Mjesoviti brak?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3013 times
Been thanked: 1371 times
Status: Offline

Re: Većina na Balkanu izbjegava mješovite brakove: ‘Samo nek je naš’

Post by amidza idriz » 11 Nov 2020, 10:38

Hurija wrote: 11 Nov 2020, 10:28 Licno nisam za to mješanje i Radikalna sam Bošnjakinja ,neću da glumatam ovdje da mi je svejedno i da sam za multieničnost u braku
Tvoje pravo.

Vjerovatno zivis u takvoj sredini gdje se moze probrati. Postoje sredine gdje moras birati ili ili. Ili da ostanes cijeli zivot sam/a ili prihvatiti nekoga drugog i drugacijeg radi produzetka vrste.

Mijesani brak ima dodatne probleme u odnosu na ''jednonacionalni''. Jednonacionalni pucaju a ovi opstaju samo zahvaljujuci toleranciji i razumijevanju.
Ako zelis ili ne mozes da prihvatis drugog i drugacije najbolje je drzi se svoga...ali i od toga zna glava zaboljeti.

p.s. i nikada ne reci nikada. Znam ih ''mnogo'' kojima sam savjetovao da prihvate tudju situaciju gdje su se opirali a na kraju i njih same stiglo. ;)
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3013 times
Been thanked: 1371 times

Post by amidza idriz » 11 Nov 2020, 10:41

Nora Ibsenova wrote: 11 Nov 2020, 10:38
MarlboroGold wrote: 11 Nov 2020, 10:29
Ne glumim, već je živim i upotrebljavam tamo gdje je logički i osnovano istu upotrebljavati. Ne očekujem da se ljudi slože sa time, a trebaće još dosta vremena za triježnjenje od etno-nacionalnih kandži.

Ovo što je morningstar naveo je hipoteza, a ja se ne bavim takvim hipotezama jer je to opasno, kao ni reakcijama na njegovu priču. Osvrnuo sam se na ono što pojedinci na ovom i drugim forumima prosipaju godinama (uz razna imputiranja od kojih mi se povraća), a to su uvijek jedno te iste priče koje sam gore naveo. Sa takvima ne možeš voditi dijalog.
Jaro, ja tebe još nikad nisam pročitala da nekom ko relativizira zločine kažeš: prošlo je 25 godina od rata, zar nije vrijeme da priznate šta je bilo i da move on. A par puta sam te zatekla kako bošnjacima pametuješ da je prošlo toliko i toliko.

Meni je kuća srušena 4 puta u ratu, otac mi je ranjen 4-5 puta, brat mi je ranjen, amidžu su mi zaklale prve komšije i dan-danas neće da kažu gdje mu je tijelo, pola familije mi je prognano, a mi smo "dobro prošli", tako da izvini što se ja i meni slični osipamo više na ove "pokušaje hipoteze" jer to nije ništa drugo do upakovana pro-četnička propaganda koja je i dovela do ovog gore što sam navela. Za neke ljude rat nije stvar prošlosti jer posljedice rata svakodnevno žive. Dođi mom ocu koji svih tih 25 godina ima noćne more, svaku noć, 25 godina, pa mu reci: de ba, prošlo je dva desetljećja, zar nije vrijeme da nastaviš dalje ;)

Mislim, da ti je priča toliko glupa da ne znam kako ti još niko nije rekao.
Lakse je reci ''jebo vas rat, dokle cete vise o njemu''.
Dotle dok se ne rasciste stvari iz zadnjeg rata a ima ih mnogo.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

vrhbosnica
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 26 times

Post by vrhbosnica » 11 Nov 2020, 10:41

Hurija wrote: 11 Nov 2020, 10:28 Licno nisam za to mješanje i Radikalna sam Bošnjakinja ,neću da glumatam ovdje da mi je svejedno i da sam za multieničnost u braku
Zar postoji radikalizam u bosnjaka..
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 3026 times
Been thanked: 5355 times

Post by Nora Ibsenova » 11 Nov 2020, 10:42

Što se mješanih brakova tiče, pošto je to ovdje tema, svi navodite primjere u kojima Srpska ili Hrvatska strana maltretira jadnog Bošnju.

Evo, najbolja prijateljica moje mame, Srpkinja, udata je za Bošnjaka, koji ne propušta nijednu svađu da joj "nabije" na nos "šta su oni nama radili u ratu" - iako žena veze nema sa tim.

Brani joj da boji jaja za vrijeme Vaskrsa jer je on "musliman" iako svako jutro redovno drmne čašicu rakije a nije mu strano i da se napije. Itd.

