Ne ako poredis njene godine sa sestrom joj I kad je objava dosla.Venera wrote: 16 Jul 2021, 16:17Osoba sa 19 godina ne nosi igračku sa sobom, a to postoji u opisu Ajše koja je prihvaćena u kuću Muhameda upravo se igrala, znači djete.Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:14
Zavisi kolko mislis da je imala godina 19'ili 9 ali opet ona je imala prosca I prije Poslanika a.s.
Pa je Ebu Bekr jedva dao Muhammedu a.s.ali su postali tazbina.
Islam
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1743 times
- Been thanked: 3322 times
- Status: Offline
Re: Islam
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

DUHOVNOST
Starosna dob Aiše, r.a., prilikom udaje
Autor: Alban Çuli Juli 12, 2015 0
Printaj E-pošta
Starosna dob Majke vjernika, Aiše, r.a., kada se udala za Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.
U mnogim kazivanjima ili predajama nije jasno koja je bila starosna dob hazreti Aiše, r.a., kada se udala za Poslanika, s.a.v.s. Činjenice koje vade muslimanski analitičari pokazuju da bi starosna dob hazreti Aiše, r.a., trebala biti negdje oko 19-20 godina.
Da uradimo jednu analizu kako bismo došli do zaključka.
Prema knjizi Imama Nedevija „Biografija Aiše“, na 111. stranici, on kaže: "Hazreti Aiša je bila udovica i tako je ostala 40 godina."
Na 153. stranici on kaže: "Posljednji dani kalifata Amira Muavije bile su i posljednji dani života hazreti Aiše, r.a., a njena starosna dob u to vrijeme je bila 67."
Ako mi uradimo jedan proračun uklanjanjem 40 godina kao udovice od ukupno 67 godine, dolazimo do zaključka da je hazrati Aiša, r.a., imala 27 godina kada je preselio Poslanik Muhammed, s.a.v.s., u 11 god. po hidžri (emigracije), a ne 18. Dakle, s obzirom na period objave od 23 godina, da se zaključiti da je hazreti Aiša, r.a., rođena 4 godine prije objave. Shodno tome, starosna dob hazrati Aiše, r.a., kada je stupila u nikah (brak) 10. god. objave, mora da je bila od 14-15 godina. Prema toj računici, stupanje u nikah hazreti Aiše, r.a., u 2. god. po hidžri (emigracije) mora da je bilo kada je imala 19-20 godina.
Drugi izvori korekcije:
1- Historičar Imam Taberi, u svojoj poznatoj knjizi historije "Tarijkh" u 4 tomu, na 50 stranici, kaže: "Ebu Bekr, u predislamskom periodu oženio je dvije hanume, Fatilah kćeri Abduluzaa, od koje su rođeni Abdullah i Esma i drugu Ummu Rumaneh, od koje su rođeni Abdurrahman i Aiša. Sva četiri djeca su rođena u predislamskom periodu."
2- Poznato je da sin Ebu Bekra, Abdurrahman (brat od iste Aišine majke), borio se protiv muslimana u poznatoj bici na Bedru. Njegova starosna dob u toj bici je bila od 21-22 godina, a koji je bio veći od Aiše, r.a. Nema dokaza koji bi kazali da je razlika između Aiše i Abdurrahmana bila veća od 3-4 godine. Ova činjenica nam govori da je hazrati Aiša, r.a., rođena 4-5 godine prije objave, prema proračunavanju sa bitkom na Bedru.
3- Ibn Kesir u svojoj čuvenoj knjizi "Al-Bidajeh", što se tiče Esme, r.a., kći Ebu Bekra, r.a., sestre Aiše, r.a., on kaže da je Esma preselila u 73 g. po hidžri, u dobi od 100 godina, a ona je bila 10 godina starija od Aiše, r.a. Tako da je doba Aiše, r.a., morala biti negdje oko 17-18 godina nakon hidžre (emigracije). U skladu s tim, Aiša, r.a., je rođena je 4-5 godina prije nego što je počela objava, te njena starosna dob kada je stupila u nikah (brak) druge godine nakon hidžre, trebala bi da bude od 19-20 godina.
4- Autor zbirke hadisa pod nazivom "Miškat al-Mesabijh" Sheikh Vahidudin, u svojoj čuvenoj knjizi "Ahmal fi Esmai er-Ridžal", kaže: "U vrijeme konzumacije braka, hazreti Aiša, nije bila mlađa od 18-19 godina".
Ovo je analiza historijskih činjenica uz dužno poštovanje historičara i muhaddisa (prenosilaca hadisa).
Uz ove analize odbacujemo loše suptilni pogled na koji ukazuju islamofobi i bilo ko drugi ko se igra njihovim igrama (islamofoba) u našoj Albaniji (a i šire). Zato što ove igre ne izazivaju samo islamofobiju, nego i diskriminaciju, dodiruju savjest vjernika, poigravaju se ljudskim emocijama i psihologije bilo koga koji kao primjer (uzor) u svom životu uzima Muhammeda, s.a.v.s.
