Igraće konzole

Igrice s foruma (arcade) i s neta
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9092 times
Been thanked: 10785 times
Status: Offline

Re: Igraće konzole

Post by Krokodil Behko » 23 Jun 2025, 14:08

ironman wrote: 23 Jun 2025, 13:49
Naredne godine stiže igra čiji je cilj preživljavanje potonuća Titanica
:grana

Biće tu jagme. Još ako je dobor urade ima da bude GOTY

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3727 times
Been thanked: 3454 times

Post by Naseef Mushroom » 02 Jul 2025, 16:35

:zid :zid :zid
Sinoć mi naletilo da zaigram PlayStation 5 nakon sedam dana, pred spavanje. Htio Tekken kad se sjetih da sam ga morao izbrisati jer sam instalirao drugu igru.
Onda pogledam koju ću drugu, kad je većina i tih igara nemoguće igrati jer sam morao osloboditi memoriju.
Imam skoro 20 igara a mogu igrati samo 6 zbog memorije.

Rekoh, hajd igraću onu igricu koja je u Playstationu, da ne trošim vrijeme, koja god da je, kad ono informacija da moram sačekati da se update instalira :rol i ugasio na kraju bez igranja.

Ybš ti ovo, jedva čekam u Bosnu da nađem svoj PlayStation 2 i hrpu PS1 i PS2 igrica u podrumu, gdje moźeš imati 5.000 igrica, svaka se može igrati za par sekundi bez ikakvih problema i instaliranja.

A ostali nek se zamaraju sa PS5 i davanja para na razne Pro verzije, DLCove, remajkove i remastere igrica koje su već kupili prije 10 godina, na konzoli gdje za 5 godina možeš na prste jedne ruke izbrojati koliko su novih likova i franšiza kreirali i gubljenja vremena na updejtovanje i instaliranje kontenta od igrica na koje su već izgubili vrijeme instalirajući kada su kupili :D.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23284 times
Been thanked: 23828 times

Post by ironman » 02 Jul 2025, 16:36

Neces mi ogadit ps5 pro dzaba ti..
dream of spring...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 02 Jul 2025, 16:52

ironman wrote: 02 Jul 2025, 16:36 Neces mi ogadit ps5 pro dzaba ti..
Pa to i jest strašno, što se nikada neće većini ni ogaditi.

Prije igraš neku igricu, otključaš nove likove, timove, auta i karte, i ništa ne plaćaš, već si platio za igricu.
Sad plaćaš DLC i dobiješ to šta si platio na konzoli, znači već je bilo dovoljno memorije na konzoli da si mogao na old school način da otključaš bez plaćanja.

Što bi trošili vrijeme na kreiranje novih likova, franšiza i misija, kada mogu samo uzeti neku staru igricu i uljepšati je ili uzeti 3 djela neke stare igrice i prodati to kao kolekciju? Narod će ionako to kupovati.

Ne bi me čudilo da su napravili PS5 namjerno ograničenijom nego što je moralo, da bi mogli kasnije uzeti pare na Pro.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 02 Jul 2025, 17:06

:pusi :D.
dream of spring...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 02 Jul 2025, 17:12

Naseef Mushroom wrote: 02 Jul 2025, 16:52

Što bi trošili vrijeme na kreiranje novih likova, franšiza i misija, kada mogu samo uzeti neku staru igricu i uljepšati je ili uzeti 3 djela neke stare igrice i prodati to kao kolekciju? Narod će ionako to kupovati.

Imaš li ti skart na TV?
Ja to nemam u kući već 10 god, pa ne znam kako bih nakačio PS1 :cudi

Ne bi me čudilo da su napravili PS5 namjerno ograničenijom nego što je moralo, da bi mogli kasnije uzeti pare na Pro.
Xbox je još gori. Series S nema ni 500.
Usable Storage: Approximately 364 GB
Mnogo manje nego ovaj moj PS4 slim. On ima negdje oko 850 gb

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 02 Jul 2025, 17:26

Krokodil Behko wrote: 02 Jul 2025, 17:12
Naseef Mushroom wrote: 02 Jul 2025, 16:52

Imaš li ti skart na TV?

Imaju kod mene one tri žice sa strane, žuta, bijela i crvena, umjesto skarta :oo

Ali čak da je i danas nemoguće igrati PS1 i PS2 na današnjim uređajima, poenta je da nam kradu pare gdje ne treba.
Čim kontent koji si skinuo kao DLC može stati na memoriju PS 5-a, znači da je moglo od početka stati na igricu bez plaćanja.

