Tesawuf- sufizam
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 929 times
- Status: Offline
Tesawuf- sufizam
Bismillahi Rahmani Rahim
Tesawuf je jedna od disciplina u islamu ,kao što su fikh (pravo) ,kiraet (pravilo učenja Kur'ana) , tefsir (tumačenje Kur'ana) itd . Treba reći da ni jedna disciplina nije postojala imenom u vrijeme Poslanika s.a.w.s. ali jeste u praksi .
Kasnije je to obimno znanje klasificirano na ovakve i slične discipline.
Tesawuf se još naziva i sufizam jer se oni koji primjenjuju tesawuf nazivaju i sufijama. Tesawuf je najprostije rečeno čišćenje duše i njen odgoj i oni koji imaju idžazu (odobrenje) od učenjaka tesawufa se nazivaju muršidima (učiteljima) ,a učenici muridima . Murid ne može biti neko ko ne poznaje dobro temelje islama i ne prakticira ih.
Muršide učenici obično nalaze u tekijama koje su odgojne ustanove upravo za tesawuf .
Cilj murida je postići što bolju spoznaju Allaha dželeša'nuhu i na tom putu on mora prvo dati prisegu (bejat) svome učitelju kojega sam odabere ili bude upućen na njega od Allaha dž.š prilikom klanjanja istihare namaza pa osjeti neki išaret (znak) prilikom svoje odluke ,može biti putem sna ,a i ne mora.
Nakon davanja bejata obavezan je slijediti upute šejha koji mu je muršid i oslanjati se na njegovo znanje vodiča na tom putu. Na putu postoje mekami ( stupnjevi) koje murid ima želju da postigne ali rijetki dođu do kraja jer to je isključivo odluka Allaha dž.š. Deredža ima sedam i sve su direktno izvedene iz Kur'ana :
1. Nefsi-emmare (duša sklona zlu)
2. Nefsi-levvame (duša koja sebe kori)
3. Nefsi-mulhime (duša nadahnuta)
4. Nefsi-mutmeinne (duša smirena)
5. Nefsi-radije (duša zadovoljna)
6. Nefsi-merdijje (duša s kojom je Bog zado voljan)
7. Nefsi safije (Duša potpuno čista)
Onaj ko dođe do kraja naziva se kjamili-muršidom (savršenim vjernikom).
Metoda ima raznih ,a šejh odlučuje na osnovu ponašanja murida koje i kad treba da ovaj primjenjuje. Obavezan je vird (zadaća) svakog murida i nju mu dodjeljuje šejh ,a riječ je o zikrullahu (podsjećanje na Allaha ) ,a šejh mu odredi kad i koliko te postoje česte halke skupnog zikra u tekijama ,uoči petka i ponedjeljka uglavnom.
Ovako izgleda glasni zikr ,a opet zavisno od tarikata (škole)
[ytube][/ytube]
Praksa ove discipline se uzima na osnovu mnogih hadisa ,a najčešći je ovaj iz Muslimovog Sahiha (vjerodostojne zbirke)
prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., jednom prilikom zatekao grupu ashaba koji su bili okupljeni u halki pa ih je upitao:
Što ste se okupili? - “Okupili smo se da spominjemo Allaha i da Mu zahvaljujemo na blagodati upute, islamu i imanu”, odgovoriše. Alejhisselam reče: Sada mi dođe Džibril, alejhisselam, i reče mi da se Allah Uzvišeni s vama ponosi pred melekima. (2)
Za sad toliko ..
Tesawuf je jedna od disciplina u islamu ,kao što su fikh (pravo) ,kiraet (pravilo učenja Kur'ana) , tefsir (tumačenje Kur'ana) itd . Treba reći da ni jedna disciplina nije postojala imenom u vrijeme Poslanika s.a.w.s. ali jeste u praksi .
Kasnije je to obimno znanje klasificirano na ovakve i slične discipline.
Tesawuf se još naziva i sufizam jer se oni koji primjenjuju tesawuf nazivaju i sufijama. Tesawuf je najprostije rečeno čišćenje duše i njen odgoj i oni koji imaju idžazu (odobrenje) od učenjaka tesawufa se nazivaju muršidima (učiteljima) ,a učenici muridima . Murid ne može biti neko ko ne poznaje dobro temelje islama i ne prakticira ih.
Muršide učenici obično nalaze u tekijama koje su odgojne ustanove upravo za tesawuf .
