Bosna Šapatom Pade

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 97 times
Been thanked: 219 times
Status: Offline

Re: Bosna Šapatom Pade

Post by Bosnia_Nord » 31 Jul 2024, 12:23

bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 12:15
da i? koliko ih ima? sta si dokazao?

sta mislis koliko je aktivnih korisnika alkohola?
Dokazao sam da više ljudi godišnje nauči Kur'an od 604 stranica nego kada je krunisan Kralj Tvrtko.

Tek pokoji štreber nauči osnove oko Tvrtka radi kontrolnog u školi ali i on to zaboravi dva dana nakon kontrolnog.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23507 times
Been thanked: 21540 times
Status: Online

Post by Masamune » 31 Jul 2024, 12:24

Sto je bruka u svakom smislu rijeci.

O Tvrtku bi svaki Bosanac trebao da zna koliko i o Islamu.

Ako to nije slucaj onda nesto tu debelo ne stima.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 27428 times
Been thanked: 28078 times

Post by ironman » 31 Jul 2024, 12:29

Vise znam o Brusliju.
Problem?
:ooo
dream of spring...

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 31 Jul 2024, 12:30

Bosnia_Nord wrote: 31 Jul 2024, 12:23
bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 12:15
da i? koliko ih ima? sta si dokazao?

sta mislis koliko je aktivnih korisnika alkohola?
Dokazao sam da više ljudi godišnje nauči Kur'an od 604 stranica nego kada je krunisan Kralj Tvrtko.

Tek pokoji štreber nauči osnove oko Tvrtka radi kontrolnog u školi ali i on to zaboravi dva dana nakon kontrolnog.
To je jer do jucer nismo ucili o nasoj proslosti ,,ali mjenja se to

evo sad ce da ga gledaju u centru Sarajeva i garantujem da ce to navesti dobar dio ljudi da to ispita ko je taj Tvrtko,polako..idemo, vec gledam na fb svoju rodbinu kako "mece" kralja na fb, i ljiiljan je odavno popularniji privjesak od mjeseca i zvijezda :D idemo naprijed :DD

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 31 Jul 2024, 13:30

bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 12:30 To je jer do jucer nismo ucili o nasoj proslosti ,,ali mjenja se to

evo sad ce da ga gledaju u centru Sarajeva i garantujem da ce to navesti dobar dio ljudi da to ispita ko je taj Tvrtko,polako..idemo, vec gledam na fb svoju rodbinu kako "mece" kralja na fb, i ljiiljan je odavno popularniji privjesak od mjeseca i zvijezda :D idemo naprijed :DD
Eno preko deciniju u Tuzli stoji spomenik Tvrku, sigurno svaki Tuzlak sada zna biografiju Tvrtka :zubi

Inače to tako ide, ljudi vide spomenik pa onda upišu na Google i eto ga, sutra već revolucija. Pa koliko ima spomenika i kipova po BiH pa vjerujem da većina i ne zna šta predstavljaju, a da ne govorimo da počnu učiti. Inače ljudi u BiH su takvi, vole istraživati i učiti historijske činjenice pogotovo one od prije 600 godina.

Pitaj ljude da nabroje svih 10 kantona, ne bi znali a ne o nekom kralju koji nije ni blizu popularna historijska ličnost u BiH. Recimo, Husein Gradaščević je za Tvrtka megastar u Bosni a o Huseinu ljudi tek znaju osnove.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 31 Jul 2024, 13:34

Bosnia_Nord wrote: 31 Jul 2024, 13:30
bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 12:30 To je jer do jucer nismo ucili o nasoj proslosti ,,ali mjenja se to

Eno preko deciniju u Tuzli stoji spomenik Tvrku, sigurno svaki Tuzlak sada zna biografiju Tvrtka :zubi

Inače to tako ide, ljudi vide spomenik pa onda upišu na Google i eto ga, sutra već revolucija. Pa koliko ima spomenika i kipova po BiH pa vjerujem da većina i ne zna šta predstavljaju, a da ne govorimo da počnu učiti. Inače ljudi u BiH su takvi, vole istraživati i učiti historijske činjenice pogotovo one od prije 600 godina.

