Trbuhom za kruhom

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Coconuts
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Trbuhom za kruhom

Post by Coconuts » 18 Jan 2019, 15:24

Nijemci masovno bjeze u free lancere u Aziju. Ubise ih porezima u njemackoj.
Upeklo ...

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 18 Jan 2019, 15:29

pa i nema smisla da Donje Putićevo bude bez puta :hm
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1390 times

Analize: Koliko se može zaraditi u Njemačkoj

Post by Mala_Mu » 21 Jan 2019, 12:32

Image
Ukoliko u Njemačkoj želite mnogo zaraditi, najbolje ćete proći kao doktor stomatologije, gdje godišnje možete računati sa zaradom od 117.000 evra neto, dok kao ljekar možete zaraditi 78.000, a kao menadžer finansijskog fonda oko 75.700.

Ipak, veća je šansa da ćete u Njemačkoj raditi neka od najmanje plaćenih zanimanja, među kojima je posao sobarice u hotelu s godišnjom neto zaradom od 19.000 evra, dok ćete hiljadu evra više zaraditi u ugostiteljstvu.

Kao frizer možete računati sa 21.000 evra, konobar 22.000 evra, a ako se zaposlite u kol-centru, možete dobiti 24.000 evra godišnje, koliko mogu zaraditi radnici na kasi ili na recepciji.

Kuvar godišnje u džep može staviti oko 25.000 evra, a kao zubarski tehničar možete zaraditi oko hiljadu više. Vozač kamiona, što je posebno popularno zanimanje za državljane BiH, godišnje zaradi oko 27.000 evra neto.

Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS kaže za "Nezavisne" da poslodavci od vlasti očekuju da nastave sa smanjivanjem opterećenja na rad kako bi se stvorili uslovi da se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada. Vjeruje da bi kombinacija ovih mjera mogla pomoći da se ljudi iz RS i BiH odluče da ostanu ovdje.

Govoreći o zaradama koje naši građani mogu da očekuju u Njemačkoj, Aćić je rekao da se ne treba samo fokusirati na apsolutne iznose, nego i na cijenu življenja u tim sredinama. Prema njegovim riječima, njemačka zarada od 1.200 evra neto na mjesečnom nivou ekvivalentna je neto zaradi od hiljadu maraka u RS.

"Mnogo se ovih dana govori o novom njemačkom zakonu o stranoj radnoj snazi. Mi bismo posavjetovali našim građanima da pažljivo pročitaju šta im se tim zakonom nudi. Možda će doći do zaključka da stvari nisu baš onakve kakve im se često predstavljaju", zaključio je Aćić

Takođe, njemački magazin "Die Welt" sastavio je listu zanimanja koja bez stranaca nisu moguća. U mesnoj industriji, kako ističu, čak 40 odsto zaposlenih su stranci. U sektoru proizvodnje životnih namirnica njih 37 odsto su stranci, dok je u betonskoj industriji zaposleno oko 34 odsto stranaca. U sektoru čišćenja i higijene radi oko 30 odsto stranaca, koliko ih je u kuvarstvu i ugostiteljstvu. Među poljoprivrednicima 29 odsto su stranci, koliko ih radi i na građevini, odnosno popularnoj "baušteli". Oko 25 odsto stranaca radi u hotelijerstvu, 23 odsto su skladištari, a među metalskim radnicima oko 20 odsto, odnosno svaki peti je stranac.

Podaci njemačkih agencija koje se bave zapošljavanjem radnika u toj zemlji pokazuju da su najtraženija zanimanja za strance koji dolaze na rad u Njemačku IT statističar, električar i njegovatelji, a najveća šansa za dobijanje posla je u oblasti njege, gdje se do 2030. godine očekuje čak 199.000 novih radnih mjesta.

Kolika je pomama za strancima u Njemačkoj, svjedoči podatak Saveznog zavoda za zapošljavanje iz Nirnberga, da je prošle godine u toj zemlji otvoreno čak 700.000 novih radnih mjesta od kojih su pola dobili stranci, odnosno legalno zaposleni radnici bez njemačkog pasoša.

Ističu da u Njemačkoj, od ukupno 32,7 miliona radnika, trenutno legalno radi 3,6 miliona radnika sa stalnim socijalnim statusom bez njemačkog pasoša, od čega je dva miliona iz zemalja članica EU, dok su ostatak državljani zemalja koje nisu u EU. Od nedržavljana EU najviše je u Njemačkoj stalno zaposlenih Turaka, oko 530.000, dok ih je sa zapadnog Balkana 271.000, a oko 200.000 zaposlenih je azilanata, najviše iz Sirije.

