Nisam rekao da je Kur'an manjkav, rekao sam da moraš pratiti ono što je radio Muhammed a.s. da bi bio kompletan musliman.Taare wrote: 12 Apr 2023, 22:24Ne kažeš ti kako jes, nego nisi dovoljno upućen, a meni se ne prepucava.Bosnia_Nord wrote: 12 Apr 2023, 22:12
Pa ja ti kažem, kako jest. Bez hadisa si donji, nema te nigdje.
Prvo, zikr na ruku'u je sunnet. Ako ga izostaviš, namaz nije pokvaren. To, vjerujem, nisi znao.
Drugo, ako se kaže nešto na ruku'u, možeš kazati jednom il više puta.
treće, u suri isra jasno stoji vejekulune subhane rabina. Budući da se radi o sunnetu, taman da samo to kažeš, dovoljno ti je.
Imaš kamaru različitog zikra koji se može učiti na ruku'u i sedždi.
što se tiče islamskih propisa, opasno je kazati da je kur'an manjkav tj. da mu fali nešto kad je Allah jasno kazao da je u njemu pojašnjenje za sve stvari.
Ko vjeruje u njegovu manjkavost, ili to da ima viška, takav nije musliman.
A i u Kur'anu ti na dosta mjesta piše da pratiš Muhammeda a.s. Npr.
U istoj suri u 59. ajetu ti piše:Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okreće - pa, Mi te nismo poslali da im čuvar budeš. 4:80
Ovdje ti direktno kaže da ako se u nečemu vjericni ne slažu da se obrate Allahu i Poslaniku.O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.
A hadisi i ono što je radio Muhammed a.s. su dio njegovog poslanstva i način na koji je on dostavljao poruku ljudima.
Većina ljudi danas koji negiraju hadise (iako sam gore objasnio da većina stvari što rade je po hadisima) su oni neki tkzv. "sekularni muslimani", često su isti oni koji organizuju ovakve iftare i oni koji žele da na neki način promjene islam da više odgovara današnjem vremenu.