Odgoj djeteta

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 627 times
Status: Offline

Re: Kaznene mjere za petogodišnjake u BH vrtićima

Post by Zagorka » 30 Sep 2017, 00:15

Maja wrote: 30 Sep 2017, 00:14 Joj...sutra će se oglasiti teta i direktor vrtića sa svojom (istinitom) verzijom pa će svi zgrožavati nad lažljivim roditeljima i loše odgojenom djecom :rol
E to, to. :ok
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 30 Sep 2017, 00:46

Maja wrote: 30 Sep 2017, 00:14 Joj...sutra će se oglasiti teta i direktor vrtića sa svojom (istinitom) verzijom pa će svi zgrožavati nad lažljivim roditeljima i loše odgojenom djecom :rol
Oni su se već oglasili i nisu porekli nista. Ne vide ništa pogrešno u tome što su uradili. :cudi
. . . . . . . . .

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8595 times
Been thanked: 20389 times

Post by Maja » 30 Sep 2017, 00:49

To je priča roditelja a ne njihova izjava za novine, koliko sam shvatila.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 30 Sep 2017, 00:59

U pravu si, ali mi nekako ne izgleda da su previše nasekirani.

Direktor odbio da da komentar. Da se nije desilo, demantirao bi.
. . . . . . . . .

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Post by Heidi » 30 Sep 2017, 01:22

Sastavila bih je sa zemljom ;)
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 30 Sep 2017, 05:55

Femea wrote: 29 Sep 2017, 23:49 Vaspitne mjere ovakve vrste primjeniti na toj teti, neka malo gologuza čisti.Nije mogla djeci objasniti, u par riječi, da se to ne smije raditi ili razgovarati sa roditeljima.
Ja se prijavljujem da kaznim tete :love

sad ozbiljno...

Nisu sva djeca ni odgojena, a nisu ni sva djeca raspuštena....dovoljno je da je jedan u grupi malo divlji i povede ih lako za sobom, jednog, dvojicu ili više njih.
Smisao vrtića i jest stalni nadzor...carobni je pitao, mokre li tako doma??
Vjerojatno ne, ali tu se radi o dječijim nepodopštinama i zaigranosti...ispitivanju granica (konstantno to rade)....tko to ne shvati, nije ni imao kontakata s materijom i trlja napamet naučene floskule glede odgoja.
Da nije tako.....ne bi ljudi plaćali skupe vrtiće.....upalim mu TV ....sasujem kutiju igrački po podu....poredam mu obroke po stolu...unesem mu na tablet rutu po kojoj će danas prošetati i vidimo se navečer malac....budi dobar pusa :oo

A ono da su goli čistili je van svake pameti...ne bi mi se dobro proveli, da sam uključena stranka (samo to kažem)
ako ih pustiš same....snosi i posljedice....
Habibti, ya nour el - ain... :srce

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10312 times
Been thanked: 17568 times

Post by spacebound » 30 Sep 2017, 07:01

:grana
Kakve li kvalifikacije ima "teta"?Kako li je dobila posao?Ima li djecu?Da li ih ovako kaznjava?

Nije ni to jednostavan posao (ovo se osvrcem na Zagorkinu opasku)I zato ga ne moze svako raditi.

Strpljenje, ljubav, predanost trebaju biti glavne odlike koje krase osobu koju ces pustit da satima bude uz djecu, odgaja ih, uci drustvenim normama.
Djeca znaju biti i bezobrazna i zlocesta, valja znat prema djeci razlicitog karaktera se pravilno postaviti.
A prosjecan petogodisnjak i grijesi, grijesi cesto i svugdje.Pa maksumce je.
Da mi ovo djetetu uradi dobro bi me zapamtila :zao
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3490 times

Post by Chloe » 30 Sep 2017, 07:37

Socrates wrote: 30 Sep 2017, 00:59 U pravu si, ali mi nekako ne izgleda da su previše nasekirani.

Direktor odbio da da komentar. Da se nije desilo, demantirao bi.
Čuuj , pa i ne bi. Kod nas je došlo vrijeme kad je bolje pustiti novinarama da pišu šta hoće, demanti vode do beskonačne prepiske, prepucavanja a naši građani se uhvate prve objave/vijesti kao pijan plota. :cudi
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10429 times
Been thanked: 12296 times

Post by Krokodil Behko » 01 Oct 2017, 10:16

Oglasila se vaspitačica koja je optužena da je tjerala djecu da goli čiste toalet: Evo šta je istina...

Vrtić "Larisa Šugić" iz Kotor-Varoši pokrenuo je disciplinski postupak protiv odgajateljice Slavice Lujić, nakon što su mediji objavili da je natjerala dva petogodišnjaka da nagi čiste toalet!

Pozivajući se na izjavu Dragana Đekanovića, oca jednog od dječaka, neki mediji su naveli da su mališani goli čistili toalet kao kaznu za to što su mokrili pored wc-šolje.