Evo ja volim igrati one WWE igre, kečere.
Kada su krenuli prvi put sa DLC-om prije 15 godina, to je bilo prihvatljivo jer je sadržaj bio uglavnom novi borci koji su se pojavili tek nakon izlaska igre pa nije bilo vremena da ih utrpaju u igricu.
Ali danas se ti DLC-i sastoje uglavnom od kečera iz 80-ih, 90-ih i kečera koji su već dio rostera. Znači onih koji su već mogli biti u igrici.
Čista prevara.

Čak sam čitao na internetu da ima igrica koje ne možeš završiti ako ne platiš za DLC. WTF?!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 02 Jul 2025, 17:34

Naseef Mushroom wrote: 02 Jul 2025, 17:26
Krokodil Behko wrote: 02 Jul 2025, 17:12

Imaš li ti skart na TV?

Imaju kod mene one tri žice sa strane, žuta, bijela i crvena, umjesto skarta :oo

Ali čak da je i danas nemoguće igrati PS1 i PS2 na današnjim uređajima, poenta je da nam kradu pare gdje ne treba.
Čim kontent koji si skinuo kao DLC može stati na memoriju PS 5-a, znači da je moglo od početka stati na igricu bez plaćanja.

Kada su krenuli prvi put sa DLC-om prije 15 godina, to je bilo prihvatljivo jer je sadržaj bio uglavnom novi borci koji su se pojavili tek nakon izlaska igre pa nije bilo vremena da ih utrpaju u igricu.
Ali danas se ti DLC-i sastoje uglavnom od kečera iz 80-ih, 90-ih i kečera koji su već dio rostera. Znači onih koji su već mogli biti u igrici.
Čista prevara.

Čak sam čitao na internetu da ima igrica koje ne možeš završiti ako ne platiš za DLC. WTF?!

Pa normalno da je to tako, ali postoje i igrači koji bi platili da svoje omiljene igre igraju u 4K HDR. Npr, kad upališ remastere prvih tomb raidera, imaš i staru originalnu grafiku. Razlika je ogromna

U pa nije to ništa. Masamune još uvijek ne zna ništa o kraljici Himiko :hihi

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 02 Jul 2025, 17:38

Pa pogledajte šta je bilo sa Rockstarom.
Skoro sve njihove igre dobijaju najbolje kritike. Raja kupuje sve šta ima veze sa tim imenom i jedva čekaju da izađu nova igrice.

Onda Rockstar izbaci GTA Trilogy sa tri popularna naslova. GTA III nije toliko popularan kao VC i SA ali je bila pionirska igra od koje je krenulo sve pa je zato mnogima draga.

Znači ta Trilogija je trebala biti pun pogodak a umjesto toga su je popljuvali jer je proizvod bio “lijen”.
I vjerujte mi da je to isto jedan od razloga zašto će GTA VI biti još bolja igra jer su proizvođači igre shvatili da se ne mogu sa kupcima i fanovima zayebavati i izbaciti bilo kakvu igru gdje je dovoljan samo naslov koji nosi ime GTA ili Rockstar.

Dok god narod bude i dalje kupovao samo remastere i remajke, takva će nam biti i budućnost video igara i igra godine u 2035. će biti GTA V remaster umjesto neke nove super igre ili franšize.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 02 Jul 2025, 17:41

A ne mozes takve gigante kakav je gta ili rdr zamijeniti necim boljim tek tako..
To su generacijski proizvodi..
Pricam o konzolama..
dream of spring...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 02 Jul 2025, 17:44

Krokodil Behko wrote: 02 Jul 2025, 17:34
Naseef Mushroom wrote: 02 Jul 2025, 17:26

Čista prevara.

Pa normalno da je to tako, ali postoje i igrači koji bi platili da svoje omiljene igre igraju u 4K HDR. Npr, kad upališ remastere prvih tomb raidera, imaš i staru originalnu grafiku. Razlika je ogromna

U pa nije to ništa. Masamune još uvijek ne zna ništa o kraljici Himiko :hihi
Tekken i neke druge igre su to super odradili. Platiš za novu igru i kao bonus dobiješ i starije verzije igre u istoj igrici.

Meni je PS 5 Pro perfektan primjer kako proizvođači od naroda uzimaju pare.
Kao da za vrijeme PS1 nije bilo kreatora igara koji su imali viziju da PS1 igrice izgledaju kao PS2 igrice ali to nije PS1 memorija mogla izdržati. Umjesto toga su sačekali da dođe vrijeme PS2 a u međuvremenu su iskoristili sav maksimum od PS1 memorije.

Ovako kupi PS5 pa onda PS Pro i onda ubrzo izlazi i PS6

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20896 times
Been thanked: 18839 times
Status: Online

Post by Masamune » 02 Jul 2025, 17:46

Nazife ponestaje im ideja, jer se grafika ne mijenja više značajno kao nekad.

Prije si imao 2d igre, pa 3d, pa pucačine kao half life sve do toga da zadnjih recimo 5 godina imaš grafiku koja gotovo pa oslikava realni svijet. Sad samo rade na sitnim detaljima što se grafike tiče, a ideje, priču i ostalo su već značajno ispucali.

Zato se vraćaju na stare igre tipa resident evil 2 pa urade remake sa današnjom grafikom. Ti igraj staru dvicu to je tvoj izbor. Ja ću i staru i novu jer su obje odlične.

Ja bih dao i 500 KM za Chrono Trigger sa super nintenda da je danas urade sa grafikom FFVII Rebirth.

Remake će isto ispucati. Mnogo manje ćeš imati remake-ove 2035. godine ovih sad igara, jer razlika u grafici neće biti velika kao između 2025. i 2015. godine... pogotovo prije 2015. godine.

Što se tiče tvojih zamjerki u vezi DLC i slično tu se slažem. To je danas strategija publishera. Dok se igre prodaju dobro to će ostati tako.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 02 Jul 2025, 17:52

ironman wrote: 02 Jul 2025, 17:41 A ne mozes takve gigante kakav je gta ili rdr zamijeniti necim boljim tek tako..
To su generacijski proizvodi..
Pricam o konzolama..
Sve je to politika konzola i proizvođača igrica zajedno.

Za koliko su PS5 igara govorili da ne mogu iskoristiti maksimum petice jer još te igrice izlaze i za PS4 pa su zato limitirane a sad nam govore da treba izaći PS5 Pro jer će biti još moćnije od PS5?

Pa kako će biti moćnija verzija nečega ako u isto vrijeme tvrde da nisu još iskoristili maksimum orginalnog proizvoda? :D.

PS5 (a i buduće konzole) nisu nikada ni trebale biti kao PS1 i PS2, gdje kupiš konzolu, naigraš se hrpa igara i iz godine u godinu se diviš evoluciji video igara i te konzole već će postati neka vrsta piramidalne šeme.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 02 Jul 2025, 17:54

ja nemam problem s time..ako budem mogao igrat kupovacu ..
Ps predstavlja dio u zivotu u kojem uzivam il sam uzivao ..al bas ono..iskreno nemam vremena razbijat glavu kako i zasto i koje igre..
Jedan krug imam i vrtim ih i to mi vise nego dovoljno..
dream of spring...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 02 Jul 2025, 18:07

Masamune wrote: 02 Jul 2025, 17:46 Nazife ponestaje im ideja, jer se grafika ne mijenja više značajno kao nekad.

Prije si imao 2d igre, pa 3d, pa pucačine kao half life sve do toga da zadnjih recimo 5 godina imaš grafiku koja gotovo pa oslikava realni svijet. Sad samo rade na sitnim detaljima što se grafike tiče, a ideje, priču i ostalo su već značajno ispucali.

Zato se vraćaju na stare igre tipa resident evil 2 pa urade remake sa današnjom grafikom. Ti igraj staru dvicu to je tvoj izbor. Ja ću i staru i novu jer su obje odlične.

Ja bih dao i 500 KM za Chrono Trigger sa super nintenda da je danas urade sa grafikom FFVII Rebirth.

Remake će isto ispucati. Mnogo manje ćeš imati remake-ove 2035. godine ovih sad igara, jer razlika u grafici neće biti velika kao između 2025. i 2015. godine... pogotovo prije 2015. godine.

Što se tiče tvojih zamjerki u vezi DLC i slično tu se slažem. To je danas strategija publishera. Dok se igre prodaju dobro to će ostati tako.
Pa evo kako reče Behko, ljudi vole igrati svoje stare igre u boljoj verziji, i tu nemam ništa protiv. Nemam ništa niti protiv remejkova, remastera, 9. ili 10. djela neke igre, trilogija, kompilacija itd. Meni smeta kada je fokus samo na tome.

I za vrijeme PS1 je bilo igrica poput Froggera i Final Fantasy koje su bile remaster, ali je bilo i hrpa igara sa novim imenima, likovima i franšizama.

Neka izbace Lara Croft Trilogiju, Tomb Raider remaster, najnoviji dio Lare Croft ali zato da bude i masa novih igara koje su slične i drugačije od Lare.

