Sve o Bogu, Smrti, Zgrobni zivot, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2880 times
Been thanked: 23824 times
Status: Offline

Re: Sve o Bogu, Smrti, Zgrobni zivot, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by HAVANA » 28 Jan 2025, 20:41

Laser wrote: 28 Jan 2025, 20:37
HAVANA wrote: 28 Jan 2025, 20:34

Znaci ne moram ga se bojati kad pijem vina i jedem prsute :djed To nije zlo.Ja sam :andjeo
Halooo ba, pršut je krmetina. :djed
Zar nije curetina,aaaa :lupa
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 109 times

Post by Jahja83 » 28 Jan 2025, 20:45

HAVANA wrote: 28 Jan 2025, 20:34
Jahja83 wrote: 28 Jan 2025, 20:05

o kakvoj bogobojaznosti je rijec ovdje, da se covjek boji raditi zlo jer Bog sve vidi a moze to i da kazni....i zato se treba bojati, a ne da se bojimo Boga besmisleno bez ikakve poente ni za sto....netrazi Bog od nas da strahujemo od njega ako smo kako treba, nego se od njega treba strahovati kada se ima avanture u zlu.
Znaci ne moram ga se bojati kad pijem vina i jedem prsute :djed To nije zlo.Ja sam :andjeo
Znaci ne moram ga se bojati kad pijem vina i jedem prsute
tad cinis zlo prema sebi....i trebao bi ga se bojati onda.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 28 Jan 2025, 20:49

Ali meni to prija,nije mi zlo.Sto si takav?

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 28 Jan 2025, 21:09

HAVANA wrote: 28 Jan 2025, 20:49 Ali meni to prija,nije mi zlo.Sto si takav?
ako je Bog zabranio, znaci stetno je na neki nacin, samim tim zato ne smijes jesti....a ako te nije briga sta Bog naredjiva i zabranjuje, onda snosi posljedice kad krenu kola niz brdo.

Nije ti to Bog zabranio iz zafrkancije nego zato sto u alkholu i svinjetini ima stetnost za covjeka, pa je zato i zabranjeno.

onaj ko pije alkhol cekaju ga tekucine poput ove desno na slici, onaj ko izbjegaje radi BOga i radi svog zdravlja radi naredjeno, takvom je uzivanje u Rajskim koktelima za ocekivat
Image

Bog kaze o odvratnim tekucinama koje ce stanovnici Pakla morati piti, pogotovo oni koji su pili alkohol na ovom svijetu

14:16 Pred njim će Džehennem biti - i on će biti napajan tekućinom od sukrvice
17 Mučit će se da je proguta, ali je nikako neće moći proždrijeti i smrt će mu sa svih strana prilaziti, ali on neće umrijeti; njega poslije toga tek čeka patnja teška

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 28 Jan 2025, 21:14

Prozivljenje covjekova tijela iz kosti repnjace na dnu kicme

Image

Poslanik Muhammed je rekao:
"Između dvije puhanja u rog (Israfilovog puhanja) proći će četrdeset (ne zna se da li dana, mjeseci ili godina).
Zatim će Allah spustiti kišu s neba i ljudi će izrasti kao što raste bilje.
Neće ostati ništa od čovjeka osim repnjače, iz koje će se sastaviti na Sudnjem danu."

(Sahih al-Bukhari, 4935; Sahih Muslim, 2955a)

Bog kaze o tome u Kuranu:
7:57 On(Bog) je Taj koji šalje vjetrove kao radosnu vijest milosti Svoje; a kad oni pokrenu teške oblake, Mi ih prema mrtvom predjelu potjeramo, pa na njega kišu spustimo i učinimo da uz njenu pomoć rastu plodovi svakovrsni; isto ćemo tako mrtve oživiti, opametite se!