Nije to ba lahko, puno je stvari koje svakako razdvajaju muškarca i ženu, kad tu dodaš još jedan tako važan faktor, može se samo smatrat da su hrabri oni koji se upuste u takvo nešto znajući gdje i sa kim žive.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 11 Nov 2020, 10:45

vrhbosnica wrote: 11 Nov 2020, 10:41
Je l' ovo ironično pitaš :D.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4199 times
Been thanked: 3884 times

Post by Naseef Mushroom » 11 Nov 2020, 10:47

animals wrote: 11 Nov 2020, 08:25 Pa jebote , ja zivim u takvom braku i bolje mi je sto puta, od
moji silni prijatelja koji zive sa svojim Hrvaticama..
E ovo je dobar primjer kada ja napišem kako Bošnjaci neke stvari prešute kada im se negira ime i jezik radi mira u kući pa neko uzvrati kako o tim temama govore samo ekstremisti koji su opterećeni nacionalnošću što apsolutno nije tačno jer ne moraju se narodi koristiti samo u negativnom kontekstu.

Tvoj komentar je primjer kako treba biti, super komentar i nema se nista protiv toga reći, siguran sam da si i korektan tip koji zove moj narod Bošnjake pravim imenom ali sam čitao stotine komentara sličnih tvojim gdje piše npr. "Ja živim u braku sa Muslimankom i bolje mi je od prijatelja Srba koji su oženili Srpkinje" ili "Moj sin je Hrvat i oženio je Muslimanku i bolji mu je sadašnji brak od onog prvog kada je bio oženjen za Hrvaticu".
Ima dosta primjera gdje Bošnjaci opisuju kako u mješovitom braku nisu nikada imali svađu i neugodnosti tako što je ženina familija pokazala toleranciju i multikulturalnost time što mu negiraju naciju i jezik.
"Ti si Musliman, govoriš Našim jezikom, mi se slažemo dobro ali su krive tri strane što nas zavadiše i što su svi klali po Bosni"
Neće punac Milutin nikada priznati da je izvršen genocid u Srebrenici jer se ne opterećuje tim stvarima jer je pacifista, Jugoslaven i multi-kulti a ne smeta Milutinu uveličati stvari i reći da je u Zenici bio pokolj kao u Srebrenici.
Još kaže bošnjački zet naivno "Jest moj punac Milutin cool i multi-kulti, nije mu problem priznati da su Srbi po Zvorniku klali kao i Muslimani po Tešnju"
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 11 Nov 2020, 10:49

Naaser Boga mi ko da je kod svakog mješanog para bio na večeri. :D.

pizarro
sportski urednik
sportski urednik
Has thanked: 7487 times
Been thanked: 8947 times
Status: Online

Post by pizarro » 11 Nov 2020, 10:49

meni licno svako umanjuje genocid nad bosnjacima ko uzima za argument kako je to bilo prije x godina.
nijemci su zidovima poslije 2. svjetskog rata pomagali i jos pomazu a kristalna noc se ne smije zaboraviti.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23668 times
Been thanked: 21645 times

Post by Masamune » 11 Nov 2020, 10:50

MarlboroGold wrote: 11 Nov 2020, 10:29
Ne glumim, već je živim i upotrebljavam tamo gdje je logički i osnovano istu upotrebljavati. Ne očekujem da se ljudi slože sa time, a trebaće još dosta vremena za triježnjenje od etno-nacionalnih kandži.

Ovo što je morningstar naveo je hipoteza, a ja se ne bavim takvim hipotezama jer je to opasno, kao ni reakcijama na njegovu priču. Osvrnuo sam se na ono što pojedinci na ovom i drugim forumima prosipaju godinama (uz razna imputiranja od kojih mi se povraća), a to su uvijek jedno te iste priče koje sam gore naveo. Sa takvima ne možeš voditi dijalog.
Jaro, ja tebe još nikad nisam pročitala da nekom ko relativizira zločine kažeš: prošlo je 25 godina od rata, zar nije vrijeme da priznate šta je bilo i da move on. A par puta sam te zatekla kako bošnjacima pametuješ da je prošlo toliko i toliko.

Meni je kuća srušena 4 puta u ratu, otac mi je ranjen 4-5 puta, brat mi je ranjen, amidžu su mi zaklale prve komšije i dan-danas neće da kažu gdje mu je tijelo, pola familije mi je prognano, a mi smo "dobro prošli", tako da izvini što se ja i meni slični osipamo više na ove "pokušaje hipoteze" jer to nije ništa drugo do upakovana pro-četnička propaganda koja je i dovela do ovog gore što sam navela. Za neke ljude rat nije stvar prošlosti jer posljedice rata svakodnevno žive. Dođi mom ocu koji svih tih 25 godina ima noćne more, svaku noć, 25 godina, pa mu reci: de ba, prošlo je dva desetljećja, zar nije vrijeme da nastaviš dalje ;)