Cilj murida je postići što bolju spoznaju Allaha dželeša'nuhu i na tom putu on mora prvo dati prisegu (bejat) svome učitelju kojega sam odabere ili bude upućen na njega od Allaha dž.š prilikom klanjanja istihare namaza pa osjeti neki išaret (znak) prilikom svoje odluke ,može biti putem sna ,a i ne mora.
Nakon davanja bejata obavezan je slijediti upute šejha koji mu je muršid i oslanjati se na njegovo znanje vodiča na tom putu. Na putu postoje mekami ( stupnjevi) koje murid ima želju da postigne ali rijetki dođu do kraja jer to je isključivo odluka Allaha dž.š. Deredža ima sedam i sve su direktno izvedene iz Kur'ana :
1. Nefsi-emmare (duša sklona zlu)
2. Nefsi-levvame (duša koja sebe kori)
3. Nefsi-mulhime (duša nadahnuta)
4. Nefsi-mutmeinne (duša smirena)
5. Nefsi-radije (duša zadovoljna)
6. Nefsi-merdijje (duša s kojom je Bog zado voljan)
7. Nefsi safije (Duša potpuno čista)
Onaj ko dođe do kraja naziva se kjamili-muršidom (savršenim vjernikom).
Metoda ima raznih ,a šejh odlučuje na osnovu ponašanja murida koje i kad treba da ovaj primjenjuje. Obavezan je vird (zadaća) svakog murida i nju mu dodjeljuje šejh ,a riječ je o zikrullahu (podsjećanje na Allaha ) ,a šejh mu odredi kad i koliko te postoje česte halke skupnog zikra u tekijama ,uoči petka i ponedjeljka uglavnom.
Ovako izgleda glasni zikr ,a opet zavisno od tarikata (škole)
[ytube][/ytube]
Praksa ove discipline se uzima na osnovu mnogih hadisa ,a najčešći je ovaj iz Muslimovog Sahiha (vjerodostojne zbirke)
prenosi se da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., jednom prilikom zatekao grupu ashaba koji su bili okupljeni u halki pa ih je upitao:
Što ste se okupili? - “Okupili smo se da spominjemo Allaha i da Mu zahvaljujemo na blagodati upute, islamu i imanu”, odgovoriše. Alejhisselam reče: Sada mi dođe Džibril, alejhisselam, i reče mi da se Allah Uzvišeni s vama ponosi pred melekima. (2)
Za sad toliko ..
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10012 times
- Been thanked: 11896 times
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Re: Tesawuf- sufizam
Da isto je to ,samo što je derviš više narodski naziv. Kao što mi kažemo za imama "hodža"Krokodil Behko wrote:Zar sufije nisu derviši?
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4133 times
- Been thanked: 3098 times
Ko zeli i moze vidjeti, smisao zivota ce otkriti vidjevsi jednu ruzu. Slijepome pak nista ne moze pomoci da progleda.
[ytube][/ytube]
[ytube][/ytube]
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Oo bujrum srculence ,dobar video ,tamam govori o ovim derdžama duše 
- Lavlje_srce
- Alienka

Hvala.
Nemoj reci: 'Ja sam nista',
ali nemoj reci ni: 'Ja sam nesto'.
Nemoj reci: 'Nista me ne brine',
ali nemoj reci ni: 'Nesto me brine'.
Samo reci 'Alah' -
i bices svjedok cudima.
~Sidi Ali al-Jamal~

Nemoj reci: 'Ja sam nista',
ali nemoj reci ni: 'Ja sam nesto'.
Nemoj reci: 'Nista me ne brine',
ali nemoj reci ni: 'Nesto me brine'.
Samo reci 'Alah' -
i bices svjedok cudima.
~Sidi Ali al-Jamal~

Memento Mori
- carobnjak N
- Forum [Bot]
"Ja sam rob Kur'ana
Sve dok sam živ.
Ja sam prašina na putu Muhammeda,
Odabranog."
(Mevlana Dželaluddin Rumi)
Sve dok sam živ.
Ja sam prašina na putu Muhammeda,
Odabranog."
