zasto su onda te 3 knjige kontradiktorne u nekim stvarima?
Jeste li religiozni?
Re: Jeste li religiozni?
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2823 times
- Been thanked: 5046 times
- Status: Online
Ma okej je to da prihvataš činjenicu da ako nema dokaza - znači da toga nema. Ali to ponovo nije ZNANJE da toga nema.respo wrote: 25 May 2020, 19:41shvatam ja sta ti pisesNora Ibsenova wrote: 25 May 2020, 19:35
Pa moglo bi, ko zna šta nam razvoj nauke donosi.
To da li će neko i dalje vjerovati u nešto ne znači da je to nešto legitimno. Pa taman da se sto puta dokaže. Sajentolozi6i dalje vjeruju da im na tijelu žive neki vanzemaljci, nešto.
Bog uopšte ne mora biti onakav opisan u vjerskim knjigama. I niko ne može znati ili ne znati da li on postoji.
i meni je sasvim jasno za vjernike
ne zna ali vjeruje da postoji dal kao u knjigama dal ovako onako on vjeruje zato i jeste vjernik
agnostici deisti iteisti i ko zna kakvi jos -isti ono sumnjaju da nesto postoji dal bog dal sila neka u kojem obliku ko zna
ateisti ne da ne vjeruju nego jednostavno prihvataju cinjenicu cega nema svaka prica o postojanju i vjerovanju u to je besmislena
da se razumijemo ovo je moje misljenje koje ne mora biti tacno jer imas ti i svakakvih ateista kao sto imas i svakakvih vjernika agnostika itd
I baš zbog toga mislim da je agnostički najispravnije: nemam pojma. Kao što niko nema.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9187 times
- Been thanked: 5869 times
Pa zavisi ko je koje vjere, ali temeljno u sve tri od navedenih religija je priznavanje i vjerovanje u jednog Boga.
The Dark Side Of The Forum...
ok ti gledas mozda drugacije toNora Ibsenova wrote: 25 May 2020, 19:52Ma okej je to da prihvataš činjenicu da ako nema dokaza - znači da toga nema. Ali to ponovo nije ZNANJE da toga nema.respo wrote: 25 May 2020, 19:41
shvatam ja sta ti pises
ne zna ali vjeruje da postoji dal kao u knjigama dal ovako onako on vjeruje zato i jeste vjernik
agnostici deisti iteisti i ko zna kakvi jos -isti ono sumnjaju da nesto postoji dal bog dal sila neka u kojem obliku ko zna
ateisti ne da ne vjeruju nego jednostavno prihvataju cinjenicu cega nema svaka prica o postojanju i vjerovanju u to je besmislena
da se razumijemo ovo je moje misljenje koje ne mora biti tacno jer imas ti i svakakvih ateista kao sto imas i svakakvih vjernika agnostika itd
I baš zbog toga mislim da je agnostički najispravnije: nemam pojma. Kao što niko nema.
nisam ja rekao da je to znanje da toga nema
nego jednostavno pragmaticno ako nema dokaza nema ni postojanja
kao sto kazu nema tijela nema djela
mozda je ovo i dobra usporedba sa ovim sto pricam
na sudu kad nema dokaza optuzeni se oslobodi iako mozda postoji mogucnost da je on pocinio djelo
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Zašto bi to bilo najispravnije?Nora Ibsenova wrote: 25 May 2020, 19:52Ma okej je to da prihvataš činjenicu da ako nema dokaza - znači da toga nema. Ali to ponovo nije ZNANJE da toga nema.respo wrote: 25 May 2020, 19:41
shvatam ja sta ti pises
Vjerovanje u Boga je duboko duhovni čin. Duhovnost je jedna od najplemenitijih osobina čovjeka.
. . . . . . . . .
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9187 times
- Been thanked: 5869 times
Kuran je dokaz.respo wrote: 25 May 2020, 19:55ok ti gledas mozda drugacije toNora Ibsenova wrote: 25 May 2020, 19:52
Ma okej je to da prihvataš činjenicu da ako nema dokaza - znači da toga nema. Ali to ponovo nije ZNANJE da toga nema.
na sudu kad nema dokaza optuzeni se oslobodi iako mozda postoji mogucnost da je on pocinio djelo
The Dark Side Of The Forum...
ako mogu jaSocrates wrote: 25 May 2020, 19:57Zašto bi to bilo najispravnije?Nora Ibsenova wrote: 25 May 2020, 19:52
Ma okej je to da prihvataš činjenicu da ako nema dokaza - znači da toga nema. Ali to ponovo nije ZNANJE da toga nema.
Vjerovanje u Boga je duboko duhovni čin. Duhovnost je jedna od najplemenitijih osobina čovjeka.
pa sa gledista pitanja postoji li bog i vjerujes li u boga mozda i jeste najispravniji odgovor
tipa vjerujem da ima nesto a ne da postoji bog
kuran je dokaz za sta?Mister No wrote: 25 May 2020, 19:59Kuran je dokaz.respo wrote: 25 May 2020, 19:55
ok ti gledas mozda drugacije to
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2823 times
- Been thanked: 5046 times
Ne moralno naispravnije. Najispravnije je i najpoštenije je reći: ne znam, ali vjerujem da .... Pa nešto.Socrates wrote: 25 May 2020, 19:57Zašto bi to bilo najispravnije?Nora Ibsenova wrote: 25 May 2020, 19:52
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
-
Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 274 times
- Been thanked: 488 times
- Beni
- Fuck you