I moj stari je ranjen 2 puta na liniji, amidža jednom, a mati je izgubila brata kojem su ubijeni i sinovi. Opet ne dijele takve stavove. Ni blizu. Razumijem zašto je iz tvoje perspektive glupa, ali nije iz svačije.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 11 Nov 2020, 10:50

Jarane, meni je dainica Hrvatica, udala se za mog dajdžu prije nego što sam se ja rodila. Bog me ubio ako znam da je IKAD u ovih 26 godina na ikakvom porodičnom okupljanu, a bilo ih je mnogo, potegnuta priča o nacionalnosti. Nit je ikad došla u priliku da me zove bošnjakinjom ili muslimankom. :D.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14847 times
Been thanked: 25409 times

Post by Fuddo » 11 Nov 2020, 10:52

Cojek kad se zeni, zeni se sebi.
Ne zenim je ni drzavi, ni naciji, ni Aliji, ni domovini Bosni.
I ako meni valja i pase, blago me zaboli qratz sta cei komsiluk, unutrasnji, vanjski i vanzemaljski prijatelji, i neprijatelji rec.
However, boli me qratz i koga ce drugi sebi zenit.
Nek ozeni ako hoce kravu perovu, ako mu je to izbor, ja cu sam rec, cestitam.
Njegov problem.

A to, ratovi, neratovi, pa naoruzaj se rodjo da ne upamtis ako ga bude. I vezbaj, vojnik u napadu, vojnik u odbrani, i atomski zDesna. Ja, kupi i dronova.
Dozvolite da se obratimo

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 11 Nov 2020, 10:52

MarlboroGold wrote: 11 Nov 2020, 10:50

I moj stari je ranjen 2 puta na liniji, amidža jednom, a mati je izgubila brata kojem su ubijeni i sinovi. Opet ne dijele takve stavove. Ni blizu. Razumijem zašto je iz tvoje perspektive glupa, ali nije iz svačije.
Kakve stavove? Da rat nije stvar prošlosti?
Pa sve dok se još uvijek kosti otkopavaju, sve dok još uvijek imaš žive ljude koji znaju gdje su ti ukopani članovi porodice a neće da ti kažu, sve dok se genocid negira, sve dok su na vlasti oni koji ga podržavaju, sve dok sudski procesi još uvijek traju, rat nije stvar prošlosti.

Možemo mi svi kolektivno stavit roze naočare i uhvatit se u kolo, ali to neće promjenit činjenice.

A te roze naočare nas i jesu dovele u situaciju da nam je rat stvar sadašnjosti i da njegov uticaj još uvijek svi živimo.

vrhbosnica
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 26 times

Post by vrhbosnica » 11 Nov 2020, 10:53

Nora Ibsenova wrote: 11 Nov 2020, 10:45
vrhbosnica wrote: 11 Nov 2020, 10:41

Paaaaa.... nema takva stranka, imal? Radikalna bosnjacka stranka isl.. imaju li neke novine, organizacije, pokreti...
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

Post by MorningStar » 11 Nov 2020, 10:54

Kakva eskalacija na hipotezi u da su ljudi sustinski - slicni isti :oo (ajd malo i sale) No st’a bi rekli de malo procitajte sta sam pisao i sta je teza prije nego napunite redenike odbrane “nasih”.

1 Nije poredjenje Ar BiH ( uzeo sam u jednom pitanju-na koje mi ni ne odgovorise)
2 Nije relativizacija.
3 Nije pravdanje necega itd.

Nego gle cuda samo iznosenje stava tj. jednog stava u psihologiji (za sto sam postavio i link) a to je da su ljudi kada slijede naredbe i kada im se kaze da nece odgovarati za to (sto je poenta onog eksperimenta) spremni da idu veoma daleko sto se tice nanosenja boli/ pa i ubijanja drugih.

Opet savjet da pogleda se video a posto je podug moze se i procitati o istom.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 11 Nov 2020, 10:57

vrhbosnica wrote: 11 Nov 2020, 10:53
Nora Ibsenova wrote: 11 Nov 2020, 10:45

Paaaaa.... nema takva stranka, imal? Radikalna bosnjacka stranka isl.. imaju li neke novine, organizacije, pokreti...
A to misliš.
Pa nije to kod nas učestalo baš toliko, ali ima jebiga.

Meni je jednom bilo i smiješno i tužno u isto vrijeme, na poslu situacija.
Došla nam šefica iz Banja Luke, i sad pričamo ona (srpkinja, pravoslavka), ja (ateista, bosanka), i kolegica iz Livna (muslimanka, bošnjakinja).