S albanskog preveo: Azmir Jusufi
Starosna dob Aiše, r.a., prilikom udaje
Autor: Alban Çuli Juli 12, 2015 0
Printaj E-pošta
Starosna dob Majke vjernika, Aiše, r.a., kada se udala za Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.
U mnogim kazivanjima ili predajama nije jasno koja je bila starosna dob hazreti Aiše, r.a., kada se udala za Poslanika, s.a.v.s. Činjenice koje vade muslimanski analitičari pokazuju da bi starosna dob hazreti Aiše, r.a., trebala biti negdje oko 19-20 godina.
Da uradimo jednu analizu kako bismo došli do zaključka.
Prema knjizi Imama Nedevija „Biografija Aiše“, na 111. stranici, on kaže: "Hazreti Aiša je bila udovica i tako je ostala 40 godina."
Na 153. stranici on kaže: "Posljednji dani kalifata Amira Muavije bile su i posljednji dani života hazreti Aiše, r.a., a njena starosna dob u to vrijeme je bila 67."
Ako mi uradimo jedan proračun uklanjanjem 40 godina kao udovice od ukupno 67 godine, dolazimo do zaključka da je hazrati Aiša, r.a., imala 27 godina kada je preselio Poslanik Muhammed, s.a.v.s., u 11 god. po hidžri (emigracije), a ne 18. Dakle, s obzirom na period objave od 23 godina, da se zaključiti da je hazreti Aiša, r.a., rođena 4 godine prije objave. Shodno tome, starosna dob hazrati Aiše, r.a., kada je stupila u nikah (brak) 10. god. objave, mora da je bila od 14-15 godina. Prema toj računici, stupanje u nikah hazreti Aiše, r.a., u 2. god. po hidžri (emigracije) mora da je bilo kada je imala 19-20 godina.
Drugi izvori korekcije:
1- Historičar Imam Taberi, u svojoj poznatoj knjizi historije "Tarijkh" u 4 tomu, na 50 stranici, kaže: "Ebu Bekr, u predislamskom periodu oženio je dvije hanume, Fatilah kćeri Abduluzaa, od koje su rođeni Abdullah i Esma i drugu Ummu Rumaneh, od koje su rođeni Abdurrahman i Aiša. Sva četiri djeca su rođena u predislamskom periodu."
2- Poznato je da sin Ebu Bekra, Abdurrahman (brat od iste Aišine majke), borio se protiv muslimana u poznatoj bici na Bedru. Njegova starosna dob u toj bici je bila od 21-22 godina, a koji je bio veći od Aiše, r.a. Nema dokaza koji bi kazali da je razlika između Aiše i Abdurrahmana bila veća od 3-4 godine. Ova činjenica nam govori da je hazrati Aiša, r.a., rođena 4-5 godine prije objave, prema proračunavanju sa bitkom na Bedru.
3- Ibn Kesir u svojoj čuvenoj knjizi "Al-Bidajeh", što se tiče Esme, r.a., kći Ebu Bekra, r.a., sestre Aiše, r.a., on kaže da je Esma preselila u 73 g. po hidžri, u dobi od 100 godina, a ona je bila 10 godina starija od Aiše, r.a. Tako da je doba Aiše, r.a., morala biti negdje oko 17-18 godina nakon hidžre (emigracije). U skladu s tim, Aiša, r.a., je rođena je 4-5 godina prije nego što je počela objava, te njena starosna dob kada je stupila u nikah (brak) druge godine nakon hidžre, trebala bi da bude od 19-20 godina.
4- Autor zbirke hadisa pod nazivom "Miškat al-Mesabijh" Sheikh Vahidudin, u svojoj čuvenoj knjizi "Ahmal fi Esmai er-Ridžal", kaže: "U vrijeme konzumacije braka, hazreti Aiša, nije bila mlađa od 18-19 godina".
Ovo je analiza historijskih činjenica uz dužno poštovanje historičara i muhaddisa (prenosilaca hadisa).
Uz ove analize odbacujemo loše suptilni pogled na koji ukazuju islamofobi i bilo ko drugi ko se igra njihovim igrama (islamofoba) u našoj Albaniji (a i šire). Zato što ove igre ne izazivaju samo islamofobiju, nego i diskriminaciju, dodiruju savjest vjernika, poigravaju se ljudskim emocijama i psihologije bilo koga koji kao primjer (uzor) u svom životu uzima Muhammeda, s.a.v.s.
S albanskog preveo: Azmir Jusufi
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
Opet joj je mogao biti otac i djed i pradjed.Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:22Ne ako poredis njene godine sa sestrom joj I kad je objava dosla.Venera wrote: 16 Jul 2021, 16:17
Osoba sa 19 godina ne nosi igračku sa sobom, a to postoji u opisu Ajše koja je prihvaćena u kuću Muhameda upravo se igrala, znači djete.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
- Mutevelija
- Selonačelnik