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2743 times
Been thanked: 4925 times

Post by Nora Ibsenova » 28 Jan 2025, 21:14

HAVANA wrote: 28 Jan 2025, 20:41
Laser wrote: 28 Jan 2025, 20:37

Halooo ba, pršut je krmetina. :djed
Nikad od tebe selefija :D.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 28 Jan 2025, 21:21

Nora Ibsenova wrote: 28 Jan 2025, 21:14
HAVANA wrote: 28 Jan 2025, 20:41

Nikad od tebe selefija :D.
Trudim se al ne ide mi od ruke. :lupa

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 29 Jan 2025, 13:15

Jarane, koliki sam post bila napisala, i nešta kliknuh, ode sve u pm.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 29 Jan 2025, 13:48

Nora Ibsenova wrote: 29 Jan 2025, 13:15 Jarane, koliki sam post bila napisala, i nešta kliknuh, ode sve u pm.
Neda se usranom do potoka :valja

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 29 Jan 2025, 14:11

Ne znam da li će mi se dati ponoviti post, ali poenta je da od samog mekteba ljudi se uče da će samo najbolji od najboljih u Džennet, te da ga je izuzeetno teško zaraditi, a ustvarnosti, uslov za ulazak u Džennet je tevhid, tj vjerovanje u Jednoću stvoritelja i za one koji su došli iza Muhameda a.s. vjerovanje da je on bio Božiji poslanik. Bog nas ustvari poziva da se natječemo za to ko će imati veći stepen u Džennetu i čija će nagrada biti veća.

Jedan hadis koji govori tome u prilog:

“Neki čovjek je došao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., pa je upitao :

– Allahov Poslaniče, hoće li u Džehennemu ostati iko od onih koji su obožavali Allaha, Jedinog?

Poslanik odgovori :

– Hoće. Ostaće neki čovjek na dnu Džehennema koji će Allaha, dž.š., glasno dozivati: – O Hannanu, o Mennanu! (O Premilostivi, o Dobročinitelju ! ) . Njega će čuti Džibril, a.s., i začudiće se tom njegovom stanju, pa će reći : – Čudnog li čuda! Džibril se neće strpiti sve dok ne dođe pred Allahov Arš i padne na sedždu. Tada će mu Uzvišeni Allah reći: – Digni glavu, o Džibrilu, i reci šta si tako čudno vidio, a Allah, dž.š., najbolje zna šta je on vidio. Tada Džibril, a.s., reče: -Gospodaru, čuo sam glas sa dna Džehennema koji doziva: – O Hannanu, o Mennanu ! , pa sam se začudio tom glasu. Tada Allah, dž.š., reče Džibrilu, a.s. : – Idi Maliku ( Čuvaru Džehennema) i reci mu da izvede Mog roba koji doziva: – O Hannanu, o Mennanu! Džibril, a.s., će otići do jednih džehenemskih vrata i pokucati, pa će mu se odazvati Malik i izaći. Džibril će mu tada reći : – Uzvišeni Allah je naredio: – Izvedi iz Džehennema Mog roba koj i doziva: – O Hannanu, o Mennanu!

Tada će Malik ući da potraži tog čovjeka ali ga neće naći, bez obzira što Malik poznaje džehenemlije bolje nego što majka poznaje svoju djecu. Tada će Malik reći Džibrilu: – Vatra se rasplamsala pa ne mogu raspoznati kamen od željeza, niti željezo od ljudi. Tada će se Džibril vratiti i ponovo pasti na sedždu pred Allahovim Aršom. Tada će mu Uzvišeni Allah reći : – Digni glavu, o Džibrilu, zašto nisi doveo onog mog roba. Džibril će odgovoriti : – Gospodaru, Malik mi je, izvinjavajući se, rekao da se džehenemska vatra toliko rasplamsala da se ne pozna kamen od željeza, niti željezo od ljudi. Tada će Allah, dž.š., reći : – Reci

Maliku da se Moj rob nalazi u tom i tom dnu, u skrivenom uglu. Kada je Džibril obavijestio Malika o tome on je ušao i našao ga na opisanom mjestu. Vrh njegovog čela bio je vezan za njegova stopala, a ruke mu vezane za vrat. Bio je opkoljen zmijama i akrepima (škorpionima). Malik ga je jednom povukao, pa ga je ponovo povukao kidaj ući lance i okove kojima je bio svezan. Zatim ga je izvadio iz vatre, okrepio ga i predao Džibrilu koji ga je preuzeo. Pored koje god skupine meleka prođu oni će reći: – Teško ovom robu. Kada je stigao do Allahovog Arša pao je na sedždu. Tad će Uzvišeni Allah reći: – Digni glavu Džibrile!

