Šta je nama Turska?

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: ERDOGAN PONOVIO: Alija mi je ostavio BiH u amanet

Post by Dust » 16 Sep 2012, 02:04

Ne znam se potpisati, jel moze otisak kaziprsta :oo

helem, sve je to tako kako kazete... viva America :)

edit:

Ako je SDA prodavala (a 99% da jeste), a prodavala ga zbog kredita.... o kakvoj POMOCI tih koji su "pomagali" vi pricate?
Ili je SDA lagala?

O ovome bi se moglo danima pricati... meni muka
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 16 Sep 2012, 12:15

Fakt je da se bez Amerike nista na nasu volju nemoze dogoditi.
Cak sta vise, vjerujem da nasi politicari nisu u mogucnosti posjetiti Iran ili SA bez suglasnosti Amera,
stoga, od zapada nas niko odtrgnuti nemoze, i dobro da je tako.

A da bi neko investirao u nasu drzavu prvenstveno mi moramo uraditi nasu zadacu i obezbijediti uslove za strane investicije.
Za dzabe ili na poklon nema ni od stare babe, dakle, do nas je da vise poradimo na investicijama.

Ako nista drugo, ogromna pomoc nam je pruzena samim tim da zapadne zemlje zaposljavaju stotinama hiljada nasih gradjana.
Ogromne su to sume novca i svi mi na zapadu imamo u domovini nekoga kome pruzamo pomoc.
Ovo sto mi cinimo je cisti halal, novac bez povratka.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 16 Sep 2012, 12:27

cuj dzabno oruzje od Irana i Turske?...jes al malo sutra!...ja kupio oruzje svojim novcima,tesko na "crno" onomad zaradjenim u Njemackoj!

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 929 times

Post by carobnjak N » 16 Sep 2012, 13:30

jes jes džabe smo dobijali , ,a municiju smo plaćali srpskim švercerima

[ytube][/ytube]
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 929 times

Post by carobnjak N » 16 Sep 2012, 14:07

Krivci za današnju situaciju u BiH i to direktni su lijeve političke struje i to direktni ,a najveća i vjerovatno jedina greška rahmetli Alije je bila što im je uopće dozvolio da imaju pravo glasa . Jednostavno ih je trebo pomlatiti
Nisu to samo SDP-ovi prvaci nego i lijeva struja unutar tadašnje SDA
Možda bi Bosna izgledala teritorijalno drugačije ali bez sumnje bi bilo i ekonomski drugačije ,a Bosna bi bila prva zemlja u regiji
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10005 times
Been thanked: 11893 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 16 Sep 2012, 14:39

burek67 wrote:cuj dzabno oruzje od Irana i Turske?...jes al malo sutra!...ja kupio oruzje svojim novcima,tesko na "crno" onomad zaradjenim u Njemackoj!
Misli se na 1994. i veliki kontigent za ARBiH i HVO.
Tek tada smo i počeli izvoditi neke veće ofanzivne akcije.
Ko je bio u ratu, valjda zna šta i kako je bilo. Bez tog kontigenta,
teško da bi bilo i ovo što ima.

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 16 Sep 2012, 17:47

misljenja sam da bez onih "prvih pusaka" na pocetku rata nam ne bi ni trebalo nikakvo oruzje vise pa ni 94-te,ovi prekodrinski kao i oni drugi bi nas za par mjeseci zbrisali kako njima pase,trebalo je nekako dogurat do 94-te sa glavom na ramenu..,prije svega mislim na tuzlanski region i borbe vec na pocetku rata kad se branila Tuzla..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

ERDOGAN: Nema razlike izmedju nas i braće Bošnjaka

Post by Krokodil Behko » 09 Oct 2012, 22:23

Image

Predsjednik Stranke pravde i razvoja (AKP) i premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan govorio je danas na redovnoj sjednici AK partije u Ankari o politici turske vlade prema Siriji.

"Od onih koji imaju uzak pogled na Tursku i svijet ne očekujemo da razumiju našu vanjsku politiku, niti da nam se zahvale. Jer, naš narod nas razumije i podržava", rekao je Erdogan.

Dodao da je Turska i jučer bila uz sirijski narod, te da će biti i danas. "Onaj s kim smo bili jučer, ako nas danas izda, ostavit ćemo ga", poručio je Erdogan. Kazao je da Turska ide putem rješenja problema terorizma.

"Za teroristima koji su ubijali našu djecu nismo plakati, niti ćemo ikada plakati. Ovo je naša ljudska i obaveza naše savjesti", tvrdi premijer Erdogan. Istakavši da turska vlada konstanto nastoji predstaviti svoju zemlju u najboljem svijetlu, Erdogan je podvukao da se "Turska bori za pozitivne političke rezultate".