Otac mozda djed slabo.Venera wrote: 16 Jul 2021, 16:24Opet joj je mogao biti otac i djed i pradjed.Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:22
Ne ako poredis njene godine sa sestrom joj I kad je objava dosla.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
Venera
- Seksologinja

Aha, ali ne štima...
Last edited by Venera on 16 Jul 2021, 16:26, edited 1 time in total.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Mogao je I Muhammed a.s biti sin Hatidzi nejmu 25 njoj 40'
What is your point?
What is your point?
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 3 times
Nije tačno da su većina slabi, a konkretno ovaj je hasen.Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:15Vecina daif slabi.zagortenej wrote: 16 Jul 2021, 16:06
Sunen Ibn Madže spada u 6 velikih zbirki hadisa tzv."Kutubu sitte"
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ako mislis da je koza pojela Kuran na taj ako Kuran kaze da Allah nad njim bdi I.nece biti promijenjen.
Sta mislis sta je vaznije Bozija Rijec ili prica ashaba?
Sta ce muslimani prije odbaciti.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
Venera
- Seksologinja

On oženio sa njom kao odrastao muškarac.Nije bio nečiji maloljetni miraz.Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:26 Mogao je I Muhammed a.s biti sin Hatidzi nejmu 25 njoj 40'
What is your point?
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
Ne može se se osporiti vjerodostojan hadis iz Buharijine zbirke hadisa nekom analizom iz drugih izvora samo zato što nekom ne odgovara da je Aiša imala 9 godina. Učenjaci su saglasni da je Buharijina zbirka hadisa najvjerodostojnija knjiga poslije Kur'ana.
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ucenaci su saglasni da je Kuran Allahova rijec Kuran se tumaci Kuranom,pa onda Hadisom.zagortenej wrote: 16 Jul 2021, 16:29 Ne može se se osporiti vjerodostojan hadis iz Buharijine zbirke hadisa nekom analizom iz drugih izvora samo zato što nekom ne odgovara da je Aiša imala 9 godina. Učenjaci su saglasni da je Buharijina zbirka hadisa najvjerodostojnija knjiga poslije Kur'ana.
Ajet ajetom, ako ajet ne odgovara hadisu hadis.je.smece.
A to za aisine godine me ne zanima mozda 9 mozda 19. Allahova volja.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
Venera
- Seksologinja