Onda će Allah, dž.š., reći tom čovjeku: – Moj robe, zar te nisam stvorio u najljepšem obliku, zar ti nisam poslao Poslanika, zar ti on nije pročitao Moju knjigu, zar ti nije naredio da činiš dobra i da se kloneš loših dijela? Kada taj čovjek sve svoje grijehe prizna, Allah, dž.š., će ga upitati:-Zašto si uradio to i to? Č vjek će reći: – Gospodaru, ja sam prema sebi nepravdu učinio i nakon toga sam bio bačen u vatru toliko i toliko godina, ali nikada nisam izgubio nadu u Tvoj u milost izgovaraj ući:

– O Hannanu, o Mennanu! , pa si me Svojom dobrotom izvadio iz kuće poniženja, pa Te molim da mi se smiluješ. Tada će Uzvišeni Allah reći :

O meleki Moji, budite svjedoci da sam mu se smilovao.

Pa zar nije to Milost.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 30 Jan 2025, 09:48

Vjernicke duse se susrecu u berzahu i raspituju o zivim na dunjaluku

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada vjernik bude na samrti, dođu mu meleki milosti noseći sa sobom bijelu svilu i kažu: ‘Izađi, o dušo zadovoljna, ka Allahovom zadovoljstvu, udobnosti i lijepoj opskrbi, ka Gospodaru, koji nije srdit!’ Potom ta duša izađe poput najljepšeg mirisa miska, a zatim ga (vjernika) meleki preuzimaju sve dok s njim ne dođu do nebeske kapije, gdje kažu: ‘Kako li je divan ovaj miris, koji vam dolazi sa Zemlje!’ Potom s njim dođu dušama vjernika, a oni mu se obraduju više nego što se neko od vas obraduje odsutnom kada mu se vrati, pa ga pitaju: ‘Šta radi taj i taj? Šta radi taj i taj?’, pa kažu: ‘Pustite ga, on je bio u dunjalučkim brigama.’ A kada on njima kaže: “Zar vam (taj i taj) nije došao?”, oni onda kažu: ‘Odveden je u svoje boravište – bezdan.’ A kada nevjernik bude u smrtnim mukama, dođu mu meleki patnje noseći sa sobom kostrijet i kažu: ‘Izađi, o dušo prezrena, ka Allahovom preziru i Njegovoj kazni!’ Potom ta duša izađe poput najodvratnijeg smrada strvine, sve dok s njim ne dođu do zemaljske kapije, gdje kažu: ‘Kako li je odvratan ovaj miris!’ Potom s njim dođu dušama nevjernika.” (Nesai. Hadis je sahih, prema ocjeni Albanija)

Govoreći o tome da li se duša umrlog susreće sa svojom porodicom i rodbinom, šejhul-islam Ibn Tejmijja, rahimehullah, kaže: “U hadisu koji prenose Ebu Ejjub el-Ensari i drugi, a koji bilježi Ebu Hatem u svojoj zbirci vjerodostojnih hadisa, navodi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Kada se duša umrlog uzdigne, dočekaju je druge duše i pitaju o živima, te jedni drugima kažu: ‘Ostavite ga dok se ne odmori!’ Zatim mu kažu: ‘Šta radi taj i taj?’, a on kaže: ‘Lijepo je postupao.’ Potom oni kažu: ‘Šta radi taj i taj?’, a on kaže: ‘Zar vam nije došao?’ A oni kažu: ‘Nije’, a potom konstatiraju: ‘Odveden je u bezdan.’