(Mevlana Dželaluddin Rumi)
o ovome mi je jedan poznanik nedavno pricao. kaze kako postoji sedam mjesta na kojima odredjeni zikr i u odredjenom broju ima posebno dejstvo. jedno od njih jeste u visini lijeve bradavice. povrsno mi je o tome pricao, jer sam ne poznaje dovoljno tematiku. interesantno je u svakom slucaju i zelim o tome vise saznati. mozda evo bas ovdje. 
kaze da je recimo pocetni zikr 5000 puta izgovoriti Allah (jer i magarac toliko puta svaki dan izgovori). kao to kad uvjezbas, brzo ide - jer izgovaras srcem. pitam ga, pa kako ces brojati to bolan. kaze, pa koristis dva tespiha. kontam to, ali kad srcem izgovaras - ne mozes tako brzo tespihati, da si pita
hajd, kaze, povescu te jednom kod ucitelja - on ce ti to sve objasniti.
kaze da je recimo pocetni zikr 5000 puta izgovoriti Allah (jer i magarac toliko puta svaki dan izgovori). kao to kad uvjezbas, brzo ide - jer izgovaras srcem. pitam ga, pa kako ces brojati to bolan. kaze, pa koristis dva tespiha. kontam to, ali kad srcem izgovaras - ne mozes tako brzo tespihati, da si pita
- carobnjak N
- Forum [Bot]
To se zove letaif -zikr ,koji se ne izgovara jezikom ,najvrijedniji je po vjerodostojnim hadisima ali je i najteži .paparaci wrote:o ovome mi je jedan poznanik nedavno pricao. kaze kako postoji sedam mjesta na kojima odredjeni zikr i u odredjenom broju ima posebno dejstvo. jedno od njih jeste u visini lijeve bradavice. povrsno mi je o tome pricao, jer sam ne poznaje dovoljno tematiku. interesantno je u svakom slucaju i zelim o tome vise saznati. mozda evo bas ovdje.
kaze da je recimo pocetni zikr 5000 puta izgovoriti Allah (jer i magarac toliko puta svaki dan izgovori). kao to kad uvjezbas, brzo ide - jer izgovaras srcem. pitam ga, pa kako ces brojati to bolan. kaze, pa koristis dva tespiha. kontam to, ali kad srcem izgovaras - ne mozes tako brzo tespihati, da si pitahajd, kaze, povescu te jednom kod ucitelja - on ce ti to sve objasniti.
Ta mjesta se zovu letaifi i nalaze se :
kalb (srčani) četiri prsta ispod lijeve bradavice
ruh - četiri prsta ispod desne bradavice
sir (tajna) -dva prsta iznad lijeve bradavice
hafa - dva prsta iznad desne bradavice
ahfa -se nalazi na gornjem dijelu grudnog koša, dva prsta ispod vrha grudne kosti.
nefs- se nalazi u sredini između dvije obrve
Centar svih lataifa je kalb (srce). Obavlja se tako što se uzme tespih od 100 zrna (onaj veći sa 99 +1 na vrhu) ,a u lijevu ruku se stavi drugi tespih na kojem se odvoji 60 zrna . Tespih u desnoj se stavi na početni lataif kalba i okreće se 1000 puta brzo u mislima i žmireći se izgovara Allah,Allah i tako se ide od jednog letaifa do drugog. Broj kruženja određuje muršid
Međutim da bi uopće obavljao ispravno letaif zikr ,treba savladati kalbi-zikr (zikr srca) koji se obavlja samo na mjestu kabla ,a najmanji broj je 5000 . Prije nego se počne treba reći (obično 25 puta) "estagfirullah" ,a zatim 8 puta proučiti fatihu.
Prilikom pristupanja tarikatu i davanja bejata (prisege) šejhu ,obavezno se mora informisati da li dotični posjeduje opunomoćenje( idžazetnamu) da uvodi u tarikat ,jer postoji i dosta samoproglašenih šejhova koji tako love u mutnom
dobro si ovo pojasnio - thx 
a da li ja to za pocetak mogu sam raditi i kako znam da li sam savladao npr. zikr srca?
a da li ja to za pocetak mogu sam raditi i kako znam da li sam savladao npr. zikr srca?
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Možeš sam da zikriš koliko hoćeš jer Allah dž.š. je svemu odredio granice osim zikru .paparaci wrote:dobro si ovo pojasnio - thx
Kako ćeš znati da si ga savladao to ti ja ne mogu reći jer to je individualna stvar koja se tiče emocija ,a svi smo različiti po tom pitanju. Muršidi to znaju protumačiti preko snova koje sanja murid ili preko halova(stanja) u kojem se nalazi murid ,jer oni su te halove već prošli sami ,a i bili svjedoci kod svojih učenika tako da imaju više iskustva u prepoznavanju te putanje.
