Koliko suosjećamo s narodima zaraćenih zemalja?
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8242 times
- Been thanked: 19398 times
- Status: Offline
Koliko suosjećamo s narodima zaraćenih zemalja?
Sramim se priznati da pojma nemam šta su ISIL, IDIL, znam samo da se radi o nekakvim muslimanima ekstremistima ali ne znam ko su, šta hoće, koji im je cilj. Vijesti o njima samo preskočim.
A kad je u našoj zemlji bio rat zgražali smo se kako drugi nemaju pojma šta se kod nas dešava, kako je počinjen genocid a Evropa nije ništa poduzela. Isto kao što su ljudi drugih zemalja (većina) preskakala vijesti o nama i našem ratu, tako sad ja preskačem vijesti o Siriji jer eto...moj želudac ne može podnijeti užasne slike koje dolaze otamo. U one prve dvije sekunde se stresem i već u trećoj zaboravim šta sam vidjela.
Iskreno da kažem ne volim ni kad mi na FB guraju slike raskomadane djece a ja i onako ne vjerujem u saosjećanje i RIP-ovanje na facebooku.
Znači, moje pitanje je koliko suosjećamo i koliko smo upućeni u dešavanja u ratom pogođenim zemljama i razlikuje li se naša ravnodušnost od one koji su drugi osjećali dok smo mi prolazili kroz agoniju?
Je li ovo ignorisanje nešto kao odbrambeni mehanizam ili smo bezosjećajni?
Šta bi bilo s nama kad bi nas svačija patnja pogađala ko da je naša vlastita?
A kad je u našoj zemlji bio rat zgražali smo se kako drugi nemaju pojma šta se kod nas dešava, kako je počinjen genocid a Evropa nije ništa poduzela. Isto kao što su ljudi drugih zemalja (većina) preskakala vijesti o nama i našem ratu, tako sad ja preskačem vijesti o Siriji jer eto...moj želudac ne može podnijeti užasne slike koje dolaze otamo. U one prve dvije sekunde se stresem i već u trećoj zaboravim šta sam vidjela.
Iskreno da kažem ne volim ni kad mi na FB guraju slike raskomadane djece a ja i onako ne vjerujem u saosjećanje i RIP-ovanje na facebooku.
Znači, moje pitanje je koliko suosjećamo i koliko smo upućeni u dešavanja u ratom pogođenim zemljama i razlikuje li se naša ravnodušnost od one koji su drugi osjećali dok smo mi prolazili kroz agoniju?
Je li ovo ignorisanje nešto kao odbrambeni mehanizam ili smo bezosjećajni?
Šta bi bilo s nama kad bi nas svačija patnja pogađala ko da je naša vlastita?
Re: Koliko suosjećamo s narodima zaraćenih zemalja?
Rekao bih da ne i suosjećam previše. Od većine loših informacija iz svijeta se može pobjeći a i da ne uspiješ u tome njih je opet previše da bi suosjećao sa svima jer to zahtijeva i energiju i vrijeme i može biti da je, ko što kažeš, nekakav odbrambeni mehanizam.
Nije mi svejedno kada vidim kako ljudi stradaju al znam da im ne mogu pomoći ni na koji način, ne zavise im životi niti uslovi istog od mene i moje brige. Malo sam više osjetljiv na stradanja ljudi sa kojima se mogu malo više identificirati, koji prolaze ono što smo mi prolazili to je valjda normalno.
Za neke druge sukobe, uzeću npr ratove u koje je upletena Amerika, da li direktno da li indirektno, tamo gdje možda može spriječiti stradanja, i nemam nekog suosjećanja. Osjećam da nije pravedno, da su mnogi stradali zbog te politike, nafte, pogrešnih razloga ali i završi na tome. Da sam Amerikanac možda bih malo drugačije razmišljao jer imaš kakvu-takvu priliku da djeluješ na njihovu politiku, osjećao bi nekakvu odgovornost.. drugačije je, znaš da možeš pomoći nečim.. Iz Bosne i Hercegovine nemaš baš te privilegije.
Pored gore spomenutog em si finansijski nemoćan, em imaš ograničenu slobodu kretanja, em si nezaštićen u svijetu.. daleko od jednog Amerikanca, Engleza.
S druge strane možda bi mi bilo svejedno i možda bih živio u neznanju.
Suosjećam sa čovječanstvom u cijelini ali to je već neka druga tema.