Image

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 753 times
Been thanked: 1136 times

Post by tuzlak1212 » 30 Jan 2025, 09:50

Jahja83 wrote: 30 Jan 2025, 09:48 Vjernicke duse se susrecu u berzahu i raspituju o zivim na dunjaluku

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada vjernik bude na samrti, dođu mu meleki milosti noseći sa sobom bijelu svilu i kažu: ‘Izađi, o dušo zadovoljna, ka Allahovom zadovoljstvu, udobnosti i lijepoj opskrbi, ka Gospodaru, koji nije srdit!’ Potom ta duša izađe poput najljepšeg mirisa miska, a zatim ga (vjernika) meleki preuzimaju sve dok s njim ne dođu do nebeske kapije, gdje kažu: ‘Kako li je divan ovaj miris, koji vam dolazi sa Zemlje!’ Potom s njim dođu dušama vjernika, a oni mu se obraduju više nego što se neko od vas obraduje odsutnom kada mu se vrati, pa ga pitaju: ‘Šta radi taj i taj? Šta radi taj i taj?’, pa kažu: ‘Pustite ga, on je bio u dunjalučkim brigama.’ A kada on njima kaže: “Zar vam (taj i taj) nije došao?”, oni onda kažu: ‘Odveden je u svoje boravište – bezdan.’ A kada nevjernik bude u smrtnim mukama, dođu mu meleki patnje noseći sa sobom kostrijet i kažu: ‘Izađi, o dušo prezrena, ka Allahovom preziru i Njegovoj kazni!’ Potom ta duša izađe poput najodvratnijeg smrada strvine, sve dok s njim ne dođu do zemaljske kapije, gdje kažu: ‘Kako li je odvratan ovaj miris!’ Potom s njim dođu dušama nevjernika.” (Nesai. Hadis je sahih, prema ocjeni Albanija)

Govoreći o tome da li se duša umrlog susreće sa svojom porodicom i rodbinom, šejhul-islam Ibn Tejmijja, rahimehullah, kaže: “U hadisu koji prenose Ebu Ejjub el-Ensari i drugi, a koji bilježi Ebu Hatem u svojoj zbirci vjerodostojnih hadisa, navodi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Kada se duša umrlog uzdigne, dočekaju je druge duše i pitaju o živima, te jedni drugima kažu: ‘Ostavite ga dok se ne odmori!’ Zatim mu kažu: ‘Šta radi taj i taj?’, a on kaže: ‘Lijepo je postupao.’ Potom oni kažu: ‘Šta radi taj i taj?’, a on kaže: ‘Zar vam nije došao?’ A oni kažu: ‘Nije’, a potom konstatiraju: ‘Odveden je u bezdan.’
kada ce dobri ljudi nakon kaburskog ispitivanja ugledat dzenetsku bastu i zaspat do sudnjeg dana a kad ce se druzit sa drugim

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 30 Jan 2025, 10:06

tuzlak1212 wrote: 30 Jan 2025, 09:50
Jahja83 wrote: 30 Jan 2025, 09:48 Vjernicke duse se susrecu u berzahu i raspituju o zivim na dunjaluku

kada ce dobri ljudi nakon kaburskog ispitivanja ugledat dzenetsku bastu i zaspat do sudnjeg dana a kad ce se druzit sa drugim

kada ce dobri ljudi nakon kaburskog ispitivanja ugledat dzenetsku bastu
Dzennet ce vidjeti i vjernik i nevjernik na introdukciji, kada bude zavrseno sa ispitivanjem od strane meleka ispitivaca, Munkira i Nekira.
Vjerniku ce se otvoriti portal za Raj, da moze da vidi svoje mjesto koje ga ceka na Sudnjem danu, i kroz taj portal ce doci i miris dzennetski, od uzbudjenja molit ce Allaha da sto prije nastupi sudnji dan kako bi usao u Dzennet i dobio to sto je vidio.

