinluka da bi dosli tamo gdje treba da dodjemo.

zivjela autosugestija
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 15 May 2014, 18:08

Kopam se, ukopavam, i ne prestajem...Problem je kad se sva ova iskopana zemlja oko mene sruci u raku a ja nisam ponijela slamku za disanje. :123

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 15 May 2014, 18:09

kopaj dalje, do kraja.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 15 May 2014, 18:19

Izadjem u Kini. :grana

Optimizam brate, samo cisti optimizam. :)

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”