"Jednako branimo sve narode koji žive u našoj zemlji. Uvijek smo bili i bit ćemo uz našu braću Azerbejdžance, koji su nepravedno okupirani tokom rata za Nagorno-Karabah. Nismo oklijevali ni kada je bilo potrebno braniti prava naše braće u Iranu, koji su nuklearnu energiju koristili u mirnodopske svrhe. Nikada nismo pravili razliku između nas i naše braće Bošnjaka, koji se bore za svoja prava", naglasio je Erdogan.

klix.ba

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9187 times
Been thanked: 5869 times

Re: ERDOGAN: Nema razlike izmedju nas i braće Bošnjaka

Post by Mister No » 09 Oct 2012, 22:44

Erdogane, ako ćeš iskreno više ličite na Srbe.

Kad Partizan igra, i kad tribine pogledam, sve nekakvi mrki i divlji navijači, majku im, kao da Besiktas nastupa :ooo
The Dark Side Of The Forum...

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 10 Oct 2012, 00:37

bogami ima i to velike
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 10 Oct 2012, 11:44

Obzirom na njihovu ekspanziju što ekonomsku što natalitalnu, cijela će Evropa na kraju ličiti na njih.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka » 10 Oct 2012, 12:56

Braće Bošnjaka?
Ko nas to još naziva braćom,otkad i zasto?
Mi braća nekome....nismo mi sine braća nikome,osim đavolu mozda,i ne licimo ni na kog,osim na sami sebe.....univerzalni smo...
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 10 Oct 2012, 16:14

Nikada nismo pravili razliku između nas i naše braće Bošnjaka, koji se bore za svoja prava", naglasio je Erdogan.
I zato nam šaljete one koze kao pomoć.... :valja
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 10 Oct 2012, 21:19

Da imamo pameti kao sto nemamo, Turska bi nam bilo jedno od strateskih trzista za izvoz.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 10 Oct 2012, 21:21

A šta da mi izvozimo? :sok
Oni nama izvoze sve i svašta... :grana
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 10 Oct 2012, 23:44

ma ne moze on meni biti ni brat od tetke a kamoli brat
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 12 Oct 2012, 20:30

silence wrote:Oni nama izvoze sve i svašta... :grana
Zato sto mi ne proizvodimo. Sta izvesti? Bilo sta za sta ima racunice. Prije koju godinu, par firmi je ucestvovalo u milionskoj malvrezaciji, kupovali su kostunjavo voce iz ukrajine, prepakivali u BiH i izvozili u Tursku pod BH brendom tj. s carinom 0,0 %
Samo u par velikih gradova imaju oko 40% populacije. Nije u Turskoj bas toliko jeftino kao prije 20 godina. Gorivo im je 2€, pa sve sto se oslanja na to, mi mozemo proizvoditi povoljnije. Jedan sat nase VSS je jeftiniji nego njihov.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Erdogan Velicanstveni

Post by Dust » 14 Nov 2012, 23:25

Image

Turska pod vodstvom premijera Redžepa Erdoana okreće leđa EU i svoju politiku usmjerava na region jugoistočne Evrope, upozorio je ugledni njemački list "Frankfurter Allgmeine Zeitung".

U svojoj analizi povodom otvaranja Ambasade Turske u Berlinu, najveće u svijetu, dopisnik lista iz Frankfurta, analizirajući politiku Erdoanove partije u proteklih nekoliko mjeseci, ističe da se u Turskoj sve manje govori o EU, a sve više o zemljama jugoistočne Evrope.

"Sve jasnije i očiglednije se Turska u spoljnoj politici okreće jugoistoku, a sve manje sjeverozapadu. To se jasno vidjelo na pompeznom stranačkom skupu krajem septembra po listi pozvanih gostiju, koji su iz Iraka, Sudana i Pakistana, a iz Evrope pozvani su muslimanski političari iz BiH i dominantno islamskog srbijanskog Sandžaka", piše FAZ. Kako navodi, iz Njemačke je došao samo bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, i to više, kako FAZ citira istambulskog publicistu i novinara Mehmeda alija Biranda, kao predstavnik ruskog "Gazproma", iako je u pozivnici naveden kao bivši kancelar.

"Poglavlje o EU je zatvoreno. Nije ni bilo predstavnika Evrope. Samo Šreder", navodi Ali Birand.