Tako isto nevjerniku se pokaze Dzennet u berzahu kako bi ga rastuzilo , i slomilo psiholoski, gdje mu se kaze da si bio kako treba, ovo bi mjesto bilo tvoje, i naravno da ce se svako rastuziti kada cuje tako nesto.

poslije ispitivanja, i tacnih odgovora, Kabur se prosiruje i postaje kao dzennetska basca, tad bi u tom periodu trebalo da bude susretanje dusa o kojem je poslanik govorio, tad ce se i dobra djela otjeloviti vjerniku da ga obraduju i da se raduje Dzennetu, pa ce nekio vjernici imati mogucnost uslaska duse u Dzennet direktno tako sto ce se konektovati dusa za Dzennetsku pticu, pa umjetso tijela sto sada imamo, dusa ljudska ce biti u ptici, pa ce letjeti po dzennetu, jesti i piti kao ptica, i na taj nacin ce dobiti introdukciju Dzenneta iz prve ruke.

Kada zavrsi introdukcija, tada ce mu se reci da spava u miru izcekujuci sudnji dan, i kroz to spavanje predpostavljam da ce osjecaj za vrijeme sigurno proletjeti jako brzo za umrlu dusu, pa ce brzo nakon toga otvoriti oci i vidjeti da sada ima tijelo, i da je SUdnji dan nastupio i ljudi pocinju da ustaju iz grobova, sa ponovo stvorenim tijelima, kao sto smo sad tijelo i dusa, tako isto na sudnjem danu cemo biti tijelpo i dusa

posmatraj Berzah kao na paralelni svijet, gdje duse borave, nije berzah samo da si u grobu iz nase perspektive, znaci rupa od zemlje...ne, berzah je paralelni svijet gdje to slici dunjaluku, cak ima nebo i svjetlost, da ti se cini da sunce ima, i da zalazi, kao da je na dunjaluku....
Jer vjernik kada vidi kao da sunce zalazi, on ce kontati, i dalje dunjaluckim mozgom, a vidi zalazi sunce, prolazi mi aksam, trazit ce od meleka da klanja aksam...ali ce mu reci da netreba to jer slijedi ispitivanje.

i ne samo to, nego dusa kada predje u taj Berzah, dusa moze da je fakticki u tijelu, tvoje tijelo, pipas kosu, ruke, pa kontas to sam ja, zar sam mrtav a evo imam i tijelo i dalje u tom berzah svijetu, ali to tijelo nece biti tvoje sa zemlje, to je kao da dusa inkarnira isto tijelo u drugom paralelnom univerzumu, vidis da je isto tijelo kao sto si imao na zemlji.
ali to je sve svijet berzaha, period izmedju smrti i prozivljenja.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 30 Jan 2025, 10:15

Jahja83 wrote: 30 Jan 2025, 10:06

posmatraj Berzah kao na paralelni svijet, gdje duse borave, nije berzah samo da si u grobu iz nase perspektive, znaci rupa od zemlje...ne, berzah je paralelni svijet gdje to slici dunjaluku, cak ima nebo i svjetlost, da ti se cini da sunce ima, i da zalazi, kao da je na dunjaluku....
Jer vjernik kada vidi kao da sunce zalazi, on ce kontati, i dalje dunjaluckim mozgom, a vidi zalazi sunce, prolazi mi aksam, trazit ce od meleka da klanja aksam...ali ce mu reci da netreba to jer slijedi ispitivanje.

i ne samo to, nego dusa kada predje u taj Berzah, dusa moze da je fakticki u tijelu, tvoje tijelo, pipas kosu, ruke, pa kontas to sam ja, zar sam mrtav a evo imam i tijelo i dalje u tom berzah svijetu, ali to tijelo nece biti tvoje sa zemlje, to je kao da dusa inkarnira isto tijelo u drugom paralelnom univerzumu, vidis da je isto tijelo kao sto si imao na zemlji.
hoces da kazes da covjek istovremeno spava do sudnjeg dana i istovremeno je u Berzahu i druzi se s drugim

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 30 Jan 2025, 10:22

tuzlak1212 wrote: 30 Jan 2025, 10:15
Jahja83 wrote: 30 Jan 2025, 10:06

hoces da kazes da covjek istovremeno spava do sudnjeg dana i istovremeno je u Berzahu i druzi se s drugim
ne

to spavanje dolazi na kraju, ispitivanja, introdukcije za dzennet i dzehennem i susretanja dusa, ja pretpostavljam da to spavanje je samo momenat iako je taj momenat moze da bude hiljade ili mozda cak i milione godina, jer se nema osjecaj za protok vremena u tom zgrobnom svijetu.