- Lavlje_srce
- Alienka

[ytube][/ytube]
Memento Mori
- carobnjak N
- Forum [Bot]
[ytube][/ytube]
Otvoren mejdan, postavljen divan,
okupljen ihvan, elhamdulillah.
Djul zelen'boje znacka je nasa,
volimo svoje, elhamdulillah.
Bjelo Dzemal, a crno Dzelal
zeleno Kemal. Elhamdulillah.
Himetom Pira, dize se perda,
eto murada, elhamdulillah.
Zikir cinimo, Munkiri nismo
Hakk govorimo Elhamdulillah
Case su Esme do vrha pune,
Aska miline, Elhamdulillah.
Bez nokta uci harf, Ask to je nas zarf,
Fel jetelettaf, Elhamdulillah
Ocima aska gledamo Rabba,
dobro cinimo, elhamdulillah.
I selim sami okusi Aska nadje cistinu Elhamdulilla
Otvoren mejdan, postavljen divan,
okupljen ihvan, elhamdulillah.
Djul zelen'boje znacka je nasa,
volimo svoje, elhamdulillah.
Bjelo Dzemal, a crno Dzelal
zeleno Kemal. Elhamdulillah.
Himetom Pira, dize se perda,
eto murada, elhamdulillah.
Zikir cinimo, Munkiri nismo
Hakk govorimo Elhamdulillah
Case su Esme do vrha pune,
Aska miline, Elhamdulillah.
Bez nokta uci harf, Ask to je nas zarf,
Fel jetelettaf, Elhamdulillah
Ocima aska gledamo Rabba,
dobro cinimo, elhamdulillah.
I selim sami okusi Aska nadje cistinu Elhamdulilla
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
islamska meditacija -sufizam ili preodgoj ljudi iliti romanticna psihologija
bez barijera i ogranicenja meni licno se mnogo vise svida od samih grupnih posjeta u dzamijske odaje i zabranjenja svega dobroga sto ljudsko tjelo i dusa mogu ponuditi ..
bez barijera i ogranicenja meni licno se mnogo vise svida od samih grupnih posjeta u dzamijske odaje i zabranjenja svega dobroga sto ljudsko tjelo i dusa mogu ponuditi ..
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- carobnjak N
- Forum [Bot]
i posjeta džamiji odnosno zajednička molitva je meditacija ,a sufizam ili originalno "tesawuf" je suština islama . Sve druge stvari koje su više poznate od teswufa su stvorene upravo da zaštite isti.Callaclassicgirl wrote:islamska meditacija -sufizam ili preodgoj ljudi iliti romanticna psihologija
Meditacija je nešto što ljudi oduvijek ,a pogotovu u današnjem brzom zemanu ,obavezno bi trebali praktikovati
- Calla
- Legenda foruma

pa nisam bas sigurna da nam je nekakva zastita potrebna nadcarobnjak Nurudin wrote:i posjeta džamiji odnosno zajednička molitva je meditacija ,a sufizam ili originalno "tesawuf" je suština islama . Sve druge stvari koje su više poznate od teswufa su stvorene upravo da zaštite isti.Callaclassicgirl wrote:islamska meditacija -sufizam ili preodgoj ljudi iliti romanticna psihologija
Meditacija je nešto što ljudi oduvijek ,a pogotovu u današnjem brzom zemanu ,obavezno bi trebali praktikovati
,,pojedinacnim ogrankom sufizma" jedino ako muslimani to prate i strogo nareduju sto ne znam
da se ta zasebna grana ne smije odvajati od muslimanske pravjere ,,
licno mislim da je sufizam modernija produzena ruka kurana iz pravjeka (i naravno da je mogu lakse praktikovati i pratiti i oni koji ne poznaju dovoljno sva pravila kurana ili se ne zalazu za monoteisticki strogi preodgoj.
