Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Moderator: Krokodil Behko
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
- Has thanked: 958 times
- Been thanked: 6881 times
- Status: Offline
Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Nedavno sam imao situaciju sa dragom prijateljicom, koja je pokazala koliko komunikacija moze biti izazovna i koliko nesporazumi mogu povrijediti. U razgovoru sa nekoliko osoba na forumu, prijateljica je imala osjecaj da je moj komentar bio podrugljiv i zbog toga se povukla, osjecajuci se povrijedjeno. Pokusao sam objasniti svoje namjere, ali umjesto toga, nas razgovor je postao jos napetiji. Na kraju, ona se povukla iz diskusije, rekavsi da je "njena greska" i ostavljajuci osjecaj nerazjasnjenosti.
Ova situacija me je navela na razmisljanje: Zasto cesto dolazi do nesporazuma, cak i kada nemamo lose namjere? Koliko smo odgovorni za emocije drugih u razgovoru? I kako mozemo bolje razumjeti jedni druge kako bismo izbjegli ovakve konflikte?
Pozivam vas da podijelite svoja iskustva, razmisljanja i savjete na ovu temu.
Sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije? Da li mislite da su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci? Zasto?
Ova situacija me je navela na razmisljanje: Zasto cesto dolazi do nesporazuma, cak i kada nemamo lose namjere? Koliko smo odgovorni za emocije drugih u razgovoru? I kako mozemo bolje razumjeti jedni druge kako bismo izbjegli ovakve konflikte?
Pozivam vas da podijelite svoja iskustva, razmisljanja i savjete na ovu temu.
Sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije? Da li mislite da su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci? Zasto?
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 46118 times
- Been thanked: 8251 times
Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Tajna uspjesne komunikacije je komunikacija djelima. Cim zines mores nesta rec da nekog uvrjedis a vako kad djelo nakvo uradis nemres vikat zezno se, izletilo mi i to 

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 28708 times
- Been thanked: 26397 times
Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije?Arthur Dent wrote: 31 Aug 2024, 10:14
Napisana rec nikad nece moci da prenese pravu emociju (u komunikaviji, ne u romanu) Jedna tacka previse, jedan pogresan smajli….cak i kod najblizih se to desi, kako se komunikacija svela na whatsapp..zato preferiram (u svom “pravom” zivotu) “nazvat cu te na brzaka” ako je nesto stvarno vazno a ne sta treba jos da kupim u supermarketu. Mada, mozda i tad.
Da li mislite da su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci?
I jedno i drugo.
I jos nesto za kraj (posta)
Mozda je moja greska (i to je bio razlog zasto sam “prekinula” komunikaciju) jer sam stvarno malo razmazena, jer sam
Okruzena ljudima koji se obaziru na moj osetljiv karakter
I onda ja mislim da to svi trebaju tako.
To je moja greska. Ja ne smem i ne mogu da ocekujem tako nesto, pogotovo ne na forumu ili kod novih poznanstva.
Ali ja sam uvek spremna za razgovor (i to je najvaznije)
I uvidim i svoje greske.
E tako. Hvala na ovoj lekciji , Arture
Ps. Stvarno ne mogunsad da ispravljam greske, sigutna sam da ima milion kod ovako dugog teksta. Enter sam vec ispravljala.
Mozda bi ave lakse i bilo da nabavim PC. Tesko je na mobilnom SVE. SVE.
- Skin
- Inventar foruma
- Has thanked: 2781 times
- Been thanked: 3093 times
ako sam ista shvatila to je da je virtualna komunikacija nesto sasvim drugacije od zive komunikacije i da je potpuno nestvarna, sa 16 novih dimenzija
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3595 times
- Been thanked: 6575 times
Ja se cesto sukobim na forumu bas zbog mogucnosti da se pisane poruke mogu tumaciti kako kome cefne..
drugacije je razgovarati sa nekim, a drugacije pisati poruke..
zato, molim sve da mi nista ne zamjere, jer ja nikad nikome ne moslim nista lose, niti
cak sa Behkom sa kojim sam cesto u sukobu, ne mislim da je losa osoba..
jednostavno losa komunikacija, i mogucnost razni interpretacija napisane poruke, je razlog..
drugacije je razgovarati sa nekim, a drugacije pisati poruke..
zato, molim sve da mi nista ne zamjere, jer ja nikad nikome ne moslim nista lose, niti
cak sa Behkom sa kojim sam cesto u sukobu, ne mislim da je losa osoba..
jednostavno losa komunikacija, i mogucnost razni interpretacija napisane poruke, je razlog..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Zana
- Gospođetina
- Has thanked: 9079 times
- Been thanked: 8895 times
Ne možemo biti odgovorni za to kako nas neko doživljava kao osobe i to kako interpretira ono śto kažemo ali možemo i trebamo barem pokušati shvatiti drugu stranu i biti svjesni da svako govori iz svog iskustva.
Prijateljica mi je psihilog i često kaže "On-a je takav/takva", śto mene često ljuti jer mislim da time pravda nečije rijeći, ponašanje. A u stvari iza tih riječi se krije prihvatanje i mir.
Prijateljica mi je psihilog i često kaže "On-a je takav/takva", śto mene često ljuti jer mislim da time pravda nečije rijeći, ponašanje. A u stvari iza tih riječi se krije prihvatanje i mir.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Nema prihvatanja i mira, samo soha pa ko prvi koga dofatiZana wrote: 31 Aug 2024, 10:50 Ne možemo biti odgovorni za to kako nas neko doživljava kao osobe i to kako interpretira ono śto kažemo ali možemo i trebamo barem pokušati shvatiti drugu stranu i biti svjesni da svako govori iz svog iskustva.

