ina wrote: 13 Oct 2024, 17:02
Je li veći grijeh pružiti ruku ženi, iako nije priželjkivano, nego radi posla i za dobrobit naroda..
Ili odbiti rukovanje..i tako na neki način ukazati nepoštovanje prema običajima nekoga ko ti je pružio pomoć.. i s tim činom nanijeti više neugodnosti/ štete onim koje misliš (u slučaju) da štitiš, uključujući i sebe?
– Hadisu mutefekun alejhi (Buharija i Muslim) u kojem Aiša, radijallahu anha, kaže: “Tako mi Allaha, nikada nije dodirnula ruka Vjerovjesnika, sallallahu alehi ve sellem, ruku neke žene prilikom davanja prisege”.
– Hadis od M'akel ibn Jesara, radijallahu anhu, u kojem prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Da nečija glava od vas bude ubodena željeznom iglom bolje mu je nego da dodirne ženu koja mu nije dozvoljena”. Bilježi ga Taberanu u “Mu'adžemu Kebir”, a kaže Hejsemi u “Medžme'i-zevaid” (4/326): “Njegove ravije su ravije Sahiha”, takođe, Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u “Silsileti Sahiha” (226) i “Sahihul-džami'i” (5040).
Tu se radi o tome da li sliješ sunnet ili ne.
Jednostavan odgovor, čak rukovanje sa zenom nije toliki grijeh koliko je to kršenje suneta, slično kad bi čovjek jeo lijevom rukom, zabranjeno mu je da jede lijevom i pije jer je i to doslo iz sunnea.
Hadisi u kojima Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naređuje da se jede desnom rukom.
Ebu Selema, radijallahu anhu, kazuje: “Kao dječak bio sam pod skrbništvom Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa pošto sam, dok bih jeo, ruku pružao po cijeloj posudi, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom mi je rekao: ‘Dječače, spomeni ime Uzvišenog Allaha – bismillah, jedi desnom rukom i jedi ispred sebe.’ Na takav sam način poslije jeo.” (Buhari i Muslim)
Hadisi u kojima je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio da se jede lijevom rukom.
Ibn Omer, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Neka niko od vas nikako ne jede i ne pije lijevom rukom, jer doista šejtan jede i pije lijevom rukom.” (Muslim)