(ovdje mu ja licno vidim put prednosti u malodrugacijem preodgoju mladih generacija)
kao neka nova vrsta dinamicnog laganog preodgajanja bez ikakvih ljudskih strahova
od bogova,alaha,,komsija,rodbine (tko ce sta reci)
ionako su na danasnjici (mladi bracni parovi,porodice)svi u nekakvim strahovima i fobijama za golu zivotnu egzistenciju.
ovo bas nisam dobro shvatio. na kakve barijere, ogranicenja i zabrane mislis?Callaclassicgirl wrote:islamska meditacija -sufizam ili preodgoj ljudi iliti romanticna psihologija
valjda mi svi tezimo da ugodimo dusi. a njoj sigurno nista vise ne prije kao nasa spoznaja Svevisnjeg i cinjene onoga sto nas (vise) priblizava Njemu.
grupne meditacije ili molitve imaju vecu vrijednost i dejstvo.
praktikovanje osnova islama ne zahtjeva mnogo znanja. sve ostalo te dovodi na vece stepene. islam tj. njegovo praktikovanje nije neka vrsta tereta kao sto se cesto tako predstavlja. to je blagodat i opomena ljudima. zasto opomena? pa kako bi razmislili i kako ne bi rekli "zasto nas niko nije obavijestio i uputio". svi smo mi uvijek - ne vezano za to u kojem vremenu zivjeli - u nekim strahovima. strah je dobar i efikasan u odgoju. strah od Svevisnjeg i kazne kojom nam se prijeti ima za svrhu da vazda budemo na oprezu tj. da vodimo racuna o nasim postupcima i da se ne uzoholimo.Callaclassicgirl wrote: licno mislim da je sufizam modernija produzena ruka kurana iz pravjeka (i naravno da je mogu lakse praktikovati i pratiti i oni koji ne poznaju dovoljno sva pravila kurana ili se ne zalazu za monoteisticki strogi preodgoj.
(ovdje mu ja licno vidim put prednosti u malodrugacijem preodgoju mladih generacija)
kao neka nova vrsta dinamicnog laganog preodgajanja bez ikakvih ljudskih strahova
ionako su na danasnjici (mladi bracni parovi,porodice)svi u nekakvim strahovima i fobijama za golu zivotnu egzistenciju.
- Calla
- Legenda foruma

ne znam,,da li zahtjeva mnogo ili malo ali je izgleda vrlo bitno pojasniti smjernice tko moze pratiti sufireligiozni odnos (mogu li ateisti ili cigani plesati dervisov ples)???paparaci wrote:ovo bas nisam dobro shvatio. na kakve barijere, ogranicenja i zabrane mislis?Callaclassicgirl wrote:islamska meditacija -sufizam ili preodgoj ljudi iliti romanticna psihologija
valjda mi svi tezimo da ugodimo dusi. a njoj sigurno nista vise ne prije kao nasa spoznaja Svevisnjeg i cinjene onoga sto nas (vise) priblizava Njemu.
grupne meditacije ili molitve imaju vecu vrijednost i dejstvo.
Callaodgovara
da upravo po ovom pojasnjenju sad mi je malo jasnije ,
znaci ipak se veci akcenat stavlja na pokornost potpunog i bezrezervnog predavanja bogu
gdje nema odvojenih struja kao sto sam si ja zamislila
izmedu religioznih praxi
(zajednicka meditacija -klanjanje
od duhovnosti
(pjevanje sevdalinki,,ili dervisov okretajni ples)ja sam mislila da je ovo zasebna grana
(primjera radi ja mogu yogu koristiti u svrsishodnost mog tjesnog opustanje i automatski se mentalno razbistrim rasteretim bez da imam potrebu da susrecem indijskog ili budistickog boga u tim vjezbama..
praktikovanje osnova islama ne zahtjeva mnogo znanja. sve ostalo te dovodi na vece stepene. islam tj. njegovo praktikovanje nije neka vrsta tereta kao sto se cesto tako predstavlja. to je blagodat i opomena ljudima. zasto opomena? pa kako bi razmislili i kako ne bi rekli "zasto nas niko nije obavijestio i uputio". svi smo mi uvijek - ne vezano za to u kojem vremenu zivjeli - u nekim strahovima. strah je dobar i efikasan u odgoju. strah od Svevisnjeg i kazne kojom nam se prijeti ima za svrhu da vazda budemo na oprezu tj. da vodimo racuna o nasim postupcima i da se ne uzoholimo.Callaclassicgirl wrote: licno mislim da je sufizam modernija produzena ruka kurana iz pravjeka (i naravno da je mogu lakse praktikovati i pratiti i oni koji ne poznaju dovoljno sva pravila kurana ili se ne zalazu za monoteisticki strogi preodgoj.
