Islam - Pitanja i odgovori

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 12174 times
Been thanked: 12781 times
Status: Offline

Re: Islam - Pitanja i odgovori

Post by immuno » 30 May 2025, 19:40

Nemusliman ne moze ni svjedok biti a kamoli mladenci ..

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 541 times
Been thanked: 789 times
Status: Online

Post by tuzlak1212 » 30 May 2025, 21:54

Lavlje_srce wrote: 30 May 2025, 18:33 Može li se nemuslimanka šerijatski vjenčati za muslimana? Ja mislim da ne može, sta vi kažete?
moze (edit moze za krscanku il zidovkinju)
obrnuto ne moze, ne moze muslimanka se udat za nemuslimana

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 421 times
Been thanked: 864 times

Post by arzuhal » 30 May 2025, 21:57

Danas ja na džumu, kad - Mujki drži hutbu (treća njegova koju sam utrefio u mjesec dana, u različitim džamijama, bilesi imami na godisnjem pa ih on mijenja..). Pričao o vrijednostima hadža.

Ka'e:

- Na hadžu nema griješenja, ne smiju se ljudi svađati, raspravljati! Nema ni seksa! Nema lova, ubijanja životinja...

Kontam, hadž je idealan godišnji odmor za jedan zreliji, bračni par. Tih desetak dana, i on rahat od njenog zvocanja, i ona ne mora govoriti da je boli glava, itd.

Samo zikr, zemzem voda, kolači, namaz, tavaf... I malo gužve.

Dođu k'o novi u Bosnu Čudesnu.

Samo treba para :arzo2
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 1859 times
Been thanked: 947 times

Post by amidza idriz » 30 May 2025, 22:50

Umra je turisticka posjeta Meki.
Hadz je vjerski a skoro isti kao i umra samo sto si obavezan na vjerski dio obreda.

Mnogi od toga profitiraju a mnogi skupo plate tu ekskurziju.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 106 times

Post by Jahja83 » 30 May 2025, 23:17

amidza idriz wrote: 30 May 2025, 22:50 Umra je turisticka posjeta Meki.
Hadz je vjerski a skoro isti kao i umra samo sto si obavezan na vjerski dio obreda.

Mnogi od toga profitiraju a mnogi skupo plate tu ekskurziju.
nije to isto

Umre je tavaf oko KAbe, klanjanje dva rekata kod mekam ibrahima, hodanje izmedju saffe i merve.

dok hadzdz ima dodatne obrede, boravak na mini, na muzdelifi , na arefatu....a arefat je hadzdz.

Klanjati jedan namaz kod Kabe je kao da si klanjao 54 i po godine svih pet namaza svaki dan na drugom mjestu negdje na svijetu....pa je to ogroman kapital za sudnjeg dana koje covjek nosi sa sobom.

Hadzdz je simulacija desava od smrti , kabura, sudnjeg dana, do ulaska u dzennet.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3064 times

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 00:12

immuno wrote: 30 May 2025, 19:40 Nemusliman ne moze ni svjedok biti a kamoli mladenci ..
I ja tako mislim.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 00:14

tuzlak1212 wrote: 30 May 2025, 21:54
Lavlje_srce wrote: 30 May 2025, 18:33 Može li se nemuslimanka šerijatski vjenčati za muslimana? Ja mislim da ne može, sta vi kažete?
Dozvoljen je brak nemuslimanke i muslimana, ali se ne mogu vjencati šerijatski.

Islamska zajednica je davno donijela fetvu o zabrani tzv. mješovitih brakova (1938.) i do danas ta fetva nije povučena, pa prema tome ne obavljamo šerijatska vjenčanja takvih parova. Ako žena primi islam tada se može obaviti šerijatsko vjenčanje. Šerijatskim vjenčanjem na neki način se populariše takav brak, a mi to ne želimo. Prema tome, dovoljno je to što su se vjenčali pred matičarem.

https://www.islam.ba/pitanja-i-odgovori ... muslimanke
Memento Mori

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2718 times
Been thanked: 1033 times

Post by Quds » 31 May 2025, 08:56

Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 00:14
tuzlak1212 wrote: 30 May 2025, 21:54

Islamska zajednica je davno donijela fetvu o zabrani tzv. mješovitih brakova (1938.) i do danas ta fetva nije povučena, pa prema tome ne obavljamo šerijatska vjenčanja takvih parova. Ako žena primi islam tada se može obaviti šerijatsko vjenčanje. Šerijatskim vjenčanjem na neki način se populariše takav brak, a mi to ne želimo. Prema tome, dovoljno je to što su se vjenčali pred matičarem.

Nikad mi nije bilo jasno zašto je ta fetva donešena. Kur'an je sasvim jasan po tom pitanju. Muškarac može oženiti ženu koja je nemuslimanka, a koja pripada grupi "sljedbenika knjige".