- Sin mi je rekao da ih je odgajateljica natjerala da goli čiste ono što su uprljali. Nisu im oprali ruke, niti obukli čistu odjeću, što je ponižavanje djece - rekao je Đekanović.

Slavica Lujić je u razgvooru za Novosti rekla da je sve to potpuna izmišljotina i da takvu kaznu nikada nije izrekla.

- Pozivam sve stručnjake iz ove branše da dođu kod nas u vrtić, da to istraže i otkriju istinu. Radilo se o tome da su dječaci piškili jedan po drugome i normalno je da sam im rekla da skinu mokri veš, da se presvuku i očiste. Dakle, svakodnevna situacija koju je neko izvukao iz konteksta i prezentovao na negativan način - kaže Lujić.

Ona tvrdi da nikada djecu ne bi tjerala da čiste toalet i da se time bave čistačice iz ustanove.

- Tog oca uopšte ne poznajem, a s majkom dječaka sam se dogovorila da ćemo o tome razgovarati individualno - kaže Lujić.

Milan Tepić, v. d. direktora vrtića, kaže da je cijela priča tendenciozno predstavljena, ali je ipak pokrenuo disciplinski postupak, kako bi se utvrdilo da li postoji odgovornost odgajateljice.

- U dva navrata sam razgovarao s roditeljima i odgajateljicama grupe. Roditeljima sam predložio da, ako ne mogu međusobno da riješe problem, pokrenemo disciplinski postupak protiv odgajateljice i oni su rekli da nema potrebe za tim. I pored njihovog protivljenja, odgajateljicu sam poslao na godišnji odmor i pokrenuo postupak, jer nam je svima stalo do istine - rekao je Tepić.

On kaže da je ona demantirala izricanje tako skandalozne kazne. Pojasnio je i da nije tačno da je ocu jednog od dječaka rekao da je to bila "normalna vaspitna mjera".

Dragan Đekanović, otac jednog od dječaka, juče nije odgovarao na pozive iz "Novosti".

Inspekcijska kontrola

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su obaviješteni o cijelom slučaju.

- Zatražit ćemo potpunu informaciju od rukovodstva vrtića, kad se izvrši inspekcijska kontrola kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo. Poslije toga ćemo adekvatno reagirati - rekla je Branka Rogač, portparol ministarstva.

(Novosti/DEPO PORTAL)

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 23 times

Post by Nice try » 01 Oct 2017, 14:25

OK, neka je i istina ono što kaže vaspitacica, ali kako može zahtjevati od petogodišnjaka da čiste WC?
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 01 Oct 2017, 14:59

Nice try wrote: 01 Oct 2017, 14:25 OK, neka je i istina ono što kaže vaspitacica, ali kako može zahtjevati od petogodišnjaka da čiste WC?

Koliko sam shvatio ona im je rekla da sebe skinu i ociste...ne prostoriju...

- Pozivam sve stručnjake iz ove branše da dođu kod nas u vrtić, da to istraže i otkriju istinu. Radilo se o tome da su dječaci piškili jedan po drugome i normalno je da sam im rekla da skinu mokri veš, da se presvuku i očiste. Dakle, svakodnevna situacija koju je neko izvukao iz konteksta i prezentovao na negativan način - kaže Lujić.

Ona tvrdi da nikada djecu ne bi tjerala da čiste toalet i da se time bave čistačice iz ustanove.
Ali sad se moze svasta reci...njena rijec protiv petogodisnjaka :rol
Fakt je jedino, da su djeca bila neopravdano bez nadzora...ostalo su posljedica tog zanemarivanja duznosti...

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed » 01 Oct 2017, 19:10

Cak i da su uradili sto vaspitacica kaze, nije na djeci da ciste wc, fali jos da se djeca brinu sami o sebi kako bi tete mogle ispijate kafe neometano.

Joj kako me nerviraju ovakve osobe, koje na poslu misle da su kao kod kuce pa se vuku ko prebijene macke kad treba dignut guzicu sa stolice.

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 01 Oct 2017, 19:34

Znam 10-ak ljudi čija djeca idu u vrtiće. Pola njih su djecu poslali u vrtić da ne bi morali brinuti o njima, valjda su ih napravili po službenoj dužnosti i valjda očekuju da im djeci odgoj pruži neko drugi, a silom prilika hoće, kakav-takav.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 46 times

Post by Bla » 02 Oct 2017, 00:13

Treba vrtić i za forumaše napraviti. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8595 times
Been thanked: 20389 times

Post by Maja » 02 Oct 2017, 01:34

Nice i mailed
I eto, bi kako sam predvidjela. E jest Remzin posao težak.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 02 Oct 2017, 07:21

Čarobni wrote: 01 Oct 2017, 19:34 Znam 10-ak ljudi čija djeca idu u vrtiće. Pola njih su djecu poslali u vrtić da ne bi morali brinuti o njima, valjda su ih napravili po službenoj dužnosti i valjda očekuju da im djeci odgoj pruži neko drugi, a silom prilika hoće, kakav-takav.
Vrtic ne sluzi samo tome, kad nemas kud sa djecom....socijalizacija, vjestine, drustvo...a moze se kvalitetno iskoristiti i vrijeme nakon vrtica i obaveza roditelja...tu je veci problem u tom ostatku dana, sto i kako se cini...