Ja: I Nevena, čujem da si našla nekog momka ovdje?
Nevena: Aha.
Ja: Taman da se udaš, pa da budeš naša. (misleći na ... Sarajevo)
Livno: Neće bit naša.
Ja: Kako neće?
Livno: Pa momak joj je sa Pala. :zao
Ja: Pa ... pa ...
(ode Nevena)
Ja: Kako bona tako kažeš pred curom? :dole
Livno: Pa slušaj ... ja sam ti malo ... nacionalista.

:grana

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 11 Nov 2020, 10:58

Nora Ibsenova wrote: 11 Nov 2020, 10:52
MarlboroGold wrote: 11 Nov 2020, 10:50
Pa sve dok se još uvijek kosti otkopavaju, sve dok još uvijek imaš žive ljude koji znaju gdje su ti ukopani članovi porodice a neće da ti kažu, sve dok se genocid negira, sve dok su na vlasti oni koji ga podržavaju, sve dok sudski procesi još uvijek traju, rat nije stvar prošlosti.

Možemo mi svi kolektivno stavit roze naočare i uhvatit se u kolo, ali to neće promjenit činjenice.

A te roze naočare nas i jesu dovele u situaciju da nam je rat stvar sadašnjosti i da njegov uticaj još uvijek svi živimo.
Rekoh ranije da manje slušate šta se servira iz političkog vrha i tabloida, a da više razgovarate sa običnim ljudima. Iznenadićete se šta sve možete čuti - od priznanja genocida, zločina i do svega ostalog.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14847 times
Been thanked: 25409 times

Post by Fuddo » 11 Nov 2020, 10:59

MorningStar wrote: 11 Nov 2020, 10:54 Kakva eskalacija na hipotezi u da su ljudi sustinski - slicni isti :oo (ajd malo i sale) No st’a bi rekli de malo procitajte sta sam pisao i sta je teza prije nego napunite redenike odbrane “nasih”.

1 Nije poredjenje Ar BiH ( uzeo sam u jednom pitanju-na koje mi ni ne odgovorise)
2 Nije relativizacija.
3 Nije pravdanje necega itd.

Nego gle cuda samo iznosenje stava tj. jednog stava u psihologiji (za sto sam postavio i link) a to je da su ljudi kada slijede naredbe i kada im se kaze da nece odgovarati za to (sto je poenta onog eksperimenta) spremni da idu veoma daleko sto se tice nanosenja boli/ pa i ubijanja drugih.

Opet savjet da pogleda se video a posto je podug moze se i procitati o istom.
Jebote stav.
Haj zdravo.
Dozvolite da se obratimo

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 11 Nov 2020, 11:00

MarlboroGold wrote: 11 Nov 2020, 10:58
Nora Ibsenova wrote: 11 Nov 2020, 10:52

Rekoh ranije da manje slušate šta se servira iz političkog vrha i tabloida, a da više razgovarate sa običnim ljudima. Iznenadićete se šta sve možete čuti - od priznanja genocida, zločina i do svega ostalog.
Vrtimo se u krug, ko je birao taj politički vrh? I nemoj Bgt te priče: manjina koja je izašla na izbore.
Ako je ovoj većini već toliko muka od tog političkog vrha, što oni ne izađu ne izbore.

Šutnja je odobravanje. Uvijek bila.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 11 Nov 2020, 11:03

Nora Ibsenova wrote: 11 Nov 2020, 11:00
MarlboroGold wrote: 11 Nov 2020, 10:58
Vrtimo se u krug, ko je birao taj politički vrh? I nemoj Bgt te priče: manjina koja je izašla na izbore.
Ako je ovoj većini već toliko muka od tog političkog vrha, što oni ne izađu ne izbore.

Šutnja je odobravanje. Uvijek bila.
U pravu si. Vrtimo se u krug.

Pozz

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 11 Nov 2020, 11:05

Nora Ibsenova wrote: 11 Nov 2020, 10:57
vrhbosnica wrote: 11 Nov 2020, 10:53
A to misliš.
Pa nije to kod nas učestalo baš toliko, ali ima jebiga.

Meni je jednom bilo i smiješno i tužno u isto vrijeme, na poslu situacija.
Došla nam šefica iz Banja Luke, i sad pričamo ona (srpkinja, pravoslavka), ja (ateista, bosanka), i kolegica iz Livna (muslimanka, bošnjakinja).

Ja: I Nevena, čujem da si našla nekog momka ovdje?
Nevena: Aha.
Ja: Taman da se udaš, pa da budeš naša. (misleći na ... Sarajevo)
Livno: Neće bit naša.
Ja: Kako neće?
Livno: Pa momak joj je sa Pala. :zao
Ja: Pa ... pa ...
(ode Nevena)
Ja: Kako bona tako kažeš pred curom? :dole
Livno: Pa slušaj ... ja sam ti malo ... nacionalista.

:grana
Imal kakav kontakt od tog Livna? 😃
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”