Kako ste podnijeli dijagnozu?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10005 times
Been thanked: 11893 times
Status: Online

Kako ste podnijeli dijagnozu?

Post by Krokodil Behko » 15 Apr 2013, 11:26

Neke dijagnoze koje ste kroz život stekli pa ih imate ili ste imali?

Pomalo "neobična" zar ne? :)

Šta bi učinili neposredno nakon trenutka u kojem ste doznali, da će vaš život biti poprilično promijenjen zbog neke povrede ili bolesti koja, ako će i proći, ostavit će neki trag?

Jeste li sumirali sve što ste postigli, "pregrupisali se" u skladu sa novonastalom situacijom, te nastavili dalje ili ste očajavali? Kako se uopšte nositi sa poteškim dijagnozama?
Npr povreda kičmenog diska? Doktorica mi kaže. da se pacijent u tim situacijama treba ponašati kao da je zdrav. Medjutim pokušavanje je jedno a cilj je nešto sasvim drugo.

Treba li prkositi i otimati se na sve načine ili samo koristiti lijekove?

Kad sam prije nekih dvije i po godine, bio pacijent na Koševu i prije zvaničnih i konačnih rezultata, imao sam predosjećaj da iz te klinike, neću izaći sa istim životnim ciljevima sa kojima sam i ušao. Već u razgovoru sa ostalim pacijentima klinike, stekao sam saznanja o raznim vrstama neuroloških hendikepa, da ih tako nazovem. I tako eto. Onog prohladnog ali sunčanog jesenjeg podneva kad mi jedan od tih doca reče da je pomicanje nekog diska učinilo da ću ostatak života morati da se čuvam pa i pored toga, da će biti nekih posljedica, otvorila se zemlja ispod mene. Moje propadanje kroz bezdan nedostignutih i neostvarenih stvari, trajalo je bar deset sekundi. Kad sam lupio o dno, samo sam u sebi rekao. "Gotovo. Redefiniši se i nastavi dalje". Ali moram priznati i da su me vile pronosale. Svega se nagledah i svakakvih hendikepa koje su uzročene istim stvarima a ja i dalje eto trčkaram i raduckam svašta.

Jeste li ikada bili u ovakvim situacijama? Rehabilitacija i kako?

Samo ću reći jednu stvar za kraj. Ako imate problema sa tu i tamo ponekim mišićem, neka vas uključe u struju. To je efektno :D

Ruana
Status: Offline

Re: Kako ste podnijeli dijagnozu?

Post by Ruana » 15 Apr 2013, 11:32

Prvo sok pa onda mislis da je greska, pa onda praznina. Poslje pocnes razmisjati o onim sto ostaju iza tebe. Ja sam imala rak materice. Pred operaciju sam skupila hrabrost i rekla muzu "ako se ozenis dok su mi djeca mala, proklinjatcu te i sa onog svijeta"

dacina_curica

Post by dacina_curica » 15 Apr 2013, 11:37

Ja sam imala samo jednu tesku bolest (meningitis) kad sam bila dijete (6 godina). Sa toliko godina pojma nemas sta se desava.

Medjutim kad je mama imala rak dojke reakcije su varirale od nevjerice, ljutnje, vristanja (kad sam sama u autu) do potpune kontrole i onog "ma ta ce ra!" pred mamom....inace mnogo lakse podnosim svoje bolesti nego tudje. :)

A ova slomljena koljena i propratna reuma, osteceni kicmeni prsljen i slicno me ne bihuzuri, ponasam se kao da mi nije nista cak i kad puno boli. :)

b@jric
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by b@jric » 11 Apr 2015, 01:09

Bilo je šokanto prihvatiti vijest da imam tumor u vratnoj kičmi i dami prijeti paraliza ukoliko se nešto hitno ne uradi , srećom sam imao svoje prijatelje u zdravstvu pasu ubrzali postupak da sam uspio sve za mjesec i po da riješim od svih pretrega do operacije vratne kičme koja je trajala 8 sati na KCU Sarajevo.I evo danas nakon tri godine od operacije kao nov pičim bolje nego neko koje 100% zdrav :jupi
⚜ ⚜ Ne prihvatam himnu i zastavu koje mi je dejton dao, jer dejton mi je uzeo srce a dao zamišljene granice!!
Hoću ljiljane zlatne i zemlju tisućljetnu i hoću balkan na kojem heroji nisu ratni zločinci!! ⚜ ⚜

tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar » 11 Apr 2015, 07:43

b@jric wrote:Bilo je šokanto prihvatiti vijest da imam tumor u vratnoj kičmi i dami prijeti paraliza ukoliko se nešto hitno ne uradi , srećom sam imao svoje prijatelje u zdravstvu pasu ubrzali postupak da sam uspio sve za mjesec i po da riješim od svih pretrega do operacije vratne kičme koja je trajala 8 sati na KCU Sarajevo.I evo danas nakon tri godine od operacije kao nov pičim bolje nego neko koje 100% zdrav :jupi
Ooo, vidi, vidi čuda neviđenog. Konačno jedan Krupljan. Ja svoje zovem pa ni jedan neće da dođe a da sam im reko da ni u kom slučaju ne dolaze, svi bi nahrlili da ih ne bi mogli potjerati.

Ne može tebi rak ništa jer si Krupljan. To da je rak dobio Krupljana, ubrzo bi crkli obadva. Da si dobio riblju kost u vratu, to bi bila druga priča. Drži se ti ćevapa kod Envera.

P.S.
Ja sam Krupljan u srcu a možda jednom oženim neku Krupljanku pa postanem i krupljan u qrcu. Da se nisi usudio osramotit me ovdje više nego ja sebe jer ću te baciti u Unu sa drvenog mosta i to u sred ljeta, al na mlin.
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...

kuplung
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by kuplung » 11 Apr 2015, 14:50

b@jric wrote:Bilo je šokanto prihvatiti vijest da imam tumor u vratnoj kičmi i dami prijeti paraliza ukoliko se nešto hitno ne uradi , srećom sam imao svoje prijatelje u zdravstvu pasu ubrzali postupak da sam uspio sve za mjesec i po da riješim od svih pretrega do operacije vratne kičme koja je trajala 8 sati na KCU Sarajevo.I evo danas nakon tri godine od operacije kao nov pičim bolje nego neko koje 100% zdrav :jupi
:bravo

b@jric
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by b@jric » 12 Apr 2015, 01:30

tovar wrote:Ne može tebi rak ništa jer si Krupljan. To da je rak dobio Krupljana, ubrzo bi crkli obadva. Da si dobio riblju kost u vratu, to bi bila druga priča. Drži se ti ćevapa kod Envera.

Nema Krupljanima samo macola nešto može i to ako potrefiš gdje treba :D.
A kad smo kod ćevapa nema boljih nadaleko nego kod kuma Envera.
⚜ ⚜ Ne prihvatam himnu i zastavu koje mi je dejton dao, jer dejton mi je uzeo srce a dao zamišljene granice!!
Hoću ljiljane zlatne i zemlju tisućljetnu i hoću balkan na kojem heroji nisu ratni zločinci!! ⚜ ⚜

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 12 Apr 2015, 13:16

Kad mi je doktor rkao dijegnozu..iznenadila sam se...dosao je od kuce jer su ga zvali kad su mi snimili pluca...Pitala sam zaato covjeka uznemiruju kad i sami mogu vidjeti snimak pluca a rekli su mi da doktora zovu kad je net,o tako jako bolestan...nekoliko minuta prije toga sam pusila ispred zgrade i bilo mi je sasvim dobro..doktor mi je reko da ne idem kuci vec odmah na hitnu i da me voze u bolnicu...dvije dijagnoze mi je postavio....najpreije sam se iznenadila a onda ...sabrala sam se i nisam povjerovala...i bila sam u pravu... :pusi...ne znam je li to intuicija ali ja sam zaista osjecala da tu nesto ne stima...i da ja ne mogu biti bas tak bolesna....doktor mi je nekoliko puta rekao da bi bio sretan da je pogrijesio...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 12 Apr 2015, 13:32

..jedna od teži situacija u životu svaka analiza krvi za mene trauma....
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar » 12 Apr 2015, 14:13

Dijagnoza:

Vagina pektoris!

Th:
Operativnim zahvatom ugradnja Kurcmakera!
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika » 12 Apr 2015, 15:56

laganini wrote:..jedna od teži situacija u životu svaka analiza krvi za mene trauma....
I za mene.
Zadnje dvije godine ne chekiram nista vise. Psiha je jaka stvar...neke se stanja navodno mogu i sama od sebe povuci, ali ne ukoliko ste upoznati s njima.

Bibo nisi nam rekla dijagnozu? Ok, znam da tema ne nalaze da se kaze sta je kome al eto..