To spavanje je ubrzavanje procesa, kao neka vrsta gasenja svijesti, ali ti kada otvoris oci na Sudnjem danu, imas osjecaj da si sinoc zaspao a probudio se ujutro....

zato Allah kaze:
59:18 O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite.

ovdje sudnji dan je sutra nastupa od momenta smrti.....takav je osjecaj kada covjek se probudi na sudnjem danu.

Zato netreba se nesto zamarati kad ce smak svijeta , predznaci ovo ono.....jer cm smrt dodje, sudnji dan sutra nastupa.

jer kada covjek udje u smrti, nema osjecaj za protok vremena, kao sto onaj koji spava nema osjecaj kako kazaljke na satu odkucavaju

Allah kaze o tome u Kuranu:,
30:50 A na Dan kad nastupi Čas oživljenja, zločinci će se zaklinjati da su u grobovima samo jedan čas ostali; a i prije su istinu izbjegavali.

2:259 Ili za onoga koji je, prolazeći pored jednog do temelja porušenog grada, povikao: "Kako će Allah oživiti ove što su pomrli?" I Allah učini te on umre i tako ostade stotinu godina, a onda ga oživi i zapita: "Koliko si ostao?" – "Dan ili dio dana" – odgovori. "Ne" – reče On – "ostao si stotinu godina. Pogledaj jelo svoje i piće svoje – nije se pokvarilo; a pogledaj i magarca svoga – da te učinimo dokazom ljudima – a pogledaj i kosti – vidi kako ih sastavljamo, a onda ih mesom oblažemo." I kad njemu bi jasno, on povika: "Ja znam da Allah sve može!"

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 30 Jan 2025, 10:44

Hadis o dubini Džehennema gdje kamen pada 70 godina nalazi se u vjerodostojnim hadisima. Prenosi se da je Poslanik Muhammed ﷺ rekao:

"Da se kamen baci u Džehennem, padao bi sedamdeset godina prije nego što bi dostigao njegovo dno."

Hadis bilježe:
Muslim
Tirmizi
Ibn Madža

Ovaj hadis opisuje ogromnu dubinu Džehennema, što ukazuje na njegovu zastrašujuću prirodu i kaznu pripremljenu za nevjernike i grješnike.

Image

kako to strasno u minijaturnom formatu izgleda na zemlij, pogledajte ovdje u ovom videu

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 272 times
Been thanked: 480 times

Post by Remzudin » 30 Jan 2025, 11:12

Jahja83 wrote: 30 Jan 2025, 10:44 Hadis o dubini Džehennema gdje kamen pada 70 godina nalazi se u vjerodostojnim hadisima. Prenosi se da je Poslanik Muhammed ﷺ rekao:

"Da se kamen baci u Džehennem, padao bi sedamdeset godina prije nego što bi dostigao njegovo dno."

Hadis bilježe:
Muslim
Tirmizi
Ibn Madža

Ovaj hadis opisuje ogromnu dubinu Džehennema, što ukazuje na njegovu zastrašujuću prirodu i kaznu pripremljenu za nevjernike i grješnike.

Image

kako to strasno u minijaturnom formatu izgleda na zemlij, pogledajte ovdje u ovom videu

Zavisi od jacine gravitacije,atmosferske koncentracije atoma i tezine kamena !

Ok,nasa zemlja ima gravitaciju 1,6 i atmosfera 1,2 bar.
Eh,cekaj sad moram racunati i to ce trajati jer taj zadatak pripada kvantnoj fiziki.