Najlakše je tako ponavljati , Allahova volja, Allah najbolje zna , a svi rade upravo protiv Njegove volje.Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:30Ucenaci su saglasni da je Kuran Allahova rijec Kuran se tumaci Kuranom,pa onda Hadisom.zagortenej wrote: 16 Jul 2021, 16:29 Ne može se se osporiti vjerodostojan hadis iz Buharijine zbirke hadisa nekom analizom iz drugih izvora samo zato što nekom ne odgovara da je Aiša imala 9 godina. Učenjaci su saglasni da je Buharijina zbirka hadisa najvjerodostojnija knjiga poslije Kur'ana.
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
Kako ne može, imaš situacija gdje hadis derogira Kur'an.Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:30Ucenaci su saglasni da je Kuran Allahova rijec Kuran se tumaci Kuranom,pa onda Hadisom.zagortenej wrote: 16 Jul 2021, 16:29 Ne može se se osporiti vjerodostojan hadis iz Buharijine zbirke hadisa nekom analizom iz drugih izvora samo zato što nekom ne odgovara da je Aiša imala 9 godina. Učenjaci su saglasni da je Buharijina zbirka hadisa najvjerodostojnija knjiga poslije Kur'ana.
Koja je kazna za blud u Kur'anu, a koja po hadisu i koja se primjenjuje i ko je uveo to?
Jesi čuo za ajete koji su objavljeni pa povučeni?
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ne negira.zagortenej wrote: 16 Jul 2021, 16:34Kako ne može, imaš situacija gdje hadis derogira Kur'an.Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:30
Ucenaci su saglasni da je Kuran Allahova rijec Kuran se tumaci Kuranom,pa onda Hadisom.
Koja je kazna za blud u Kur'anu, a koja po hadisu i koja se primjenjuje i ko je uveo to?
Jesi čuo za ajete koji su objavljeni pa povučeni?
Ima Objava zapisana I recitovana I zakoni a ima Objava koja nije zapisana I izrecitovana.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Kako.znas.sta.je Njegova Volja?Venera wrote: 16 Jul 2021, 16:34Najlakše je tako ponavljati , Allahova volja, Allah najbolje zna , a svi rade upravo protiv Njegove volje.Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:30
Ucenaci su saglasni da je Kuran Allahova rijec Kuran se tumaci Kuranom,pa onda Hadisom.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Kazna za blud je kamenovanje ako.je brak u pitanju, ako nije onda bicevanje.
Kuran I Hadis.
Kuran I Hadis.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
Venera
- Seksologinja

Takve fraze, vi, vjernici ponavljate kao da znate kako Bog razmišlja.Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:39Kako.znas.sta.je Njegova Volja?Venera wrote: 16 Jul 2021, 16:34
Najlakše je tako ponavljati , Allahova volja, Allah najbolje zna , a svi rade upravo protiv Njegove volje.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Znamo njegov govor a obraca nam se preko Objave -vahja.Venera wrote: 16 Jul 2021, 16:42Takve fraze, vi, vjernici ponavljate kao da znate kako Bog razmišlja.![]()
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
Venera
- Seksologinja

To su dokazi da nije Bozija riječ!Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:40 Kazna za blud je kamenovanje ako.je brak u pitanju, ako nije onda bicevanje.
Kuran I Hadis.
To su ljudi izmislili!
- Mutevelija
- Selonačelnik

De jos uzvicnika.Venera wrote: 16 Jul 2021, 16:43To su dokazi da nije Bozija riječ!Mutevelija wrote: 16 Jul 2021, 16:40 Kazna za blud je kamenovanje ako.je brak u pitanju, ako nije onda bicevanje.
Kuran I Hadis.
To su ljudi izmislili!
Kakvi dokazi jasno ibjasnjeno sura Svjetlost I.hadisi buhari I.muslim sve u tancine
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav