Islam - Pitanja i odgovori
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 12174 times
- Been thanked: 12781 times
- Status: Offline
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 541 times
- Been thanked: 789 times
- Status: Online
Re: Islam - Pitanja i odgovori
moze (edit moze za krscanku il zidovkinju)Lavlje_srce wrote: 30 May 2025, 18:33 Može li se nemuslimanka šerijatski vjenčati za muslimana? Ja mislim da ne može, sta vi kažete?
obrnuto ne moze, ne moze muslimanka se udat za nemuslimana
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 864 times
Danas ja na džumu, kad - Mujki drži hutbu (treća njegova koju sam utrefio u mjesec dana, u različitim džamijama, bilesi imami na godisnjem pa ih on mijenja..). Pričao o vrijednostima hadža.
Ka'e:
- Na hadžu nema griješenja, ne smiju se ljudi svađati, raspravljati! Nema ni seksa! Nema lova, ubijanja životinja...
Kontam, hadž je idealan godišnji odmor za jedan zreliji, bračni par. Tih desetak dana, i on rahat od njenog zvocanja, i ona ne mora govoriti da je boli glava, itd.
Samo zikr, zemzem voda, kolači, namaz, tavaf... I malo gužve.
Dođu k'o novi u Bosnu Čudesnu.
Samo treba para
Ka'e:
- Na hadžu nema griješenja, ne smiju se ljudi svađati, raspravljati! Nema ni seksa! Nema lova, ubijanja životinja...
Kontam, hadž je idealan godišnji odmor za jedan zreliji, bračni par. Tih desetak dana, i on rahat od njenog zvocanja, i ona ne mora govoriti da je boli glava, itd.
Samo zikr, zemzem voda, kolači, namaz, tavaf... I malo gužve.
Dođu k'o novi u Bosnu Čudesnu.
Samo treba para

Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 947 times
Umra je turisticka posjeta Meki.
Hadz je vjerski a skoro isti kao i umra samo sto si obavezan na vjerski dio obreda.
Mnogi od toga profitiraju a mnogi skupo plate tu ekskurziju.
Hadz je vjerski a skoro isti kao i umra samo sto si obavezan na vjerski dio obreda.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 106 times
nije to istoamidza idriz wrote: 30 May 2025, 22:50 Umra je turisticka posjeta Meki.
Umre je tavaf oko KAbe, klanjanje dva rekata kod mekam ibrahima, hodanje izmedju saffe i merve.
dok hadzdz ima dodatne obrede, boravak na mini, na muzdelifi , na arefatu....a arefat je hadzdz.
Klanjati jedan namaz kod Kabe je kao da si klanjao 54 i po godine svih pet namaza svaki dan na drugom mjestu negdje na svijetu....pa je to ogroman kapital za sudnjeg dana koje covjek nosi sa sobom.
Hadzdz je simulacija desava od smrti , kabura, sudnjeg dana, do ulaska u dzennet.
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3064 times
I ja tako mislim.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Lavlje_srce
- Alienka
Dozvoljen je brak nemuslimanke i muslimana, ali se ne mogu vjencati šerijatski.tuzlak1212 wrote: 30 May 2025, 21:54moze (edit moze za krscanku il zidovkinju)Lavlje_srce wrote: 30 May 2025, 18:33 Može li se nemuslimanka šerijatski vjenčati za muslimana? Ja mislim da ne može, sta vi kažete?
Islamska zajednica je davno donijela fetvu o zabrani tzv. mješovitih brakova (1938.) i do danas ta fetva nije povučena, pa prema tome ne obavljamo šerijatska vjenčanja takvih parova. Ako žena primi islam tada se može obaviti šerijatsko vjenčanje. Šerijatskim vjenčanjem na neki način se populariše takav brak, a mi to ne želimo. Prema tome, dovoljno je to što su se vjenčali pred matičarem.
https://www.islam.ba/pitanja-i-odgovori ... muslimanke
Memento Mori
- Quds
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 2718 times
- Been thanked: 1033 times
Nikad mi nije bilo jasno zašto je ta fetva donešena. Kur'an je sasvim jasan po tom pitanju. Muškarac može oženiti ženu koja je nemuslimanka, a koja pripada grupi "sljedbenika knjige".Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 00:14Dozvoljen je brak nemuslimanke i muslimana, ali se ne mogu vjencati šerijatski.tuzlak1212 wrote: 30 May 2025, 21:54
moze (edit moze za krscanku il zidovkinju)
Islamska zajednica je davno donijela fetvu o zabrani tzv. mješovitih brakova (1938.) i do danas ta fetva nije povučena, pa prema tome ne obavljamo šerijatska vjenčanja takvih parova. Ako žena primi islam tada se može obaviti šerijatsko vjenčanje. Šerijatskim vjenčanjem na neki način se populariše takav brak, a mi to ne želimo. Prema tome, dovoljno je to što su se vjenčali pred matičarem.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2256 times
- Been thanked: 3951 times
A zasto se zaobilazi cinjenica kakvi su bili sljedbenici te Knjige? Striktno se misli na sljedbenike krscanstva koji vjeruju u JEDNOG boga. Ja za danasnji katolicizam i sve njegove ogranke, ne bih rekla da je cisto monoteisticki. A ni pravoslavci, Posebno ako hoces nase domace svetosavce gledat.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Quds
- Aktivni forumaš
U vrijeme objave Kur'ana, koncept trojstva je već bio prihvaćen od većine kršćana. A Jevreji imaju klasični monoteizam.Nora Ibsenova wrote: 31 May 2025, 10:28 A zasto se zaobilazi cinjenica kakvi su bili sljedbenici te Knjige? Striktno se misli na sljedbenike krscanstva koji vjeruju u JEDNOG boga. Ja za danasnji katolicizam i sve njegove ogranke, ne bih rekla da je cisto monoteisticki. A ni pravoslavci, Posebno ako hoces nase domace svetosavce gledat.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Za Jevreje nisam ni rekla, krcani nemaju klasicni monoteizam. I u drugim Kuranskim ajetima koji ne govore o dozvoljavanju udaje, nego o svojstvima "pravih" i "dobrih" krscanja napominje da vjeruju u jednog Boga.Quds wrote: 31 May 2025, 10:32U vrijeme objave Kur'ana, koncept trojstva je već bio prihvaćen od većine kršćana. A Jevreji imaju klasični monoteizam.Nora Ibsenova wrote: 31 May 2025, 10:28 A zasto se zaobilazi cinjenica kakvi su bili sljedbenici te Knjige? Striktno se misli na sljedbenike krscanstva koji vjeruju u JEDNOG boga. Ja za danasnji katolicizam i sve njegove ogranke, ne bih rekla da je cisto monoteisticki. A ni pravoslavci, Posebno ako hoces nase domace svetosavce gledat.
Mislim da apsolutno nije dozvoljeno muslimanu vjencat sprkinju koja ima slavu, i krsti se pred ikonama, pa taman da su to isto i pred Poslanikom radili.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Quds
- Aktivni forumaš
Nora Ibsenova wrote: 31 May 2025, 10:35Za Jevreje nisam ni rekla, krcani nemaju klasicni monoteizam. I u drugim Kuranskim ajetima koji ne govore o dozvoljavanju udaje, nego o svojstvima "pravih" i "dobrih" krscanja napominje da vjeruju u jednog Boga.Quds wrote: 31 May 2025, 10:32
U vrijeme objave Kur'ana, koncept trojstva je već bio prihvaćen od većine kršćana. A Jevreji imaju klasični monoteizam.
Mislim da apsolutno nije dozvoljeno muslimanu vjencat sprkinju koja ima slavu, i krsti se pred ikonama, pa taman da su to isto i pred Poslanikom radili.

Ubiću te.

- Lavlje_srce
- Alienka
Može pred matičarom, ali njemu je zelja da se oženi šerijatski, a ona ne želi mijenjati vjeru. Nije lako.Quds wrote: 31 May 2025, 08:56Nikad mi nije bilo jasno zašto je ta fetva donešena. Kur'an je sasvim jasan po tom pitanju. Muškarac može oženiti ženu koja je nemuslimanka, a koja pripada grupi "sljedbenika knjige".Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 00:14
Dozvoljen je brak nemuslimanke i muslimana, ali se ne mogu vjencati šerijatski.
Memento Mori
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
NemojQuds wrote: 31 May 2025, 10:36Nora Ibsenova wrote: 31 May 2025, 10:35
Za Jevreje nisam ni rekla, krcani nemaju klasicni monoteizam. I u drugim Kuranskim ajetima koji ne govore o dozvoljavanju udaje, nego o svojstvima "pravih" i "dobrih" krscanja napominje da vjeruju u jednog Boga.
Mislim da apsolutno nije dozvoljeno muslimanu vjencat sprkinju koja ima slavu, i krsti se pred ikonama, pa taman da su to isto i pred Poslanikom radili.![]()
Ubiću te.![]()

- Quds
- Aktivni forumaš
Ja opet ne vidim gdje je problem, osim te fetve, ali nije da nije izvodivo...ali šta ja znam.Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 10:39Može pred matičarom, ali njemu je zelja da se oženi šerijatski, a ona ne želi mijenjati vjeru. Nije lako.Quds wrote: 31 May 2025, 08:56
Nikad mi nije bilo jasno zašto je ta fetva donešena. Kur'an je sasvim jasan po tom pitanju. Muškarac može oženiti ženu koja je nemuslimanka, a koja pripada grupi "sljedbenika knjige".
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Pa serijatski za ceremoniju te more vjencat svako, ne mora bit ispred IZ
Ali ljudi vjerovatno hoce "pravo" serijatsko, legitimno

- Quds
- Aktivni forumaš
Pa to je to. Kad se ispune svi uslovi, to je šerijatsko vjenčanje. A, ako im je već toliko stalo, neka plate koga da im pozajmi pečat od hodže. Kad uzimaje novac za koješta, mislim da im ne ni to ne bi bilo baš mrsko.Nora Ibsenova wrote: 31 May 2025, 10:43 Pa serijatski za ceremoniju te more vjencat svako, ne mora bit ispred IZAli ljudi vjerovatno hoce "pravo" serijatsko, legitimno
- Lavlje_srce
- Alienka
E pa ne znam, meni ima logike. Bila sam na serijatskom vjenčanju gdje se klanjao namaz, obavila procedura vjenčanja, pa se opet klanjalo 2 rekata. Ne znam kako zamisljas da to uradi mlada koja nije i ne želi postati muslimanka. S druge strane, i sama procedura se razlikuje (valjda od imama do imamaQuds wrote: 31 May 2025, 10:41Ja opet ne vidim gdje je problem, osim te fetve, ali nije da nije izvodivo...ali šta ja znam.Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 10:39
Može pred matičarom, ali njemu je zelja da se oženi šerijatski, a ona ne želi mijenjati vjeru. Nije lako.

Memento Mori
- Quds
- Aktivni forumaš
Ma OK, razumijem ja sve to, živimo u takvoj sredini. Ali, namaz nije nužan za sklapanje šerijatskog braka i ne mora biti u džamiji. Ali, nekako će već naći načina. Ljubav čuda radi.Lavlje_srce wrote: 31 May 2025, 10:53E pa ne znam, meni ima logike. Bila sam na serijatskom vjenčanju gdje se klanjao namaz, obavila procedura vjenčanja, pa se opet klanjalo 2 rekata. Ne znam kako zamisljas da to uradi mlada koja nije i ne želi mijenjati vjeru. S druge strane, i sama procedura se razlikuje (valjda od imama do imama:grana).Quds wrote: 31 May 2025, 10:41
Ja opet ne vidim gdje je problem, osim te fetve, ali nije da nije izvodivo...ali šta ja znam.
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 106 times
Ja ne preporucivam brak izmedju muslimana i nemuslimanke....osim da ona hoce da bude vjernica i da zivi islamski zivot.....jer ne budu li kao jedno....to ce nuzno doci do kolizije kad tad , il ice se on njoj prikloniti ili ce se ona prikloniti njemu