Pitaj ljude da nabroje svih 10 kantona, ne bi znali a ne o nekom kralju koji nije ni blizu popularna historijska ličnost u BiH. Recimo, Husein Gradaščević je za Tvrtka megastar u Bosni a o Huseinu ljudi tek znaju osnove.

Jesi smijesan, ali znas sta na neku stranu je tuzno i jadno sto vi vjernici ovo prizeljkujete,samo sreca je pa se vase ispunit nece

I da ti sad odgovorim, ne ,vecina ljudi nisu historicari,ali oni koji jesu oni su bitni...jer oni pisu knjige i stav jednog naroda, npr stav da je Husein Gradascevic narodni heroj su nasi ljudi pisali,i to se uci.Ali znam vrlo dobro,to jest ima snimak,kada jedan vehabija prica da je "murted jer se digao protiv halife u suradnji s nekim austrijancima koji su posjecivali Bosnu"

samo pokusaj taj stav o Husein begu prenjeti u skole? neces moci! ulice po Bosni nose imena po Tvrtku i Zmaju od Bosne a ne po Sultanu Fatihu,i UZIMAJUCi U OBZIR da se bavimo svojom drzavom tek 30ak godina,itekako dostsa Bosnjaka zna i ko su i sta su Tvrtko i Husein beg

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 31 Jul 2024, 13:45

bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 13:34 Jesi smijesan, ali znas sta na neku stranu je tuzno i jadno sto vi vjernici ovo prizeljkujete,samo sreca je pa se vase ispunit nece

I da ti sad odgovorim, ne ,vecina ljudi nisu historicari,ali oni koji jesu oni su bitni...jer oni pisu knjige i stav jednog naroda, npr stav da je Husein Gradascevic narodni heroj su nasi ljudi pisali,i to se uci.Ali znam vrlo dobro,to jest ima snimak,kada jedan vehabija prica da je "murted jer se digao protiv halife u suradnji s nekim austrijancima koji su posjecivali Bosnu"

samo pokusaj taj stav o Husein begu prenjeti u skole? neces moci! ulice po Bosni nose imena po Tvrtku i Zmaju od Bosne a ne po Sultanu Fatihu,i UZIMAJUCi U OBZIR da se bavimo svojom drzavom tek 30ak godina,itekako dostsa Bosnjaka zna i ko su i sta su Tvrtko i Husein beg
Bošnjaci koji se odmaknu od vjere će pratiti neke liberalne evropske vrijednosti. Kakav Tvrko, čak i da nauče o njemu nešto to će biti to.

Ja ne znam u kakvom ti balonu živiš da imaš ove ideje. Mogu razumjeti ideje da će Bošnjacima vjera manje značiti, čitava Evropa ide u tom smjeru pa će i Bošnjaci. Ali da će ganjati neke kraljeve koji se osim u školskim udžbenicima rijetko i spominju je suludo. Ali moram priznati da je Tvrko uspio što mnogi nisu, ujedinio je desnicu i ljevicu u BiH. Ne zna se ko je više ismijavao taj kip FGR ili vjernici.

I neću se više raspravljati, jer trollaš očito. Ako ne trollaš, onda je tebi lijepo u životu pravo.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 31 Jul 2024, 13:51

Bosnia_Nord wrote: 31 Jul 2024, 13:45
bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 13:34 Jesi smijesan, ali znas sta na neku stranu je tuzno i jadno sto vi vjernici ovo prizeljkujete,samo sreca je pa se vase ispunit nece

Bošnjaci koji se odmaknu od vjere će pratiti neke liberalne evropske vrijednosti. Kakav Tvrko, čak i da nauče o njemu nešto to će biti to.

Ja ne znam u kakvom ti balonu živiš da imaš ove ideje. Mogu razumjeti ideje da će Bošnjacima vjera manje značiti, čitava Evropa ide u tom smjeru pa će i Bošnjaci. Ali da će ganjati neke kraljeve koji se osim u školskim udžbenicima rijetko i spominju je suludo. Ali moram priznati da je Tvrko uspio što mnogi nisu, ujedinio je desnicu i ljevicu u BiH. Ne zna se ko je više ismijavao taj kip FGR ili vjernici.