Neko voli da zaigra stare hitove i lijepo je da i takve igre izlaze, ali ja sam očekivao (jer sam kompletno bio isključen iz svijeta video igara za vrijeme PS trojke i četvorke) da ću upoznavati nove svjetove i likove kao za vrijeme PS 1 i 2.

A za to “Ja radim u kreiranju video igrica ali nemam ideja” bi prije 20 godina svi letjeli sa svog posla.
Zamisli da tebe zaposle u kreativnom timu narketinga a ti kažeš “Nemam ideja” i svi ti kažu u timu “Nema veze, snimit ćemo opet onu Coca Cola reklamu iz 80-ih, samo sada sa kvalitetnijim kamerama”.

Ali šta ćeš, mediokritet je zavladao svijetom :cudi
Vidi se i po filmovima i serijama gdje je većina uglavnom remake stvari iz 80-ih, 90-ih i 2000-ih.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 02 Jul 2025, 18:54

Pa jeste, standardi su opali što se tiče kvalitete igara. Međutim, ima ih više nego ikad prije pa probereš ono nešto što ti se svidi u moru igara. Uvijek ima nešto da se probere od novih za bilo koga bio to remake ili nešto novo.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 02 Jul 2025, 19:18

Masamune wrote: 02 Jul 2025, 18:54 Pa jeste, standardi su opali što se tiče kvalitete igara. Međutim, ima ih više nego ikad prije pa probereš ono nešto što ti se svidi u moru igara. Uvijek ima nešto da se probere od novih za bilo koga bio to remake ili nešto novo.
To si u pravu. Ako je nešto pozitivno danas u poređenju sa prošlošću video igara je, jest da možda ne valja ono šta ti nude ali danas imaš mogućnosti više nego ikad da brzo i jednostavno dođeš do nečega šta ti želiš.

Nešto šta je prije 20-30 godina bilo teško ili gotovo nemoguće, kao npr. da dođeš do japanske verzije jedne igre, neke horor igre bez cenzure ili neke igre stare 20 godina, danas to možeš srediti za par minutica, bilo to preko PlayStation Store, Ebay ili ako se sa nekim dogovoriš preko Facebooka.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 02 Jul 2025, 19:24

Naseef Mushroom wrote: 02 Jul 2025, 19:18
Masamune wrote: 02 Jul 2025, 18:54 Pa jeste, standardi su opali što se tiče kvalitete igara. Međutim, ima ih više nego ikad prije pa probereš ono nešto što ti se svidi u moru igara. Uvijek ima nešto da se probere od novih za bilo koga bio to remake ili nešto novo.
To si u pravu. Ako je nešto pozitivno danas u poređenju sa prošlošću video igara je, jest da možda ne valja ono šta ti nude ali danas imaš mogućnosti više nego ikad da brzo i jednostavno dođeš do nečega šta ti želiš.

Nešto šta je prije 20-30 godina bilo teško ili gotovo nemoguće, kao npr. da dođeš do japanske verzije jedne igre, neke horor igre bez cenzure ili neke igre stare 20 godina, danas to možeš srediti za par minutica, bilo to preko PlayStation Store, Ebay ili ako se sa nekim dogovoriš preko Facebooka.
Da tako je nekad bilo.

Sjećam se super nintenda... final fantasy V nikad nije izašao u Evropi ili Americi, a nama tetak i tetka u Americi našli i kupili. Inače i tetak je veliki gejmer i dan danas. Skoro je napunio 70 godina, a lud za onim Madden i fifom :D.

Donio nam igru kad su došli u Bosnu, mi upalili ono japanski jezik kanji pismo :D.

Sad ako nema na engleskom jeziku igrači sami naprave MOD-ove i prevedu komplet igru ako ništa drugo. Ja vrlo često pratim indie kompanije i gledam njihove igre, pa proberem nekad nešto.

Od ovih poznatih kompanija koje prave AAA igre povremeno vidim ako ima šta interesantno, ali 90% ih je na isti kalup. Pucačine vazda imaju one battle royal gluposti, gotovo svaki RPG liči na dark souls itd... to smara poprilično.

Posljednja koju sam prekucao i koja je mene oduševila je Baldurs Gate 3. Možda najbolja igra unazad 10 godina. Vrijedi svake marke, a možeš je 10 puta preći jer imaš svaki put po 4-5 raznih odluka u dijalozima koje vode drugim rješenjima u svim situacijama + više vrsta završetaka u zavisnosti kakve si odluke donosio.

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1323 times
Been thanked: 1565 times

Post by Sioux » 02 Jul 2025, 19:53

I dalje sam bliži odluci da izaberem xbox a ne plejstejšn..
Pogled Joca Vujičića

Post Reply

Return to “Igre”