- Mood:
- Has thanked: 2329 times
- Been thanked: 5781 times
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4465 times
- Been thanked: 3445 times
Pa i u samom Kur’anu se tvrdi da je to knjiga za one koji vjeruju:
Vjerovatno je poruka slična i u Bibliji i u Talmudu, vjerovatno i u svim ostalim svetim knjigama.
Dakle, ide se pomalo na nevidjeno. Vjeruj pa ćeš biti nagradjen. To je poruka.Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;
onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali;
i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali.
Vjerovatno je poruka slična i u Bibliji i u Talmudu, vjerovatno i u svim ostalim svetim knjigama.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 929 times
mislim da Jevreji nemaju zagrobni svijet , raj i pakao , ali vjeruju u proživljenje na ovom svijetu .
nisam siguran 100 %
nisam siguran 100 %
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Melek
- Deer Hunter

Mislim da se sve te abrahamske religije nadovezuju jedne na druge i svima je osnova vjerovanje u zagrobni život. A zajednički im je imenitelj da im se pripadnici masno kolju medjusobno, što znači da je negdje debelo kiksalo 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
Vjera sa sa razlogom zove vjera, a ne znanje.Nora Ibsenova wrote: 25 May 2020, 19:12Nije ti legitimno pitanje.Dorian wrote: 24 May 2020, 15:35
Ma, neka agnostici ipak odgovore na to jednostavno pitanje, vjeruju li u boga illi ne vjeruju?
Agnostik može reći da NE ZNA da li bog postoji ili ne, ali može imati lično ubjeđenje da su veće šanse da ne postoji. Ili obrnuto.
Agnosticizam je jedini pošten i ispravan stav ako govorimo o znanju da li Bog postoji, jer on jednostavno kaže : ne znam. Jer ni vjernici ni ateisti ne znaju, samo vjeruju da postoji/ne postoji.
A ko kaže da pitanje nije legitimno, bog?
Tako da ću ostati pri svom pitanju.
A ovo o jedinom poštenom stavu:
A što se tiče znanja, zna se šta se dokazuje.
Ako hoćeš i hronološki, ako pogledamo zabilježenu ili upamćenu istoriju, prvo je neko rekao da je svijet (kišu, sunce, ljude, svemir, događaje, sve) stvorilo "nešto" ili "neko" pa je onda mnogo kasnije rekao "stani malo, meni se čini da to ipak nije tako".
A kada na to dodamo da se vjernici ponašaju na način da je postojanje boga sigurno i neupitno onda je jasno:
Tako da kada uzmemo sve elemente u obzir, pak se mora dokazati postojanje boga.
Sa tim da je skoro sigurno da je sve stvorilo nešto. To "nešto" su zakoni fizike, prirode.
A ovo "skoro" je čito zbog naučnog pristupa. Naime, nauka kaže da tvrdnja, teorija, da bi bila istinita mora biti potvrđena u 100 % slučajeva. A kako ne znamo sve o svemiru ne možemo dokazati 100 %, pa se mora reći "skoro". Za razliku od religije koja kaže da tvrdnja ili teorija ne mora biti dokazana, jedino je bitno da je izrečena, to je mnogo pošteniji pristup.
U svakom slučaju jedno je sigurno: Bog(ovi) ne postoji onakav kakvog su nam ga predstavile sve religije koje su postojale i kakvog nam ga predstavljaju one koje danas postoje. Istorija je dovoljno dokaza za to.
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
Nema to niko, al' ljudi (konačno/prvi) skontali...carobnjak N wrote: 25 May 2020, 21:13 mislim da Jevreji nemaju zagrobni svijet , raj i pakao , ali vjeruju u proživljenje na ovom svijetu .
nisam siguran 100 %
Nevažno kol'ko % si ti (ne)siguran
- Melek
- Deer Hunter

Oni imaju Šeol - poljanu na kojoj se skupljaju sve duše u iščekivanju sortiranja za svijet koji nadolazi poslije ovoga 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
pa isto se može reći i za ideologije , za ekonomske sisteme, uvođenje demokratije u Vijetnam ili Libiju , političke ratneMelek wrote: 25 May 2020, 21:20 Mislim da se sve te abrahamske religije nadovezuju jedne na druge i svima je osnova vjerovanje u zagrobni život. A zajednički im je imenitelj da im se pripadnici masno kolju medjusobno, što znači da je negdje debelo kiksalo![]()
igre ...samim isključenjem religija nećeš ništa popraviti situaciju .
ljudi će se svađati oko bikinija šeron ston ako ništa drugo
Abrahamskle religije se temelje na smrti. Ako već ne možemo da je sprečimo, onda šta kada nastupi smrt.Melek wrote: 25 May 2020, 21:20 Mislim da se sve te abrahamske religije nadovezuju jedne na druge i svima je osnova vjerovanje u zagrobni život. A zajednički im je imenitelj da im se pripadnici masno kolju medjusobno, što znači da je negdje debelo kiksalo![]()
Znam da je nemoguće, ali bih volio vidjeti kakve bi religije i vjera bili da ne postoje pojmovi pakla i raja. Sve mislim da nema ta dva instituta, strah od pakla i obećanje raja, da bi religije davno prestale postojat, ili bi se transformisale u ono šta us tvari i jesu: Političke frakcije.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
kažem, nisam siguran u to što sam iznio o judaizmuMohr wrote: 25 May 2020, 21:22Nema to niko, al' ljudi (konačno/prvi) skontali...carobnjak N wrote: 25 May 2020, 21:13 mislim da Jevreji nemaju zagrobni svijet , raj i pakao , ali vjeruju u proživljenje na ovom svijetu .
nisam siguran 100 %
Nevažno kol'ko % si ti (ne)siguran![]()