I neću se više raspravljati, jer trollaš očito. Ako ne trollaš, onda je tebi lijepo u životu pravo.
Pa ko tvrdi da ganja? to i nije poenta i cilj vadjenja njega iz naftalina,vec je poenta vracanje ponosa i znanja o proslosti ove zemlje

eh sto bi i zmaj od Bosne rekao turcinu- ima Bosne beglerbeze,bilo je prije vas a bogami i poslije vas

ajde zdravo i adios

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 4152 times
Been thanked: 1732 times

Post by Quds » 31 Jul 2024, 14:01

bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 13:34
Bosnia_Nord wrote: 31 Jul 2024, 13:30

Jesi smijesan, ali znas sta na neku stranu je tuzno i jadno sto vi vjernici ovo prizeljkujete,samo sreca je pa se vase ispunit nece

Skoro svaki dan pijem kafu u ulici Sultana Mehmeda Fatiha. :valja

I zaista ne znam, zašto ti misliš da mi muslimani ne volimo, ili da čak mrzimo, kralja Tvrtka? Nemoj pričati u naše ime. Slabo ćeš naći nekoga, ko negira da su Osmanlije došle uBosnu kao osvajači. Trag koji su ostavili na naše društvo je takođe neupitan, i svako ga doživljava drugačije.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23507 times
Been thanked: 21540 times
Status: Online

Post by Masamune » 31 Jul 2024, 14:07

Sestra vazda govori u množini. To je uobičajeno.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 10345 times
Been thanked: 8876 times

Post by Zizi » 31 Jul 2024, 14:16

Izgleda nesigurna u svoju pamet, pa kao da se pojača. :D. :oo

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 31 Jul 2024, 14:30

Quds wrote: 31 Jul 2024, 14:01
bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 13:34

I zaista ne znam, zašto ti misliš da mi muslimani ne volimo, ili da čak mrzimo, kralja Tvrtka? Nemoj pričati u naše ime. Slabo ćeš naći nekoga, ko negira da su Osmanlije došle uBosnu kao osvajači. Trag koji su ostavili na naše društvo je takođe neupitan, i svako ga doživljava drugačije.
Ok sad sam googlala svugdje tu ulicu,jedino ulica postoji,i to nova(kako su jadni) u Sjenici u Sandzaku,druga opcija moze biti neki grad gdje je dzamija po njemu nazvana u toj ulici pa vise po dzamiji

gdje ta famozna ulica u BIH?

A taj drugi dio,ako tako gledas stari svaka cast,ja se svadjam sa nazifom i ovim Bosnian jer tvrde da je Husein beg niko i nista a Fatih legend :ooo

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 58320 times
Been thanked: 10465 times

Post by ElTriconi » 31 Jul 2024, 14:39

Masamune wrote: 31 Jul 2024, 14:07 Sestra vazda govori u množini. To je uobičajeno.
Ona i jos sto miliona rusa pravoslavaca nisu ucili o historiji bosne :D.
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 31 Jul 2024, 14:52

bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 14:30
Quds wrote: 31 Jul 2024, 14:01

Ok sad sam googlala svugdje tu ulicu,jedino ulica postoji,i to nova(kako su jadni) u Sjenici u Sandzaku,druga opcija moze biti neki grad gdje je dzamija po njemu nazvana u toj ulici pa vise po dzamiji

A taj drugi dio,ako tako gledas stari svaka cast,ja se svadjam sa nazifom i ovim Bosnian jer tvrde da je Husein beg niko i nista a Fatih legend :ooo
Pa ta ulica je u istom mjestu gdje imaju i ulice: Gradaščevića, Bosanskih Kraljeva, Kulina Bana, Ahmet Paše Budimlije, Todora Panića, Džemala Bijedića, itd... Kao što vidiš, ima "mjesta" za sve. To je ipak naša istorija.

A, naravno da i Husein kapetan i Mehmed Fatih imaju mjesto u toj našoj istoriji. Ako gledamo čisto na to, ko je više uticao na dalji razvoj/promjenu bosanskog društva, onda nema sumnje da je to Fatih. Pokorio Bosnu i dokinuo njeno kraljevstvo. Faktor broj jedan u islamizaciji velikog broja stanovnika Bosne.

Husein Gradaščević, koliko god popularan bio, nije ostavio veliki trag boreći se protiv Porte. Naravno, ostaje simbolika te pubune, i njega kao vođe.

