Da je turska kinematografija uznapredovala do te mjere da po kvalitetu parira evropskoj, pored sve cescih distribucija po Evropi, najsvjeziji pokazatelj je film "Mustang", koji je, na nedavno zavrsenom 21. Sarajevskom film festivalu (SFF), proglasen najboljim ostvarenjem, kako glasovima zirija, tako i glasovima publike. "Mustang" je prikazan i nagradjen i u Kanu.
Trenutno, nema bas mnogo prevedenih turskih filmova (online), no, broj ce se vremenom vjerovatno uvecavati.
Bice mi drago ako mi neko od vas preporuci neke od odgledanih (a online dostupnih i prevedenih) filmova, a koje nisam gledala. Pozeljno ostaviti uputu (gdje) ako je moguce naci za gledanje. Bilo bi pozeljno ostaviti i utiske, bez obzira dopao vam se taj neki film ili ne. Dakle, kriticki osvrt bio bi detalj koji bi posebno obogatio ovu temu. Isto vazi i za objavljivanje vijesti vezanih za novosti turske kinematografije.
Prvi turski film koji sam odgledala nekad davno bio je "Emrah" (dostupan na youtube). Nekad cu ga ponovo pregledati jer radnje jedva da se sjecam. Zalosna tema, vezano za sudbinu istoimenog djecaka.
Ali, film koji vam srdacno preporucujem je

Kraj puta (Canakkale Yolun Sonu)
Lijepo je u filmu neocekivano prepoznati poznate nam glumce iz serija, a ovdje prepoznah samo glumicu u ulozi medicinske sestre

glavna uloga je

od mene toliko, za pocetak

ovdje u sporednoj ulozi.