Ti spomenu ISIL a kad pogledaš malo ovaj snimak ostaneš zbunjen.
Teško ti razlikovati dobro od zla i ne možeš naći razloga za suosjećanje.. Žao ti je što se to dešava ali OK, ništa strašno, da me pogađa, da me duša zaboli što će ih Amerikanci bombardovati. I njih i neke druge dole.
Ne mislim da su drugi bili baš ravnodušni zbog stradanja u BiH.. Kad vratim film vidim da je tu bilo i pomoći finansijske, vojne, od običnih ljudi dolazila je podrška, dobijali smo te nekakve paketiće od njih, djece iz Evrope, pomoć od Karitasa, CK, pa i i to je neka vrsta suosjećanja. Bili su i protest širom svijeta protiv rata, mnoge poznate ličnosti su stale na našu stranu, bilo je i pokušaja da se diplomatijom riješe sukobi i drugi su nam pomagali u tome.. Možda nisu bili uvijek iskreni ali nismo ni mi uvijek bili spremni na mir. Boli to što su nas pustili da se koljemo, što nisu spriječili zlo a mogli su spriječiti, što nisu odmah kaznili krivce i što nisu nametnuli mir al to je opet neka druga priča.
Nije mi svejedno kada vidim kako ljudi stradaju al znam da im ne mogu pomoći ni na koji način, ne zavise im životi niti uslovi istog od mene i moje brige. Malo sam više osjetljiv na stradanja ljudi sa kojima se mogu malo više identificirati, koji prolaze ono što smo mi prolazili to je valjda normalno.
Za neke druge sukobe, uzeću npr ratove u koje je upletena Amerika, da li direktno da li indirektno, tamo gdje možda može spriječiti stradanja, i nemam nekog suosjećanja. Osjećam da nije pravedno, da su mnogi stradali zbog te politike, nafte, pogrešnih razloga ali i završi na tome. Da sam Amerikanac možda bih malo drugačije razmišljao jer imaš kakvu-takvu priliku da djeluješ na njihovu politiku, osjećao bi nekakvu odgovornost.. drugačije je, znaš da možeš pomoći nečim.. Iz Bosne i Hercegovine nemaš baš te privilegije.
Pored gore spomenutog em si finansijski nemoćan, em imaš ograničenu slobodu kretanja, em si nezaštićen u svijetu.. daleko od jednog Amerikanca, Engleza.
S druge strane možda bi mi bilo svejedno i možda bih živio u neznanju.
Suosjećam sa čovječanstvom u cijelini ali to je već neka druga tema.
Ti spomenu ISIL a kad pogledaš malo ovaj snimak ostaneš zbunjen.
Teško ti razlikovati dobro od zla i ne možeš naći razloga za suosjećanje.. Žao ti je što se to dešava ali OK, ništa strašno, da me pogađa, da me duša zaboli što će ih Amerikanci bombardovati. I njih i neke druge dole.
Ne mislim da su drugi bili baš ravnodušni zbog stradanja u BiH.. Kad vratim film vidim da je tu bilo i pomoći finansijske, vojne, od običnih ljudi dolazila je podrška, dobijali smo te nekakve paketiće od njih, djece iz Evrope, pomoć od Karitasa, CK, pa i i to je neka vrsta suosjećanja. Bili su i protest širom svijeta protiv rata, mnoge poznate ličnosti su stale na našu stranu, bilo je i pokušaja da se diplomatijom riješe sukobi i drugi su nam pomagali u tome.. Možda nisu bili uvijek iskreni ali nismo ni mi uvijek bili spremni na mir. Boli to što su nas pustili da se koljemo, što nisu spriječili zlo a mogli su spriječiti, što nisu odmah kaznili krivce i što nisu nametnuli mir al to je opet neka druga priča.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Nismo ništa bolji ili gori od ostalih. Ovoliko i drugi suosjećaju. Poenta je da ima boljih načina kako kanalisati svoju energiju. Ali mislim i da treba sve ove ratove i borbe uzimati sa rezervom. Mnogo je fotošopiranih, montiranih slika, videa, propagande i svačeg nečeg.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place
Nema fotošopa, kad su izbjeglice u pitanju.Rockefeller wrote:Nismo ništa bolji ili gori od ostalih. Ovoliko i drugi suosjećaju. Poenta je da ima boljih načina kako kanalisati svoju energiju. Ali mislim i da treba sve ove ratove i borbe uzimati sa rezervom. Mnogo je fotošopiranih, montiranih slika, videa, propagande i svačeg nečeg.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Mi smo zrno,šaka.Amerika je mogla pomoći nama,mi ne možemo nikom i da ustanemo svi pokretni što nas je tu.