Abd ce dobiti rezultat za 14 dana

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 272 times
Been thanked: 480 times

Post by Remzudin » 30 Jan 2025, 11:50

Ok,dosao sam do prvog rezultata.
Uzeo sam podatke nase zemlje i ostavio koeficijensiju bez atmosferske diferencije.
To znaci ovako,ako imamo jedan kamen od 100 g tezine,onda moramo na neki nacin biti u jednoj visini od 3.679 200 Km tako ako hocemo da kamen treba 70 godina dok stigne do dna.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 30 Jan 2025, 12:06

Remzudin wrote: 30 Jan 2025, 11:50 Ok,dosao sam do prvog rezultata.
Uzeo sam podatke nase zemlje i ostavio koeficijensiju bez atmosferske diferencije.
To znaci ovako,ako imamo jedan kamen od 100 g tezine,onda moramo na neki nacin biti u jednoj visini od 3.679 200 Km tako ako hocemo da kamen treba 70 godina dok stigne do dna.
nije to tacno

Upitana je umjetna inteligencija da uradi proracun

Ako bacimo sa visine dzehennema kamen i on pada 70 godina dok ne dodje do dna, koliko je to duboko u kilometrima, uradi mi detaljan proracun?

Ako bacimo kamen s visine Džehennema i on pada 70 godina dok ne dođe do dna, koliko je to duboko u kilometrima?

Proračun dubine Džehennema
Hadis navodi da bi kamen, kada bi bio bačen u Džehennem, padao 70 godina prije nego što bi dotakao dno. Da bismo izračunali dubinu, koristimo osnovne fizičke formule slobodnog pada pod uticajem gravitacije.

Pretpostavke:
Slobodna gravitacija – Pretpostavljamo da je gravitacija u Džehennemu slična onoj na Zemlji (9,81 m/s²).
Bez otpora zraka – Pretpostavljamo da nema otpora zraka kako bismo pojednostavili proračun.
Vrijeme pada – 70 godina treba pretvoriti u sekunde.
Korak 1: Pretvaranje godina u sekunde
Jedna godina ima 365,25 dana (računajući prestupne godine), pa:

70
365
,
25
24
60
60
=
2.209.032.000
 sekundi
70×365,25×24×60×60=2.209.032.000 sekundi
Korak 2: Formula slobodnog pada
Koristimo formulu za udaljenost pri slobodnom padu:

𝑑
=
1
2
𝑔
𝑡
2
d=
2
1

gt
2

Gdje je:

𝑑
d dubina u metrima
𝑔
g gravitacija (9,81 m/s²)
𝑡
t vrijeme u sekundama (2.209.032.000 s)
Ubacimo vrijednosti:

𝑑
=
1
2
9
,
81
(
2.209.032.000
)
2
d=
2
1

×9,81×(2.209.032.000)
2

𝑑
=
4
,
905
4
,
88
1
0
18
d=4,905×4,88×10
18

𝑑
=
2
,
39
1
0
19
 metara
d=2,39×10
19
 metara
Korak 3: Pretvaranje u kilometre
2
,
39
1
0
19
 m
=
23
,
94
1
0
15
 km
=
23
,
94
 triliona kilometara
2,39×10
19
 m=23,94×10
15
 km=23,94 triliona kilometara
Zaključak
Procijenjena dubina Džehennema, na osnovu ovog proračuna, iznosi približno 23,94 triliona kilometara (2,39 × 10¹⁶ km).

Za poređenje:

Najbliža zvijezda (Proxima Centauri) udaljena je oko 4,24 svjetlosne godine, što je 40 triliona km.
To znači da je dubina Džehennema više od polovine udaljenosti do najbliže zvijezde!

Naravno, ovo je samo procjena zasnovana na gravitaciji Zemlje, ali daje ideju o ogromnoj prostranosti opisanoj u hadisu.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 30 Jan 2025, 12:08

Sunce je najbliza zvijezda

Post Reply

Return to “Religija”