malo me ovaj naglasak straha iritira jer u klasicnoj psihologiji radi se o oslobadanju sviju strahova jacanju samopouzdanja i teznji za dobrim jakim unutrasnjim osjecajem ,
kako god da ove dvije strane usporedim nikako mi nije jasno zasto bi strah trebao da bude dobra odgojna metoda u sufizmu , je li to takva metoda pravila da se na samom pocetku prakticiranja sufizma zastrasi covjek, ne bi li covjek shvatio da ,,samo Bog moze biti ljubav "
pa iz tog straha proizilazi reakcija da se covjek jos vise posveti molitvi koja trazi brisanje sebe kako bi ljudi u sebi ostavili mjesta za boga i samim tim se identificirali sa bogom,ili njegovim uzvisenjem bozanstvom i da samo od tog boga moze da crpi snagu da pobjedi???
Strah ,nesto kao stalni poziv ka vjeri??
- Lavlje_srce
- Alienka

Vrlo je arogantno s tvoje strane islamski misticizam koji mnogi proglasavaju Creme de la Creme Islama - proglasiti 'romanticnom psihologijom'. Iz sufizma je iznjedrilo mnogo vrhunskih filozofskih djela, iste takve poezije i muzike. Krajnje povrsan pristup.Callaclassicgirl wrote:islamska meditacija -sufizam ili preodgoj ljudi iliti romanticna psihologija
Memento Mori
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Ne ,nije strah uopće neki zastupljen motiv u tesavufu , Paparazi je vjerovatno mislio na uobičajeni odnos džehennem- čovjek u islamu ,i to je i tačno samo što ,kažem ,to nije zastupljena motivacija u sufizmu.ne znam,,da li zahtjeva mnogo ili malo ali je izgleda vrlo bitno pojasniti smjernice tko moze pratiti sufireligiozni odnos (mogu li ateisti ili cigani plesati dervisov ples)???
malo me ovaj naglasak straha iritira jer u klasicnoj psihologiji radi se o oslobadanju sviju strahova jacanju samopouzdanja i teznji za dobrim jakim unutrasnjim osjecajem ,
kako god da ove dvije strane usporedim nikako mi nije jasno zasto bi strah trebao da bude dobra odgojna metoda u sufizmu , je li to takva metoda pravila da se na samom pocetku prakticiranja sufizma zastrasi covjek, ne bi li covjek shvatio da ,,samo Bog moze biti ljubav "
pa iz tog straha proizilazi reakcija da se covjek jos vise posveti molitvi koja trazi brisanje sebe kako bi ljudi u sebi ostavili mjesta za boga i samim tim se identificirali sa bogom,ili njegovim uzvisenjem bozanstvom i da samo od tog boga moze da crpi snagu da pobjedi???
Strah ,nesto kao stalni poziv ka vjeri??
Najpoznatija sufijka ,hazreti Rubija je dovila ovako:
Gospodaru,
ako me sutra na Sudnjem Danu,
u Vatru pošalješ reći ću jednu tajnu
od koje će Džehennem od mene bježati
dok ne bude hiljadu godina daleko.
Gospodaru,
Šta god bi mi od ovog svijeta mogao dati,
Ti to daj svojim neprijateljima
šta god bi mi Ti mogao dati od budućeg svijeta,
Ti to daj svojim prijateljima, Ti si meni dovoljan.
Gospodaru,
ako Te obožavam iz straha od vatre,
baci me u nju.
Gospodaru,
ako Te obožavam sa nadom u Džennet,
zabrani mi njegove kapije
Ali, ako Te obožavam samo radi Tebe,
onda mi daj da zauvijek gledam Tvoje Lice.
Naravno ,to je već poezija i ona se ne shvata doslovno i bukvalno .
Znači glavni motiv tesavufa je približiti se Bogu ,jednostavno iz želje za njegovom blizinom ,a džennet i džehennem su samo poticaji za da tako kažem "obične" ljude ,što opet ne znači da ta mjesta ,da kazna i nagrada ne postoje .
Istina je i da mnogi nemuslimani koji otkriju sufizam imaju simpatije prema istom ,što nije čudno jer je tesavuf sav prožet ljubavlju ,ne samo prema Bogu već i prema onome što je On stvorio ,a ljubav je znamo uvjek magnetična.
Međutim problem bi nastao u prakticiranju vjerovatno ,jer ne postoji meditacija u sufizmu koja nije prožeta zikrom (sjećanjem na Allaha) ,pa bi to bilo onda besmisleno za nekog ko ne vjeruje u Boga