Trudnice i sve o njima

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Trudnice i sve o njima

Post by Peggy Sue » 29 May 2013, 10:08

Dilema s kojom se susretoh maloprije natjera me da zazalim sto sam iz matematike imala 2 :) Ali google mi dokaza da nisam jedina s tom dilemom, i da moja ocjena nema nista s tim.

Naime radi se o racunanju duzine trudnoce. Ranije se trudnoca mjerila po mjesecima, sad po sedmicama. Zato? Ne pitajte!
Svi znamo da trudnoca traje 40 sedmica, a kad se to pretvori u mjesece (pogotovo kad pogresno racunamo da mjesec ima 30 ili 31 dan) dobijemo zbunjujuci broj.

Necu vas zamarati matematikom, nego samo pokazati jednostavan rezultat. 2+2 nije uvijek 4 :)
Mjesec u trudnoci ima 4 sedmice, tako da:

1.mj = 1-4 sedmice
2.mj = 5-8 sedmice
3.mj = 9-13 sedmice
4.mj = 14-17 sedmice
5.mj = 18-22 sedmice
6.mj = 23-27 sedmice
7.mj = 28-31 sedmice
8.mj = 32-35 sedmice
9.mj = 36-40 sedmice
Image

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 29 May 2013, 10:56

Sto se tice tog brojanja najjednostavnije ti je brojati sedmice, razlog te zbunjenosti jeste taj sto se trudnicki i lunarni kalendar ne podudaraju. U trudnickom se period zaokruzuje na 4 sedmice, pa tako prve 4 je prvi mjesec, druge 4 drugi itd.
U svakom slucaju prati sedmice jer sva objasnjenja o razvoju govore o sedmicama ;)
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 29 May 2013, 11:01

Nela wrote:Sto se tice tog brojanja najjednostavnije ti je brojati sedmice, razlog te zbunjenosti jeste taj sto se trudnicki i lunarni kalendar ne podudaraju. U trudnickom se period zaokruzuje na 4 sedmice, pa tako prve 4 je prvi mjesec, druge 4 drugi itd.
U svakom slucaju prati sedmice jer sva objasnjenja o razvoju govore o sedmicama ;)
Da, to je objasnjenje koje sam pronasla na internetu, pa sam htjela da podjelim s vama. Dakle, 4 sedmice=1 mjesec... Bas kao sto si i ti objasnila :pusa
Image

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 29 May 2013, 11:02

Ma sta god bude trebalo, tu sam sad sam slaba na tebe :ljub

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 06 Jun 2013, 12:19

Ovako stvari trenutno stoje (super, ovo mi dodje kao trudnicki dnevnik) :) :

Nakon pregleda kod doktora shvatila sam da nam se misljenja razilaze. Pomalo citam i na internetu, ali samo misljenja strucnjaka (ne i forumasica, jer su mnogo histericne).

S doktorom se ne slazem oko duzine trudnoce, a s internetom se ne slazem u vezi simptoma i velicine stomaka i bebice :/

Kazu da je u ovom periodu, na pocetku trudnoce (sto je kod mene slucaj) nije moguce da se stomak vidi ili da je primjetan samo meni. A mene na ulici vec uveliko zaustavljaju i zabezeknuto pitaju za trudnocu (sto mi, btw ne smeta). Tako da sam cak ocekivala da ce mi doktor reci da nosim dvije bebice :) Bila bih odusevljena da je to slucaj. Ali.. Ali on mi, nakon UZ rece da je bebica manja nego sto sam ja mislila. Naravno, sve je hvala Bogu uredu, ali cak sam trudna krace nego sto sam ja mislila da sam trudna...
Eto, sad sam na tri strane...

Pitanje... Ako MOJ kalendar trudnoce kaze da sam trudna 9 sedmica i 3 dana, da li to znaci da mi je deveta ili deseta sedmica trudnoce?
Image

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 06 Jun 2013, 15:10

To ti je ono famozno 9+3, doktori to racunaju kao devet sedmica, odnosno termin sa punih ceterdeset. Ja sam se porodila u 39+6 :D

Marijana88
Na probnom
Na probnom

Post by Marijana88 » 12 Jun 2013, 09:53

jos uvek nisam, ali znam da cu biti kad tad, mene plase samo promene raspolozenja

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8229 times
Been thanked: 19378 times

Post by Maja » 12 Jun 2013, 17:55

Je li u redu dojiti prvo dijete dok nosiš drugo?
Čujem neke različite priče o tome, pa šta vi mislite?

dacina_curica

Post by dacina_curica » 12 Jun 2013, 18:03

Jeste, ne smeta.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 12 Jun 2013, 18:07

Maja wrote:Je li u redu dojiti prvo dijete dok nosiš drugo?
ne znam a nisam ni cula za puno takvih slucajeva. zapravo, ne znam nikoga. jel mlijeko uopste nadolazi kad se zacne druga trudnca..?

pegy, kad so vec kod dojenja, posavjetuje se sa doktorom cime da mazes bradavice i pocni sto prije. meni su pukle tokom dojenja kod oba djeteta i to tako boli :grana
a sto se tice strija, nema cime se nisam mazala i opet ispucala koza. to jednostavno zavisi do koze. iamm jako suhu kozu i mislim da je to pun pridnijelo. nije ti se zgoreg mazat, ali ti to nije garancija

sto se tice duzine trudnoce, ja se time uopste nisam zamarala. dkotro mi reko termin i to je bilo to. svakako sam s oba djeteta prebacila koji dan...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 12 Jun 2013, 18:16