Drugo,ja ne krivim vanjske sile,koliko agresora.Ako su već napadali,nisu morali raditi zvjerstva,sakaćenja isl........to me niko ne moze ubijediti da je do amerike,evrope,qurca......to je do njih-počinioca..........(taj dio)
Treće,mlada sam osoba ali sam za svog zivota prošla sranja sto neko nije za tri....ovo nije puka fraza vec tuzna cinjenica.....sad pušem i na jogurt...više ništa ne mogu podnijeti,kad sam se počela raspadati i plakati pri običnoj konverzaciji koja liči na prepirku stavila sam tačku i poduzela mjere......
Više ne gledam srebrenicu,ne gledam ratove,ne učestvujem u ispravljanju krivih drina ni u familiji,rodbini,općini,nigdje........nije to za mene..to je za one čvršće.......jer ja kad gledam poplave u hrvatskoj fata me lijeva strana i pijem bosaurine....naše i ne gledam....pomoći hoću koliko mogu,kad mi se ko obrati i kad procijenim da je taj insan baš za pomoći........ne mogu.......ne vrijedi mi leći i umrijeti,i da dobijem udar nikome nisam pomogla......
Drugo,ja ne krivim vanjske sile,koliko agresora.Ako su već napadali,nisu morali raditi zvjerstva,sakaćenja isl........to me niko ne moze ubijediti da je do amerike,evrope,qurca......to je do njih-počinioca..........(taj dio)
Treće,mlada sam osoba ali sam za svog zivota prošla sranja sto neko nije za tri....ovo nije puka fraza vec tuzna cinjenica.....sad pušem i na jogurt...više ništa ne mogu podnijeti,kad sam se počela raspadati i plakati pri običnoj konverzaciji koja liči na prepirku stavila sam tačku i poduzela mjere......
Više ne gledam srebrenicu,ne gledam ratove,ne učestvujem u ispravljanju krivih drina ni u familiji,rodbini,općini,nigdje........nije to za mene..to je za one čvršće.......jer ja kad gledam poplave u hrvatskoj fata me lijeva strana i pijem bosaurine....naše i ne gledam....pomoći hoću koliko mogu,kad mi se ko obrati i kad procijenim da je taj insan baš za pomoći........ne mogu.......ne vrijedi mi leći i umrijeti,i da dobijem udar nikome nisam pomogla......
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
sve ratove vodi i diriguje zapad... ko drugi, kad je jedina ekonomija oružje...
gledaj ukrajinu, cirkus, narod platio cenu... Fašizam na delu, a ovamo protiv fašizma... A oni u siriji i oni u iraku, kako se zovu neki islamisti... Jbg oće neko da stane amerima na kraj pa kolje novinare na svakih petnajst dana... idiotizam u šta se svet pretvara... Što se tiče tih islamista ja sam za odstrel jer radikalni islamizam je bolest... tu je problem islama, mnogi ga gledaju preoštro, utegnuto i izopačeno...
Čim čujem za vehabije i slično, meni šmajser pred očima i zid, a ispred zida oni i... ratatatatatattatatatatata , i mirna bosna
gledaj ukrajinu, cirkus, narod platio cenu... Fašizam na delu, a ovamo protiv fašizma... A oni u siriji i oni u iraku, kako se zovu neki islamisti... Jbg oće neko da stane amerima na kraj pa kolje novinare na svakih petnajst dana... idiotizam u šta se svet pretvara... Što se tiče tih islamista ja sam za odstrel jer radikalni islamizam je bolest... tu je problem islama, mnogi ga gledaju preoštro, utegnuto i izopačeno...
Čim čujem za vehabije i slično, meni šmajser pred očima i zid, a ispred zida oni i... ratatatatatattatatatatata , i mirna bosna
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10017 times
- Been thanked: 11901 times
Eto sad opet u Palestini.
Iskren da budem, samo "prođem" pored tih vijesti. Sad oni tamo viču, kao mi u ratu: Đe su sad volki muslimani da nam pomognu.
Iskren da budem, samo "prođem" pored tih vijesti. Sad oni tamo viču, kao mi u ratu: Đe su sad volki muslimani da nam pomognu.
- dadojović
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
Suosjećamo.
Ostalo je u nekoj kolektivnoj svijesti, sjećanje na My Lai, Tiananmen, na Jana Palacha na žrtve Crvenih Kmera.
Zbog činjenice da o žrtvama Palestine slušamo od rođenja možda je ta empatija otupila ali postoji.
Sada tu količinu empatije mjeriti ili ju stavljati u neke postotke, niti je moguće niti potrebno.
Ostalo je u nekoj kolektivnoj svijesti, sjećanje na My Lai, Tiananmen, na Jana Palacha na žrtve Crvenih Kmera.
Zbog činjenice da o žrtvama Palestine slušamo od rođenja možda je ta empatija otupila ali postoji.
Sada tu količinu empatije mjeriti ili ju stavljati u neke postotke, niti je moguće niti potrebno.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
mi smo narod koji je prezivio rat zato susosjecamodadojović wrote: 23 Nov 2019, 10:07 Suosjećamo.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
- dadojović
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
Uz ratno stanje, i eskalaciju sukoba između Armenije i Azerbajdžana, opet aktualno pitanje.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Realno me zaboli
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14439 times
- Been thanked: 24325 times
Realno, svi tako razmisljaju,
Al eto, saCe neko napisat kako se zalaze za mir i ljubav u svijetu, i od sekerancije otic u kuhinju i spucat but teletine.
Dozvolite da se obratimo
Pročitam vijesti, u toku sam, ali i ništa više.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Pa sta ces. Da koj glas moze pokrenuti eskadrilu bombardera jal plotun tomahavka onda bi vrijedilo suosjecati. Ovako...
Kad je bilo aktuelno ono sa izbjeglicama iz sirije crveni krst trazio pomoc otiso odnio nesto odjece za bebe i tu se otprilike moj aktivizam i suosjecanje zavrsavaju
Kad je bilo aktuelno ono sa izbjeglicama iz sirije crveni krst trazio pomoc otiso odnio nesto odjece za bebe i tu se otprilike moj aktivizam i suosjecanje zavrsavaju
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
- Mocan_Nick
- Poneki mu pročitamo

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 34 times
Imamo dovoljno svojih jada, da mi je visak gledat tudje jade..
Desi se negdjebu svijetu nesto..kod nas ispred BBI protesti..
Tacno su ti ljudi besposleni.. ne svrstavam ih u suosjecajne koji pate tamo za nekim Rohinja etnickim skupinama..
Sada kako su doali migranti, i kada vidim da su ti ljudi sve samo ne civilizovani..tacno kao neka divlja plemena..
Tako da sve manje suosjecam i sa cim sto me ne dotice
Desi se negdjebu svijetu nesto..kod nas ispred BBI protesti..
Tacno su ti ljudi besposleni.. ne svrstavam ih u suosjecajne koji pate tamo za nekim Rohinja etnickim skupinama..
Sada kako su doali migranti, i kada vidim da su ti ljudi sve samo ne civilizovani..tacno kao neka divlja plemena..
Tako da sve manje suosjecam i sa cim sto me ne dotice
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3977 times
- Been thanked: 7356 times
Daleko od ociju, daleko od srca..
na ratove i vijesti ne reagujem, jer mogu se suosjecati samo sa pojedincima..
a ne sa cijelim narodima, i nekakvim vijestima..
na ratove i vijesti ne reagujem, jer mogu se suosjecati samo sa pojedincima..
a ne sa cijelim narodima, i nekakvim vijestima..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3977 times
- Been thanked: 7356 times
Iran- Irak, ili Azerbedjan-Armenija..
sta se imam suosjecati, kad ne poznam te narode...
tek sam nedavno upoznao par Iranaca i cine mi se daleko normalniji od neki Iracana..
Iracani su divlji, u usporedi sa Irancima, koji su obrazovaniji i mirniji..
sta se imam suosjecati, kad ne poznam te narode...
tek sam nedavno upoznao par Iranaca i cine mi se daleko normalniji od neki Iracana..
Iracani su divlji, u usporedi sa Irancima, koji su obrazovaniji i mirniji..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10092 times
- Been thanked: 17087 times
- Status: Online
Suosjecam, jako, boli me to, utice na psihu, funcionisanje. I onda sam ja presjekla, izolovala se od vijesti koliko je to moguce. Odbijam da cujem i procitam bilo sta. Jer sta iko ima od moje boli za nepoznatim ljudima? Niko nista. Samo ja nesanicu i nefunkcionalnost. Sta cu im 
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.