Što se tiče stalno zaposlenih u Njemačkoj porijeklom iz zemalja članica EU, Hrvati su sa 164.000 zaposlenih na čak četvrtom mjestu. Ispred njih su Poljaci sa oko 400.000, Rumuni sa 310.000, pa Italijani sa 260.000.

Zanimljivost

Zanimljivo je da je u Google pretraživaču, kad je u pitanju posao u Njemačkoj, jedan od najčešćih pojmova koji se pretražuju "posao u Njemačkoj bez papira". Naime, ispred ovog pojma nalazi se "posao u Njemačkoj bez znanja njemačkog", i "posao u Minhenu". Osim ovih pojmova, izlistani su još "posao u Njemačkoj za EU nedržavljane", "posao u Berlinu" i "posao u Njemačkoj". Svi ovi pojmovi su na njemačkom jeziku, a za ostale jezike zavisi od lokalnih postavki Googlea.

GODIŠNJE NETO ZARADE (u evrima)

19.000 sobarica plus

21.000 frizer plus

22.000 konobar plus

24.000 kol-centar plus

24.000 radnici na kasi plus

24.000 recepcioner plus

25.000 kuvar plus

26.000 zubarski tehničar plus

27.000 vozač kamiona plus

nezavisne.com

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13916 times
Been thanked: 9611 times

Re: Analize: Koliko se može zaraditi u Njemačkoj

Post by Julia-Klara » 21 Jan 2019, 12:36

Ne zaboravite da se od ovog oduzima i porez, kao i zdravstveno osiguranje
Sretno!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 21 Jan 2019, 13:52

Julia-Klara wrote: 21 Jan 2019, 12:36 Ne zaboravite da se od ovog oduzima i porez, kao i zdravstveno osiguranje
Sretno!
JK , koliko je prosjcan procenat ?
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 21 Jan 2019, 14:06

ne znam za Njemacku bas...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9097 times
Been thanked: 10786 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 21 Jan 2019, 16:39

Što se tiče stalno zaposlenih u Njemačkoj porijeklom iz zemalja članica EU, Hrvati su sa 164.000 zaposlenih na čak četvrtom mjestu. Ispred njih su Poljaci sa oko 400.000, Rumuni sa 310.000, pa Italijani sa 260.000.

Ovo znači da je HR na prvom mjestu, ako ćemo ganjati procente.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 21 Jan 2019, 18:06

mene je nastavnik ili učitelj :hm poznavanja društva u 4. razredu naučio da je zarada ono kad sve dadžbine poplaćaš, nahraniš i podmiriš ostale osnovne potrebe, kupiš djeci udžbenike i barem godišnje cipele i odjeću
pa ono što ostane
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko » 21 Jan 2019, 18:16

Gore pise neto zarada Julka ;)
A mislim da su za vozace previse napisali ja u nedelju sjedio sa dva njih na sijelu imaju 11,50€ satnicu bruto!
Tu mu je placa sa klasom jedan su oko 1500-1600€ neto
Image

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3826 times
Been thanked: 2877 times

Post by Pasaga » 21 Jan 2019, 18:34

lisko wrote: 21 Jan 2019, 18:16 Gore pise neto zarada Julka ;)
A mislim da su za vozace previse napisali ja u nedelju sjedio sa dva njih na sijelu imaju 11,50€ satnicu bruto!
to je birvaktilo bilo i preplaceno
sad.... jedan od najmizernijih placenih poslova ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko » 21 Jan 2019, 18:37

Pasaga wrote: 21 Jan 2019, 18:34
lisko wrote: 21 Jan 2019, 18:16 Gore pise neto zarada Julka ;)
to je birvaktilo bilo i preplaceno
sad.... jedan od najmizernijih placenih poslova ....
Pa da blizu su minimalne satnice ko i frizeri takodje
Image

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3826 times
Been thanked: 2877 times

Post by Pasaga » 21 Jan 2019, 18:52

cuj...zapadnjaci vise nece da rade taj posao,jedino ko mora,a rjetki su
Sve su iz istocnih zemalja... 90%
To jasno govori koliko je taj posao atraktivan za domace ...
A frizeri,govorim za ovde...
...dobar frizer/frizerka...uzmu koliko hoce...metu lovu ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1540 times
Been thanked: 2903 times

Post by Mutevelija » 04 Feb 2019, 19:26

LAhko se ovde uklopit
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1390 times

Problemi studentica iz Jablanice: Da li je pravedno oporezivati rad u inozemstvu

Post by Mala_Mu » 22 Feb 2019, 19:47

Image
Ilhana Begović i Emana Klepo iz Jablanice su prošlog ljeta kao studentice master studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru radile dva mjeseca u Njemačkoj. Dok djevojke žele izvršiti povrat poreza, koji Njemačka vraća studentima, naša poreska uprava njihova primanja želi oporezovati.