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2256 times
Been thanked: 3951 times

Post by Nora Ibsenova » 31 May 2025, 10:28

A zasto se zaobilazi cinjenica kakvi su bili sljedbenici te Knjige? Striktno se misli na sljedbenike krscanstva koji vjeruju u JEDNOG boga. Ja za danasnji katolicizam i sve njegove ogranke, ne bih rekla da je cisto monoteisticki. A ni pravoslavci, Posebno ako hoces nase domace svetosavce gledat.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 31 May 2025, 10:32

Nora Ibsenova wrote: 31 May 2025, 10:28 A zasto se zaobilazi cinjenica kakvi su bili sljedbenici te Knjige? Striktno se misli na sljedbenike krscanstva koji vjeruju u JEDNOG boga. Ja za danasnji katolicizam i sve njegove ogranke, ne bih rekla da je cisto monoteisticki. A ni pravoslavci, Posebno ako hoces nase domace svetosavce gledat.
U vrijeme objave Kur'ana, koncept trojstva je već bio prihvaćen od većine kršćana. A Jevreji imaju klasični monoteizam.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 31 May 2025, 10:35

Quds wrote: 31 May 2025, 10:32
Nora Ibsenova wrote: 31 May 2025, 10:28 A zasto se zaobilazi cinjenica kakvi su bili sljedbenici te Knjige? Striktno se misli na sljedbenike krscanstva koji vjeruju u JEDNOG boga. Ja za danasnji katolicizam i sve njegove ogranke, ne bih rekla da je cisto monoteisticki. A ni pravoslavci, Posebno ako hoces nase domace svetosavce gledat.
U vrijeme objave Kur'ana, koncept trojstva je već bio prihvaćen od većine kršćana. A Jevreji imaju klasični monoteizam.
Za Jevreje nisam ni rekla, krcani nemaju klasicni monoteizam. I u drugim Kuranskim ajetima koji ne govore o dozvoljavanju udaje, nego o svojstvima "pravih" i "dobrih" krscanja napominje da vjeruju u jednog Boga.

Mislim da apsolutno nije dozvoljeno muslimanu vjencat sprkinju koja ima slavu, i krsti se pred ikonama, pa taman da su to isto i pred Poslanikom radili.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 31 May 2025, 10:36

Nora Ibsenova wrote: 31 May 2025, 10:35
Quds wrote: 31 May 2025, 10:32

Za Jevreje nisam ni rekla, krcani nemaju klasicni monoteizam. I u drugim Kuranskim ajetima koji ne govore o dozvoljavanju udaje, nego o svojstvima "pravih" i "dobrih" krscanja napominje da vjeruju u jednog Boga.

Mislim da apsolutno nije dozvoljeno muslimanu vjencat sprkinju koja ima slavu, i krsti se pred ikonama, pa taman da su to isto i pred Poslanikom radili.
:ha

Ubiću te. :valja

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 10:39

Quds wrote: 31 May 2025, 08:56
Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 00:14

Nikad mi nije bilo jasno zašto je ta fetva donešena. Kur'an je sasvim jasan po tom pitanju. Muškarac može oženiti ženu koja je nemuslimanka, a koja pripada grupi "sljedbenika knjige".
Može pred matičarom, ali njemu je zelja da se oženi šerijatski, a ona ne želi mijenjati vjeru. Nije lako.
Memento Mori

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 31 May 2025, 10:39

Quds wrote: 31 May 2025, 10:36
Nora Ibsenova wrote: 31 May 2025, 10:35

:ha

Ubiću te. :valja
Nemoj :trepka

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 31 May 2025, 10:41

Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 10:39
Quds wrote: 31 May 2025, 08:56

Može pred matičarom, ali njemu je zelja da se oženi šerijatski, a ona ne želi mijenjati vjeru. Nije lako.
Ja opet ne vidim gdje je problem, osim te fetve, ali nije da nije izvodivo...ali šta ja znam.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 31 May 2025, 10:43

Pa serijatski za ceremoniju te more vjencat svako, ne mora bit ispred IZ :D. Ali ljudi vjerovatno hoce "pravo" serijatsko, legitimno

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 31 May 2025, 10:49

Nora Ibsenova wrote: 31 May 2025, 10:43 Pa serijatski za ceremoniju te more vjencat svako, ne mora bit ispred IZ :D. Ali ljudi vjerovatno hoce "pravo" serijatsko, legitimno
Pa to je to. Kad se ispune svi uslovi, to je šerijatsko vjenčanje. A, ako im je već toliko stalo, neka plate koga da im pozajmi pečat od hodže. Kad uzimaje novac za koješta, mislim da im ne ni to ne bi bilo baš mrsko.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 31 May 2025, 10:53

Quds wrote: 31 May 2025, 10:41
Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 10:39

Ja opet ne vidim gdje je problem, osim te fetve, ali nije da nije izvodivo...ali šta ja znam.
E pa ne znam, meni ima logike. Bila sam na serijatskom vjenčanju gdje se klanjao namaz, obavila procedura vjenčanja, pa se opet klanjalo 2 rekata. Ne znam kako zamisljas da to uradi mlada koja nije i ne želi postati muslimanka. S druge strane, i sama procedura se razlikuje (valjda od imama do imama :grana).
Memento Mori

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds » 31 May 2025, 10:57

Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 10:53
Quds wrote: 31 May 2025, 10:41

E pa ne znam, meni ima logike. Bila sam na serijatskom vjenčanju gdje se klanjao namaz, obavila procedura vjenčanja, pa se opet klanjalo 2 rekata. Ne znam kako zamisljas da to uradi mlada koja nije i ne želi mijenjati vjeru. S druge strane, i sama procedura se razlikuje (valjda od imama do imama:grana).
Ma OK, razumijem ja sve to, živimo u takvoj sredini. Ali, namaz nije nužan za sklapanje šerijatskog braka i ne mora biti u džamiji. Ali, nekako će već naći načina. Ljubav čuda radi.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 106 times

Post by Jahja83 » 31 May 2025, 11:12

Ja ne preporucivam brak izmedju muslimana i nemuslimanke....osim da ona hoce da bude vjernica i da zivi islamski zivot.....jer ne budu li kao jedno....to ce nuzno doci do kolizije kad tad , il ice se on njoj prikloniti ili ce se ona prikloniti njemu

Post Reply

Return to “Religija”