- Skin
- Inventar foruma
nije sve do druge strane i mogucnosti interpretacije, nego i do nacina na koji biras rijeci, ili ne biras, kako sklapas recenicu, koliko talenta imas da preneses ono sto zaista zelis da kazes, koliko razumijes sebe i druge, koliko pazis na druge koji ce to citati, sta uopste hoces reci... a onda druga strana, koliko dobronamjerno ili negativno tumacis ono sto drugi govore, razumijes li finese i ono sto je skriveno u komunikaciji ili citas bukvalno. pretesko, najbolje je pricati gifovima
- Zana
- Gospođetina
ElTriconi wrote: 31 Aug 2024, 10:51Nema prihvatanja i mira, samo soha pa ko prvi koga dofatiZana wrote: 31 Aug 2024, 10:50 Ne možemo biti odgovorni za to kako nas neko doživljava kao osobe i to kako interpretira ono śto kažemo ali možemo i trebamo barem pokušati shvatiti drugu stranu i biti svjesni da svako govori iz svog iskustva.
Prijateljica mi je psihilog i često kaže "On-a je takav/takva", śto mene često ljuti jer mislim da time pravda nečije rijeći, ponašanje. A u stvari iza tih riječi se krije prihvatanje i mir.![]()
Eh soha, ne mere, ne da zakon

- Zana
- Gospođetina
Skin wrote: 31 Aug 2024, 10:53 nije sve do druge strane i mogucnosti interpretacije, nego i do nacina na koji biras rijeci, ili ne biras, kako sklapas recenicu, koliko talenta imas da preneses ono sto zaista zelis da kazes, koliko razumijes sebe i druge, koliko pazis na druge koji ce to citati, sta uopste hoces reci... a onda druga strana, koliko dobronamjerno ili negativno tumacis ono sto drugi govore, razumijes li finese i ono sto je skriveno u komunikaciji ili citas bukvalno. pretesko, najbolje je pricati gifovima
Znam sigurno da na forumu a i u životu postoje ljudi koje nervira baś sve śto napiśem odnosno każem. Sve pogreśno shvate jer me čitaju/slušaju sa predrasudom
Doduśe i ja to radim
Dakle puno je do nas, naše interpretacije rečenog/napisanog
- Skin
- Inventar foruma
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3595 times
- Been thanked: 6575 times
I ja nerviram pola foruma, ali sta cu, taki sam..
cim nesto napisem, vecini kosa se digne..
cim nesto napisem, vecini kosa se digne..

Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
- Has thanked: 1317 times
- Been thanked: 4512 times
Volim da pricam ironicno, pa ko kako shvati.
Pogotovo uzivo kad nekom hocu da ukazem na neku gresku, a znam da sam 100% upravu, i onda on ne shvati moju ironiju.
A ako kazes ono sto stvarno mislis onda se naljuti.
Pogotovo uzivo kad nekom hocu da ukazem na neku gresku, a znam da sam 100% upravu, i onda on ne shvati moju ironiju.

Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!
Budi ekser!
- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
Matan wrote: 31 Aug 2024, 11:00 I ja nerviram pola foruma, ali sta cu, taki sam..
cim nesto napisem, vecini kosa se digne..![]()

Budi ekser!
Budi ekser!
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Bona ako mislis da ces nekog naljutit i ako ti je zbog toga krivo mojne ulazit, samo sebi problem pravisLedena wrote: 31 Aug 2024, 11:02 Volim da pricam ironicno, pa ko kako shvati.

Jakako da ces nekog uvrjedit, nekad i posprdno, takav je zivot

- Morgen
- Zvezda foruma
Ali to možeš samo sa ljudima koji te znaju, ne možeš tako sa nekim nepoznatim površno ćete shvatiti onda samo problemaLedena wrote: 31 Aug 2024, 11:02 Volim da pricam ironicno, pa ko kako shvati.
- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
Mene bolan ne zanima ako nekog naljutim.ElTriconi wrote: 31 Aug 2024, 11:03Bona ako mislis da ces nekog naljutit i ako ti je zbog toga krivo mojne ulazit, samo sebi problem pravisLedena wrote: 31 Aug 2024, 11:02 Volim da pricam ironicno, pa ko kako shvati.
A ako kazes ono sto stvarno mislis onda se naljuti.![]()
Jakako da ces nekog uvrjedit, nekad i posprdno, takav je zivot![]()
Nikad nisam bila rjecita. Nisam se ni trudila da budem pa moram stalno nesto objasnjavati sto je ovo ovako, sto sam ono rekla
Nek shvataju kako hoce.
Ja sam vise bila za ono pobit, prebit i tako to

Budi ekser!
Budi ekser!
- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
Znaaaam, zato i ne ulazim u dublje konverzacije sa nepoznatim. Osim ako trazi belajaMorgen wrote: 31 Aug 2024, 11:04Ali to možeš samo sa ljudima koji te znaju, ne možeš tako sa nekim nepoznatim površno ćete shvatiti onda samo problemaLedena wrote: 31 Aug 2024, 11:02 Volim da pricam ironicno, pa ko kako shvati.
Budi ekser!
Budi ekser!
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Pa ja, u se, na se i poda seLedena wrote: 31 Aug 2024, 11:06Mene bolan ne zanima ako nekog naljutim.ElTriconi wrote: 31 Aug 2024, 11:03
Bona ako mislis da ces nekog naljutit i ako ti je zbog toga krivo mojne ulazit, samo sebi problem pravis![]()
Jakako da ces nekog uvrjedit, nekad i posprdno, takav je zivot![]()
Nikad nisam bila rjecita. Nisam se ni trudila da budem pa moram stalno nesto objasnjavati sto je ovo ovako, sto sam ono rekla
Nek shvataju kako hoce.
Ja sam vise bila za ono pobit, prebit i tako to![]()

Svaka ti cast

- Morgen
- Zvezda foruma