Krstaski/krizarski ratovi
Moderator: Krokodil Behko
Re: Krstaski/krizarski ratovi
Nekako sam sklon razmišljanju i da su bili potrebni za preživljavanje Evrope, civilizacije.. Ne gledam na njih više kao na isključivo zlo jer kad se stvari stave u kontekst dobija se potpuno novi smisao
Rat kao rat, osvajački je svaki loš kao i ovi ali kada sam gledao malo više iz islamskog ugla imao sam naravno drugačiju sliku o tim ratovima i tom vremenu.
Rat kao rat, osvajački je svaki loš kao i ovi ali kada sam gledao malo više iz islamskog ugla imao sam naravno drugačiju sliku o tim ratovima i tom vremenu.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Preživljavanje ove naše civilizacije.. ne znam, nekako sam bliži Evropi nego tim plemenima dolje, svijet ne bi bio lijep da je cijeli poput Arabije.Salahuddin wrote:Ni ne govorim nikome iz kojeg ugla da gledaju na ove ratove. Ali da su bili potrebni za prezivljavanje Evrope, pogotovo civilizacije, mislim da si takav stav trebao malo pojasniti. Zaista ne mogu ni naslutiti na sta si pod tim mislio. To je bio rat za oslobodjenje "Svete zemlje". Posto sam siguran da obadvojica cijemo ljudski zivot od bilo koje zemlje, onda pogotovo ne mogu razmujeti taj tvoj stav jer je u ovim ratovima izginulo mnogo, mnogo nevinih ljudi.Lebowski wrote:Nekako sam sklon razmišljanju i da su bili potrebni za preživljavanje Evrope, civilizacije.. Ne gledam na njih više kao na isključivo zlo jer kad se stvari stave u kontekst dobija se potpuno novi smisao
To je bio rat i za oslobođenje Evrope. Ne treba zaboraviti ni da je Evropa trpila mnogo zbog islamskih osvajanja.. ekonomija uništena, izgubljen mediteran preko kojega je sve išlo, konstantni napadi muslimana prema evropskim narodima. Izginulo je mnogo ljudi, to stoji ali to je bilo normalno za ta vremena.. Eto ti argumenta.
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

- Status: Offline
Krstaški ratovi su u Europu donijeli arapsko znanje.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place
Kako su u Evropi jeli rukama a mi muslimani imali kašike i viljuške i tak to, svašta nešto.
Pa dođeš kući iz škole pa se poredaš oko pite i onako rukama grabiš dok sjediš na podu. 
Svejedno ovaj naš način života je nastao iz takve Evrope a ne od tih naprednih Arapa.
Jeste bila ispod u to vrijeme.. ali su prethodno ti Arapi i uništili malo Evropu i spriječili njeno razvijanje.
Svejedno ovaj naš način života je nastao iz takve Evrope a ne od tih naprednih Arapa.
Jeste bila ispod u to vrijeme.. ali su prethodno ti Arapi i uništili malo Evropu i spriječili njeno razvijanje.
Nisam ja to tvrdio, mada ne tvrdim ni ovo od Rocka.Salahuddin wrote:Rockefeller wrote:Krstaški ratovi su u Europu donijeli arapsko znanje.
Lebowski izgleda tvrdi obratno.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Upravo iz tih svih ratova je dokaz da vjere ništa dobro ne donose, samo mržnju i podjeljenost. 
svi ratovi se na kraju svode na isto, gdje ce ko sta poklopiti. vjera se uvijek moze zloupotrijebiti za materijalna bogatsva i tlacenje. hajmo im otet sto vise mozemo.
lebowski, sigurno se ucio o grckoj civilizaciji. to je prvi oblik drzavne tvorevine i filozofske misle. prvu put je neko ozbiljnije sagledao kako trebaju drzava i drustvo izgledati. sve do tada je bila monarhija, ja-kralj i vi-moji podanici. nasljedice me neko iz mog roda, dobar ili los. smjenit me niko ne moze. e pogledaj grcku sada. ko je doveo na rub propasti? oni sami. u 90% slucajeva sama drzava ili civilizacija je kriva za svoju propast.
krstaski ratovi su samo (vjesto) upakovani interesi onih sto sjede u rimu. hajte sokoli, donesite nam bogatsva, bolje mi njih nego oni nas. skoro citav srednji vijek crkva je radila protiv izvornog katolicanstva. sta dalje pricati od inkvizicije. cak je i konstantinopolj-istanbul pao jer su odbili pomoci svojoj braci koja im nije bila podanicka.
lebowski, sigurno se ucio o grckoj civilizaciji. to je prvi oblik drzavne tvorevine i filozofske misle. prvu put je neko ozbiljnije sagledao kako trebaju drzava i drustvo izgledati. sve do tada je bila monarhija, ja-kralj i vi-moji podanici. nasljedice me neko iz mog roda, dobar ili los. smjenit me niko ne moze. e pogledaj grcku sada. ko je doveo na rub propasti? oni sami. u 90% slucajeva sama drzava ili civilizacija je kriva za svoju propast.
krstaski ratovi su samo (vjesto) upakovani interesi onih sto sjede u rimu. hajte sokoli, donesite nam bogatsva, bolje mi njih nego oni nas. skoro citav srednji vijek crkva je radila protiv izvornog katolicanstva. sta dalje pricati od inkvizicije. cak je i konstantinopolj-istanbul pao jer su odbili pomoci svojoj braci koja im nije bila podanicka.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
aali ovi vjerski ratovi vjerovatno imaju veze s njim.Tamo gdje je vjera, tu je i bog.Salahuddin wrote:Ovdje ne pisemo o Bogu. Valjda se primjetio iu postovima i naslovu teme.Podrinjac wrote:Upravo iz tih svih ratova je dokaz da vjere ništa dobro ne donose, samo mržnju i podjeljenost.
Last edited by Podrinjac on 14 Mar 2015, 15:46, edited 1 time in total.
- drugrankovic
- Inventar foruma