Kako god, negativno ili pozitivno, sve je to na neki način oblikovalo društvo. I to traje uvijek. Imamo i Tita, Aliju, Miloševića, Tuđmana, Karadžića...u novije vrijeme. Opet, svi oni su utjecali na to, da se desi neka promjena u našoj zemlji. A, kako ko gleda na svakog od njih, svako ima pravo na svoje mišljenje.
Last edited by Quds on 31 Jul 2024, 17:06, edited 1 time in total.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 31 Jul 2024, 14:55

Quds wrote: 31 Jul 2024, 14:52
bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 14:30

Pa ta ulica je u istom mjestu gdje imaju i ulice: Gradaščevića, Bosanskih Kraljeva, Kulina Bana, Ahmet Paše Budimlije, Todora Panića, Džemala Bijedića, itd... Kao što vidiš, ima "mjesta" za sve. To je ipak naša istorija.

A, naravno da i Husein kapetan i Mehmed Fatih imaju mjesto u toj našoj istoriji. Ako gledamo na čisto na to, ko je više uticao na dalji razvoj/promjenu bosanskog društva, onda nema sumnje da je to Fatih. Pokorio Bosnu i dokinuo njeno kraljevstvo. Faktor broj jedan u islamizaciji velikog broja stanovnika Bosne.

Husein Gradaščević, koliko god popularan bio, nije ostavio veliki trag boreći se protiv Porte. Naravno, ostaje simbolika te pubune, i njega kao vođe.

Kako god, negativno ili pozitivno, sve je to na neki način oblikovalo društvo. I to traje uvijek. Imamo i Tita, Aliju, Miloševića, Tuđmana, Karadžića...u novije vrijeme. Opet, svi oni su utjecali na to, da se desi neka promjena u našoj zemlji. A, kako ko gleda na svakog od njih, svako ima pravo na svoje mišljenje.
Ama gdje ulica? kako je nije google zapazio?

a s ostalim dijelom se slazem,no ipak,porazno je davati imena ulicama po okupatorima,bilo sultanima,bilo carevima

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 31 Jul 2024, 15:01

bosnjakinja wrote: 31 Jul 2024, 14:55
Quds wrote: 31 Jul 2024, 14:52

A, naravno da i Husein kapetan i Mehmed Fatih imaju mjesto u toj našoj istoriji. Ako gledamo na čisto na to, ko je više uticao na dalji razvoj/promjenu bosanskog društva, onda nema sumnje da je to Fatih. Pokorio Bosnu i dokinuo njeno kraljevstvo. Faktor broj jedan u islamizaciji velikog broja stanovnika Bosne.

Ama gdje ulica? kako je nije google zapazio?

a s ostalim dijelom se slazem,no ipak,porazno je davati imena ulicama po okupatorima,bilo sultanima,bilo carevima
Već sam ti rekao. Mehmedu Fatihu, iako je bio okupator, pripada zasluga (ili mrlja, ovisno kako ko na to gleda ), jeste da je bio glavni uzrok za stvaranje većinskog vjerskog identiteta bošnjačkog naroda. A, nemoj se uvijek uzdati u Google.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10301 times
Been thanked: 12175 times

Post by Krokodil Behko » 31 Jul 2024, 16:24

Evo, jednostavno.
Mi nismo Srbi, pa da svaki dan drvimo o vladarima iz srednjeg vijeka.
Ne drvimo mnogo ni o pašama i vezirima

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10301 times
Been thanked: 12175 times

Post by Krokodil Behko » 31 Jul 2024, 16:44

E evo još jedne Bošnjakinje.
Manje poznata Alijina unuka

Image
upload images for free

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 58320 times
Been thanked: 10465 times

Post by ElTriconi » 31 Jul 2024, 16:47

Satrat :srcee
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 31 Jul 2024, 16:49

Krokodil Behko wrote: 31 Jul 2024, 16:44 E evo još jedne Bošnjakinje.
Manje poznata Alijina unuka

Image
upload images for free
Vidis ti plavih ociju arijskih evropskih gena 😎 to bi Turci satrali

Zanimljvo kako ni snaha ni unuke nisu prihvatile islamski put Alijin i ne nose hidzab,ni jedna

Post Reply

Return to “Politika u BiH”