FAZ podsjeća i na kontroverzni Erdoanov dvoiposatni govor na tom partijskom skupu, o kojem je bilo riječi i u našim medijima, a u kojem je podvukao ciljeve svoje politike.

"EU uopšte nije bila tema. Erdoan je pozdravio Sarajevo, Prištinu, Skoplje i Arbil. Nije pozdravio Atinu. Njemačku i Francusku je spomenuo samo u negativnom kontekstu. Kritikovao ih je da se ne zauzimaju dovoljno protiv islamofobije", piše FAZ.

Danas se oglasio i sam Erdoan upozorivši da će EU izgubiti Tursku ako joj ne odobri članstvo do 2023. godine.

"Vjerovatno nas neće držati na čekanju toliko dugo. Ali ako i budu, EU će biti na gubitku", rekao je Erdoan tokom panel diskusije u Berlinu.

Miloš Marković, ekspert za tursku spoljnu politiku iz Beograda, smatra da je upravo Erdoanov govor na partijskom kongresu otvoreno pokazao da mu EU nije prioritet.

"To je bilo prvi put da u jednom takvom govoru premijer Turske nijednom rečju ne spomene EU. Delegatima je tom prilikom podeljen jedan plan za budući rad i EU se spominje u samo jednoj tački. Kada pogledate njihovu politiku, ona je više fokusirana na Bliski istok nego na EU. Što se tiče Evrope, fokusirani su prvenstveno na prostor jugoistočne Evrope", istakao je on.

On je ocijenio da postoji otvorena sumnja da EU, a pogotovo SAD svjesno dopuštaju uticaj Turske na Balkan kao "kompenzaciju" za turski neulazak u EU, a da se ujedno spriječi jači uticaj Rusije.

"Prvenstveno će SAD forsirati tu priču, jer im je Turska veliki saveznik. Ali mnogo će zavisiti šta će biti u Siriji, jer tu ima nekih razmimoilaženja sa SAD i mogućeg turskog kretanja prema Iranu. To su novi momenti nakon susreta Erdoana sa Ahmedinedžadom u Bakuu", naveo je Marković.

Iako Turska uvijek zvanično demantuje da ima bilo kakve aspiracije prema Balkanu i BiH, Marković podsjeća na izjave visokih turskih funkcionera.

"Sećate se Erdoanove izjave da mu je Alija Izetbegović ostavio BiH, a imate i izjavu na Kosovu zamenika premijera kad je obnovljeno turbe sultana Murata da je upravo na tom mestu u Kosovskoj bici postavljen temelj neraskidivog i trajnog prijateljstva Kosova i Turske", rekao je Marković.

Nekoliko profesora političkih nauka iz Sarajeva s kojima smo kontaktirali nisu mogli govoriti o ovoj temi, jer, kako su istakli, nemaju dovoljno informacija.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Erdogan Velicanstveni

Post by Krokodil Behko » 14 Nov 2012, 23:35

Kad sam vidio naslov ja pomislio, neka serija o Erdoganu :D
Miloš Marković, ekspert za tursku spoljnu politiku iz Beograda, smatra da je upravo Erdoanov govor na partijskom kongresu otvoreno pokazao da mu EU nije prioritet.
Da sam na njegovom mjestu ni meni EU ne bi bila prioritet. Turska ionako čeka skoro 30 godina da se bar primakne vratima EU. U medjuvremenu, preporodili su zemlju pa tako da im Evropa nije ni potrebna. Prije će biti da će Evropljani njih tražiti zbog respektabilnog tržišta i povoljnog geografskog položaja kao i presudnog uticaja u regiji bliskog istoka pa i šire.

Prije nekoliko dana, Erdogan je osuo paljbu i na sadašnji sistem u UN. Rekao je da on ne priznaje vrijednost ovakvog savjeta sigurnosti UN u kojem se nalazi pet stalnih članica. Rusija, SAD, Kina, Francuska i V.Britanija. Sasuo je kamaru nekih optužbi i ako to diplomatski shvatamo,onda je Erdogan istakao kandidaturu Turske za šestu stalnu članicu u Savjetu sigurnosti UN. Nema šta drugo biti. Sve je to izrekao na nekom samitu koji je održan čak u Maleziji. Turski uticaj, danas je puno veći nego što nam se čini.

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Re: Erdogan Velicanstveni

Post by IM_ex » 15 Nov 2012, 00:04

Velicanstveni - dingospo - R E S P E K T :aplauzz
bar Turskoj ne treba sadaka Evropske Unije, kao ni pokornost istoj - velicanstven nastup zaista :ok
E sad necu ni kako ja hocu

Post Reply

Return to “Drustvo”