Kažu nam da su one, dok su djeca političara i visokih funkcionera obilazila najegzotičnije destinacije, boravile i radile dva mjeseca u Njemačkoj, kako bi mogle nastaviti školovanje te na taj način barem malo olakšati roditeljima.

"Njemačka je država koja nam je omogućila da kao studentice za dva mjeseca zaradimo novac koji u Bosni i Hercegovini možemo samo sanjati, država koja nam daje svaki zarađeni euro, država koja nam je dala šansu da vratimo sav porez. Da bismo mogle poslati zahtjev za povrat poreza, potrebna nam je potvrda iz naše porezne uprave da u toku protekle godine nismo bile u radnom odnosu, što je i logično, jer smo studirale", kaže nam Ilhana.

Emana dodaje kako uposlenici ispostave Porezne uprave u Jablanici ne žele da potpišu obrasce dok im djevojke ne donesu platne liste, kako bi ih oporezovali.

"Traže 10 posto našeg zarađenog iznosa u Njemačkoj. Čak smo slale e-mail poreznoj upravi za dodatne informacije, međutim, dobile smo odgovor koji nema veze s našim upitom. U pojedinim institucijama kao što je Ministarstvo finansija su bili toliko neljubazni da nisu htjeli ni saslušati naš problem, a ne da nam pomognu riješiti ga", kaže ona.

U klasičnoj priči o pravdi i nepravdi u našem društvu djevojke ne vide nikakvu logiku u postupcima naših poreskih instanci.

"Pitamo se je li moguće da nam država nameće porez, da žele svoj procent? Je li moguće da naša država oporezuje studenta, država koja nije bila u stanju omogućiti zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka od dva mjeseca u Njemačkoj, već smo morale igrati na sreću pa odabrati jedan mjesec u kojem želimo imati osiguranje, a u drugom moliti Boga da nas čuva bilo kakve povrede ili nesretnog slučaja. Pitamo se koja je logika ove države da nas oslobađa porezne takse od 15 KM, zbog našeg statusa studenta, a nameću nam porez od nekoliko stotina KM", pita se Ilhana Begović.

Kažu da se žele izboriti za svoja prava, s obzirom na to da su prošle godine bez problema dobile potpisane potvrde od naših institucija te tako izvršile povrat poreza.

"Također, motiv u našoj borbi je susjedna Hrvatska, gdje su se studenti izborili za svoja prava te izbjegli oporezivanje. Spremne smo odustati od poreza i donositi ga državi koja nas je dovela u situaciju da moramo raditi van njenih granica", kažu nam na kraju.

Poručuju svima da se treba boriti za svoja prava, da ne dozvole da nadležne institucije kroje zakone koji samo njima odgovaraju.

"Kada je riječ o našem odlasku, s obzirom na to da smo nedavno magistrirale i da je naći posao ovdje samo misaona imenica, nije isključen naš ponovni odlazak van bh. granica", kazale su nam na kraju Ilhana i Emana.

klix.ba

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 4 times

Re: Problemi studentica iz Jablanice: Da li je pravedno oporezivati rad u inozemstvu

Post by Socrates » 22 Feb 2019, 19:51

Kakva je to Poreska Uprava koja oporezuje na licu mjesta?

Osjećam da ima nekih šupljina u ovoj priči.
. . . . . . . . .

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Problemi studentica iz Jablanice: Da li je pravedno oporezivati rad u inozemstvu

Post by Julia-Klara » 22 Feb 2019, 19:59

Hmmm...
I ja sam dobila nazad sav porez koji sam uplacivala dok sam radila u Njemackoj, ali mi nikad niko u BiH nije trazio da platim porez na to.
Nesto ne stima.
Mora postojati jedinstveni zakon , i neka pokusaju dobiti informacije u nekog drugom gradu.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 22 Feb 2019, 20:01

Vidi mojih kolegica što su napredovale. Svaka čast.
Ja propali mašinac moram raditi za 600 maraka.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1540 times
Been thanked: 2903 times

Post by Mutevelija » 22 Feb 2019, 21:36

Podrinjac wrote: 22 Feb 2019, 20:01 Vidi mojih kolegica što su napredovale. Svaka čast.
Ja propali mašinac moram raditi za 600 maraka.
Zato sto si.musko a one zensko :kafa
Sistem im je naklonutiji
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

damir5
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 1 time

Post by damir5 » 22 Feb 2019, 21:39

kakav si ti crni masinac s platom 600KM? :sok kod nas fizikaneri imaju toliko ili vise
Me? Wrong? Never! Image

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 4 times

Post by Socrates » 22 Feb 2019, 21:50

Nemojte mu pristajat' na muku.
. . . . . . . . .

Post Reply

Return to “Dijaspora”