Koliko su vrijedni bh radnici na bosanskohercegovačkom radnom tržištu?
Moderator: Krokodil Behko
-
Lotre
- Sitna buranija

- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Koliko su vrijedni bh radnici na bosanskohercegovačkom radnom tržištu?
Pošto sam ja otišao ranije na intervju za posao i poslodavci su mi rekli da je plata kod njih 1500 KM i da se radi oko 40 sati u sedmici i za mene je to fer plata ako su radni uslovi isto fer jer nisam sam mogao dokazati ranije kvalitetno radno iskustvo (sa radnom alatu koji oni koriste) i ja sam čuo od drugog čovjeka koji je bio blizu mene da je plata za njega malena i ja sam se pitao za šta je za njega onda dobra plata u BiH jer da sam poslodavac ja ne bih plaćao više, isto sam čuo da se po zakonu treba radnicima u Federaciji platiti minimalno 1000 KM ja se pitam koliko onda oni mjesečno moraju unosa(jer će se za njih dodatno morati plaćati penzijsko, zdravstveno osiguranje kao vjerovatno i drugi troškovi) da prave da se isplati tu platu isplatiti? Zna li itko od vas šta je u današnjim vremenima tačno plaćati radnicima koji imaju radno iskustvo za koje se treba dobro plaćati da rade dobro i šta se početnim radnicima bez radnog iskustva treba dati i pitam se isto postoji li neki sistem sa kojim se može plaćati radnicima po učinku koji odgovara većini posloprimaoca i kako on izgleda?
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 964 times
- Been thanked: 1452 times
Re: Koliko su vrijedni bh radnici na bosanskohercegovačkom radnom tržištu?
zavisi od profesije, industrije, lokacije u drzavi
nije isto 1500 u Olovu i u Otoci u Sarajevu
nije isto iskusan keramicar i iskusan vozac kedija
daj neke konkretnije podatke
-
Lotre
- Sitna buranija

- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 5 times
Pa profesija je bila metalska i za industriju se može jedino reći da su pravili proizvod koji se prodaje isključljivo u inostranstvu jer u BiH nema potražnje za njim, lokacija(grad koji ima oko 10 hiljada stanovnika ili ako vam to pomaže opština od oko 25 hiljada stanovnika) se nije nalazila 300 metara od posla koji mi se je ponudio dvije godine ranije nego nalazila oko 95 km od mjesta gdje ja boravim. Znači li to da oni moraju plaćati više zato što ja dnevno oko sat vremena trebam da stignem u njihovu fabriku ili manje zato što to znači da će oni morati računati da ću ja vjerojatno ponekad kasniti? Šta su oni po vašem znanju meni trebali platiti?tuzlak1212 wrote: 12 Dec 2025, 15:32 zavisi od profesije, industrije, lokacije u drzavi
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1743 times
- Been thanked: 3316 times
Sjećam se kad je početna bila 450 KM sad bi trebala biti 1700 otprilike, onda kad su obećavali da će biti hiljada
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 58257 times
- Been thanked: 10454 times
Mozda ce ti poslodavac dat za prevoz nekolke pareLotre wrote: 12 Dec 2025, 16:02Pa profesija je bila metalska i za industriju se može jedino reći da su pravili proizvod koji se prodaje isključljivo u inostranstvu jer u BiH nema potražnje za njim, lokacija(grad koji ima oko 10 hiljada stanovnika ili ako vam to pomaže opština od oko 25 hiljada stanovnika) se nije nalazila 300 metara od posla koji mi se je ponudio dvije godine ranije nego nalazila oko 95 km od mjesta gdje ja boravim. Znači li to da oni moraju plaćati više zato što ja dnevno oko sat vremena trebam da stignem u njihovu fabriku ili manje zato što to znači da će oni morati računati da ću ja vjerojatno ponekad kasniti? Šta su oni po vašem znanju meni trebali platiti?tuzlak1212 wrote: 12 Dec 2025, 15:32 zavisi od profesije, industrije, lokacije u drzavi
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta

pa da sletim curici na usta