Luna. wrote:
Maja wrote:Je li u redu dojiti prvo dijete dok nosiš drugo?
ne znam a nisam ni cula za puno takvih slucajeva. zapravo, ne znam nikoga. jel mlijeko uopste nadolazi kad se zacne druga trudnca..?
Ja znam za dva slučaja. Žene su zatrudnile nakon nekih 6 mjeseci i jedna je nastavila s dojenjem a druga prekinula jer je čula da nije dobro, pa ne znam.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 12 Jun 2013, 18:24

Mlijeko nadolazi dokle god se dijete doji....potraznja - potrosnja i te trice. :)

Bradavice treba poceti pripremati par mjeseci pred porod (tako me je moj doca savjetovao) i to kremom od lana. Masna krema, samk trunkicu oar puta dnevno i nema da puca, boli, krvari...jedino ako ne dodje do upale, eh tu kreme ne pomazu. (ti pjegava ovo ne slusaj sad :oo)

Za strije - kokosov puter ili kokosovo ulje cuda cine. Naravno ako covjek nema predispoziciju za strije, nekad genetika jednostavno ne da mira. :puca Ali treba se pridrzavati reda, dvaput dnevno se mazati, nema onog "mazem kad mi naumpadne" nego svaki dan, bez propusta. :) Ajme zvucim k'o kakav oficir. :grana

P.S. Majo, moja jako dobra prijateljica (koja mimo svega ima MS) je zatrudnila dok je dojila sina i doktor joj je rekao da je sasvim u redu da nastavi sa dojenjem. Mislim ako ona bolesna ima odobrenje ne vidim zasto neko ko je (pretpostavljam) zdrav ne bi smio. :)

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 12 Jun 2013, 18:33

Pa eto kao dojenje iscrpljuje ženu :cudi
Jesi li skontala koliko žene koje doje brže povrate liniju poslije poroda od ovih koje hrane bebu na bočicu?
Valjda puno toga izgubiš na mlijeko što ne paše bebi u stomaku.
Nemam pojma. Tako kažu.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 12 Jun 2013, 18:40

Sve zavisi od zene...osim toga, zena nakon poroda ionako treba da unosi oko dodatnih 500kcal u organizam ako namjerava dojiti...ope' kako moj doca kaze. :cudi

Btw. Meni dojenje uopste nije doprinijelo gubitku kilaze. Rezultati variraju. :) I dojenje me nije crpilo, prije ce biti da je ono ustajanje svako malo, trcanje oko bebe itd. doprinosilo mojoj cestoj nadrndanosti i opcem umoru i malaksalosti.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 12 Jun 2013, 18:47

Ako je uredna trudnoca onda se moze nastaviti sa dojenjem.
Sto se tice mazanja bradavica u trudnoci ne preporucuje se, a to sto one ispucaju poslije nije rezultat poroda vec nepravilnog hvatanja dojke kod dojenja. Da se ne bi stvorile tzv. ragade ili ti ranice na bradavicama bitno je da beba fino uhvati dojku, ne samo bradavicu vec i areolu ili ti podrucje oko bradavice. Ako se bebi micu sljepocnice i usi onda je to znak da je fino uhvatila i pustiti je da doji a ako ne mali prst gurnuti u cosak usta kako bi popustio vakum koji beba napravi i ponovo se namjestiti.
Kreme nece sprijeciti pucanje ali ako vec dodje do tih ragada onda se imaju kupiti namjenske kreme kojima se maze a da ne smetaju bebi.
Sto se tice iscrpljivanja i dojenja slozila bih se sa Dacom, vise me umara trcakranje, a isto tako mi dojenje nije doprinijelo nekom brzom skidanju kg.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 12 Jun 2013, 21:01

Samo da još dodamo :djed

da su vrlo male šanse zatrudnjivanja dok se prvo dijete još doji jer je dojenje nešto kao prirodna kontracepcija. Zbog izlučivanja hormona prolaktina dolazi do izostajanja ovulacija što onemogućava trudnoću, na taj način je priroda riješila da si dijete osigura dovoljno hrane za sebe dok je malo a da mu je bratac ili sestrica ne preotme. :ooo

Naravno, to nije sto posto učinkovito i ne treba se na to oslanjati.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka » 13 Jun 2013, 09:14

Ja da se samo pribilježim u klub :mah ........žalila bih vam se tu na razna stanja,ali Pjegava u startu isključila takvu mogućnost,pa odustajem :oo
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 13 Jun 2013, 09:18

Zagorka wrote:Ja da se samo pribilježim u klub :mah ........žalila bih vam se tu na razna stanja,ali Pjegava u startu isključila takvu mogućnost,pa odustajem :oo
U klub trudnica :sok De tek sam ustala, nije mi se jos centrifuga u glavi pokrenula.. Pojasni, ziva bila, jel ovo ono sto ja mislim?! :cvijece
Image

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka » 13 Jun 2013, 09:18

Jap :oo
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 13 Jun 2013, 09:25

Zagorka wrote:Jap :oo
Pa Zagi moja.. Dodji vamo da te Peggy zagrli :pusa :jupi :ples :bubica

Koliko dugo, kad si saznala, sta te muci.. (izostavljam pitanje kako, jer..khm.. mislim..).. Pisi sta god zelis.. Tu smo da smaramo citav forum simptomima i promjenama raspolozenja..
Image

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”