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 13 Apr 2015, 21:48

Ne krijem ja ništa ali zaboravila sam.Imala sam gripu i odmah rvi dan temperaturu 40.6.Ujutro sam ranije došla u školu i običavala sam prije čistačice pomesti snijeg da djeca mogu ući.Uzela sam metlu i shvatila da nemam snage.nekako sam odradila taj dan i sutradan sam otišla liječniku ali on mi je rekao samo da mirujem...Imala sam dojam da mi je netko sve kosti izlomio a neko vrijeme nisam uopće mogla govorit.Temperatura nikako nije padala.I tako se zakompliciralo.Dobila sam tešku upalu pluća i za 5 dana izgubia desetak kilograma.Nekoliko puta su mi zračili pluća i moj je obiteljski liječnik onoga koji mi je postavio dijagnozu doslovce poslao u k... Ali i moj liječnik me zavukao ...Onaj što je očitavao nalaz je bio siguran da imam tuberkulozu.Išla sam na testiranje i naravno da nisam imala.Ležala sam kod kuće 6 tjedana i nisu mogli vjerovati kako su se pluća oporavila.Inače liječnici kad me vide imaju dojam da sam teško bolesna...anemična..štitnjača..a ja sve snimim i sve bude dobro :pusi
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 24 May 2025, 16:35

Krokodil Behko wrote: 15 Apr 2013, 11:26 Neke dijagnoze koje ste kroz život stekli pa ih imate ili ste imali?

Pomalo "neobična" zar ne? :)

Šta bi učinili neposredno nakon trenutka u kojem ste doznali, da će vaš život biti poprilično promijenjen zbog neke povrede ili bolesti koja, ako će i proći, ostavit će neki trag?

Jeste li sumirali sve što ste postigli, "pregrupisali se" u skladu sa novonastalom situacijom, te nastavili dalje ili ste očajavali? Kako se uopšte nositi sa poteškim dijagnozama?
Npr povreda kičmenog diska? Doktorica mi kaže. da se pacijent u tim situacijama treba ponašati kao da je zdrav. Medjutim pokušavanje je jedno a cilj je nešto sasvim drugo.

Treba li prkositi i otimati se na sve načine ili samo koristiti lijekove?

Kad sam prije nekih dvije i po godine, bio pacijent na Koševu i prije zvaničnih i konačnih rezultata, imao sam predosjećaj da iz te klinike, neću izaći sa istim životnim ciljevima sa kojima sam i ušao. Već u razgovoru sa ostalim pacijentima klinike, stekao sam saznanja o raznim vrstama neuroloških hendikepa, da ih tako nazovem. I tako eto. Onog prohladnog ali sunčanog jesenjeg podneva kad mi jedan od tih doca reče da je pomicanje nekog diska učinilo da ću ostatak života morati da se čuvam pa i pored toga, da će biti nekih posljedica, otvorila se zemlja ispod mene. Moje propadanje kroz bezdan nedostignutih i neostvarenih stvari, trajalo je bar deset sekundi. Kad sam lupio o dno, samo sam u sebi rekao. "Gotovo. Redefiniši se i nastavi dalje". Ali moram priznati i da su me vile pronosale. Svega se nagledah i svakakvih hendikepa koje su uzročene istim stvarima a ja i dalje eto trčkaram i raduckam svašta.

Jeste li ikada bili u ovakvim situacijama? Rehabilitacija i kako?

Samo ću reći jednu stvar za kraj. Ako imate problema sa tu i tamo ponekim mišićem, neka vas uključe u struju. To je efektno :D

Taman sam toliko dobro podnio, da sam dosad i zaboravio na sve ovo :hm

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2816 times
Been thanked: 5045 times

Post by Nora Ibsenova » 26 May 2025, 19:10

Racunaju li se F dijagnoze
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 26 May 2025, 22:41

Nora Ibsenova wrote: 26 May 2025, 19:10 Racunaju li se F dijagnoze

Pitah na guglu šta je to :hihi

Računaju se i te dijagnoze.
Svi smo mi pomalo na eF :hm

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2920 times
Been thanked: 24199 times

Post by HAVANA » 27 May 2025, 07:10

Sto se prije pomirimo s tim bice nam lakse :ćitire Brat f.Dosadno bi bez njeg bilo.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 31430 times
Been thanked: 29167 times

Post by Morgen » 27 May 2025, 07:53

Secam se koliko sam se uplasila. Ali nijedne sekunde nisam gubila nadu da cu preziveti. Sta god mi rekli.

Post Reply

Return to “Zdravlje”