bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 14:30
Quds wrote: 31 Jul 2024, 14:01
Skoro svaki dan pijem kafu u ulici Sultana Mehmeda Fatiha.
I zaista ne znam, zašto ti misliš da mi muslimani ne volimo, ili da čak mrzimo, kralja Tvrtka? Nemoj pričati u naše ime. Slabo ćeš naći nekoga, ko negira da su Osmanlije došle uBosnu kao osvajači. Trag koji su ostavili na naše društvo je takođe neupitan, i svako ga doživljava drugačije.
Ok sad sam googlala svugdje tu ulicu,jedino ulica postoji,i to nova(kako su jadni) u Sjenici u Sandzaku,druga opcija moze biti neki grad gdje je dzamija po njemu nazvana u toj ulici pa vise po dzamiji
gdje ta famozna ulica u BIH?
A taj drugi dio,ako tako gledas stari svaka cast,ja se svadjam sa nazifom i ovim Bosnian jer tvrde da je Husein beg niko i nista a Fatih legend
Pa ta ulica je u istom mjestu gdje imaju i ulice: Gradaščevića, Bosanskih Kraljeva, Kulina Bana, Ahmet Paše Budimlije, Todora Panića, Džemala Bijedića, itd... Kao što vidiš, ima "mjesta" za sve. To je ipak naša istorija.
A, naravno da i Husein kapetan i Mehmed Fatih imaju mjesto u toj našoj istoriji. Ako gledamo čisto na to, ko je više uticao na dalji razvoj/promjenu bosanskog društva, onda nema sumnje da je to Fatih. Pokorio Bosnu i dokinuo njeno kraljevstvo. Faktor broj jedan u islamizaciji velikog broja stanovnika Bosne.
Husein Gradaščević, koliko god popularan bio, nije ostavio veliki trag boreći se protiv Porte. Naravno, ostaje simbolika te pubune, i njega kao vođe.
Kako god, negativno ili pozitivno, sve je to na neki način oblikovalo društvo. I to traje uvijek. Imamo i Tita, Aliju, Miloševića, Tuđmana, Karadžića...u novije vrijeme. Opet, svi oni su utjecali na to, da se desi neka promjena u našoj zemlji. A, kako ko gleda na svakog od njih, svako ima pravo na svoje mišljenje.