znask sta je drug ranko zakljucio zene i religija - djavoljska posla 
zbog oboje su se ratovi vodili i glave padale...
zbog oboje su se ratovi vodili i glave padale...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- drugrankovic
- Inventar foruma

to sa krstaški ratovia, je bio početak namecanja svog interesa... preko religije, pogotovo tada lako se manipuliralo... to je borba za kolonije drugim rjecima bila...
koliko je samo bitna bila moc, govori josh shtoshta, inkvizicija...
sve se silom rješavalo
suprotnost zar ne...
koliko je samo bitna bila moc, govori josh shtoshta, inkvizicija...
sve se silom rješavalo
suprotnost zar ne...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
Crkva je tad bila i politička moć... Sto danas cini politika, to je nekoč crkva kao institucija... Nema to veze s religijom kao takvom, bas kao sto ni danas nema veze isil, al Quaid a i ostala žgadija sa islamom.
Habibti, ya nour el - ain... 
Znam da ovdje ima dosta onih koji povijest poznaju puno bolje od mene...ali pričati smijem.Ma svi znam da uzrok ratu nije nikad bilo ništa vjersko nego osvajačko..
teritorij a onda se vjera uzimala kao opravdanje...cilj je opravdavao sredstvo ...Međutim oni koji zaista vjeruju, oni znaju da ispravan i dobronamjeran cilj mora birati sredstvo koje ne čini zlo...to je kršćanski stav...Išli su oslobađati Isusov grob.Ma moš mislit..od čega su ga oslobađali..svojim zločinima...a dozvolili ubijati i žrtvovati svoju mladost - one mlade momke...prestrašno...ali zar i danas metodologija nije jednaka...ratujemo da bi bio mir..napadamo da donesemo mir...pa tak je i Hitler...Ako je bilo pozitivnih stvari, to ne može opravdati rat...Pa ne znam točno ali i u Kolumbovo vrijeme su silom pokrštavali Indijance i mučili...Politika...problem je naše crkve što svecenici tj. čelnici donesu zakon koji nema veze s Bogom....problem "papstva" ...netko se malo na mene naljutio ali ja nisam ništa grdila papu...sam treba uvijek malo pričekati i biti kritičan...neke pape su i svecima proglašavali careve koji su bili daleko od svetosti...politika..
Zašto nisu uspjeli? ...Mnogi su mislil da će im osvajački pohodi završiti sretno i da će na duge staze uspjeti zadržati carstvo...pa su eto i svecenici odlučili ratovati čak i u ime Boga...istog Boga koji im je svaki put ipak osujetio planove :perezube
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
Ratovati za mir je isto kao jebat se za nevinost
( isprika na izrazu)
Habibti, ya nour el - ain... 
storm wrote:Ratovati za mir je isto kao jebat se za nevinost( isprika na izrazu)
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- drugrankovic
- Inventar foruma

storm wrote:Crkva je tad bila i politička moć... Sto danas cini politika, to je nekoč crkva kao institucija... Nema to veze s religijom kao takvom, bas kao sto ni danas nema veze isil, al Quaid a i ostala žgadija sa islamom.
slažem se da je bila politička moć, ali i danas je u spregi, na primjer evo ti odnos s belorusijom... zapad popushta ali i belorusija, već vidjeno kao sa slobom, kad mu se klati stolica od dugogodishnjih sankcija, oni mu ponude ulogu mirotvorca u igri sa ukrajinom (sloba u djetonu) i eto sekretara vatikana u posjeti predsjedniku belorusije... pohvale usledile, kao belorusija ovo i ono i sve najljepshe... to je samo korak njegovog pada, jer neće mu amerika zaboravit svo ono kurčenje i kontru njima...
i te kako povezano, josh uvjek je to interesna grupa...
kod pravoslavaca nije ništa manje umešanosti crkve...
krstashki ratovi su bili politička igra tj osvajanje i nadmoć pod izgovorom boga... kad se sve to ima u vidu, i posle inkvizicije, neverovatno je da toliko naroda i dalje je sledbenik toga...
no dobro, covjek oze vjerovati u ono dobro iz toga ne u popove...