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 23 times

Post by Nice try » 02 Oct 2017, 08:05

Jučer pročitah s mobitela pogrešno,umjesto da "se očiste" kod mene se stvorilo da "sve očiste" :hihi
No,dobro,ne bi ni to bilo čudno ni neviđeno.
Imam traume od teta iz vrtića pa ih zato strogo sudim :zubi
Kad sam s nekih pet-šest godina išla u srednju grupu u vrtić stigle su prve bebe,takozvane "ćele",ovi malo starije će se sjetiti kako su bile popularne,skupe i gotovo identičnog izgleda kao prave bebe.Elem,bilo je nemoguće doći do njih jer su se jača i ratobornija djeca borila da stalno budu u njihovom posjedu sa povremenim blagoizvoljevanjem da ih daju na minut nekome iz svoje garde :hihi
Kao mirna i ne baš ratoborna nisam ih nikad uspjela ni uzeti u ruke.Jedan dan ugledam jednu od beba na polici,znate onoj što stoje igračke,ne pitajući se kako je moguće da stoji besposlena i čeka na mene,požurim da je uzmem.Taman je povučem za ruku kad bebina glava pade na pod.Ja onako zijevam šta se dešava,kad naravno u tom trenu,iz mira i udobnosti svoje kancelarije izlazi teta i lijepo me naruži,naravno pretpostavljajući da sam ja iščupala glavu bebi.
Natjerala me da sjednem i neko vrijeme pokušavam namjestiti bebinu glavu.Naravno da nisam uspjela,nešto iz nemanja snage za takav podhvat,a nešto i zbog suza jer mi je teta priprijetila da neću ići kući dok to ne namjestim.Svako ko je išao u vrtić zna kako dijete jedva čeka da neko dođe po njega i da ide.
U neka doba djed je došao po mene i nekako sam mu ispričala šta je bilo,a teta je pred njim,uz osmijeh,uzela bebu i samo je onako obezglavljenu vratila na policu.
Nikad je više nisam ni pogledala,ni poželjela da se igram s njom.
storm wrote: 02 Oct 2017, 07:21
Čarobni wrote: 01 Oct 2017, 19:34 Znam 10-ak ljudi čija djeca idu u vrtiće. Pola njih su djecu poslali u vrtić da ne bi morali brinuti o njima, valjda su ih napravili po službenoj dužnosti i valjda očekuju da im djeci odgoj pruži neko drugi, a silom prilika hoće, kakav-takav.
Vrtic ne sluzi samo tome, kad nemas kud sa djecom....socijalizacija, vjestine, drustvo...a moze se kvalitetno iskoristiti i vrijeme nakon vrtica i obaveza roditelja...tu je veci problem u tom ostatku dana, sto i kako se cini...
Vrtić ima više dobrih strana za dijete,bolje je dati ga u vrtić nego da ga čuva neka teta ili neko od familije.Naravno,ima i loših.A,dobre i loše strane vrtića ne isključuju ni ono što je kolega naveo.Jer ima podosta i toga.Neka se drugi brine,moje dijete nije moja zadaća.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed » 02 Oct 2017, 09:10

Maja wrote: 02 Oct 2017, 01:34 Nice i mailed
I eto, bi kako sam predvidjela. E jest Remzin posao težak.
Ma ovo je Remzo izmjenio njenu izjavu, sigurna sam da je ona bila spremna priznati krivicu :oo

Carobni cak i da je istina sto kazes, roditelji placaju vrtic a tete primaju platu da brinu o sigornosti i dobrobiti djeteta, ako imaju imalo savjesti
i sta je sa onom djecom koju roditelji nisu napravili po duznosti kao sto ti navodis, mislis da bi prema njima drugcije postupila?

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 46 times

Post by Bla » 02 Oct 2017, 10:16

koliko je vas išlo u obdanište?
meni dedo nije dao :lupa

zato sam ispao ovako asocijalan :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 02 Oct 2017, 11:43

Bla wrote: 02 Oct 2017, 10:16 koliko je vas išlo u obdanište?
meni dedo nije dao :lupa

zato sam ispao ovako asocijalan :oo
Mene su zgurali sa sest mjeseci u one jasle :poludio
Stari u iraku, stara u dvije smjene morala raditi (poserem se i ovom prilikom na sfrj)
Pa sa tri godine na losinj za tri mjeseca zbog bronhitisa sa djecom cijele exyu...
A jesu me udarali :plavi

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”